藍澄灣業主社群

標題: 食大閘蟹 [打印本頁]

作者: Jess and Burns    時間: 2005-9-16 15:46:50     標題: 食大閘蟹

好想好想食大閘蟹 我已經等左成年啦. 終於都到呢個大日子. 好開心呀 ............

不過..............................................................................................

今天新聞話太湖既蟹有超標的砒霜!!  :shock: ( 晴天霹靂呀!!  :em06:  :em06: )

天呀 :em06: ~~~~~~~~~~~~做咩咁對我呀~~~~~~~~~~ :em06:  :em06:
作者: bikbark    時間: 2005-9-16 17:03:14

唉 其實不嬲都有o架啦 仲有超勁抗生素同菌
只係無報導或者d人當無事照食嗟......
以前食大閘蟹勁貴 依家有d平到一百蚊幾隻
如果唔落多d"飼料"邊有咁多貨周街賣呢?

算啦 一年食幾隻應該ok o既
就算加埋其他國內美食都應該唔會咁快有事o既
作者: hales    時間: 2005-9-16 17:16:11

砒霜唔怕喎......唔會accumulate的......嘿嘿~~
只要食完之後無即時死亡 就無問題啦~~面色仲會紅潤好多添~XD
作者: Jess and Burns    時間: 2005-9-16 17:27:47

我只係會食OVER $100 / 隻的.........味道差太遠.
作者: bikbark    時間: 2005-9-16 17:33:09

其實幾多錢一隻o既處理方法唔會差好遠
好多時只係size大小o既分別......

就算好似我咁唔食得海鮮 一樣有其他o野食出問題
算啦 想食就唔好理咁多
作者: leemoksau    時間: 2005-9-17 00:23:41

我都唔明大閘蟹有乜咁好食. 可能我冇食過好食o既大閘蟹啦.
作者: Billy    時間: 2005-9-17 09:29:31

[quote:75f78307de="leemoksau"]我都唔明大閘蟹有乜咁好食. 可能我冇食過好食o既大閘蟹啦.[/quote]

我都唔鍾意食大閘蟹...
作者: Jess and Burns    時間: 2005-9-17 09:45:36

[quote:f50028934c="Billy"][quote:f50028934c="leemoksau"]我都唔明大閘蟹有乜咁好食. 可能我冇食過好食o既大閘蟹啦.[/quote]

我都唔鍾意食大閘蟹...[/quote]

我都唔知點解會鐘意食. 總之. 一食就愛上. ( 都係兩年前既事 )

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2