藍澄灣業主社群

標題: 搵工agency? [打印本頁]

作者: bikbark    時間: 2003-9-24 19:12:10     標題: 搵工agency?

喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?
因為我想試下轉工,但係又未試過經agency搵工喎,有o既話可唔可以share下,唔該晒!  :em21:
作者: saga    時間: 2003-9-24 19:42:55     標題: Re: 搵工agency?

[quote:1fc73dd9ff="bikbark"]喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?
因為我想試下轉工,但係又未試過經agency搵工喎,有o既話可唔可以share下,唔該晒!  :em21:[/quote]

Ice 舊時係呢方面既 professional  :  
作者: bikbark    時間: 2003-9-24 19:44:50     標題: Re: 搵工agency?

[quote:25c4f4fdb9="saga"]
Ice 舊時係呢方面既 professional  :  [/quote]
咁係咪阿冰妹可以幫到我呢?  :em14:
作者: Ice    時間: 2003-9-24 21:58:55     標題: Re: 搵工agency?

[quote:a9ac790b80="saga"][quote:a9ac790b80="bikbark"]喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?
因為我想試下轉工,但係又未試過經agency搵工喎,有o既話可唔可以share下,唔該晒!  :em21:[/quote]

Ice 舊時係呢方面既 professional  :  [/quote]

我唔係呀  ops:

(我應該都將會.........................   :roll: )
作者: wicyh    時間: 2003-9-24 22:01:55

依家d agency 都係幫你搵報紙咋
作者: bikbark    時間: 2003-9-24 22:02:18     標題: Re: 搵工agency?

[quote:5eefbdf0e6="Ice"]
我唔係呀  ops:

(我應該都將會.........................   :roll: )[/quote]
將會點呀?成為professional?
作者: AgnesSarah    時間: 2003-9-24 22:04:11     標題: Re: 搵工agency?

[quote:d68008c0bf="bikbark"]喂喂,咁多位街坊,你o地有無識得or用過o既搵工agency(人事顧問)係覺得唔錯o架?

你想zM邊類型的工呀.我d朋友間唔中都問我有冇人介紹俾佢.
作者: dick queenie    時間: 2003-9-24 22:12:15

不如你post 份 resume 上來....大家參考丫
作者: H and H    時間: 2003-9-24 22:15:17

[quote:12b76b7c82="dick&queenie"]不如你post 份 resume 上來....大家參考丫[/quote]咁都得 :em03:
作者: Ice    時間: 2003-9-24 22:16:39     標題: Re: 搵工agency?

[quote:e27fb1a2f8="bikbark"][quote:e27fb1a2f8="saga"]
咁係咪阿冰妹可以幫到我呢?  :em14:[/quote]

recruitment 既公司呢 大致可以分兩種:
1. 幫求職者搵工 (會按求職者既要求去幫佢搵工 會收求職者既錢)
2. 幫公司搵員工 (會按公司要求搵人 收公司錢)

兩者既分別在於幫公司搵人既 以公司為先 有求職者岩用先會推薦俾間公司. 唔岩用就唔會理你

幫求職者既就會盡力满足求職者既要求.

幫得 client 搵 叫得 client 俾錢既 搵既人通常就 hi level d (如果唔係唔值得洗呢 d 錢) 咁所以大部份都係 executive recruitment 請行政人員多.
:arrow: 所以呢 幫 client 搵人既呢就叫獵頭公司喇
如果想搵 d admin d or 未係咁 senior 既工呢 就可能搵 agent 好 d

bikbark 如果想搵工呢 其實就 agent / 獵頭都可以試 nothing to lose 最緊要搵到好工o者.

係個 market 度有好多 agents / 獵頭公司 每間公司 focus 既 industry 都會唔同 eg 有一 d 專係 focus 係 banking 有 d 就 it 有 d 就 merchandising ....
所以你就最好知道你係想搵邊類工喇

係 classified career時間等等既 ad 中 其實已經有好多 agents / search firms. 大既 search firms 好似 michaelxxxx robertxxxxxxxx 仲有 d 會計師行既 search teams 但除非你都幾 senior 否則即使你 send cv 俾佢地都幾大機會石沉大海.

agent 就有 centxxline 呀咁 總之就係果 d 一個 ad 好多類唔同工果 d 啦.

咁其實講左咁耐 除左 agent 之外 我幾 recommend 你去 d online job board 到放 cv 同搵工 真係幾好架.

如果你想要 d 公司/網址既全名 你 pm 我丫 我話俾你聽~  

HTH
作者: Ice    時間: 2003-9-24 22:17:55     標題: Re: 搵工agency?

[quote:0cac5238dd="bikbark"][quote:0cac5238dd="Ice"]
我唔係呀  ops:

(我應該都將會.........................   :roll: )[/quote]
將會點呀?成為professional?[/quote]

唔係 係應該會返返去舊路  :roll:
作者: bikbark    時間: 2003-9-24 22:51:36

Ice 你意思係咪放CV上d 搵工網站度?
anyway,唔該晒Ice同AgnesSarah,其實我已經開始搵緊工啦,不過未試過經agency搵,聽講話易搵d,所以想試下
作者: Ice    時間: 2003-9-24 22:56:58

[quote:eb7634d95d="bikbark"]Ice 你意思係咪放CV上d 搵工網站度?
anyway,唔該晒Ice同AgnesSarah,其實我已經開始搵緊工啦,不過未試過經agency搵,聽講話易搵d,所以想試下[/quote]

係~ jobsdb 係一個唔錯既選擇 有好多唔同種類既工. 絕大部份既公司都會用佢

搵 agent 係因為佢地要收你錢 自然會落力 d 幫你搵. 但前排個市太差 無乜公司請人 佢地都好難幫人搵到工. 宜家希望會好少少.

