藍澄灣業主社群

標題: 上網婚姻登記 [打印本頁]

作者: 積肥    時間: 2005-9-19 00:44:38     標題: 上網婚姻登記

吾知八個人一齊上網登記夠吾夠人手呢?好緊張呀!
作者: milk    時間: 2005-9-19 16:32:20

恭喜晒~

你一個人都兵分三路,勁喎!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-9-22 13:53:12

[quote:759a5bf0b2="milk"]恭喜晒~

你一個人都兵分三路,勁喎![/quote]
不過當日都係排21,而家仲未知簡吾簡到合心水既時間!慘! :em01:
作者: Sure Win    時間: 2005-9-22 17:33:22

[quote:185c74df66="Jeffrey & Shirley"][quote:185c74df66="milk"]恭喜晒~

你一個人都兵分三路,勁喎![/quote]
不過當日都係排21,而家仲未知簡吾簡到合心水既時間!慘! :em01:[/quote]

好過要親身去排隊. :em06: 仲要同0的自由人 阿叔同阿嬸爭崩頭...
作者: FireFire    時間: 2005-9-22 17:50:01

積肥.....係上網好d定係打電話好d......... ops:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-9-22 18:10:32

[quote:e28c2848cc="Mr. & Mrs. FireFire"]積肥.....係上網好d定係打電話好d......... ops:[/quote]
容許我講一講當日情況,
6個人加我同雪梨
我用兩部電腦一部電話(係RC),只有其中一部可以入到網站,電話打極都吾通。(不過亦有朋友話我知佢係用電話成功登記的。)
雪梨用電話情況一樣,都係吾通。
其餘6個用電腦o既朋友,只有兩個可以入到網站,不過亦有人20分鐘後話我知未入到個網。
對我來講電話無用,電腦就有八部,有三部可以同人搶。所以要搵多 D 家人同好友幫手先得,記住當日要搵 "香港早晨" 對錶,會好 D。
如有任何查詢,可直接致電給我。
Good Luck.
作者: grassman    時間: 2005-9-22 18:52:24

[quote:98a1805f9e="Sure Win"]好過要親身去排隊. :em06: 仲要同0的自由人 阿叔同阿嬸爭崩頭...[/quote]

親身排隊都好有feel架!  
排左5日,前後左右的夫婦都認識了!晚上天寒地凍,但大家諗到註冊目的,心情都熾熱非常。因排隊的人都是準備在同一日同一註冊處結婚,所以在結婚當日大家都會再次遇見,大家已會換上了華麗的婚紗禮服,而唔係認識時的牛記凹記、咬著zA包的可憐樣!
大家互相恭賀一番(打量下邊個新娘靚d),當然唔少得新人(s)合照啦!
作者: hales    時間: 2005-9-22 22:35:38

[quote:801f4f3383="Jeffrey & Shirley"][quote:801f4f3383="Mr. & Mrs. FireFire"]積肥.....係上網好d定係打電話好d......... ops:[/quote]
容許我講一講當日情況,
6個人加我同雪梨
我用兩部電腦一部電話(係RC),只有其中一部可以入到網站,電話打極都吾通。(不過亦有朋友話我知佢係用電話成功登記的。)
其餘6個用電腦o既朋友,只有兩個可以入到網站,不過亦有人20分鐘後話我知未入到個網。
對我來講電話無用,電腦就有八部,有三部可以同人搶。所以要搵多 D 家人同好友幫手先得,記住當日要搵 "香港早晨" 對錶,會好 D。
Good Luck.[/quote]
我當日都係同bikbark兩個人 兩部電腦去搶籌 :em12:

你之前有無事先練習一下? :em12:
你應該知道 在8:00:00之前的15分鐘他是"維修中"的...
但係你可以早一晚 用esdlife果個鐘同你個鐘set到同步
但係esdlife display出來果個時間 係有5秒鐘delay的
所以你要set到快過佢個鐘5秒...
然後....由你開始click到進入之後 大約是會花6~7秒左右.... :em12:
所以當你個鐘是54秒的時候就要click........

