藍澄灣業主社群

標題: 長江定和黃? [打印本頁]

作者: dick queenie    時間: 2003-9-24 19:41:31     標題: 長江定和黃?

今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。
小弟即時想........長江樓一直都給新地樓比下去,話CK樓幾咁差,
但好似冇人話過和黃樓唔好~~~~喎!
嗱,好似我住香港南區,前有香港仔中心,後有海怡半島.....
又講下黃埔花園,都曾幾叫手屈一指的正樓及屋苑,佢地都係和黃喎。
而藍澄灣係和黃的,點解又比人借CK樓來插呢?  唔係好明 :?:
作者: saga    時間: 2003-9-24 19:47:32     標題: Re: 長江定和黃?

[quote:212409817b="dick&queenie"]今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。
小弟即時想........長江樓一直都給新地樓比下去,話CK樓幾咁差,
,好似我住香港南區,前有香港仔中心,後有海怡半島.....
又講下黃埔花園,都曾幾叫手屈一指的正樓及屋苑,佢地都係和黃喎。
而藍澄灣係和黃的,點解又比人借CK樓來插呢?  唔係好明 :?:[/quote]

因為好多都係長江和黃一齊發展 ~~
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 19:51:14

藍澄灣70%係和黃 30%係長江
因為大老闆都係李生 所以d人都混為一談
但其實係兩個唔同既管理層
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 20:06:59     標題: Re: 長江定和黃?

[quote:73993ff580="saga"][quote:73993ff580="dick&queenie"]今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。
,好似我住香港南區,前有香港仔中心,後有海怡半島.....
而藍澄灣係和黃的,點解又比人借CK樓來插呢?  唔係好明 :?:[/quote]

因為好多都係長江和黃一齊發展 ~~[/quote]

你住WCH?
作者: lamlam    時間: 2003-9-24 20:33:26

其實我一直都有呢個想法(rc係和黃多過長實)好多時係報紙睇到長實講佢d新盤都唔會提rc.反而見到和黃就會提及rc.  所以我覺得rc的設計會係幾好(耐唔耐用就唔知呀o下). 大家有無留意到廁所的花洒係幾特別廚櫃和廁所的櫃鏡設計比起現時新既樓盤無咁普通.唔知你地又有無同感呢? :wink:
作者: H and H    時間: 2003-9-24 21:40:28

[quote:f23bf3d7e5="lamlam"]其實我一直都有呢個想法(rc係和黃多過長實)好多時係報紙睇到長實講佢d新盤都唔會提rc.反而見到和黃就會提及rc.  所以我覺得rc的設計會係幾好(耐唔耐用就唔知呀o下). 大家有無留意到廁所的花洒係幾特別廚櫃和廁所的櫃鏡設計比起現時新既樓盤無咁普通.唔知你地又有無同感呢? :wink:[/quote]被彈既其中一個原因係因為佢"平" D人成日話平野冇好野吖嘛 又話平即係用料cheap之頪囉! 這點真係好難講 雖然好多時都係 但我覺得唔一定囉! :roll:

我都有留意到廁所的花洒架真係幾特別 希望唔好係華而不實啦! :roll:

廚櫃和廁所的櫃鏡設計我都幾鐘意架!

其實係咪都要睇番邊個contractor架?? 始終同一個發展商都會有唔同既contractor吖嘛 係唔係架 :?:
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 21:51:59

賣得平主要原因係地價平
作者: dick queenie    時間: 2003-9-24 22:00:00     標題: Re: 長江定和黃?

[quote:c9ff875e8d="wicyh"][quote:c9ff875e8d="saga"][quote:c9ff875e8d="dick&queenie"]今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。

你住WCH?[/quote]

yeah!!!
where are you.....? wicyh
作者: H and H    時間: 2003-9-24 22:00:00

[quote:e042fbd9ea="wicyh"]賣得平主要原因係地價平[/quote]呢點我都知呀! 所以我覺得唔一定係用料"差" 當然又唔會係用料"上乘" 用"一般"既料而冇咩大問題出現已經係物有所值喇 :roll:
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 22:05:55     標題: Re: 長江定和黃?

