藍澄灣業主社群

標題: 有冇人試過用3M綿貼大門邊.? [打印本頁]

作者: FireFire    時間: 2006-2-6 01:04:58     標題: 有冇人試過用3M綿貼大門邊.?

RC d門太過透聲啦~~~ :nowords:
作者: Tomato    時間: 2006-2-6 01:35:28

我用過其他牌子.....無乜用咁喎 我諗住要來封住條“lar” 唔好吹咁多塵入來 效果唔係咁明顯.....
作者: FireFire    時間: 2006-2-6 02:01:02

[quote:00fa0821ce="Tomato"]我用過其他牌子.....無乜用咁喎 我諗住要來封住條“lar” 唔好吹咁多塵入來 效果唔係咁明顯.....[/quote]
哦.......唔該..唔該..
作者: diedsee    時間: 2006-2-6 13:48:21     標題: Re: 有冇人試過用3M綿貼大門邊.?

[quote:bc042b1910="Mr. & Mrs. FireFire"]RC d門太過透聲啦~~~ :nowords:[/quote]
aiya 我都有呢問題
點解可以咁透 ge :?:
作者: Jess and Burns    時間: 2006-2-6 14:01:18     標題: Re: 有冇人試過用3M綿貼大門邊.?

[quote:1906ad8c17="diedsee"][quote:1906ad8c17="Mr. & Mrs. FireFire"]RC d門太過透聲啦~~~ :nowords:[/quote]
aiya 我都有呢問題
點解可以咁透 ge :?:[/quote]

d 聲經走廊已經變得好細聲.
人地屋企應該不會再聽到有聲架啦?  :?:
作者: kk-in-hk    時間: 2006-2-6 14:07:38

小心貼上之後 門關得不好.
因為我們的大門default會自己關 不過如果貼上異物之後 它有可能需要人手助它一臂之力. 對習慣了讓門自行關上的住戶來說 要留心一下.
有無試過用一d灰黑色好似海綿 多數用於包裝之內的. 3M 有可能太厚.
不過貼了之後 就是因為門關得不好而作罷.
註 : 如果有辦法隔音 請告知.
Thanks! ^_^
作者: stephenyeong    時間: 2006-2-6 15:12:54

我都買過3M 果隻貼 但是太厚 關唔到門.

後來買o左第二隻 (好似在實x買的) 比交薄D.
門貼個形狀好似P形.
作者: gp    時間: 2006-2-6 21:57:41

我有用3M 果隻貼 但是太厚 關門時要用手大力d關先得. 效果唔係咁明顯 只減低少少聲浪. 但係條貼好快就移o左位 :nowords:
作者: FireFire    時間: 2006-2-6 23:10:40

[quote:90945bc4b3="gp"]我有用3M 果隻貼 但是太厚 關門時要用手大力d關先得. 效果唔係咁明顯 只減低少少聲浪. 但係條貼好快就移o左位 :nowords:[/quote]
咁....仲買唔買好呢..... :nowords:
作者: diedsee    時間: 2006-2-7 00:09:30

其實係我聽到隔離屋沖涼 ge 水聲
我覺得好冇私隱
有次亞志話入到 lift 仲聽到佢亞 ma 嚮屋企門口同隻狗傾計 :dead:
作者: 一家四口    時間: 2006-2-7 19:10:35     標題: Re: 有冇人試過用3M綿貼大門邊.?

[quote:ee4f63d9a6="Jess&Burns"][quote:ee4f63d9a6="diedsee"][quote:ee4f63d9a6="Mr. & Mrs. FireFire"]RC d門太過透聲啦~~~ :nowords:[/quote]
aiya 我都有呢問題

人地屋企應該不會再聽到有聲架啦?  :?:[/quote]

但係我閂左門,隔離又閂左門既時候,我有時都會聽到佢隻狗汪汪叫喎。我相信我喺屋企大聲講野既時候,人地就算喺屋入面聽唔倒,企喺走廊都聽得到,因此.....我鬧個仔既時候,都要盡量保持有儀態既聲線,真唔方便 :roll:
作者: grassman    時間: 2006-2-7 19:25:22     標題: Re: 有冇人試過用3M綿貼大門邊.?

[quote:2d8a2bc0df="一家四口"][quote:2d8a2bc0df="Jess&Burns"][quote:2d8a2bc0df="diedsee"][quote:2d8a2bc0df="Mr. & Mrs. FireFire"]RC d門太過透聲啦~~~ :nowords:[/quote]
aiya 我都有呢問題

人地屋企應該不會再聽到有聲架啦?  :?:[/quote]

但係我閂左門,隔離又閂左門既時候,我有時都會聽到佢隻狗汪汪叫喎。我相信我喺屋企大聲講野既時候,人地就算喺屋入面聽唔倒,企喺走廊都聽得到,因此.....我鬧個仔既時候,都要盡量保持有儀態既聲線,真唔方便 :roll:[/quote]

村口亞丙隻豬生0左六隻豬仔,村尾亞牛到聽到,呢D睦鄰關係0係RC先有!
作者: 天秤座    時間: 2006-2-8 09:57:41

係呀 住樓上的網友大哥及鄰居 請多多包涵. 在凌晨 當你們沖涼或維修家居物品的時候 請儘量輕聲關門和關樻桶等. 我呢d亞"蟬" 年紀大 早睡 嘈醒了就睡唔番架啦 好慘架. :em06:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2