你也可以在之前一日test一下你由click入去到整個畫面display完
之後你close哂佢回到最初的畫面 再repeat一次 如是者repeat多幾次
每一個cycle要花幾多時間 到正式果日 在維修的時段一兩分鐘之前
你就可以開始你既cycle 直到成功登入.... :em12:

但係你要事先練習好哂輸入資料的位置 例如 打完個名之後 要press幾多次
tab再去到下一個entry位.... :em12: 因為快速輸入係好重要 直接會影響到你
第幾號籌 :em12:

其實好少人真係做到 8:00:00秒進入去 好多都係delay左幾秒 :em12:
只要你預計好時間 在 7:59:55秒左右click入去 計埋web browser所做既
hand-shaking時間 確保自己可以搶到頭果1~2秒 就可以成功避問o的
塞車時間了 :em12:
所以我拎到頭籌...哇咖咖咖~~~ :
但係我果日唔係勁好日 我在之前日一的8時搶灘練習中(果日係超好日)
都一樣係log唔到入去....呵呵~~~good luck man~ :em12:

以上是經過整整一星期的反覆練習+反覆peak hour搶灘實習中得出的結論 :em17:
作者: 積肥    時間: 2005-9-22 23:56:50

[quote:1388c17a52="hales"][quote:1388c17a52="Jeffrey & Shirley"][quote:1388c17a52="Mr. & Mrs. FireFire"]積肥.....係上網好d定係打電話好d......... ops:[/quote]
容許我講一講當日情況,
6個人加我同雪梨
Good Luck.[/quote]
我當日都係同bikbark兩個人 兩部電腦去搶籌 :em12:

你之前有無事先練習一下? :em12:
你應該知道 在8:00:00之前的15分鐘他是"維修中"的...
但係你可以早一晚 用esdlife果個鐘同你個鐘set到同步
但係esdlife display出來果個時間 係有5秒鐘delay的
所以你要set到快過佢個鐘5秒...
然後....由你開始click到進入之後 大約是會花6~7秒左右.... :em12:
所以當你個鐘是54秒的時候就要click........

你也可以在之前一日test一下你由click入去到整個畫面display完
之後你close哂佢回到最初的畫面 再repeat一次 如是者repeat多幾次
每一個cycle要花幾多時間 到正式果日 在維修的時段一兩分鐘之前
你就可以開始你既cycle 直到成功登入.... :em12:

但係你要事先練習好哂輸入資料的位置 例如 打完個名之後 要press幾多次
tab再去到下一個entry位.... :em12: 因為快速輸入係好重要 直接會影響到你
第幾號籌 :em12:

其實好少人真係做到 8:00:00秒進入去 好多都係delay左幾秒 :em12:
只要你預計好時間 在 7:59:55秒左右click入去 計埋web browser所做既
hand-shaking時間 確保自己可以搶到頭果1~2秒 就可以成功避問o的
塞車時間了 :em12:
所以我拎到頭籌...哇咖咖咖~~~ :
但係我果日唔係勁好日 我在之前日一的8時搶灘練習中(果日係超好日)
都一樣係log唔到入去....呵呵~~~good luck man~ :em12:

以上是經過整整一星期的反覆練習+反覆peak hour搶灘實習中得出的結論 :em17:[/quote]
我係兩日前已經鍊左好多次 :wink: ,介試埋電話輸入時,寫底每次要輸入既資料,不過最後都係電腦比較快,電話最後只係 spare。 h:
其實最重要係邊道先接駁好,接好就馬上用最快既方法完成,盡快完成就可以了。當日九點鐘尖沙咀66個籌已經 full 哂!無諗過無心既情況下都簡左好日結婚添! :em04:
作者: grassman    時間: 2005-9-22 23:57:09

上面條友真係無得呀! :em18:
作者: 積肥    時間: 2005-9-23 00:01:43

[quote:bbdfff30e8="grassman"]上面條友真係無得呀! :em18:[/quote]
你話邊個呀?講清楚好喎!
作者: bikbark    時間: 2005-9-23 00:25:35

[quote:f3bafa0b7a="積肥"]
我係兩日前已經鍊左好多次 :wink: ,介試埋電話輸入時,寫底每次要輸入既資料,不過最後都係電腦比較快,電話最後只係 spare。 h:
其實最重要係邊道先接駁好,接好就馬上用最快既方法完成,盡快完成就可以了。當日九點鐘尖沙咀66個籌已經 full 哂!無諗過無心既情況下都簡左好日結婚添! :em04:[/quote]
其實esdlfe係有晒用電話登記o既steps o架
作者: bikbark    時間: 2005-9-23 00:27:18

[quote:069fd22b11="hales"]我當日都係同bikbark兩個人 兩部電腦去搶籌 :em12:
[/quote]
你話幾悲哀,朋友都唔多個 :em01:
作者: 積肥    時間: 2005-9-23 00:31:04

