藍澄灣業主社群

標題: [討論]-藍澄灣屋苑Official足球隊 [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2006-3-20 12:00:33     標題: [討論]-藍澄灣屋苑Official足球隊

[quote:bd462e5818="EpSon"]今日同阿lok 講開無咩人入黎足球隊 其實都因為我地宣傳不足 可以的話 我地成為藍澄灣offical 的球隊 就可以借用 有關通訊作宣傳及介紹.[/quote]

關於EpSon有關球隊發展建議,為搜集各方意見,特此開thread討論。

歡迎發言!
作者: grassman    時間: 2006-3-20 12:07:17

我先想到的是:

1. 球隊規章雖重新規範。
2. 球員資料及通訊管理有必要改善。
.....
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-20 13:48:00

咁係咪即係透過管理署響每座大堂張貼告示有關球隊消息呀?
作者: grassman    時間: 2006-3-20 14:05:33

[quote:6b6ebf47bc="Eddy Lam"]咁係咪即係透過管理署響每座大堂張貼告示有關球隊消息呀?[/quote]

你呢個可能係其中一個建議,但具體要我們在此商議好自家的想法和要求,再跟業委會請求合作的可能性。 (p.s. 業委會唔一定同意我們的請求。)

無論結果怎樣,值此整頓一下目前敗壞的球會業務也是有益的! :mrgreen:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-20 21:34:58

問題可能唔係宣傳不足 以前出席過比賽o既隊員加加埋埋冇20人都有17-8人掛?佢地想踢波o既話每日花幾分鐘上o黎睇下有冇比賽就得 但我唔明報名o既人愈來愈少 唔知係咪覺得我地太屎波 定係佢地o既熱情減退o左呢?
作者: dracula    時間: 2006-3-20 21:37:28

[quote:73a45d764c="Eddy Lam"]問題可能唔係宣傳不足 以前出席過比賽o既隊員加加埋埋冇20人都有17-8人掛?佢地想踢波o既話每日花幾分鐘上o黎睇下有冇比賽就得 但我唔明報名o既人愈來愈少 唔知係咪覺得我地太屎波 定係佢地o既熱情減退o左呢?[/quote]

我都覺得只係宣傳不足 成個屋苑冇理由得十個八個踢
作者: grassman    時間: 2006-3-20 21:48:16

我覺宣傳不足是其一原因,覺3唔識7,是另一原因!
聽過有人說,一早知有呢個網和足球隊,但一直只是睇,無動力join。
作者: dracula    時間: 2006-3-20 21:51:52

咁佢地點先會有動力呢??  :?:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-20 21:55:37

[quote:e59c9a8cde="dracula"]咁佢地點先會有動力呢??  :?:[/quote]

或者我地搵個星期日係5樓台擺個counter一邊招募隊員 一邊由領隊表演"的"波o黎吸引人囉... :
作者: dracula    時間: 2006-3-20 21:59:24

[quote:58ad0ecbe3="Eddy Lam"][quote:58ad0ecbe3="dracula"]咁佢地點先會有動力呢??  :?:[/quote]

或者我地搵個星期日係5樓台擺個counter一邊招募隊員 一邊由領隊表演"的"波o黎吸引人囉... :[/quote]

:x 我地而家好正經講o緊呢個問題 你竟然.....提出咁好o既建議!  8)
作者: grassman    時間: 2006-3-20 22:07:51

"的"波邊有人睇,鬥射樓上玻璃窗仲好,T3 8C "中"!
作者: 肥度    時間: 2006-3-20 23:52:09

其實吾踢原因有二既...
1. 實在太忙
2. 實在吾想成日要撘車先可以去踢波...不如得閒星期五晚上去長青踢下啦
作者: yo and lok    時間: 2006-3-21 00:53:42

可能叫所有隊員留下email及電話以這種直接的方式聯絡參加的動力會大d掛.
作者: dracula    時間: 2006-3-21 06:00:15

[quote:7e333b5721="肥度"]其實吾踢原因有二既...
1. 實在太忙 咁又真係o既~
2. 實在吾想成日要撘車先可以去踢波...不如得閒星期五晚上去長青踢下啦!不如整架專車車你去 nei~ :x [/quote]
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-21 21:47:18

[quote:a73a9ee9e7="dracula"][quote:a73a9ee9e7="肥度"]2. 實在吾想成日要撘車先可以去踢波...不如得閒星期五晚上去長青踢下啦!不如整架專車車你去 nei~ :x [/quote][/quote]

實在忍唔住要鬧埋一份... :x  :x  :x
作者: 肥度    時間: 2006-3-21 23:17:01

:em01:  ..... :em14: sorry sorry
作者: chee    時間: 2006-3-22 08:34:26

實在吾想成日要撘車先可以去踢波...不如得閒星期五晚上去長青踢下啦

唉!!!!香港 足球:em01:  :em01:
我覺得我地先有足夠人數才申請  容易過未夠人去申請  無論如何  草人  我支持你  上刀山  下油獲!!!!
作者: FD    時間: 2006-3-22 10:53:41

[quote:b589be1d1a="dracula"][quote:b589be1d1a="肥度"]其實吾踢原因有二既...
2. 實在吾想成日要撘車先可以去踢波...不如得閒星期五晚上去長青踢下啦!不如整架專車車你去 nei~ :x [/quote][/quote]

2.通常場紙都係o係 青衣公園,葵芳,林士德等,唔撘車都可以行過去喎,當熱身囉。
:em20:  :HIT:
作者: Billy    時間: 2006-3-22 13:42:18

