藍澄灣業主社群

標題: 玩過未? 九型人格分析 [打印本頁]

作者: bikbark    時間: 2005-7-21 16:50:14     標題: 玩過未? 九型人格分析

測試:
http://www.uzone21.com/WOT/sdu/enneagram/test.epl

分析:
http://www.helensky.com/enneagram/detail.html#3

我係第七型:活躍型 (Adventurer) 都幾似  h:
作者: grassman    時間: 2005-7-21 17:48:54     標題: Re: 玩過未? 九型人格分析

[quote:1a1d94b837="bikbark"]
我係第七型:活躍型 (Adventurer) 都幾似  h:[/quote]

:sweat: 貪 新 鮮 、 五 時 花 六 時 變 … …
作者: bikbark    時間: 2005-7-21 17:56:47     標題: Re: 玩過未? 九型人格分析

[quote:6a43bb650a="grassman"]:sweat: 貪 新 鮮 、 五 時 花 六 時 變 … …[/quote]
仲有係無耐性 虎頭蛇尾嘛 勁似 h君勁認同!
不過只限自己事係咁 工作時係唔會o既!  
作者: Ice    時間: 2005-7-21 20:36:56

ANNA第 四 型 : 自 我 型 (Individualist)

曾 否 有 人 跟 你 說 , 你 有 藝 術 家 的 脾 氣 ? 這 個 自 我 型 就 正 正 是 藝 術 家 的 性 格 - 多 愁 善 感 及 想 像 力 豐 富 , 會 常 沉 醉 於 自 己 的 想 像 世 界 裡 。 另 一 方 面 , 由 於 你 是 感 情 主 導 的 人 , 有 些 工 作 你 唔 "LIKE"就 可 能 會 唔 做 架 啦 , 不 會 考 慮 責 任 的 問 題 。

ANNA第 六 型 : 忠 誠 型 (Loyalist)

你 會 是 一 個 很 好 員 工 , 因 為 你 很 忠 心 盡 責 。 安 全 感 對 你 都 很 重 要 , 因 為 當 遇 到 新 的 人 和 事 , 都 會 令 你 產 生 恐 懼 、 不 安 的 感 覺 。 基 於 這 種 恐 懼 不 安 , 凡 事 你 都 會 作 最 壞 打 算 , 換 句 話 說 , 你 為 人 都 比 較 悲 觀 , 也 較 易 去 逃 避 了 事 。

都係架............................................   :zdevil:
作者: hales    時間: 2005-7-21 20:54:49

我都係...Adventurer :
作者: bikbark    時間: 2005-7-21 23:23:08

[quote:1536c5f622="Ice"]ANNA第 四 型 : 自 我 型 (Individualist)

曾 否 有 人 跟 你 說 , 你 有 藝 術 家 的 脾 氣 ? 這 個 自 我 型 就 正 正 是 藝 術 家 的 性 格 - 多 愁 善 感 及 想 像 力 豐 富 , 會 常 沉 醉 於 自 己 的 想 像 世 界 裡 。 另 一 方 面 , 由 於 你 是 感 情 主 導 的 人 , 有 些 工 作 你 唔 "LIKE"就 可 能 會 唔 做 架 啦 , 不 會 考 慮 責 任 的 問 題

你 會 是 一 個 很 好 員 工 , 因 為 你 很 忠 心 盡 責 。 安 全 感 對 你 都 很 重 要 , 因 為 當 遇 到 新 的 人 和 事 , 都 會 令 你 產 生 恐 懼 、 不 安 的 感 覺 。 基 於 這 種 恐 懼 不 安 , 凡 事 你 都 會 作 最 壞 打 算 , 換 句 話 說 , 你 為 人 都 比 較 悲 觀 , 也 較 易 去 逃 避 了 事 。

都係架............................................   :zdevil:[/quote]
小冰,你係雙子座o架?
作者: Ice    時間: 2005-7-21 23:32:10

[quote:8af96d2f51="bikbark"][quote:8af96d2f51="Ice"]ANNA第 四 型 : 自 我 型 (Individualist)

曾 否 有 人 跟 你 說 , 你 有 藝 術 家 的 脾 氣 ? 這 個 自 我 型 就 正 正 是 藝 術 家 的 性 格 - 多 愁 善 感 及 想 像 力 豐 富 , 會 常 沉 醉 於 自 己 的 想 像 世 界 裡 。 另 一 方 面 , 由 於 你 是 感 情 主 導 的 人 , 有 些 工 作 你 唔 "LIKE"就 可 能 會 唔 做 架 啦 , 不 會 考 慮 責 任 的 問 題

都係架............................................   :zdevil:[/quote]
小冰,你係雙子座o架?[/quote]