[quote:ce26cce085="bikbark"][quote:ce26cce085="hales"]我當日都係同bikbark兩個人 兩部電腦去搶籌 :em12:
[/quote]
你話幾悲哀,朋友都唔多個 :em01:[/quote]
你地又吾早 D 比哂 D 出生日期呀/身份證號碼 :em12:  我地幫你吖麻! :
作者: bikbark    時間: 2005-9-23 10:09:46

[quote:ebca886d77="Mr. & Mrs. FireFire"]積肥.....係上網好d定係打電話好d......... ops:[/quote]
火火 電話登記超麻煩 步驟又多又煩
一個唔該入錯資料或入得太急 要重新輸入或者會無晒反應
我試用o個陣 試過入錯o左資料 然後個系統無晒反應
跟住要重新再打去

上網登記就一定要之前搵一兩日o係8點最peak o個陣試o下
當然去到最尾個版面就唔好confirm 阻住人o地個位就唔好啦  :em16:
作者: H and H    時間: 2005-9-23 10:51:58

我都係向7:59:55左右一click就入到喇~ 不過果日d friends用電話都打到 不過唔夠我快~~~我都攞到No.4
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-9-23 12:13:09

[quote:664923a9fc="H&H"]我都係向7:59:55左右一click就入到喇~ 不過果日d friends用電話都打到 不過唔夠我快~~~我都攞到No.4[/quote]
因為我地簡既日子,勁多人搶,紅棉道八點半已經 Full 哂! :dead:
作者: Sure Win    時間: 2005-9-23 13:09:39

[quote:637668b8e8="grassman"][quote:637668b8e8="Sure Win"]好過要親身去排隊. :em06: 仲要同0的自由人 阿叔同阿嬸爭崩頭...[/quote]

排左5日,前後左右的夫婦都認識了!晚上天寒地凍,但大家諗到註冊目的,心情都熾熱非常。因排隊的人都是準備在同一日同一註冊處結婚,所以在結婚當日大家都會再次遇見,大家已會換上了華麗的婚紗禮服,而唔係認識時的牛記凹記、咬著zA包的可憐樣!
大家互相恭賀一番(打量下邊個新娘靚d),當然唔少得新人(s)合照啦![/quote]

你錯啦! 我唔會再見到排我前後既人 因為我唔會係註冊處註冊. 我係聖堂舉行婚禮架 :wink: … 我覺得註冊處大細超 唔係註冊處註冊既人就唔可以上網羅籌 一定要親身去排隊 好慘架嘛 :em01:  而且果日只得我一個傻妹去排隊.
當日晨早八點去到尖沙咀註冊處排隊 已經見到條龍好長 好驚羅唔到籌 (當日只有42個籌) 見到有好幾個自由人排係龍頭 以為佢地續証 諗諗下黎度只係羅籌註冊 佢地應該唔會排錯隊 既然已經黎到 就等到八點九派唔到籌先至走 第日再黎過啦! 好彩 羅到籌仲一個早上就攪掂. h:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-9-23 13:46:59

[quote:64bdbe7684="Sure Win"][quote:64bdbe7684="grassman"][quote:64bdbe7684="Sure Win"]好過要親身去排隊. :em06: 仲要同0的自由人 阿叔同阿嬸爭崩頭...[/quote]

大家互相恭賀一番(打量下邊個新娘靚d),當然唔少得新人(s)合照啦![/quote]

你錯啦! 我唔會再見到排我前後既人 因為我唔會係註冊處註冊. 我係聖堂舉行婚禮架 :wink: … 我覺得註冊處大細超 唔係註冊處註冊既人就唔可以上網羅籌 一定要親身去排隊 好慘架嘛 :em01:  而且果日只得我一個傻妹去排隊.
當日晨早八點去到尖沙咀註冊處排隊 已經見到條龍好長 好驚羅唔到籌 (當日只有42個籌) 見到有好幾個自由人排係龍頭 以為佢地續証 諗諗下黎度只係羅籌註冊 佢地應該唔會排錯隊 既然已經黎到 就等到八點九派唔到籌先至走 第日再黎過啦! 好彩 羅到籌仲一個早上就攪掂. h:[/quote]
恭喜!恭喜! :em19:
你地係咪都係12月呀?有無相睇呀? :face13:
作者: H and H    時間: 2005-9-23 13:54:43

