藍澄灣業主社群

標題: 幅射湯丸 [打印本頁]

作者: bikbark    時間: 2006-3-27 18:29:40     標題: 幅射湯丸

我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.
我只係用糯米粉+水+好少好少糖 要唔要再加其他粉or材料呢?
:roll:
作者: grassman    時間: 2006-3-27 19:16:52

個名好有綽頭喎,囉專利、再上市喇!
作者: Sure Win    時間: 2006-3-27 19:50:59     標題: Re: 幅射湯丸

[quote:90121cea48="bikbark"]我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.  :roll:[/quote]

大到好唔好食先. 點解無試食乒團0既? :?:
作者: dracula    時間: 2006-3-27 22:37:12

煮o既時候大 都好過食o左落肚先大或者..........屙出o黎變大 :roll:
作者: bikbark    時間: 2006-3-28 09:35:51

就係唔係幾好食囉 d湯丸發到好大 又唔係圓形 d湯丸皮好黏 總之就係唔多掂咁.
作者: bikbark    時間: 2006-3-28 09:44:23

[quote:1bb62700b8="dracula"]煮o既時候大 都好過食o左落肚先大:roll:[/quote]
好似講緊以前細個有一種玩具"發水恐龍" 好多o靚仔貪得意吞o左落肚 之後......
作者: bikbark    時間: 2006-3-28 09:50:10

究竟有無人可以話我知d湯丸係咪會發得好大呢?
材料有無問題呢?
作者: dracula    時間: 2006-3-28 11:01:15

[quote:76f03f844f="bikbark"]究竟有無人可以話我知d湯丸係咪會發得好大呢?
材料有無問題呢?[/quote]

阿媽話佢整都係用糯米粉 都係會大 大完就會變返細~
(妳試下加 d 英泥 or 石膏粉睇下會唔會好 d~ :mrgreen
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-28 13:56:03

[quote:0798bcef1c="dracula"]
阿媽話佢整都係用糯米粉 都係會大 大完就會變返細~
(妳試下加 d 英泥 or 石膏粉睇下會唔會好 d~ :mrgreen[/quote]

原來彊屍係用呢d野o黎整湯圓ga... :em07:
作者: 一家四口    時間: 2006-3-28 16:25:55     標題: Re: 幅射湯丸

[quote:fc37b9d8a3="bikbark"]我星期六晚試整朱古力湯丸 我想問大家有無發覺整湯丸時 d湯丸會發到好大 大到好似中o左幅射咁.
我只係用糯米粉+水+好少好少糖 要唔要再加其他粉or材料呢?
:roll:[/quote]

咁係咪食三粒都已經飽晒啦?? :  :
作者: yo and lok    時間: 2006-3-29 00:36:13

加少少澄麵會無咁黏口另外粉搓好蓋起等一小時等d麵糰鬆d會無發得咁誇.
作者: milk    時間: 2006-3-29 01:26:06

勁喎,自己搓湯圓,請埋我地食o既直情係"堅"添呀 :mrgreen:

細時都試過幫家人手搓湯圓,不過自己一手一腳搓粉o既就祇係試過兩~三次,而且仲有我嫲嫲從旁指導,所以都仲可以..........食得落肚!!!

搓粉步驟和妳做的也差不多,也是"糯米粉+水"但不會加糖,整咸甜湯圓都一樣係咁搓粉先,祇是做甜的要包料(湯底我鍾意放好多薑 :em04: )!
煮時都一樣會發大,但不知是否妳形容的標準啊!

PS:大少奶妳個 subjert 好攪笑,唔入o黎睇o既話仲以為有奸商整幅射湯圓賣俾人添 :
作者: bikbark    時間: 2006-3-29 09:57:03

[quote:fb737b7a45="yo & lok"]加少少澄麵會無咁黏口另外粉搓好蓋起等一小時等d麵糰鬆d會無發得咁誇.[/quote]
oh thank you so much
我仲諗住要加粘米粉試o下 不過就真係唔知要等d粉糰鬆d先包 我o個晚係一時醒起試o下整 仲一路睇電視一路包湯圓.

d煲起o左o既湯圓直徑有成兩吋......  :em18:
作者: bikbark    時間: 2006-3-29 10:02:24

奶姑 我加d糖落d粉度 係想層皮有少少甜味 試o下d甜味可唔可以蓋過d粉味 因為我食o野一食到d粉味就會覺得好似唔熟 會反反地胃
(可能無人會明我講咩......)
作者: Billy    時間: 2006-3-29 10:15:06

[quote:19833b4de8="bikbark"]

d煲起o左o既湯圓直徑有成兩吋......  :em18:[/quote]

:shock:  :shock:  :shock:
勁呀... :
作者: Hotcake    時間: 2006-3-29 21:20:11

[quote:b23ab3a08b="Billy"][quote:b23ab3a08b="bikbark"]

d煲起o左o既湯圓直徑有成兩吋......  :em18:[/quote]

:shock:  :shock:  :shock:
勁呀... :[/quote]

咁大粒 咬開d餡咪會爆哂出黎 咁可以改名做爆漿湯丸 :zdevil:
作者: milk    時間: 2006-3-30 14:12:26

[quote:e8d884f8dc="bikbark"]d煲起o左o既湯圓直徑有成兩吋......  :em18:[/quote]好飽~ :em18:
[quote:e8d884f8dc="bikbark"]奶姑 我加d糖落d粉度 係想層皮有少少甜味 試o下d甜味可唔可以蓋過d粉味 因為我食o野一食到d粉味就會覺得好似唔熟 會反反地胃
(可能無人會明我講咩......)[/quote]哈~我就覺得o的粉味好香喇!
作者: bikbark    時間: 2006-3-30 18:04:06

我講得唔清楚......
因為滾水落去煲 粒湯圓唔係圓形 係好似扁扁地咁 所以唔係你o地想像咁一個直徑兩吋o既圓波 如果係就恐怖囉 仲大過個壁球......
h:
作者: milk    時間: 2006-3-30 23:43:59

即係雞蛋? :shock: ..........仲驚...!!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2