藍澄灣業主社群

標題: 轉唔轉工好呢 [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2005-8-22 13:14:36     標題: 轉唔轉工好呢

呢份係畢業之後第一份工
因為有前途所以選擇呢間公司
但行頭好窄 所以心大心細
想轉返 commercial 做...
作者: CJ    時間: 2005-8-22 13:26:51

The question is:
1) 因為有前途=>行頭好窄 or 行頭好窄=>所以有前途
Sometimes professionals are 行頭窄 entry barrier is high to ensure 有前途.
2) any risk? opportunity cost?
3) what is the main reason for leaving? Is env change such that  有前途 no more? or  有前途 is not important now? or just emotional?
作者: bikbark    時間: 2005-8-22 16:06:25

diedsee 你手頭上有無offer?
諗清楚自己想要咩 如果有offer 就比較o下做緊o個份同新o個份o既好壞
學CJ話齋 行頭窄可能係因為專業呢!

我之前都o係一間好穩陣o既大機構度做o左差唔多4年 穩陣到講明唔炒人唔減薪同時亦都唔會點升人唔加薪 可能排凳仔會有機會7年升一次 然後直到退休都係做同一個位 上司只係大你幾年 大家都無得升. 我最終都係頂唔住 襯舊年好景d就轉o左工. 呢份工o係市道唔好o個幾年真係好有用 至少唔駛驚失業 而我有d結o左婚有小朋友o既同事就做得好開心 因為份工好有安全感.
作者: unicorn    時間: 2005-8-22 17:38:56

would u mind telling us your old and new industry?
作者: CJ    時間: 2005-8-22 21:11:33

不過diedsee果行呢排d跳槽風真係好掂 升職又加薪 我都好明白點解佢會咁諗
作者: diedsee    時間: 2005-8-22 23:43:09

[quote:e258bc4be4="CJ"]不過diedsee果行呢排d跳槽風真係好掂 升職又加薪 我都好明白點解佢會咁諗 [/quote]
你又知我做邊行  :mrgreen:
作者: diedsee    時間: 2005-8-22 23:45:56

唉~~其實就係太專業 loi  :poor:
之前諗住試遮 做住先 點知家轉又唔係 唔轉又唔係
跳槽係有人工加 但又未必有我呢間 firm 咁好 起碼人事上真係好好多
作者: bikbark    時間: 2005-8-23 09:52:06

專業有專業好o架 不過就可能成日要讀書考試 的確係好辛苦o既
其實你o既考慮係轉唔轉
1. 公司 (i.e 可能由A telecom公司o既sales轉做B telecom公司o既sales) or
2. nature (i.e 可能由sales轉做admin) or
3. industry (i.e 可能由telecom sales轉做media sales)

另外 人事o既o野其實間間公司都有好有壞 埋唔埋到你身可能同利害關係或者當時o既職位有關.
作者: diedsee    時間: 2005-8-23 13:12:10

[quote:7542351b7b="bikbark"]專業有專業好o架 不過就可能成日要讀書考試 的確係好辛苦o既
其實你o既考慮係轉唔轉
1. 公司 (i.e 可能由A telecom公司o既sales轉做B telecom公司o既sales) or
2. nature (i.e 可能由sales轉做admin) or
3. industry (i.e 可能由telecom sales轉做media sales)

另外 人事o既o野其實間間公司都有好有壞 埋唔埋到你身可能同利害關係或者當時o既職位有關.[/quote]
我考慮緊 1 & 2
作者: CJ    時間: 2005-8-23 13:22:57

係咪:
1) 大公司轉小公司!
2) 由 xxxtant/xxxtor 轉management!
:em19: 公喜定先
作者: bikbark    時間: 2005-8-23 14:55:27

咿 咁1&2 o既分別都幾大喎
作者: Jess and Burns    時間: 2005-8-23 17:17:18

點解我唔明你地講咩既?

其實ds 你 係做咩架?
作者: diedsee    時間: 2005-8-23 20:14:45

[quote:f975f35824="CJ"]係咪:
1) 大公司轉小公司!
2) 由 xxxtant/xxxtor 轉management!
:em19: 公喜定先[/quote]
應該係
1) 大公司轉大大公司
2) 由 xxx xxxtant 轉 xxxtant
:
作者: diedsee    時間: 2005-8-23 20:15:57

[quote:cd3a62da24="Jess&Burns"]點解我唔明你地講咩既?