[quote:82dd53277d="Jeffrey & Shirley"][quote:82dd53277d="H&H"]我都係向7:59:55左右一click就入到喇~ 不過果日d friends用電話都打到 不過唔夠我快~~~我都攞到No.4[/quote]
因為我地簡既日子,勁多人搶,紅棉道八點半已經 Full 哂! :dead:[/quote]向我果日紅棉道8:10 左右都冇晒喇....
作者: bikbark    時間: 2005-9-23 13:57:48

[quote:849945ddff="Jeffrey & Shirley"][quote:849945ddff="H&H"]我都係向7:59:55左右一click就入到喇~ 不過果日d friends用電話都打到 不過唔夠我快~~~我都攞到No.4[/quote]
因為我地簡既日子,勁多人搶,紅棉道八點半已經 Full 哂! :dead:[/quote]
no la 如果係超級好日 紅棉道o既籌應該會由平時o既23個加到去33個
而且大約會係5分鐘之內無晒 例如今年o既11月26號
作者: Billy    時間: 2005-9-23 14:52:38

[quote:04ec6c16ca="Sure Win"]
當日晨早八點去到尖沙咀註冊處排隊 已經見到條龍好長 好驚羅唔到籌 (當日只有42個籌) 見到有好幾個自由人排係龍頭 以為佢地續証 諗諗下黎度只係羅籌註冊 佢地應該唔會排錯隊 既然已經黎到 就等到八點九派唔到籌先至走 第日再黎過啦! 好彩 羅到籌仲一個早上就攪掂. h:[/quote]

佢老人家果個年代唔同架... :em16:
果時未有網上攞籌只可以係註冊處排隊.
如果係大好日重要同人鬥早. :em07:
有d人為左確保book到大好日同最好o既註冊處.
會早好多日去排隊.
重要請成個禮拜假去排.

我有個舊同事就足足排左七日七夜.(佢已經唔係排第一果個喇).
慘過依家好多架... :em07:
作者: grassman    時間: 2005-9-23 15:08:59

[quote:e3f88dd585="bikbark"]例如今年o既11月26號[/quote]

我o個日都應邀做"戥穿石",仲租左RC車添!
作者: Andrew Jessica    時間: 2005-9-23 22:40:28

我地簡果日咪又係 紅棉路係8:07已經full左啦 但係好彩我地都排到no.7 仲簡到個.畬伅?都算係咁啦 我地都搵左唔少朋友幫手呀 好似打仗一樣呀

我都有朋友係26/11結婚喎 咁.?唔通真 係咁好日
作者: Billy    時間: 2005-9-24 09:02:46

[quote:baf007b071="Andrew & Jessica"]
我都有朋友係26/11結婚喎 咁.?唔通真 係咁好日[/quote]

我果晚都要去飲喎...
作者: bikbark    時間: 2005-9-24 09:40:48

[quote:060204483b="Billy"][quote:060204483b="Andrew & Jessica"]
我都有朋友係26/11結婚喎 咁? 唔通真 係咁好日[/quote]

我果晚都要去飲喎...[/quote]
我其中一個姊妹o既朋友都係26/11
不過佢已經註o左冊 唔駛同人搶灘登記
o個日真係超級旺 見esdlife d人話登記唔到要提前註冊
要行plan b
作者: Kiliyan    時間: 2005-9-24 10:13:58

Surewin

救命呀! 請問要幾耐之前去婚姻登記處攞張form架? 我0岩0岩打去tst問 佢只係叫我要打去預約時間 先好去攞張form呀! 因為佢話有時候walkin都未必攞到..咁係咪都係婚期的3個月前去呀?... :?:

作者: Billy    時間: 2005-9-24 11:22:43

[quote:adf630c80a="Kiliyan"]Surewin

救命呀! 請問要幾耐之前去婚姻登記處攞張form架? 我0岩0岩打去tst問 佢只係叫我要打去預約時間 先好去攞張form呀! 因為佢話有時候walkin都未必攞到..咁係咪都係婚期的3個月前去呀?... :?:
[/quote]

我問左佢喇.
佢話婚期o既三個月內去.
for example 如你1月1日結婚就around10月1日~7日去囉.
你講果d預約時間唔係for行教堂架.
我地都係walkin.
你可以打去問每日有幾多街籌.
我recommend你搵日閑日早d去排隊(8點前到果隻).
因為星期六多數full晒.
有問題你直接打比sure win啦.
作者: FireFire    時間: 2005-9-24 11:53:54

