藍澄灣業主社群

標題: 這個過年有點忙 [打印本頁]

作者: milk    時間: 2006-2-2 00:02:45     標題: 這個過年有點忙

因友人訪家拜年及留下用晚餐,所以弄了些餸菜來招呼他們!

不好意思,所有相片有點蒙查查 h:

左上-炸蝦(這次棄用中蝦及萬用炸粉,改用大蝦和麵包糠來取代)
左前-鎮江骨(有代改良,因為頗酸)
右上-冬菇炆花膠海參(冬瓜挖心不去皮,面層放上已弄好的瑤柱絲同蒸,蒸好後再把外皮切去,最後在中空的位置放入已炆好的材料)
右前-薑蔥蠔(我家皇上很喜愛這味菜)
作者: milk    時間: 2006-2-2 00:07:20

更加蒙查查的花生微豆雞腳髮菜湯 :mrgreen:
作者: milk    時間: 2006-2-2 00:25:08

蘿蔔糕

相中的已是所餘無幾是第二底蘿蔔糕,第一底已在年初一清晒啦,
不過已有十年以上沒做過蘿蔔糕的我,今次真係弄出事,個糕唔夠挺身,下年要再努力至得! :evil:
作者: milk    時間: 2006-2-2 00:30:48

炸春卷

朱師奶招呼客人的例牌菜 :em12:
作者: FireFire    時間: 2006-2-2 00:49:58

仲有冇剩.......... :em04:
作者: milk    時間: 2006-2-2 00:57:32

排隊攞籌,明年請早... :mrgreen:
作者: FireFire    時間: 2006-2-2 01:10:12

[quote:b5a3a50993="milk"]排隊攞籌,明年請早... :mrgreen:[/quote]
:em20: .....
作者: grassman    時間: 2006-2-2 07:56:52

碟花膠海參似芝士蛋糕! :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2006-2-2 12:44:34

花膠海參 :em09:有無鮑魚?
作者: milk    時間: 2006-2-4 00:29:10

[quote:edea33165e="Mr. & Mrs. FireFire"] :em20: .....[/quote] :dead:  [quote:edea33165e="grassman"]碟花膠海參似芝士蛋糕! :mrgreen:[/quote]唔止似呀,你"烘埋"個mon度仲會有陣芝士味添呀,草sir你試o下呀~ [quote:edea33165e="Tomato"]花膠海參 :em09:有無鮑魚?[/quote]我窮,無$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$買~ :em01:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-2-4 11:13:29

我都想食春卷啊! :face13:
作者: milk    時間: 2006-2-5 11:04:59

[quote:c0c1e6e0a6="Jeffrey & Shirley"]我都想食春卷啊! :face13:[/quote]o岩喇肥仔,下星期六我要整呀,如果您地食o既我就整多o的預埋啦! :wink: [quote:c0c1e6e0a6="Mr. & Mrs. FireFire"] :em20: .....[/quote]阿火,唔好打住,唔好打住,淨係得春卷o岩唔o岩你口味呢? :?:
作者: leemoksau    時間: 2006-2-5 12:14:46

我又要 :zdevil:
作者: milk    時間: 2006-2-5 23:11:06

[quote:99a24b0b68="leemoksau"]我又要 :zdevil:[/quote]OK~無問題!
下星期六(2月11日) 23:00 後自己撞上o黎我屋企就得喇~(唔好意思,因為之前有友人到訪團拜(唉~仲未拜完年),所以要到 23:00 打後先得 h: )
唔知又或者唔記得我地址o既就 PM/打電話同我聯絡啦! :em02:

喂喂~您地真係o黎至好,如果唔係o的春卷放o係度都唔知點算!!
作者: leemoksau    時間: 2006-2-6 09:23:20

好! 風雨不改.

