藍澄灣業主社群

標題: 對您比較深刻的電影~ [打印本頁]

作者: milk    時間: 2005-11-14 22:44:36     標題: 對您比較深刻的電影~

[受難曲]
場面實在太震撼,差不多由我入場後10分鐘就開始喊(齋流眼淚,無騷擾到其他人)
喊到大約完場前10分鐘先停,所以離場時我係多左兩隻免費皮蛋打包拎走,令到R當場好尷尬! :!:

[周星馳電影系列]
無得好講,因為佢o既戲係陪住我成長~ :mrgreen:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
咁您地呢 :?:
作者: wychan    時間: 2005-11-14 23:01:04

吓... 痳痳之喎...

套戲只不過跨大了(可能真係都未定)耶穌受到弱待時的痛苦情形。但是以當時的刑罰來說 這不人道的情況亦是很平常...

相比日本仔侵華 希特拉 秦始皇 和滿清十大酷刑 都是小毛見大毛罷...
作者: milk    時間: 2005-11-14 23:16:54

唔係咁比較o既呢~~因吾某幼時經常返教會及主日學(成日駁Miss o的問題 :HIT: ),雖然後來離經叛道 ops: 但始終對呢個宗教有情義結啊!

我相信祂存在,但有時文字上寫o既野頗矛盾! :em14:
作者: Tomato    時間: 2005-11-14 23:34:42

我比較深刻ge係....天若有情、梁祝、Titanic、Notting Hill lor....

天若有情.....太感動!!
梁祝.....我鍾意個故事!!
Titanic........去戲院睇左三次 CD不下數次.....睇到嘔......
Notting Hill ........勁鍾意!!!!
作者: Billy    時間: 2005-11-14 23:36:59

秋天的童話....
睇左好多次都覺得好正.... :em11:
作者: leemoksau    時間: 2005-11-15 00:24:35

絕唱 (山口百惠)
教父
世紀末暑假 (日本戲 印象深係因為睇完都唔知up乜 :em05: )
鋼琴別戀
小鞋子 (伊朗戲 感人 :face13: )
東邪西毒 (王家衛)
和你在一起 (前晚國際台有播)
作者: dick queenie    時間: 2005-11-15 08:58:58

"somewhere in time....."-----------係令到我感受到愛的悲痛
"rambo"-----------教我響孤獨中求存
"英雄本色"---------改變自己對朋友俠義精神價值
"碧麗莎的情人"---------????
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-15 10:32:38

THE GREEN MILE --- http://thegreenmile.warnerbros.com
想起那張"電椅"   心跳都會加速....
作者: matthewlee    時間: 2005-11-15 10:48:57

阿甘正傳...那個60-80時代的重要事件 生活 以一個人串連起來 很喜歡!

世紀末暑假 (印象深係因為我都睇完都唔知up乜 連男女性別都攪不清!)
日落巴黎(由頭到尾都是男女主角交談 漫無目的 直至完場)
作者: H and H    時間: 2005-11-15 11:32:27

一見到個topic 就只諗到 Titanic ~印象好深刻
作者: leemoksau    時間: 2005-11-15 14:02:29

[quote:b03a6fbc6c="matthewlee"]世紀末暑假 (印象深係因為我都睇完都唔知up乜 連男女性別都攪不清!)[/quote]

冇錯. 有一種死唔眼閉o既感覺.

[quote:b03a6fbc6c="matthewlee"]日落巴黎(由頭到尾都是男女主角交談 漫無目的 直至完場)[/quote]

深海廿四小時(由頭到尾都係男女主角浸係大海中. 睇完有一種受騙o既感覺.)
作者: matthewlee    時間: 2005-11-15 14:39:32

[quote="leemoksau"][quote:ad6237237c="matthewlee"]世紀末暑假 (印象深係因為我都睇完都唔知up乜 連男女性別都攪不清!)[/quote]

冇錯. 有一種死唔眼閉o既感覺.