[quote:5d544a9ba3="bikbark"]火火 電話登記超麻煩 步驟又多又煩
一個唔該入錯資料或入得太急 要重新輸入或者會無晒反應
我試用o個陣 試過入錯o左資料 然後個系統無晒反應
跟住要重新再打去

上網登記就一定要之前搵一兩日o係8點最peak o個陣試o下
當然去到最尾個版面就唔好confirm 阻住人o地個位就唔好啦  :em16:[/quote]
唔該...到時都要zMd朋友幫幫手... h:
作者: Kiliyan    時間: 2005-9-24 12:40:45

[quote:0d4b20a8a1="Billy"][quote:0d4b20a8a1="Kiliyan"]Surewin

[/quote]

我問左佢喇.
佢話婚期o既三個月內去.
for example 如你1月1日結婚就around10月1日~7日去囉.
你講果d預約時間唔係for行教堂架.
我地都係walkin.
你可以打去問每日有幾多街籌.
我recommend你搵日閑日早d去排隊(8點前到果隻).
因為星期六多數full晒.
有問題你直接打比sure win啦.[/quote]

Thank you Thank you h: ...i will call her later!
作者: Tomato    時間: 2005-9-24 23:21:47

[quote:980dcae1d7="bikbark"][quote:980dcae1d7="hales"]我當日都係同bikbark兩個人 兩部電腦去搶籌 :em12:
[/quote]

我默仲孤獨.....當年係得我一個人0向一部電腦自己搞掂..... :poor:
不過咁.....而家諗起覺得自己好威 :em12:
作者: bikbark    時間: 2005-9-24 23:39:44

[quote:05c22ca493="Tomato"][quote:05c22ca493="bikbark"][quote:05c22ca493="hales"]我當日都係同bikbark兩個人 兩部電腦去搶籌 :em12:
[/quote]

我默仲孤獨.....當年係得我一個人0向一部電腦自己搞掂..... :poor:
不過咁.....而家諗起覺得自己好威 :em12:[/quote]
係咪想聽......
我覺得真係威喎!
作者: milk    時間: 2005-9-24 23:49:38

[quote:508be5ca1c="bikbark"][quote:508be5ca1c="Tomato"]我默仲孤獨.....當年係得我一個人0向一部電腦自己搞掂..... :poor:
不過咁.....而家諗起覺得自己好威 :em12:[/quote]
係咪想聽......
我覺得真係威喎![/quote]番茄點只咁簡單呀,值頭係剛強o個隻啦! :
作者: Tomato    時間: 2005-9-25 00:26:38

[quote:2339a6e8e6="milk"][quote:2339a6e8e6="bikbark"][quote:2339a6e8e6="Tomato"]我默仲孤獨.....當年係得我一個人0向一部電腦自己搞掂..... :poor:
係咪想聽......
我覺得真係威喎![/quote]番茄點只咁簡單呀,值頭係剛強o個隻啦! :[/quote]

咪咁啦......我會囂張 :em12:  :em12:

喂 今次真係唔慌唔威......快d教0下我點樣整走梳化上面d原子筆痕... :em06:
作者: grassman    時間: 2005-9-25 08:48:50

[quote:1f52c5f73c="Tomato"]我默仲孤獨.....當年係得我一個人0向一部電腦自己搞掂..... :poor:

咁就要喇!你老公咁靚仔,係要做多d野mark住、mark住佢!
作者: Kiliyan    時間: 2005-10-19 10:39:55

[quote:ec584f6ea1="Sure Win"][quote:ec584f6ea1="grassman"][quote:ec584f6ea1="Sure Win"]好過要親身去排隊. :em06: 仲要同0的自由人 阿叔同阿嬸爭崩頭...[/quote]

我終於約左下個星期一去攞form喇~ 原來可以打電話去book架唔使一早去攞籌架~ 電話都可以攞到籌呀! ^.^ 好緊張呀!哈哈... :yeah:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-10-19 12:13:13

[quote:b756805db6="Kiliyan"][quote:b756805db6="Sure Win"][quote:b756805db6="grassman"][quote:b756805db6="Sure Win"]好過要親身去排隊. :em06: 仲要同0的自由人 阿叔同阿嬸爭崩頭...[/quote]

我終於約左下個星期一去攞form喇~ 原來可以打電話去book架唔使一早去攞籌架~ 電話都可以攞到籌呀! ^.^ 好緊張呀!哈哈... :yeah: [/quote]
大家都排住隊,造類似o既o野,諗起當日而家都有 D 緊張。 :em18:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2