可唔可以整果陣時上黎偷師呀?
作者: diedsee    時間: 2006-2-6 13:46:22

[quote:265c32b27f="milk"]更加蒙查查的花生微豆雞腳髮菜湯 :mrgreen:[/quote]
我要學呢個
邊到買料 ga??
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-2-7 01:50:24

[quote:b8cc85c780="milk"]o岩喇肥仔,下星期六我要整呀,如果您地食o既我就整多o的預埋啦! :wink: [/quote]咁就最好不過喇!但係 Shirley 想同你一齊學整喎,吾知可吾可以呢? ops:
作者: milk    時間: 2006-2-7 21:46:53

[quote:ff5b2a57e9="leemoksau"]好! 風雨不改.

可唔可以整果陣時上黎偷師呀?[/quote][quote:ff5b2a57e9="Jeffrey & Shirley"]咁就最好不過喇!但係 Shirley 想同你一齊學整喎,吾知可吾可以呢? ops:[/quote]莫愁&肥仔

基本上您地上o黎整係無問題,不過我今個星期六朝早唔o係屋企,而下午又會去紅綿路(您地都知咩事啦),
所以我會改o係星期五夜晚整,如果您地唔怕攰就上o黎啦!

[quote:ff5b2a57e9="diedsee"][quote:ff5b2a57e9="milk"]更加蒙查查的花生微豆雞腳髮菜湯 :mrgreen:[/quote]
我要學呢個
邊到買料 ga??[/quote]街市同八街都有!
花生、微豆、髮菜、蠔史都可以去o的南貨舖買到,鮮栗子去菜檔,
雞腳就去八街o既肉檔,o個度賣o既係新鮮雞腳,唔係急凍o架~

註︰如果用乾栗子就要前一晚浸定水,花生都可以o架,另外我覺得雞腳出水出耐o的就仲好,等佢無咁多油o麻!
作者: diedsee    時間: 2006-2-7 23:31:40

[quote:2dfb0420f8="milk"]街市同八街都有!
花生、微豆、髮菜、蠔史都可以去o的南貨舖買到,鮮栗子去菜檔,
雞腳就去八街o既肉檔,o個度賣o既係新鮮雞腳,唔係急凍o架~

註︰如果用乾栗子就要前一晚浸定水,花生都可以o架,另外我覺得雞腳出水出耐o的就仲好,等佢無咁多油o麻![/quote]
邊間八街 ar 青衣城同新都會都唔覺新鮮雞腳wor
作者: leemoksau    時間: 2006-2-8 13:21:08

[quote:07f85b56ed="diedsee"]邊間八街 ar 青衣城同新都會都唔覺新鮮雞腳wor[/quote]

新鮮雞腳對面街市有售
作者: leemoksau    時間: 2006-2-8 13:23:35

[quote:bf3d7a87fa="milk"]莫愁&肥仔

基本上您地上o黎整係無問題,不過我今個星期六朝早唔o係屋企,而下午又會去紅綿路(您地都知咩事啦),
所以我會改o係星期五夜晚整,如果您地唔怕攰就上o黎啦!
[/quote]

原來業委會改咗禮拜一. 咁星期五晚幾點開始整呀?
作者: milk    時間: 2006-2-8 20:36:02

[quote:2040e002d9="diedsee"]邊間八街 ar 青衣城同新都會都唔覺新鮮雞腳wor[/quote]新都會八街,面向豬肉檔,靠右手邊過幾步就見到![quote:2040e002d9="leemoksau"]咁星期五晚幾點開始整呀?[/quote]我o個日會早放工,所以6點左右就得,晏o的整都可以!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-2-9 13:47:09

[quote:cd010765b8="milk"][quote:cd010765b8="diedsee"]邊間八街 ar 青衣城同新都會都唔覺新鮮雞腳wor[/quote]新都會八街,面向豬肉檔,靠右手邊過幾步就見到![quote:cd010765b8="leemoksau"]咁星期五晚幾點開始整呀?[/quote]我o個日會早放工,所以6點左右就得,晏o的整都可以![/quote]
因為雪梨早前約左人食飯,可能會好遲先番,都係吾好等喇! ops:
你地開波先啦!
作者: milk    時間: 2006-2-10 00:25:17