你其實想做邊類型既工呢? 或者我可以俾到 d idea 你用咩方法搵比較有效  :wink:
作者: saga    時間: 2003-9-25 00:04:01

[quote:94e3637b60="Ice"]

係~ jobsdb 係一個唔錯既選擇 有好多唔同種類既工. 絕大部份既公司都會用佢

搵 agent 係因為佢地要收你錢 自然會落力 d 幫你搵. 但前排個市太差 無乜公司請人 佢地都好難幫人搵到工. 宜家希望會好少少.

你其實想做邊類型既工呢? 或者我可以俾到 d idea 你用咩方法搵比較有效  :wink:[/quote]

最衰我唔 smart
唔係我會叫 ice 獵走我  
作者: Ice    時間: 2003-9-25 00:06:50

[quote:bd08be2732="saga"]
最衰我唔 smart
唔係我會叫 ice 獵走我  [/quote]

我獵過架 你唔走之嘛  
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-9-26 01:03:00

以前(幾年前)我試過登recuit........不過都冇回音
作者: SEVEN    時間: 2005-1-12 16:44:06

年近歲晚 ! 大家有無諗過轉工呢 ?
我已經有同事提左"辭職信" 晤do 了 !
我自己就快要調去第二個部門....
作者: POON    時間: 2005-1-12 16:51:04

我都開始有睇下jobdb 晤知大家有無好agency介紹 ?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-12 16:52:01

burns 升職.
作者: POON    時間: 2005-1-12 16:56:13

恭喜晒 ! 幾時到你呀 ?
實情burn burn 做什麼職業 ?
作者: BLUE    時間: 2005-1-12 17:02:59

[quote:6a8733d9e7="OON"]我都開始有睇下jobdb 晤知大家有無好agency介紹 ?[/quote]

www.recruit.com.hk/
www.jobsdb.com/hk/
www.jobs.gov.hk/
www.careertimes.com.hk/
www.classifiedpost.com/
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-12 17:06:10

我呀.... 我就唔係咁想升職. 佢加我人工得架啦~做咁高職壓力好大既~
burn burn 做i.t. 既.
作者: POON    時間: 2005-1-13 10:06:39

[quote:6f69713689="BLUE"]
www.recruit.com.hk/
www.jobsdb.com/hk/
www.jobs.gov.hk/
www.careertimes.com.hk/
www.classifiedpost.com/[/quote]

THKS !  :em19:
作者: Billy    時間: 2005-1-14 01:35:55

[quote:aba0547542="Jess&Burns"]burns 升職.[/quote]

恭喜恭喜.
唔通就結婚真係旺d.
生個bb咪會連升三級.
諗諗佢啦.
作者: Billy    時間: 2005-1-14 01:38:09

我以前都搵過agency.
不過佢地是專幫工程師搵工o既唔"arm"你.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-14 10:07:57

[quote:64b043327d="Billy"][quote:64b043327d="Jess&Burns"]burns 升職.[/quote]

恭喜恭喜.
唔通就結婚真係旺d.
生個bb咪會連升三級.
諗諗佢啦.[/quote]

係呀. 我旺佢架. 之前幫間屋擇日入伙時 比左我地個時辰八字比師傅. 佢話我旺佢架. <--------唔知係咪真.
生BB...無錢養呀...呢個真係要遲d 啦~
作者: grassman    時間: 2005-1-14 10:46:25

[quote:64bf785d43="Jess&Burns"]生BB...無錢養呀...呢個真係要遲d 啦~[/quote]

唔驚喎!RC好多人鍾意幫人養仔,Sumi都有人答應養到18歲! :em19:

仲有RC晚晚都有打邊爐、Cake、 消夜、春卷..咁,唔怕餓親既!
作者: POON    時間: 2005-1-14 14:55:23

[quote:f19d74eb52="Billy"]我以前都搵過agency.
不過佢地是專幫工程師搵工o既唔"arm"你.[/quote]

佢地應該有其它job姐 ! 晤會只係工程師掛 :em05:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-14 15:44:35

[quote:4e5d50f44d="OON"][quote:4e5d50f44d="Billy"]我以前都搵過agency.
不過佢地是專幫工程師搵工o既唔"arm"你.[/quote]

佢地應該有其它job姐 ! 晤會只係工程師掛 :em05:[/quote]

都有. 不過見得成的機會就難d.
作者: Billy    時間: 2005-1-14 22:13:23

[quote:e9351aef5a="Jess&Burns"][quote:e9351aef5a="Billy"][quote:e9351aef5a="Jess&Burns"]burns 升職.[/quote]

恭喜恭喜.
唔通就結婚真係旺d.
生個bb咪會連升三級.
諗諗佢啦.[/quote]

係呀. 我旺佢架. 之前幫間屋擇日入伙時 比左我地個時辰八字比師傅. 佢話我旺佢架. <--------唔知係咪真.
生BB...無錢養呀...呢個真係要遲d 啦~[/quote]

點會冇錢養呀.
你生番個BURN BURN連升三級你唔使做添..... :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2005-1-14 22:14:40

[quote:4a18c32bd9="OON"][quote:4a18c32bd9="Billy"]我以前都搵過agency.

佢地應該有其它job姐 ! 晤會只係工程師掛 :em05:[/quote]

真係有呢類AGENT O架.
作者: POON    時間: 2005-1-17 10:40:45

BILLY ; 咁你有無D可以介紹比我 ?
作者: BLUE    時間: 2005-1-17 16:06:46

poon : 上job db 都有好多agent ! 你可以睇下 !
作者: POON    時間: 2005-1-17 16:25:48

有啊 ! 剛剛睇過...都有SENT比佢地幫我睇下有無工o岩自己 !

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2