[quote:c7769e169c="dick&queenie"][quote:c7769e169c="wicyh"][quote:c7769e169c="saga"][quote:c7769e169c="dick&queenie"]今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。

yeah!!!
where are you.....? wicyh[/quote]

以前住WF
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 22:07:09

[quote:c9e31a2b12="H&H"] 所以我覺得唔一定係用料"差"[/quote]
me too!!
作者: dick queenie    時間: 2003-9-24 22:08:47

[quote:54afed0e6d="wicyh"][quote:54afed0e6d="H&H"] 所以我覺得唔一定係用料"差"[/quote]
me too!![/quote]

係真唔係呀....咁....我地咪可能有時會見過面?
作者: dick queenie    時間: 2003-9-24 22:10:01     標題: Re: 長江定和黃?

[quote:f91aabc058="wicyh"][quote:f91aabc058="dick&queenie"][quote:f91aabc058="wicyh"][quote:f91aabc058="saga"][quote:f91aabc058="dick&queenie"]今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。

yeah!!!
where are you.....? wicyh[/quote]

以前住WF[/quote]

咁...你而家去左邊呀
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 22:13:12     標題: Re: 長江定和黃?

[quote:87fe877627="dick&queenie"][quote:87fe877627="wicyh"][quote:87fe877627="dick&queenie"][quote:87fe877627="wicyh"][quote:87fe877627="saga"][quote:87fe877627="dick&queenie"]今日無聊上網,去和黃網站發現sell緊藍澄灣,但長江網站隻字不提。

yeah!!!

以前住WF[/quote]

咁...你而家去左邊呀[/quote]

依家SSW
作者: Ha and Kui    時間: 2003-9-24 23:34:09

[quote:3755198e46="H&H"]被彈既其中一個原因係因為佢"平" D人成日話平野冇好野吖嘛 又話平即係用料cheap之頪囉! 這點真係好難講 雖然好多時都係 但我覺得唔一定囉! :roll: [/quote]

Expensive flats also have problems.  Best example is 浩劫灣一期 (Tower 3) it sold at $7000/ft but still have short piles.  Tierra Verde is another example...
作者: dick queenie    時間: 2003-9-24 23:40:24

浩劫灣.....冇計....高峯期的樓,而家都成為哂負資產
作者: saga    時間: 2003-9-24 23:54:34

[quote:51a09ceed9="H&H"]被彈既其中一個原因係因為佢"平" D人成日話平野冇好野嘛 又話平即係用料cheap之頪囉! 這點真係好難講 雖然好多時都係 但我覺得唔一定囉! :roll:

我都有留意到廁所的花洒架真係幾特別 希望唔好係華而不實啦! :roll:

廚櫃和廁所的櫃鏡設計我都幾鐘意架!

其實係咪都要睇番邊個contractor架?? 始終同一個發展商都會有唔同既contractor嘛 係唔係架 :?:[/quote]

同埋地價都好重要
發展商用高價投個地皮返來
跟住樓市跌...
明知唔賣得貴 咁唯有用cheap d 既料 ...
作者: saga    時間: 2003-9-24 23:58:42

[quote:d4d9ae9438="Ha&Kui"]

Expensive flats also have problems.  Best example is 浩劫灣一期 (Tower 3) it sold at $7000/ft but still have short piles.  Tierra Verde is another example...[/quote]

因利成便 對面酒店d石屎同我地好似...

內籠就當然差好多...
作者: saga    時間: 2003-9-25 00:00:12

[quote:ed6d33f84b="dick&queenie"]浩劫灣.....冇計....高期的樓,而家都成為哂負資產[/quote]

o個時d樓貴唔代表好料
因為係地價貴 d收入去哂政府庫房同埋地產商 ~
作者: wicyh    時間: 2003-9-25 09:39:00

大家要明白高價買入(地價) 低價賣出(樓市 跌) 與低價買入高價賣出之分別
雖然我未知收樓時會係點 :!:
作者: dick queenie    時間: 2003-9-25 09:39:04

諗下,諗下.......
長江是老李的命根,而和黃係老李有米之後收購,即使佢有最多股份。
但我認為和黃好多management 都係以前班英國佬,英式管治。
以起樓而言,又未必可以同長江樓相提並論。
作者: wicyh    時間: 2003-9-25 09:49:29