[quote:f2691fd980="Jeffrey & Shirley"]因為雪梨早前約左人食飯,可能會好遲先番,都係吾好等喇! ops:
你地開波先啦! [/quote]唔緊要啦,記得星期六晚上o黎食就得o架喇!
其實整春卷係無乜特別,聽晚我只係會做炒料同包裹呢兩個步驟,炸就等食之前先做,所以o黎唔到都唔係一個損失! :wink:
作者: leemoksau    時間: 2006-2-10 01:27:21

咁你都唔好專登等我了. 我大概九點俾電話你啦.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-2-10 16:54:36

有緣我地會再見o既!
作者: leemoksau    時間: 2006-2-10 23:43:57

我整咗個豆腐芝士凍餅 一齊食啦.
作者: Sure Win    時間: 2006-2-11 09:35:07

Milk

係唔係今晚有得食呀?可以預我倆公婆嗎? :face13:
作者: milk    時間: 2006-2-13 21:23:30

[quote:fa579dc733="Jeffrey & Shirley"]有緣我地會再見o既! [/quote]其實~我地見面o既機會係好高! :em19: [quote:fa579dc733="Sure Win"]Milk
係唔係今晚有得食呀?可以預我倆公婆嗎? :face13:[/quote]咁點解淨係得比利,唔見妳到o既 :?:
作者: grassman    時間: 2006-2-14 00:51:44

[quote:16657502df="milk"][quote:16657502df="Sure Win"]Milk
係唔係今晚有得食呀?可以預我倆公婆嗎? :face13:[/quote]咁點解淨係得比利,唔見妳到o既 :?:[/quote]

唔通假結婚? :shock:
作者: Sure Win    時間: 2006-2-14 13:45:08

[quote:6c72f84ca8="milk"] [quote:6c72f84ca8="Sure Win"]Milk
係唔係今晚有得食呀?可以預我倆公婆嗎? :face13:[/quote]咁點解淨係得比利,唔見妳到o既 :?:[/quote]

佢無同你講咩? 我果晚唔舒服 所以係果時已經同周公捉緊棋啦! :em18:

[quote:6c72f84ca8="grassmas"] 唔通假結婚?[/quote]

咁都俾你諗到  :sweat: 咁我就.......
要殺你滅口 :mrgreen:  
作者: milk    時間: 2006-2-14 22:53:42

[quote:416d1fcda1="Sure Win"]佢無同你講咩? 我果晚唔舒服 所以係果時已經同周公捉緊棋啦! :em18: [/quote]佢有講,不過.............我唔記得! ops:
小心身體啊,咁妳依家好番未? :face13:
作者: grassman    時間: 2006-2-14 23:13:24

[quote:8a5eeb6e55="milk"][quote:8a5eeb6e55="Sure Win"]佢無同你講咩? 我果晚唔舒服 所以係果時已經同周公捉緊棋啦! :em18: [/quote]佢有講,不過.............我唔記得! ops:
小心身體啊,咁妳依家好番未? :face13:[/quote]

咩唔舒服呀?係咪作嘔作悶咁呀,正常反應黎0既! :mrgreen:
作者: Sure Win    時間: 2006-2-15 13:34:10

[quote:7f8ab90c27="milk"][quote:7f8ab90c27="Sure Win"]佢無同你講咩? 我果晚唔舒服 所以係果時已經同周公捉緊棋啦! :em18: [/quote]佢有講,不過.............我唔記得! ops:
小心身體啊,咁妳依家好番未? :face13:[/quote]

多謝關心 好得七七八八啦!

[quote:7f8ab90c27="grassman"] 咩唔舒服呀?係咪作嘔作悶咁呀,正常反應黎0既! [/quote]

見到你就想嘔 :em15:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-2-15 14:08:12

[quote:d32d00cb88="Sure Win"][quote:d32d00cb88="grassman"] 咩唔舒服呀?係咪作嘔作悶咁呀,正常反應黎0既! [/quote]

見到你就想嘔 :em15:[/quote]
咁真係正常反應! :

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2