其實ds 你 係做咩架?[/quote]
我係做會計 loi 不過唔係普通會計 :
作者: CJ    時間: 2005-8-23 22:47:57

[quote:624e528443="diedsee"][quote:624e528443="Jess&Burns"]點解我唔明你地講咩既?

我係做會計 loi 不過唔係普通會計 :[/quote]
嘩! 咁啫係話佢做渣數既渣fit人.... FC!!
作者: diedsee    時間: 2005-8-24 13:21:59

[quote:e662df5948="CJ"][quote:e662df5948="diedsee"][quote:e662df5948="Jess&Burns"]點解我唔明你地講咩既?

我係做會計 loi 不過唔係普通會計 :[/quote]
嘩! 咁啫係話佢做渣數既渣fit人.... FC!![/quote]
我都想 :poor:
作者: 老鼠倫大米    時間: 2005-8-25 12:07:11

我想問問 如果做呢行有無發展空間 : 證券及期貨從業員?
作者: leemoksau    時間: 2005-8-25 12:15:35

[quote:f79d8efb42="老鼠倫大米"]我想問問 如果做呢行有無發展空間 : 證券及期貨從業員?[/quote]

證券及期貨從業員好似要考牌.
作者: CJ    時間: 2005-8-25 12:38:45

[quote:5cea856a8f="leemoksau"][quote:5cea856a8f="老鼠倫大米"]我想問問 如果做呢行有無發展空間 : 證券及期貨從業員?[/quote]

證券及期貨從業員好似要考牌.[/quote]
咪啫係賭場從業員0羅 好呀 有前途呀 有紅分呀...

澳門賭大小 香港賭callput! :yeah:
作者: CJ    時間: 2005-8-25 12:42:48

[quote:af321f73b8="CJ"][quote:af321f73b8="leemoksau"][quote:af321f73b8="老鼠倫大米"]我想問問 如果做呢行有無發展空間 : 證券及期貨從業員?[/quote]

證券及期貨從業員好似要考牌.[/quote]
咪啫係賭場從業員0羅 好呀 有前途呀 有紅分呀...

澳門賭大小 香港賭callput! :yeah:[/quote]

不過最大發展空間既應該係... e字馬既彭單 :em12:
作者: vivian    時間: 2005-8-25 13:43:52

要從事證券經紀,一定要持牌 (www.sfc.hk)
證監會只會發牌比考左試的人士 + 受聘於金融機構
You must pass the examination of HKSI (www.hksi.org)
Before the examination you can attend their course (幾錢蚊架!)
or 自修

呢家好多人,未入職已經考定
因為呢d試(未計讀)
都要take at least 1-2 months to have the result
好多人喳住張cert 先apply 份工
會有advantage
因為SFC批 licence又要成個月
所以呢家有好多人不惜比定錢考定呢d cert
值不值得要看個人需要及個人選擇吧!

一般證券公司的底薪好少,($3000 - $5000)
主要收佣(3.7分 or 4.6分)
係您3 僱主7
因為佢provide equipment 比您
做唔到quota重要reduce basic salary or 炒尤魚 !!

我以前公司的經紀都有好多成功的例子
不過,他們要負出好大的努力及良心
同學,朋友,親戚,鄰居
甚至飲叉,銀行 公園識d亞伯亞嬸
識左,熟左,friend左,開戶口,
幫他/她睇實
佢的錢即係您的錢
多炒多佣

成功的例子 - 佣金有幾萬一個月,甚至市好的時候有十幾萬唔出奇
先決係 :好多客,不停炒,教佢地賺,唔好比佢地炒!!
作者: bikbark    時間: 2005-8-25 13:53:01

vivian 你開始搵工未呀?
作者: vivian    時間: 2005-8-25 13:57:11

not yet !
(p.s. 不過,我不會做股票經紀了,雖然我已經有牌)
作者: 老鼠倫大米    時間: 2005-8-26 11:42:29

吾該哂 呢行風險真系好大喎!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2