[quote:8d741c035f="dick&queenie"]諗下,諗下.......
長江是老李的命根,而和黃係老李有米之後收購,即使佢有最多股份。
但我認為和黃好多management 都係以前班英國佬,英式管治。
以起樓而言,又未必可以同長江樓相提並論。[/quote]
所以長江起樓多過和黃好多 變成流水作業
作者: saga    時間: 2003-9-25 11:10:24

[quote:27c004f568="wicyh"]大家要明白高價買入(地價) 低價賣出(樓市 跌) 與低價買入高價賣出之分別
雖然我未知收樓時會係點 :!:[/quote]

just like stock market
作者: saga    時間: 2003-9-25 11:13:35

[quote:07d084081d="wicyh"]所以長江起樓多過和黃好多 變成流水作業[/quote]

Actually I was attracted by 和黃
I am not intending to buy 長江 flat ...

The Estate and Hotel Management by 和黃 is better than 長江
Whampao South Horizon ...
作者: dick queenie    時間: 2003-9-25 11:41:47

yeah~~~right!!!
South Horizon is a good place of Hong Kong South
Dvlp By Hwl
作者: Ha and Kui    時間: 2003-9-25 12:54:47

[quote:9163d2e6d4="saga"][quote:9163d2e6d4="wicyh"]所以長江起樓多過和黃好多 變成流水作業[/quote]

Actually I was attracted by 和黃
I am not intending to buy 長江 flat ...

The Estate and Hotel Management by 和黃 is better than 長江
Whampao South Horizon ...[/quote]

係呀 我都係因為rc係和黃牽頭先買. 從往績睇和黃發展物業用料 質素同管理都唔錯.
作者: H and H    時間: 2003-9-25 13:08:35

[quote:4e32daa2b1="saga"][quote:4e32daa2b1="wicyh"]所以長江起樓多過和黃好多 變成流水作業[/quote]

Whampao South Horizon ...[/quote]Yes I agree with you.
作者: Kiliyan    時間: 2003-9-25 13:19:45

有無人知嘉湖山莊係長實定和黃管理?
因為果度d樓好似唔係咁噤... :twisted:
作者: wicyh    時間: 2003-9-25 13:41:53

[quote:af80a5c4b7="Kiliyan"]有無人知嘉湖山莊係長實定和黃管理?
因為果度d樓好似唔係咁噤... :twisted:[/quote]

嘉湖山莊係長實發展同管理
作者: wicyh    時間: 2003-9-25 13:42:46

[quote:00c581cc32="Ha&Kui"][quote:00c581cc32="saga"][quote:00c581cc32="wicyh"]所以長江起樓多過和黃好多 變成流水作業[/quote]

Whampao South Horizon ...[/quote]

係呀 我都係因為rc係和黃牽頭先買. 從往績睇和黃發展物業用料 質素同管理都唔錯.[/quote]

me too
作者: saga    時間: 2003-9-25 13:52:19

[quote:217dbd19c4="wicyh"]

me too[/quote]

All of us has similar reason  :
作者: dick queenie    時間: 2003-9-25 21:30:14

所以得出個結論.....和記樓是不差的。
作者: wychan    時間: 2003-9-25 21:33:12

其實盈翠半島是不是長江同和黃合作呢? 好似質素勁差喎! 唔通一時失手 :?:
作者: dick queenie    時間: 2003-9-25 21:46:21

盈翠差就差,總算可接受啦。
算係青衣區的豪宅..........。
作者: wicyh    時間: 2003-9-25 21:48:33

[quote:7fddc87fb7="wychan"]其實盈翠半島是不是長江同和黃合作呢? 好似質素勁差喎! 唔通一時失手 :?:[/quote]

盈翠半島是長江、中信泰富、地鐵、和黃合作發展既
作者: lamlam    時間: 2003-9-25 21:55:20

策劃興建唔同會唔會有分別呢.
盈翠 = 長江實業地產發展有限公司
RC   = 和黃地產代理有限公司
作者: saga    時間: 2003-9-26 02:01:37

[quote:235e8c302f="lamlam"]策劃興建唔同會唔會有分別呢.
盈翠 = 長江實業地產發展有限公司
RC   = 和黃地產代理有限公司[/quote]

好唔好都係睇發展商用邊d料 邊個建築商 邊d建築工人. etc

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2