藍澄灣業主社群

標題: 我地今日去左選地板了 [打印本頁]

作者: hales    時間: 2003-7-19 01:27:45     標題: 我地今日去左選地板了

都有睇過個櫃 原來個櫃只係680蚊 係唔到頂的 如果想要到頂的話
就要加100蚊 如果要房門的話 就再加100蚊 即係total 880蚊..

今日上了律司樓 看到有不少rc的業主 我女朋友即場手寫
俾左業主網個address呇a了 應該日來都會有好幾個業主加入~
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 01:42:34     標題: Re: 我地今日去左選地板了

[quote:0b0df555b2="hales"]都有睇過個櫃 原來個櫃只係680蚊 係唔到頂的 如果想要到頂的話
就要加100蚊 如果要房門的話 就再加100蚊 即係total 880蚊..

俾左業主網個address呇a了 應該日來都會有好幾個業主加入~[/quote]

hales咁你有冇做櫃?
作者: hales    時間: 2003-7-19 01:43:33

我冇呀
因為我唔係咁鐘意個款 不過宦幾平既
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 01:44:49

[quote:98d7959356="hales"]我冇呀
因為我唔係咁鐘意個款 不過宦幾平既[/quote]
咁自己出去做呀?
作者: hales    時間: 2003-7-19 01:45:50

我買現成咋
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 01:51:16

[quote:a061140a60="hales"]我買現成咋[/quote]
咁個櫃咪要好高....
用個櫃黎間房呀?
作者: hales    時間: 2003-7-19 01:56:25

我會切返度磚牆嗎
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 02:01:24

[quote:7b9dda0408="hales"]我會切返度磚牆嗎[/quote]
if i creat a wall....i afraid so expensive  :shock:
作者: hales    時間: 2003-7-19 02:05:35

為了長久打算....所以我都係決定一次過...........
做櫃唔係唔好呀 不過如果想轉款就好麻煩呢
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 02:12:45

[quote:62ab25e29d="hales"]為了長久打算....所以我都係決定一次過...........
做櫃唔係唔好呀 不過如果想轉款就好麻煩呢[/quote]
但係個廳已經好窄....如果再加牆.....咪~~~ :cry:
作者: hales    時間: 2003-7-19 02:14:43

諗真o的唔會的...
因為你做坉蚋d都會加房門呢 房門連個框都要有一定的厚度
所以其實櫃背做牆 跟磚牆 厚度都會係最少一度門咁厚 所以唔差好多囉
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 02:22:45

[quote:c73094fb4b="hales"]諗真o的唔會的...
所以其實櫃背做牆 跟磚牆 厚度都會係最少一度門咁厚 所以唔差好多囉[/quote]
想問一問磚牆係唔係要10K.... :?:
作者: dracula    時間: 2003-7-19 02:30:35

8-9k 左右啦~
起牆 批盪 門框 房門 地腳線~
作者: 匿名    時間: 2003-7-19 02:32:11

[quote:28e6ed604b="dracula"]8-9k 左右啦~
起牆 批盪 門框 房門 地腳線~[/quote]
嘩...好多野...
作者: hales    時間: 2003-7-19 14:50:10

起牆是一板一板計的 一板幾多錢好難講 大慨6~7千蚊左右
一板即係10呎x10呎
作者: saga    時間: 2003-7-19 17:44:56     標題: Re: 我地今日去左選地板了

[quote:7efcecd164="hales"]都有睇過個櫃 原來個櫃只係680蚊 係唔到頂的 如果想要到頂的話

俾左業主網個address呇a了 應該日來都會有好幾個業主加入~[/quote]

hales 好波 ~~~
XD
作者: kitty Raymond    時間: 2003-7-23 01:54:01

[quote:2d4becf1e6="hales"]我會切返度磚牆嗎[/quote]

請問你會叫ck先鋪地板再起牆定係搵人起完牆再鋪地板?
我記得你個layout係一道門向廳 細房有另一道門入大房 咁細房有部份牆要拆除. 咁大概要預幾多錢嚟起牆 拆牆 鋪地板 整櫃同拉線?
:?:
THX....
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 09:21:56

