藍澄灣業主社群

標題: 問卷 [打印本頁]

作者: Billy    時間: 2006-3-29 22:28:15     標題: 問卷

收到問卷你地會點揀????

我就會揀...
1) 儲物櫃 --- discontinue
2) 租車 ---- discontuue

兩個SERVICE都要補貼買左佢好過....
作者: grassman    時間: 2006-3-30 00:27:20

1) same as you
2) same as you
作者: chicken    時間: 2006-3-30 09:39:53

1) discontinue (2個人住六百幾尺,夠大喇,唔駛locker喇)
2) discontinue (我地呢d冇車牌既,真係冇乜機會用呢個service,只有補貼別人 的份兒)
作者: josyuen    時間: 2006-3-30 09:51:17

same answers.
作者: Man and Agnes    時間: 2006-3-30 09:53:03

1) discontinue (2個人住六百幾尺,夠大喇,唔駛locker喇)
2) continue (我有車牌都會租車所以想繼續而且覺得應該用者自付合理既)
作者: vivian    時間: 2006-3-30 11:00:29

我有好多雜物,例如拖,大背囊,招呼朋友用的接凳,所以一直都有租櫃。沒有了對我好大影響。
我一向proud of 藍澄灣有租檯的服務,因為幫了我很多,而其他屋苑未必有。
昨日見到通告,覺得好無奈,連最後一樣我覺得藍澄灣可取的方便都冇埋。
當初買樓的時候,佢無話"服務"原來都係講緊"contract basis"
對此,我很失望。
呢度已經無乜service 環境又無乜improve
和黃好陰毒,用管理費來補貼租檯服務,攪到係人都反對啦,令到租檯服務順利流產,無得留低。 :cry:
幾時又會話d先風系統又係"contract basis",您地想透氣又要係管理費補貼???
呢度已經乜叉都無,連個會所想坐下梳化都唔得(要入會先可進入)
收咁多管理費來做乜?? 淨係識得補貼人地?
幾時識得係益蔭住緊的人呀?
咁既樓盤,咁既service 唔怪得$200萬都唔值
無奈!  :cry:
作者: 一家四口    時間: 2006-3-30 11:21:03

locker同租車服務,我亦從未用過,cut晒都對我冇咩大影響,但如果唔洗補貼咁多,保留都唔係唔好既,或者有一日會用得著,尤其係locker,因為車就度度有得租,而且通常都唔會話成日租,但係locker就唔同,有雜物放既時候,始終近屋企會方便D。
作者: sunday    時間: 2006-3-30 12:46:03

租車continue,不用補貼都平過出面...
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-30 21:34:15     標題: Re: 問卷

[quote:6122595217="Billy"]收到問卷你地會點揀????

我就會揀...
1) 儲物櫃 --- discontinue
2) 租車 ---- discontuue

兩個SERVICE都要補貼買左佢好過....[/quote]

同你一樣... 當日和黃賣樓o既selling point又少兩個... 唔知幾時個泳池都close埋呢?  :poor:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-3-30 23:16:13

其實每個人都有佢o既原因,包括要與不要。

不過我就以兩個 point 為原則,效益及用途。 :wink:
如果要用好多錢先可以完成既事,就要諗清楚先造。
而且要睇件事是否經常需要啦!

:detective 以租車為例:車就送左比我地,不過其他就吾包 - 就好似有人送左架車比你,你都要負責番其他費用一樣,不過如果計過條數都係負擔吾起既咪賣左去囉,如果負擔得起又經常要用既就留番囉!

不過人人價值觀不同,就以自己意向投出心目中既一票啦! :wink:
作者: Pak    時間: 2006-4-1 14:25:18

我覺得租車服務的基本開支是可以減省的,有關服務未必一定要由Hertz提供,可由會所職員處理,因為會所職員一向正在安排租車保險手績,而汽車清潔及維修都是外判工作,亦可由會所職員安排,這樣便可減省Hertz的鋪租及每月給鋪內職員的人工錢。

另外,儲物櫃應是屋苑的基設本設施,不應賣掉。需然不是每個住户都會用這些儲物櫃,屋苑內有很多設施都不是每個住客都用亦要補貼,我們是否要把它們賣掉套現呢?泳池、按摩椅、健身設備、空中花園、甚至整個會所是否要拿出來投票是否要繼續及把它們賣掉呢?這些都是屋苑賣點,少了賣點屋,苑價值亦會隨之下降!
作者: grassman    時間: 2006-4-1 14:51:36

[quote:2d3af93e8a="ak"]我覺得租車服務的基本開支是可以減省的,有關服務未必一定要由Hertz提供,可由會所職員處理,因為會所職員一向正在安排租車保險手績,而汽車清潔及維修都是外判工作,亦可由會所職員安排,這樣便可減省Hertz的鋪租及每月給鋪內職員的人工錢。

另外,儲物櫃應是屋苑的基設本設施,不應賣掉。需然不是每個住户都會用這些儲物櫃,屋苑內有很多設施都不是每個住客都用亦要補貼,我們是否要把它們賣掉套現呢?泳池、按摩椅、健身設備、空中花園、甚至整個會所是否要拿出來投票是否要繼續及把它們賣掉呢?這些都是屋苑賣點,少了賣點屋,苑價值亦會隨之下降![/quote]

租車服務可能係RC賣點,但沒有了儲物櫃會影響苑價值就真係.....?  你買樓,你會為個丁屎咁大個o既locker比多幾廿蚊呎嗎?
作者: leemoksau    時間: 2006-4-1 23:54:34

