藍澄灣業主社群

標題: 史上最殘暴屠殺 [打印本頁]

作者: leemoksau    時間: 2005-8-19 00:57:44     標題: 史上最殘暴屠殺

第五位...
秦始皇焚書坑儒 - 坑殺四百六十余名儒士和方士.
作者: leemoksau    時間: 2005-8-19 00:58:36

第四位...
十字軍東征 - 攻陷耶路撒冷後屠城 全城一萬多居民子女無-倖免.
作者: leemoksau    時間: 2005-8-19 00:59:08

第三位...
南京大屠殺 - 日本軍在南京屠殺了三十萬中國人.
作者: leemoksau    時間: 2005-8-19 00:59:38

第二位...
赤柬 - 殺害所有前軍人、公務員、知識份子、富有人家,約佔全國人口的15%。國內可到處可見殺人場及亂葬坑,整個國家成了一個龐大的勞動營,人口突然少了二、三百萬人。
作者: leemoksau    時間: 2005-8-19 01:00:19

第一位...
納粹 - 大約六百萬猶太人、一千萬南斯拉夫人及各種各樣的其他人被有組織地殺害。
作者: 肥度    時間: 2005-8-19 01:44:24

廣島原爆呢...?
作者: milk    時間: 2005-8-19 10:15:03     標題: Re: 史上最殘酷暴行

[quote:73e52b38db="leemoksau"]第五位...
秦始皇焚書坑儒 - 坑殺四百六十余名儒士和方士.[/quote]雖然秦始皇係一個暴君,不過........我幾欣賞佢o架... ops:
作者: leemoksau    時間: 2005-8-19 10:28:35     標題: 史上最殘暴屠殺

[quote:39fd94e69f="肥度"]廣島原爆呢...?[/quote]

廣島原爆死亡人數約7.1萬人 長崎原爆死亡人數約3.5萬人. 當時是唯一阻止日本軍國主義侵略行為 結束第二次世界大戰的方法 而且並非面對面屠殺 所以我不認為是暴行. 如果當時係做我決定 我都會投原子彈 正如如果當时係小泉做決定 佢都會進行南京大屠殺一樣.
不過你都有你o既道理 所以我將topic改為"史上最殘暴屠殺".
作者: Jess and Burns    時間: 2005-8-19 11:38:01     標題: Re: 史上最殘暴屠殺

[quote:826372a995="leemoksau"][quote:826372a995="肥度"]廣島原爆呢...?[/quote]

廣島原爆死亡人數約7.1萬人 長崎原爆死亡人數約3.5萬人. 當時是唯一阻止日本軍國主義侵略行為 結束第二次世界大戰的方法 而且並非面對面屠殺 所以我不認為是暴行. 如果當時係做我決定 我都會投原子彈 正如如果當时係小泉做決定 佢都會進行南京大屠殺一樣.
不過你都有你o既道理 所以我將topic改為"史上最殘暴屠殺".[/quote]

原子彈的威力也相當殘暴.. 因為原子彈的幅射會影響好幾代 而且有些人即使不是當時死亡 也會漸漸地因受到幅射的影響而"慢慢" 死去... 比起即時死去的感覺更殘忍~ (個人認為)

小時候, 看到一些戰爭的愛情片,覺得好很浪漫...如果可以經歷下就好..
長大後,有些親友因病去世. 會覺得很傷心...很傷心. 即使很久之後,看到相片. 還是會哭出來.
所以, 我想 戰爭對於現在的我來說,已經不會浪漫. 反而極度可怕.

但願世界不會再有戰爭 世界和平!
作者: Tomato    時間: 2005-8-19 16:14:33     標題: Re: 史上最殘酷暴行

[quote:5f005a78a4="milk"][quote:5f005a78a4="leemoksau"]第五位...
秦始皇焚書坑儒 - 坑殺四百六十余名儒士和方士.[/quote]雖然秦始皇係一個暴君,不過........我幾欣賞佢o架... ops:[/quote]

我都認同秦始皇好勁!!!!

五件事裏面 秦始皇雖然係暴君一個 但係佢對中國歷史好有貢獻.......其他ge事件 全部都係班自私精做ge衰野 不知所謂..... :x
作者: CJ    時間: 2005-8-19 16:23:09

秦始皇勁 咁項少龍呢?
作者: stephenyeong    時間: 2005-8-19 18:34:04

[quote:568e7097ed="CJ"]秦始皇勁 咁項少龍呢?[/quote]

睇得電影太多...
作者: CJ    時間: 2005-8-19 19:21:36

[quote:034c322fc3="stephenyeong"][quote:034c322fc3="CJ"]秦始皇勁 咁項少龍呢?[/quote]

睇得電影太多...[/quote]
我認 而且仲好唔夠訓tim! :em08:
作者: milk    時間: 2005-8-20 00:27:01     標題: Re: 史上最殘酷暴行

[quote:175fac14b3="Tomato"]我都認同秦始皇好勁!!!!
五件事裏面 秦始皇雖然係暴君一個 但係佢對中國歷史好有貢獻[/quote]知音人 :face13:

兩年前o係"無錢"做o個套秦始皇好正,講排場論人數,歷史古裝片始終都係大陸拍得出色好多,聽埋國語簡直係 fit,
如果唔計依家o既話,o個段時間我係最"痴"家 ops: ,後o黎我終於忍唔住手o係"心震"買左套"番鹼"返屋企喇! :!:
作者: leemoksau    時間: 2005-8-20 00:33:41

武則天 邓小平都對中國歷史好有貢獻.
作者: kk-in-hk    時間: 2005-8-22 09:21:33     標題: Re: 史上最殘酷暴行

[quote:7a043d66cf="milk"][quote:7a043d66cf="Tomato"]我都認同秦始皇好勁!!!!
五件事裏面 秦始皇雖然係暴君一個 但係佢對中國歷史好有貢獻[/quote]知音人 :face13:

兩年前o係"無錢"做o個套秦始皇好正,講排場論人數,歷史古裝片始終都係大陸拍得出色好多,聽埋國語簡直係 fit,
如果唔計依家o既話,o個段時間我係最"痴"家 ops: ,後o黎我終於忍唔住手o係"心震"買左套"番鹼"返屋企喇! :!:[/quote]
好彩唔只得我一個欣賞始皇帝 不過佢好殺又唔係幾好.
有2套電影可以介紹一下 : "秦頌" "荊軻刺秦皇"(有) 都幾好睇.  特別係後者 可能因為係日本人做美術指導 片中衣著道具一流 - 夠"舊" =反應了2200年前的感覺 令我以後都不喜歡tvb的古裝戲了 - tvb不論由商代至明代所有衣著道具都太鮮明搶眼了. 而且似乎只有內地在有關"秦"的電視電影都忠實反應了秦人尚黑的一方面 - 看看"尋秦記"林峰當秦王之後衣著是什麼顏色就明白了.
作者: kk-in-hk    時間: 2005-8-22 09:43:15

2次原子彈轟炸其實受害者不算多. 單一次而論比不上1945年3月9日夜間至10日零晨美國陸軍航空隊以"B29+燃燒彈" 火攻東京厲害.
http://www.chinesewwii.net/article.htm?s=1&t=103&p=078305

另 原文有無提及13世紀蒙古西征對沿途城市的殺戮? 蒙古軍隊所過為墟的做法 不單沿途人口大減 亦令昔日為花刺子模現在大約為阿富汗地區的地下水灌溉系統至今仍無法修復.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2