[quote:5995e32ed2="hales"]諗真o的唔會的...
所以其實櫃背做牆 跟磚牆 厚度都會係最少一度門咁厚 所以唔差好多囉[/quote]

你做一個櫃的厚度已足夠做門框啦 你依家做完牆再買櫃 唔係厚左幅牆咩  :?:  :?:  :?:
作者: saga    時間: 2003-7-23 14:49:28     標題: Re: 我地今日去左選地板了

[quote:d10131efbc="hales"]都有睇過個櫃 原來個櫃只係680蚊 係唔到頂的 如果想要到頂的話

[/quote]

我今日都上去睇左 ~
個櫃係平 ... 但個樣 ... 真係唔好睇 ...
傢俬鴒個個靚好好好好好多!
個職員話傢俬嶺蚋d自己令外整要 $15000 ?

我就唔多信...

木板就係打斜鋪 職員 confirm 左三次

如果用?880 個櫃 囮K費幫你係個牆度既 TV 線 set 返去個櫃度 ~
(TV 頭係細房牆向大房o個邊)
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 15:33:01     標題: Re: 我地今日去左選地板了

[quote:d7f84e9532="saga"][quote:d7f84e9532="hales"]都有睇過個櫃 原來個櫃只係680蚊 係唔到頂的 如果想要到頂的話

[/quote]

我今日都上去睇左 ~
個櫃係平 ... 但個樣 ... 真係唔好睇 ...
傢俬鴒個個靚好好好好好多!
個職員話傢俬嶺蚋d自己令外整要 $15000 ?

我就唔多信...

木板就係打斜鋪 職員 confirm 左三次

如果用?880 個櫃 囮K費幫你係個牆度既 TV 線 set 返去個櫃度 ~
(TV 頭係細房牆向大房o個邊)[/quote]

個櫃 $15000 我都唔信 最多搵第二間做囉

木板就打斜鋪 好喎 不過如果之後起牆既話咪會界碎哂?

$880 個櫃 萛吧啦
作者: saga    時間: 2003-7-23 15:48:09     標題: Re: 我地今日去左選地板了

[quote:1bcd4effee="wicyh"]
木板就打斜鋪 好喎 不過如果之後起牆既話咪會界碎哂?

[/quote]

如果你鋪好地板 再>衁藎_夆_牆 咁一定會起返唔少既木版出來
等起好個牆 收咁d水 再砌返d 木版上去 ..
而d 木版係咪都要切 ...
作者: IWAT    時間: 2003-7-23 15:51:06

咁d磚又係點ar?
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 15:55:29

咁即係自己舖木版
作者: saga    時間: 2003-7-23 16:09:00

[quote:0e48a338f6="IWAT"]咁d磚又係點ar?[/quote]

磚上面...直接起個牆啦...

你唔喜歡都可以>衧J...不過裂到七彩喎....
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 16:12:19

[quote:456a3f606e="saga"][quote:456a3f606e="IWAT"]咁d磚又係點ar?[/quote]

磚上面...直接起個牆啦...

你唔喜歡都可以>衧J...不過裂到七彩喎....[/quote]

磚好d 易界d
作者: saga    時間: 2003-7-23 16:14:58

[quote:c531f4f018="wicyh"]咁即係自己舖木版[/quote]

你可以自己鋪
又可以叫尨Q 然後>衁藎_牆o個d ... 不過... 手工要好好唔係有手尾跟
大家真係好想要磚牆既 參考hales 做法穩陣
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 16:52:18

[quote:b47a7eec6a="saga"][quote:b47a7eec6a="wicyh"]咁即係自己舖木版[/quote]

你可以自己鋪
又可以叫尨Q 然後>衁藎_牆o個d ... 不過... 手工要好好唔係有手尾跟
大家真係好想要磚牆既 參考hales 做法穩陣[/quote]

打斜鋪好難界架
作者: diedsee    時間: 2003-7-23 18:48:53

真係唔知點喇?!?!
我今日上去問,CK人話好肯定打直舖,
到底係點舖??? :?:
作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 18:58:08

幫我個職員都係話打直............. :?:
作者: saga    時間: 2003-7-23 20:47:03

[quote:a98bfe9167="wicyh"][quote:a98bfe9167="saga"][quote:a98bfe9167="wicyh"]咁即係自己舖木版[/quote]