好 contradicting 哩............... 我並唔係善變既風雙子......... 我係固執死板既土肥牛.........  :
作者: bikbark    時間: 2005-7-21 23:35:17

但係我o個個分析又幾似我o既星座性格,我係人馬座
作者: Ice    時間: 2005-7-22 00:17:50

我覺得 果兩段都有 d 野中架
作者: 積肥    時間: 2005-7-22 00:44:30

ANNA第 三 型 : 成 就 型 (Achiever)  :?:
作者: CJ    時間: 2005-7-22 00:58:43

ANNA第 三 型 : 成 就 型 (Achiever)
...係咪答錯野呢 我覺得自己呢條懶虫應該似thinker/observer多d... 諗多過做!
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 09:59:12

俾多個英文版大家玩 應該會全面d 因為做完會俾返9種型格中你所得o既% 最高% o個個就係你o既主型格

www.similarminds.com

不過我都係7仔 但係多o左9仔同3仔o既成份
作者: Tomato    時間: 2005-7-22 11:48:16

我都係 自 我 型 (Individualist) ...yeah!!
查實我唔係咁多愁善感......不過又真係幾好想像力 最鍾意諗無謂野 :mrgreen:
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 12:22:42

[quote:3242deaeea="hales"]我都係...Adventurer :[/quote]
當我同佢都係活躍型(過度o個隻)o既時候 就會經常出現類似例子:

禮拜三通電話時
b: 不如今個禮拜日去山頂影相囉?! 之後仲可以去蘭桂芳o添.
h: 好喎 好難得近排個天咁清呀
b: 我o地仲要落埋大會堂視察環境呀.
h: 啊 咁我帶埋你部minolta我o地一齊影.
b: 好呀!

禮拜六通電話時
b: 聽日你幾點由青衣過o黎中環?
h: 11點左右啦
b: 咁我10點叫你起身
h: 好呀 不過我無帶部minolta.
b: 哦......

然後到o左禮拜日朝早10點
b: 今日好熱呀
h: 係呀 好多煙霞呀
b: 山頂應該仲熱呀
h: 同埋應該好多人 影相唔靚呀
b: 不如晏d睇o下點先囉
h: 好呀 咁我"洽"多陣 你再打俾我

o個日我o地最終係各自o係屋企休息
呢件係[glow=red]真人真事[/glow] 發生o係o岩o岩過去o既禮拜日
作者: wychan    時間: 2005-7-22 12:36:09

[quote:e7ab1aab2a="bikbark"][quote:e7ab1aab2a="hales"]我都係...Adventurer :[/quote]
當我同佢都係活躍型(過度o個隻)o既時候 就會經常出現類似例子:

禮拜三通電話時
b: 不如今個禮拜日去山頂影相囉?! 之後仲可以去蘭桂芳o添.
h: 好喎 好難得近排個天咁清呀
b: 我o地仲要落埋大會堂視察環境呀.
h: 啊 咁我帶埋你部minolta我o地一齊影.
b: 好呀!

禮拜六通電話時
b: 聽日你幾點由青衣過o黎中環?
h: 11點左右啦
b: 咁我10點叫你起身
h: 好呀 不過我無帶部minolta.
b: 哦......

然後到o左禮拜日朝早10點
b: 今日好熱呀
h: 係呀 好多煙霞呀
b: 山頂應該仲熱呀
h: 同埋應該好多人 影相唔靚呀
b: 不如晏d睇o下點先囉
h: 好呀 咁我"洽"多陣 你再打俾我

o個日我o地最終係各自o係屋企休息
呢件係[glow=red]真人真事[/glow] 發生o係o岩o岩過去o既禮拜日[/quote]

打從你的對話中我發現了破綻:
你先借d依話去山頂影相,你明知H好想影相,一定答應你... ops:
跟住落低D,去蘭桂芳... :?:
其實最終目標係去"大會堂視察環境" :em17:

最後因為佢冇帶部minolta,所以借詞人多就"洽"多陣... 真冇隱 :poor:

其實兩公婆,坦坦白白話去視察環境咪好囉...  何必攪到大家都唔開心呢 h:
作者: hales    時間: 2005-7-22 12:55:39

錯喇錯喇...本來係要去大會堂既....不過只係後來引申到先去上山頂再晏o的先落去 :
作者: wychan    時間: 2005-7-22 13:07:31

[quote:a7e5df788d="hales"]錯喇錯喇...本來係要去大會堂既....不過只係後來引申到先去上山頂再晏o的先落去 :[/quote]

係咩... 不過結論都係冇去到大會堂喎... :sweat: 明天補番飛啦兄弟... :HIT:
作者: hales    時間: 2005-7-22 13:25:43