[quote:eac563684e="FD"][quote:eac563684e="dracula"][quote:eac563684e="肥度"]其實吾踢原因有二既...
2. 實在吾想成日要撘車先可以去踢波...不如得閒星期五晚上去長青踢下啦!不如整架專車車你去 nei~ :x [/quote][/quote]

2.通常場紙都係o係 青衣公園,葵芳,林士德等,唔撘車都可以行過去喎,當熱身囉。
:em20:  :HIT:[/quote]

逍常踢青衣公園我都係行過去架咋...
作者: grassman    時間: 2006-3-22 20:09:48

[quote:ed060649ba="chee"]我支持你  上刀山  下油獲!!!![/quote]

:em05:
作者: EpSon    時間: 2006-3-22 23:29:09

週末或週日發傳單宣傳是一個可行的方法 總人一些對足球有興趣 但沒有上來討論區的住客呢.
但 又會到本身的問題 作這些宣傳 不是offical 的足球隊好辦事一點嗎?
作者: grassman    時間: 2006-3-22 23:58:55

要宣傳,我地有乜買點?

What is our market position and segment?
作者: 肥度    時間: 2006-3-23 00:29:42

年青 有幹勁 有實力
作者: EpSon    時間: 2006-3-23 08:28:32

我地唔係要sell 自己喎 而係找志同道合鄰居們 一齊週末踼下波 大家聯絡及交流一番. 我想不要有market target. 無論年幼老少都可以join in 呀.
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-23 09:03:49

[quote:12be212618="肥度"]年青 有幹勁 有實力[/quote]

大鑊! 我冇樣中... :em06:
作者: Billy    時間: 2006-3-23 09:35:29

[quote:8a6bfad965="Eddy Lam"][quote:8a6bfad965="肥度"]年青 有幹勁 有實力[/quote]

大鑊! 我冇樣中... :em06:[/quote]

我都係喎.... :em06:  :em06:  :em06:
作者: yo and lok    時間: 2006-3-25 02:20:07

大堂貼通告可以嗎?現在宣傳正是好時機睇完世界杯總有人會腳痕.
作者: FD    時間: 2006-3-25 10:09:29

[quote:ac17d13982="肥度"]年青 有幹勁 有實力[/quote]
論年青 有幹勁 有實力,我諗非你及espon莫熟la
作者: EpSon    時間: 2006-3-26 00:51:06

話FD 咁舉呀.
都話 我地做宣傳 唔係一定招募你地所講年青 有幹勁 有實力的鄰居. 只是大家娛樂罷 當然 日後 有興趣打比賽 就另作別論吧.
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-26 14:22:51

[quote:5ee03daeea="EpSon"]話FD 咁舉呀.
都話 我地做宣傳 唔係一定招募你地所講年青 有幹勁 有實力的鄰居. 只是大家娛樂罷 當然 日後 有興趣打比賽 就另作別論吧.[/quote]

係呀! 咁樣會令到想參與o既鄰居有壓力 其實大家都係至在做下運動 出身汗之嘛 其他野唔使咁介懷o既... 好似Billy咁 佢由開始唔識踢 到而家踢到有板有眼ga 昨晚場波不知殺o左幾多波呀!!!
作者: FD    時間: 2006-3-26 17:22:59

[quote:8926abe971="grassman"][quote:8926abe971="Eddy Lam"]咁係咪即係透過管理署響每座大堂張貼告示有關球隊消息呀?[/quote]

你呢個可能係其中一個建議,但具體要我們在此商議好自家的想法和要求,再跟業委會請求合作的可能性。 (p.s. 業委會唔一定同意我們的請求。)

無論結果怎樣,值此整頓一下目前敗壞的球會業務也是有益的! :mrgreen:[/quote]

要係大堂張貼告示,足隊先要同管理署建立一下關係,唔知約佢地踢番場友誼賽,得唔得呢?
作者: Eddy Lam    時間: 2006-3-27 12:50:23

原來Park Island d人玩到咁pro...
作者: yo and lok    時間: 2006-3-27 23:53:48

咁1個助攻都可以上榜wo.
作者: grassman    時間: 2006-4-4 13:31:28

經苑內有力人仕協助下,足球隊能正名為"藍澄灣足球隊"的機會相當大。

我提議把隊務、規章從新整理,然後才正式提出申請。經意見搜集、分析、草擬、確認,希望能在四月底把申請書送交有關辦公室,並希望趕及世界盃前推出推廣宣傳!

礙於本人幼不懂事及才識有限,不能單獨處理繁多事宜,懇請自願人仕幫助一同商議、處理是次工作。 :em14:    如日後球隊發展到上市的話,一定給予每人一手認股權以作答謝! :mrgreen:
作者: chee    時間: 2006-4-4 13:54:41

GOOD NEWS!
THANKS GRASSMAN!!
點幫呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: Billy    時間: 2006-4-4 15:37:50

[quote:b184b5478d="chee"]GOOD NEWS!
THANKS GRASSMAN!!
點幫呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]

係呀幫d咩呀.
作者: Eddy Lam    時間: 2006-4-4 16:46:49

Good News!!! 洗唔洗call齊人開個會咁呀?
作者: FD    時間: 2006-4-4 22:06:12

[quote:aa6a8d1060="Eddy Lam"]Good News!!! 洗唔洗call齊人開個會咁呀?[/quote]
係呀,搵齊人大家傾吓要做d乜。
作者: yo and lok    時間: 2006-4-4 23:56:15

如果可以我都出一分力.
作者: EpSon    時間: 2006-4-5 23:51:31

一於約出來傾一傾. grassman 你今次咁"叻"仔 你話約幾時就幾時啦.
作者: Robert    時間: 2006-7-8 14:23:15

隊長,有冇新進展呀?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2