藍澄灣業主社群

標題: 家中的燈 閃閃下 [打印本頁]

作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-1 09:22:18     標題: 家中的燈 閃閃下

呢兩日在家中的燈 常常會閃下閃下. 我覺得係電力既問題.
但電視 電腦又好似沒有受到影響.

唔知點解.

(唔係因為hello o畏瓜?)
作者: CJ    時間: 2005-11-1 09:43:25

慳電胆?
作者: chee    時間: 2005-11-1 09:55:41

呢兩日在家中的燈 常常會閃下閃下. 我覺得係電力既問題.

可能隻牛有問題  我之前都有
作者: wychan    時間: 2005-11-1 09:55:53     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:b67ad7dd29="Jess&Burns"]呢兩日在家中的燈 常常會閃下閃下. 我覺得係電力既問題.

唔知點解.

(唔係因為hello o畏瓜?)[/quote]

我都係呀... 可能3座有事.. 已經打左去管理處跟進... :idea:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-1 14:07:14

等我重以為我得罪左d 咩添~  :em07:
作者: milk    時間: 2005-11-1 22:05:11     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:7a0955af48="Jess&Burns"](唔係因為hello o畏瓜?)[/quote]肯定係妳個頭招搖得"o制",野返o黎啦~ :
作者: dick queenie    時間: 2005-11-1 22:47:24     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:e2390df50a="milk"]肯定係妳個頭招搖得"o制",野返o黎啦~ :[/quote]

:em17:  :em17:  :em17:  :em17:  :em13:  :em13:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-2 09:49:32     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:83cff7fded="milk"][quote:83cff7fded="Jess&Burns"](唔係因為hello o畏瓜?)[/quote]肯定係妳個頭招搖得"o制",野返o黎啦~ :[/quote]

嘩. 原來電髮都有罪~

昨晚好像閃得無咁勁.
但過了12:00AM就開始閃得很多.

其實係咩原因呢?
作者: Billy    時間: 2005-11-2 10:53:08     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:d40386e8be="Jess&Burns"][quote:d40386e8be="milk"][quote:d40386e8be="Jess&Burns"](唔係因為hello o畏瓜?)[/quote]肯定係妳個頭招搖得"o制",野返o黎啦~ :[/quote]

嘩. 原來電髮都有罪~

昨晚好像閃得無咁勁.

其實係咩原因呢?[/quote]

你用緊邊類燈膽呀.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-2 12:06:57     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:f7e2eaee90="Billy"][quote:f7e2eaee90="Jess&Burns"][quote:f7e2eaee90="milk"][quote:f7e2eaee90="Jess&Burns"](唔係因為hello o畏瓜?)[/quote]肯定係妳個頭招搖得"o制",野返o黎啦~ :[/quote]

嘩. 原來電髮都有罪~

昨晚好像閃得無咁勁.

其實係咩原因呢?[/quote]

你用緊邊類燈膽呀.[/quote]

唔知喎" 痕昌" 提供
作者: milk    時間: 2005-11-2 22:26:51     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:093f1bd918="Jess&Burns"]嘩. 原來電髮都有罪~[/quote]喂喂~咪嬲啦! :em21: 番妳呀!
作者: eppieans    時間: 2005-11-2 23:18:59

我地都係喎,我仲以為個燈制有問題!
作者: wychan    時間: 2005-11-2 23:24:39

[quote:0028dc107a="eppieans"]我地都係喎,我仲以為個燈制有問題![/quote]
你第幾座架?
作者: eppieans    時間: 2005-11-3 07:39:46

第三座
昨晚又閃,不過閃幾下,又冇事。
作者: Billy    時間: 2005-11-3 07:59:52

[quote:a8a033d2d0="eppieans"]第三座
昨晚又閃,不過閃幾下,又冇事。[/quote]

咁多住3座o既都係咁.
應該係供電有問題.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-3 09:21:56     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:cd5c807f34="milk"][quote:cd5c807f34="Jess&Burns"]嘩. 原來電髮都有罪~[/quote]喂喂~咪嬲啦! :em21: 番妳呀![/quote]

無嬲呀~ h:
作者: saga    時間: 2005-11-3 10:16:04     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

供電電壓不穩定? 燈壞?

恆倡應該係俾燈泡你 除非你加錢換慳電膽

你留意下係咪全屋d 燈一齊閃 定係個別既閃
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-3 10:23:56     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

[quote:5d607748c3="saga"]供電電壓不穩定? 燈壞?

恆倡應該係俾燈泡你 除非你加錢換慳電膽

你留意下係咪全屋d 燈一齊閃 定係個別既閃[/quote]

是全屋的燈都閃. 連廁所既燈都閃.
我覺得不是燈泡問題.
作者: CJ    時間: 2005-11-3 14:07:09

唔唔 可能有人偷電...
作者: saga    時間: 2005-11-3 14:22:26     標題: Re: 家中的燈 閃閃下

叫管理處搵人上來check 下d 電好喎 ...
電壓不穩除時燒電線...
作者: eppieans    時間: 2005-11-3 23:17:13

咁有無人會提出叫管理處check一check?
作者: dick queenie    時間: 2005-11-4 00:10:28

一般電燈閃閃下....
係個燈旦就黎消,或者燈飾火牛有事,最怕係屋內電箱電壓不穩定。
真係要搵合資格電器師傅睇睇。
出事就大問題!!!
作者: dick queenie    時間: 2005-11-4 00:14:36

我冇估錯...燈飾是否用羅斯炟,試下白天唔好開燈,叫burnburn令下d燈炟,
整番緊佢,有時日子奈左,會接觸不良。
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-22 14:32:30

死啦~  換左燈膽一樣閃. 問左滾你處 佢話無人投訴

而家我間屋一日閃到黑...好似鬼屋咁.

點算好呀 :em06:  :em06:
作者: Billy    時間: 2005-11-22 16:00:57

[quote:ffef7d0ed9="Jess&Burns"]死啦~  換左燈膽一樣閃. 問左滾你處 佢話無人投訴

點算好呀 :em06:  :em06:[/quote]

一定係供電有問題....
不如你問吓你隔離屋有冇問題....
如果冇就可能你個電箱有問題....
叫管理處d人睇睇啦.
唔使佢做咩...

PS:管理處D人真係好鬼懶我屋企樓上滴水呢排我冇時間打去追就完全冇影. :evil:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2005-11-22 17:00:09

[quote:03146ece53="Jess&Burns"]死啦~  換左燈膽一樣閃. 問左滾你處 佢話無人投訴

我間屋冇..
叫管理處睇睇啦.
唔使怕..
作者: Jess and Burns    時間: 2005-11-22 17:19:40

試下叫佢上黎睇下啦~ 多謝大家安慰.
作者: grassman    時間: 2005-11-22 17:53:10

[quote:87bb8ff99b="Jess&Burns"]死啦~  換左燈膽一樣閃. 問左滾你處 佢話無人投訴

請個法士o黎打堂齋喇! :em07:

(認真)   8)  咪玩喇,咁o既情況會漏電都有之,等滾你處幫你攪o棧攪。都係請個電工師父返o黎check下成間屋d電線穩陣D! 漏電唔係講笑,就算冇電襯人..燒左電器都破財啦!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2