藍澄灣業主社群

標題: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料 [打印本頁]

作者: saga    時間: 2006-3-1 21:14:40     標題: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料

有問題想請教大家 懇請大家提供資料
大家可以 pm 你地既意見同答案俾我  :em14:  :em14:  :em14:

如果結婚
係酒店 擺五十幾圍
女家派禮餅利是俾親朋
影結婚相
餅咭
租婚紗
辦嫁妝 (而家金好貴  :em06: )
租車
搵機佬
電腦美術放既片同音樂
場地佈置
其他所有雜項

外項既支出你地有無record 係用左幾多呢?
作者: vivian    時間: 2006-3-1 22:38:43

到您好事近嗎? (恭喜先)
我估廿個(萬)到啦!  (收左d人情可作幫補  : )
作者: eppieans    時間: 2006-3-1 23:17:32

好有用的資料喎!分享下丫!我都想知!
作者: FireFire    時間: 2006-3-2 00:16:15

咁多問題不如直接打電話問我啦.............. :nowords:
作者: Billy    時間: 2006-3-2 09:32:33

[quote:0d3abc45d5="vivian"]到您好事近嗎? (恭喜先)
我估廿個(萬)到啦!  (收左d人情可作幫補  : )[/quote]

擺50圍20萬唔夠呀.
assume $5000 一圍都 $25萬啦.
我擺19圍就要有廿多萬cash.
減左人情使左十幾萬....

好多野要留意架播.點打呀.
搵晚出黎慢慢傾啦....
作者: wychan    時間: 2006-3-2 10:01:54

家下經濟好左 酒店至少都六七千蚊一圍了...
作者: hales    時間: 2006-3-2 10:09:25

問題係邊間酒店可以擺50幾圍?? :em18:
作者: wychan    時間: 2006-3-2 10:18:05

book 會展啦.. 機場富豪啦... 洲際...
作者: grassman    時間: 2006-3-2 10:33:35

[quote:a134f06c7e="hales"]問題係邊間酒店可以擺50幾圍?? :em18:[/quote]

美麗華酒店可能得!
作者: hales    時間: 2006-3-2 11:18:29

[quote:0aeb9ca536="grassman"][quote:0aeb9ca536="hales"]問題係邊間酒店可以擺50幾圍?? :em18:[/quote]

美麗華酒店可能得![/quote]

有可能...
只係印像中大部份既酒店上限都係35圍左右
而且要考慮一下 如果頂到佢爆的話 有可能會有o的人要坐"暗角位"...
即係睇唔到你個stage....
作者: Tomato    時間: 2006-3-2 11:36:37     標題: Re: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料

[quote:dbd0a38cee="saga"]有問題想請教大家 懇請大家提供資料
大家可以 pm 你地既意見同答案俾我  :em14:  :em14:  :em14:

如果結婚
係酒店 擺五十幾圍........睇0下邊間酒店啦 通常6、7000蚊一圍 可能仲要加埋酒水約200蚊一圍..........當佢7000蚊加酒水50圍=保守估計係36000(通常人情都會cover返一半)

女家派禮餅利是俾親朋......每個人需要唔同喎......一盒禮餅都要56蚊喎......去展覽買多d會有折..(比左餅咭仲比利是?通常夾請帖都係10蚊)

影結婚相......睇你有乜要求 去台灣定香港......香港大約15000啦... (我就影左7000咋...呵呵)

餅咭.......每個人需要唔同喎.........餅咭4x蚊一張 婚妙展有折.....

租婚紗.......約3000-4000蚊啦 睇新娘子鍾意唔鍾意扮靚啦.....辦嫁妝 (而家金好貴  :em06: ).......禮金嫁妝......個個都唔同 :

租車......唔知....我無租過車...不過都要2000啩 睇0下有無朋友有車啦 或者去樓下租唔駛咁多錢.......

搵機佬
電腦美術放既片同音樂............搵影相0個d多數都包埋開席video....保守估計約3500蚊啦

場地佈置..........搵間有埋場地佈置默唔駛煩lor.....

其他所有雜項外項既支出你地有無record 係用左幾多呢?[/quote]...........仲有新娘化妝.......個個新娘都唔同喎........我就用左3000......其餘都係派利是比細佬妹(200蚊一封)、兄弟姊妹(200蚊一封)、工作人員 (化妝姐姐、影相哥哥等100一封).......其他人物50蚊一封.......酒店普通員工10-20蚊一封......