你可以自己鋪
大家真係好想要磚牆既 參考hales 做法穩陣[/quote]

打斜鋪好難界架[/quote]

打斜鋪係難界架
hales 係問囥薵簠 磚自己鋪 ...
作者: saga    時間: 2003-7-23 20:48:13

[quote:190268116c="Simon&Michelle"]幫我個職員都係話打直............. :?:[/quote]

但建築商d 人話打斜....
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 20:52:55

應該以示範單位作準
作者: saga    時間: 2003-7-23 21:04:15

[quote:4721b144fc="wicyh"]應該以示範單位作準[/quote]

示範單位一向都話只表達出個意念 唔係實際收樓標準
何況吤傰d單位只係鋪磚

再者坉茠O又唔會突登打斜整你睇
你打側個頭 45 度睇咪得囉
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 21:06:43

示範單位一間鋪磚 一間鋪地板
作者: kenykl    時間: 2003-7-23 21:08:13

did you realize the 磚 of the show flat is not the same as the one offer to us? The one offer to us is a bit "yellow".. but the show flat is "white"
作者: wicyh    時間: 2003-7-23 21:09:08

[quote:5b4533c59f="saga"][quote:5b4533c59f="wicyh"]應該以示範單位作準[/quote]

示範單位一向都話只表達出個意念 唔係實際收樓標準
何況吤傰d單位只係鋪磚

再者坉茠O又唔會突登打斜整你睇
你打側個頭 45 度睇咪得囉[/quote]

你咁講我無野講 只有收樓時先知
作者: kenykl    時間: 2003-7-23 21:16:58

Yesterday I when to choose 地板 the furniture company build a real show flat in the 2/F (where we build RC) the flat is exactly the one we will receive when 收樓. Have time go and see see r.... They show the real size and real wall partition
作者: bunnud    時間: 2003-7-23 21:48:11

[quote:cf6dba3552="kenykl"]Yesterday I when to choose 地板 the furniture company build a real show flat in the 2/F (where we build RC) the flat is exactly the one we will receive when 收樓. Have time go and see see r.... They show the real size and real wall partition[/quote]

即係邊度???
作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:55:44

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:56:17

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:56:41

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:57:41

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:58:11

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:58:35

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 21:59:07

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 22:00:20

作者: saga    時間: 2003-7-23 22:06:51

[quote:68c2af4ed2="kenykl"]Yesterday I when to choose 地板 the furniture company build a real show flat in the 2/F (where we build RC) the flat is exactly the one we will receive when 收樓. Have time go and see see r.... They show the real size and real wall partition[/quote]

恆倡o個個丫嘛 ...
我六月中已經睇左  
作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 22:19:42

作者: Simon Michelle    時間: 2003-7-23 22:20:04

作者: wychan    時間: 2003-7-23 22:21:26

那個職員說什麼時候可以上RC看收樓標準的示範單位呢? 他們話24/7可以看那個間牆櫃的實物,但現在就不知進度如何。有無兄弟姐妹看到實物,不如影圖相益下街坊!

同時,我們已經選了。如果看過實物唔合心水,可否改呢。大家真是要比D壓力發展商先得。

最後,我對CK的買樓安排及售後服務都幾不滿: :em13:  :em10:
1. 沒有列明環境情況。
2. 沒有說共享會所,一屋三會所及8部車的財務安排,將來可能對我們好不利。
3. 沒有明確的圖則說明電位,風位,電視位...等。十問九唔知,好似在沒有設計下(NO DESIGN AND PLANNING)起樓。
4. 叫人選櫃選牆身(16/7),只是得幾張未完成的草圖。連顏色,外觀修飾又未定。連實物都無得0弟,都不知合不合我們的STYLE及實質需要。
5. 交通工具路線及收費不知。
6. 泠氣,鮮風又弄得唔清唔楚,洗唔洗比電費又唔知。
7. 對面酒店D泠氣,湮通對我們的影響又唔題。
....

仲有其他我都唔想再講。還望快此有現樓示範單位,讓我們了解情況,然後再尋覓對策。

出了一口氣,舒服晒 :em04:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2