非常欣慰...我還以為是我自己水平低 沒有藝術素質 ! 根本就唔知up乜! 不懸疑又不恐怖 思維好混亂!
作者: dick queenie    時間: 2005-11-15 23:42:52

阮玲玉 (隔離個女同學喺咁依依哦哦...一路睇一路話唔明套戲講緊乜...要我解話...喂! 我夠唔明咯...)
舒德拉的名單 (有人好偉大同埋有人好慘)
三更(韓國嗰段...我同老公都睇到個心"bulb...bulb  bulb...bulb)

q.
作者: milk    時間: 2005-11-16 00:04:31

[quote:0b252edc03="H&H"]一見到個topic 就只諗到 Titanic ~印象好深刻[/quote]呢套戲對我o黎講都好深刻,30%係因為劇情而深刻,另外o個70%係o黎自當時o係戲院內坐我前面o個位小姐,
我自己生得矮無得怨人,佢阻住我視線咁我咪側身睇囉,點知佢隔一陣就左拎拎,再等多一陣就右拎拎,成晚係咁左拎右拎,雖然套戲好浪漫,但我當時就成肚火 :evil:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

[鋼琴戰曲]-內容真實,再加上男主角對八字眉,未睇戲情就已經愁定先!

[喜福會]-講述中國女性如何被人歧視,其實都幾悶! ops:
作者: grassman    時間: 2005-11-16 00:15:30

冇人題4仔o既?
作者: milk    時間: 2005-11-16 00:19:17

[quote:bc625d599e="grassman"]冇人話題4仔o既?[/quote] :HIT:
作者: dick queenie    時間: 2005-11-16 00:40:33

[quote:02e41397b1="grassman"]冇人題4仔o既?[/quote]

有冇睇過一部叫....
四樓有四仔,四仔響四樓 ,去四樓搵仔,一定搵四仔。:em17: :em13:
作者: leemoksau    時間: 2005-11-16 01:29:09

[quote:1b525f22f4="grassman"]冇人題4仔o既?[/quote]

"女人那話兒"算唔算4仔呢?
作者: leemoksau    時間: 2005-11-16 01:31:41

[quote:76c207295e="milk"]

[喜福會]-講述中國女性如何被人歧視,其實都幾悶! ops:[/quote]

[天浴] --- 講文革 中國禁播
作者: CJ    時間: 2005-11-16 11:56:48

[quote:c5bbee2a00="dick&queenie"]"somewhere in time....."-----------係令到我感受到愛的悲痛
[glow=red][highlight=red]"碧麗莎的情人"---------????[/highlight][/glow][/quote]

阿的 What's tis? 係咪好浪漫 睇完之後令你有衝動 走去求愛/求婚呀? :?:
作者: dick queenie    時間: 2005-11-16 12:36:29

[quote:355b2c033b="CJ"][quote:355b2c033b="dick&queenie"]"somewhere in time....."-----------係令到我感受到愛的悲痛
[glow=red][highlight=red]"碧麗莎的情人"---------????[/highlight][/glow][/quote]

阿的 What's tis? 係咪好浪漫 睇完之後令你有衝動 走去求愛/求婚呀? :?:[/quote]

實不相慲,此片為三級片
內容講妙齡少女(前法國小姐飾演),一路都係某富商的性奴,自少認為有性冇愛的價值。直到有天結識金髮美少年。深深知道講求肉體以外的心靈溝通,體會什麼叫做真愛,心心相印。當然....富商唔會咁順灘承人之美,必定使橫手,從中阻攔。

個女主角幾靚 :em04:
作者: diedsee    時間: 2005-11-16 21:47:27

[quote:18d9c265ab="Jess&Burns"]THE GREEN MILE --- http://thegreenmile.warnerbros.com
想起那張"電椅"   心跳都會加速....[/quote]
me tooooo 8)
作者: leemoksau    時間: 2005-11-17 00:23:13

搭錯車---睇完覺得個編劇好變態
作者: leemoksau    時間: 2005-11-17 02:34:57

仲有...
人証 (相信哩度冇人睇過)
海上鋼琴師 (里邊D音樂勁好聽)

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2