以上內容只作參考 個個唔同 我同Bobby無乜要求 所以求其過左就算.......
作者: bikbark    時間: 2006-3-2 11:49:27

o係酒店擺50幾圍 --> grand hyatt / inter-continental 應該幫到你 (four seasons 唔知得唔得)
如果用o黎兩間做benchmarking 即係要at least 9k一圍 擺酒都用50萬 其他o野咪一萬起兩萬止 預70萬應該ok啦

其實結婚真係好睇自己o既選擇 例如我o地影婚紗相只係用o左5千幾蚊 但有朋友會用2萬. 不過如果擺得貴酒店 (通常只有貴酒店先可以擺咁多圍) 其他都會相對地貴d 因為好少會有人用幾十萬租酒店擺酒 但係用3千蚊做場地佈置 用5千蚊影相 可能會用一兩萬做佈置 兩三萬影相咁 就算餅卡都要成萬幾蚊啦
作者: diedsee    時間: 2006-3-2 13:56:34     標題: Re: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料

[quote:4523b8b6bb="Tomato"][quote:4523b8b6bb="saga"]有問題想請教大家 懇請大家提供資料

如果結婚
係酒店 擺五十幾圍........睇0下邊間酒店啦 通常6、7000蚊一圍 可能仲要加埋酒水約200蚊一圍..........當佢7000蚊加酒水50圍=保守估計係36000(通常人情都會cover返一半)

女家派禮餅利是俾親朋......每個人需要唔同喎......一盒禮餅都要56蚊喎......去展覽買多d會有折..(比左餅咭仲比利是?通常夾請帖都係10蚊)

影結婚相......睇你有乜要求 去台灣定香港......香港大約15000啦... (我就影左7000咋...呵呵)

餅咭.......每個人需要唔同喎.........餅咭4x蚊一張 婚妙展有折.....

租婚紗.......約3000-4000蚊啦 睇新娘子鍾意唔鍾意扮靚啦.....辦嫁妝 (而家金好貴  :em06: ).......禮金嫁妝......個個都唔同 :

租車......唔知....我無租過車...不過都要2000啩 睇0下有無朋友有車啦 或者去樓下租唔駛咁多錢.......

搵機佬
電腦美術放既片同音樂............搵影相0個d多數都包埋開席video....保守估計約3500蚊啦

場地佈置..........搵間有埋場地佈置默唔駛煩lor.....

其他所有雜項外項既支出你地有無record 係用左幾多呢?[/quote]...........仲有新娘化妝.......個個新娘都唔同喎........我就用左3000......其餘都係派利是比細佬妹(200蚊一封)、兄弟姊妹(200蚊一封)、工作人員 (化妝姐姐、影相哥哥等100一封).......其他人物50蚊一封.......酒店普通員工10-20蚊一封......

以上內容只作參考 個個唔同 我同Bobby無乜要求 所以求其過左就算.......[/quote]
睇到我怕...
作者: saga    時間: 2006-3-2 15:40:37

[quote:b816f41a15="grassman"][quote:b816f41a15="hales"]問題係邊間酒店可以擺50幾圍?? :em18:[/quote]

唔係我結婚
我屋企人結婚呀 第一次搞 乜都唔識喎  ...  問多d 知多d嘛 而且RC 多人近期結左婚 所以想係度搜集資料  

美麗華酒店係得既 打橋牌放六十幾都仲有位
作者: saga    時間: 2006-3-2 16:06:13     標題: Re: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料

多謝大家既意見 由其 tomato 咁好心機逐樣break down 解答  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:

結婚真係多野搞 但屋企人嘛 我點都要幫好多手 .... 我當學定第日有用 ...  : (但可能第日都無用  : )
作者: bikbark    時間: 2006-3-2 16:30:05

[quote:415a1f99fb="saga"][quote:415a1f99fb="grassman"][quote:415a1f99fb="hales"]問題係邊間酒店可以擺50幾圍?? :em18:[/quote]

唔係我結婚
我屋企人結婚呀 第一次搞 乜都唔識喎  ...  問多d 知多d嘛 而且RC 多人近期結左婚 所以想係度搜集資料  

美麗華酒店係得既 打橋牌放六十幾都仲有位[/quote]
saga 唔駛分邊個結啦 如果你諗住三四年後結婚 都差唔多要開始儲錢lu......
作者: Tomato    時間: 2006-3-2 17:45:21     標題: Re: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料

[quote:cbc3980886="diedsee"][quote:cbc3980886="Tomato"][quote:cbc3980886="saga"]有問題想請教大家 懇請大家提供資料

如果結婚

搵機佬

以上內容只作參考 個個唔同 我同Bobby無乜要求 所以求其過左就算.......[/quote]
睇到我怕...[/quote]

唔駛驚....其實呢d野好睇你屋企人要d乜 仲有新娘新郎想豪d定相宜d......
話比自己知.....一生一次搞到好d 有個美好回憶.......個心會舒服 d(雖然而家睇返本紅簿由高峰跌到低點 :poor: 個心仲"嗱"住痛......)

補充: 花球同襟花大約要600-700幾蚊...... :face13:
作者: eppieans    時間: 2006-3-2 21:26:15

嘩............................
好可怕!
作者: diedsee    時間: 2006-3-22 22:50:31     標題: Re: 有問題想請教大家 懇請大家提供資料

[quote:20821d2ca5="Tomato"]唔駛驚....其實呢d野好睇你屋企人要d乜 仲有新娘新郎想豪d定相宜d......
話比自己知.....一生一次搞到好d 有個美好回憶.......個心會舒服 d(雖然而家睇返本紅簿由高峰跌到低點 :poor: 個心仲"嗱"住痛......)

補充: 花球同襟花大約要600-700幾蚊...... :face13:[/quote]
買樓果陣已經經歷左 :nowords:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2