藍澄灣業主社群

標題: 向 Stock Market 坐過山車 [打印本頁]

作者: H and H    時間: 2003-9-28 18:38:37     標題: 向 Stock Market 坐過山車

上星期我向stock market 坐左次過山車

皆因我上星期入左隻"窩輪" #9762 經歷左幾次大浪...............

話說我買時係向$0.425 買既......點知買左之後........向上星期一連跌三日 咁我賬面就唔見左 1/4 $$ 喇 :em18:

本以為要起碼一至兩星期至可回到我買既位啦 又點知.......星期四早上係咁升升升 竟然由 loss 25% 變成 gain 18%............ :em03:

大家咪以為我賺左呀 我諗住仲早 睇埋下午個市先啦...................

點知下午一開市就開始跌少少喇.........又升番少少喎.......跟住.......如果大家有留意報紙都知果日就係創新高後收市反跌果日喇 好似有什麼什麼大戶互相廝殺......

哈哈.....咁我就做左傻仔咁有錢唔識賺喇 :em05: .............不過...........

到左星期五 早上有乜起色 諗住又要等下個機會....可能起碼要一星期以上啦....

點知下午完場前半個鐘...........又竟然升升升 :em03:  :em03:  :em03: ..........仲到我target..........

今次我就真係放左喇..........所以話呢...........唔好大貪 要識把握機會...........若果我星期四果日放左再入 起不是可多個機會賺多次.............<<這只是假設唔一定次次都會...只不過要識得接住個浪 向低買高賣..............

這是我做左一次傻仔既經驗所談 :em18: 希望一次好喇 :em12:
作者: Simpsons    時間: 2003-9-28 23:21:42

買o左RC 冇$買股 . . .  :em01:
作者: candy-cheung    時間: 2003-9-30 16:49:31

買股票真係唔好太貪依家冇胆玩輪輸唔起 :em03:
作者: kenny    時間: 2003-10-2 16:47:52

其實窩輪上落好快無時間最好吾玩之前介紹大家買9929好快可以到目標價其實同我估計差不多到11750位可買沽倫9063走多轉0.11買0.13目標位跌穿0.1走個市年底看12350.......
作者: H and H    時間: 2003-10-2 17:21:29

[quote:cac7066856="kenny"]其實窩輪上落好快無時間最好吾玩之前介紹大家買9929好快可以到目標價其實同我估計差不多到11750位可買沽倫9063走多轉0.11買0.13目標位跌穿0.1走個市年底看12350.......[/quote]你講果隻#9929 我都有呀等收成     

其實你都可以留意下 #9762 但依家比起我買時高左好多我等僅佢回落趁低吸納     

仲有乜好介紹呀 kenny???
作者: H and H    時間: 2003-10-3 14:05:03

[quote:398033d8b6="kenny"]其實窩輪上落好快無時間最好吾玩之前介紹大家買9929好快可以到目標價其實同我估計差不多到11750位可買沽倫9063走多轉0.11買0.13目標位跌穿0.1走個市年底看12350.......[/quote]

today's morning #9929 is up to 0.250 la will meet target soon     
作者: wicyh    時間: 2003-10-3 14:15:26

what is your target price?
作者: H and H    時間: 2003-10-3 15:46:24

at least 0.275 lor
作者: kenny    時間: 2003-10-3 18:19:56

9762是電盈輪依家可等0.45買電盈約5元我對8號無好感......所以無留意....  暫時未有其他介紹基本上恆指超買小心.........................
作者: wicyh    時間: 2003-10-3 18:26:15

依家個市真係升得離譜 加上下星期秋官出場........
作者: H and H    時間: 2003-10-4 20:43:08

[quote:3d1b24c8a9="kenny"]9762是電盈輪依家可等0.45買電盈約5元我對8號無好感......所以無留意....  暫時未有其他介紹基本上恆指超買小心.........................[/quote]係呀 我想個價都係咁上下 但呢排要小心d......我覺得唔係入市既時侯(in short term investment)

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2