關於租車服務我選擇咗...棄權
作者: unicorn    時間: 2006-4-2 00:05:46

如果俾我做mgmt office
就算開間10萬尺 shopping mall收租
你地班小業主都要補貼

因為我會開1-2000個post 請晒d yee ma gu 姐 個個幾萬蚊人工冇野做
仲有張d rent用黎同我另一間文具company
家私company
一個月洗返一兩百萬

希望你地明我Up mud lar
作者: dracula    時間: 2006-4-2 02:16:45

我都希望我明.....不過最衰我蠢啦......咁樣洗錢法? 實比人燒o左本數簿啦...
份問卷講o既每月營運支出 是否合理呢?
作者: 肥度    時間: 2006-4-2 08:28:27

[quote:d5a6ea8830="dracula"]我都希望我明.....不過最衰我蠢啦......咁樣洗錢法? 實比人燒o左本數簿啦...
份問卷講o既每月營運支出 是否合理呢?[/quote]

好奇怪....我睇完覺得好誇....我就吾明locker 管理同電 係點計...用又用緊商場大電冷氣... 管理員..又來來去去都係嗰幾個...都係行埋去簽個名....
租車仲攪笑...佢係咪攞埋張herz 合約黎計先...咁無你辨法架喎...定係佢用時租停車場每日計錢...計夠一個月呀.....吾好玩啦...攞到明係度玩數字.... 吾通你個個月都整車咩..攞到明...李生就係想收返呢度d野...去新屋苑放低....咁咪超著數...呢度玩陣 嗰度又玩陣...而且我地呢度入住率咁高...佢乜都回晒本..就放棄呢度...
作者: dracula    時間: 2006-4-2 09:37:00

[quote:9ea7d99c52="肥度"][quote:9ea7d99c52="dracula"]我都希望我明.....不過最衰我蠢啦......咁樣洗錢法? 實比人燒o左本數簿啦...
份問卷講o既每月營運支出 是否合理呢?[/quote]

好奇怪....我睇完覺得好誇....我就吾明locker 管理同電 係點計...用又用緊商場大電冷氣... 管理員..又來來去去都係嗰幾個...都係行埋去簽個名....
租車仲攪笑...佢係咪攞埋張herz 合約黎計先...咁無你辨法架喎...定係佢用時租停車場每日計錢...計夠一個月呀.....吾好玩啦...攞到明係度玩數字.... 吾通你個個月都整車咩..攞到明...李生就係想收返呢度d野...去新屋苑放低....咁咪超著數...呢度玩陣 嗰度又玩陣...而且我地呢度入住率咁高...佢乜都回晒本..就放棄呢度...[/quote]

其實又唔會搬倒 d 咩過去o既~ 最多都係搬 d 姨媽姑姐之嘛~
睇完 2份問卷已經覺得佢唔想我地繼續 :em18:
作者: fdlsw    時間: 2006-4-3 00:39:27

我好讚成阿PAK所講的論點 根本不存在是否補貼或任何效益問題 因為我們的管理費一開始就是包括了這些服務 如果管理處每項設施都計數的話 任何設施都是需要補貼的 我想不出有什麼設施可以有利潤 包括大家正享受的免費上網及衛星電視服務等。

我認為既然大家買樓時已經知道管理費是包括了租車及儲物櫃 不論閣下是否有用這些設施 就要接受這個補貼的安排 支持保留這些服務 管理處更不應以投票方式決定這些服務的去留。我擔心有一日 大家要再投票決定是否保留上網服務、泳池、會所、花草樹木、商場.....等等。
作者: 一家四口    時間: 2006-4-3 18:43:21

係咪亦都要睇個"儲備"有冇錢呢 其實如果仲有好多錢剩 補貼咪補貼囉 萬一第時搬走 D管理費就算有得剩 都唔會REFUND番比我地既.. :
作者: grassman    時間: 2006-4-3 18:57:03

比你地講下講下,我都心思思想支持租車! h:
作者: Billy    時間: 2006-4-3 20:53:03

[quote:9a3df96703="grassman"]比你地講下講下,我都心思思想支持租車! h:[/quote]

我都係可惜我張form已經交左喇.... :nowords:
作者: Pak    時間: 2006-4-3 22:27:34

首先我要申報利益,本人到目前為止還未享用過租車服務,但有租用Locker,我讚成保留租車及Locker服務。

我答問卷時要求管理處拆開條租車補貼數,因為車已經有,油錢又不用他們附,只是停車場租,牌費保險及一般保養要開支,加上租車的住客是要附租金的,管理處何來要補貼四萬幾蚊一個月? :?:

其實張問卷有心誤導,在給我們選擇不繼續服務的同時又冇話會減管理費,最終目的都是想該兩項服務被取消,到時又可管少兩樣野,對他們又冇損失,只是我們屋苑少了設施。 :em13:

對和黃或酒店有用的設施,例如空中花園都要補貼,就不會計條補貼數用問卷問我們要不要。但只是住客可享用的設施,如之前的村巴服務,現在的租車及Locker服務,就會計條補貼數給我們看,不想管的事就用這招。如真的減了設施,就應同時減管理費,可是現在RC較售樓時少了設施,管理處理應減人手及減管理費才對,但這點他們隻字不提。對這樣不為住客著想的管理處,我們是否應考慮換管理公司。 :em20:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2