[quote:3673ff181a="wychan"][quote:3673ff181a="hales"]錯喇錯喇...本來係要去大會堂既....不過只係後來引申到先去上山頂再晏o的先落去 :[/quote]

係咩... 不過結論都係冇去到大會堂喎... :sweat: 明天補番飛啦兄弟... :HIT:[/quote]

此案...實在是別有內情.... :
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 13:47:04

[quote:f013a6255a="wychan"][quote:f013a6255a="hales"]錯喇錯喇...本來係要去大會堂既....不過只係後來引申到先去上山頂再晏o的先落去 :[/quote]

係咩... 不過結論都係冇去到大會堂喎... :sweat: 明天補番飛啦兄弟... :HIT:[/quote]其實真係唔係你諗咁樣 只係想講我o地通常都係懶好興緻話去玩 最終都係各自o係屋企 一時一樣咁嗟 亦講出點解我o地成日都無過rc o既原因 完全唔關坦唔坦白o既事

可能我不嬲都係惡女一名 你覺得我話緊佢啦  h:

同埋我想話......

你覺得我駛唔駛用"去山頂影相"o黎引佢"去大會堂視察環境"呀? o下?  :x

(你o地唔好拉住我)
作者: wychan    時間: 2005-7-22 14:06:36

小人知罪 希望版主 版主夫人恕罪... h:

(豈有此理呀 果然夫婦同心呀.... 你地好嘢... :sweat: )
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 14:11:52

都叫你o地唔好拉住我咯..... :evil:

o亨o亨o亨 陳安迪 你終於都蒲頭啦......

大大聲:
咁你去唔去兩週年版聚嗟?
作者: wychan    時間: 2005-7-22 14:14:59

當然去啦... 有o者喱同蛋糕吃...
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 14:26:11

一陣整到hales驚到唔黎就無謂啦.  (因為佢要洗碗)
你地唔好欺人太甚好喎.
(jessica唔好嬲 借你o個句用o下)
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-22 14:38:59

[quote:1a33d6803c="bikbark"]一陣整到hales驚到唔黎就無謂啦.  (因為佢要洗碗)
你地唔好欺人太甚好喎.
(jessica唔好嬲 借你o個句用o下)[/quote]

你無抄足喎. 仲有兩個公仔架.
作者: milk    時間: 2005-7-22 14:51:25

[quote:be8ae79def="bikbark"]都叫你o地唔好拉住我咯..... :evil: [/quote]一早放左手喇喎,唔信妳望o下妳雙手~ :nowords:  [quote:be8ae79def="wychan"]當然去啦... 有o者喱同蛋糕吃...[/quote]咁係咪兩位呢? :wink:
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 14:56:41

奶朱 即時
你o地兩個有無玩過個分析呀?
作者: milk    時間: 2005-7-22 15:13:32

有玩呀,不過我個結果有點怪,出現兩種型格!

分別係第四型:自 我 型 (Individualist)同第九型:和 平 型 (Peacemaker)
兩者頗為極端,所以我冇睇晒個分析結果,始終都係自己最明白自己o麻~

改過o黎o架~ h:
作者: H and H    時間: 2005-7-22 17:12:14

點解有三個0既??

ANNA第 二 型 : 助 人 型 (Helper)
顧 名 思 義 , 你 很 喜 歡 幫 人 , 而 且 主 動 , 慷 慨 大 方 ! 雖 然 你 對 別 人 的 需 要 很 敏 銳 , 但 卻 很 多 時 忽 略 了 自 己 的 需 要 。 在 你 來 說 , 滿 足 別 人 的 需 要 比 滿 足 自 己 的 需 要 更 重 要 , 所 以 你 很 少 向 人 提 出 請 求 。 這 樣 說 來 , 你 的 自 我 並 不 強 , 很 多 時 要 靠 幫 助 別 人 去 肯 定 自 己 。

ANNA第 四 型 : 自 我 型 (Individualist)
曾 否 有 人 跟 你 說 , 你 有 藝 術 家 的 脾 氣 ? 這 個 自 我 型 就 正 正 是 藝 術 家 的 性 格 - 多 愁 善 感 及 想 像 力 豐 富 , 會 常 沉 醉 於 自 己 的 想 像 世 界 裡 。 另 一 方 面 , 由 於 你 是 感 情 主 導 的 人 , 有 些 工 作 你 唔 "LIKE"就 可 能 會 唔 做 架 啦 , 不 會 考 慮 責 任 的 問 題 。

ANNA第 九 型 : 和 平 型 (Peacemaker)
在 很 多 情 況 , 你 們 都 是 和 平 使 者 , 善 解 人 意 , 隨 和 。 你 們 很 容 易 了 解 別 人 , 卻 不 是 太 清 楚 自 己 想 要 什 麼 , 會 顯 得 優 柔 寡 斷 。 相 對 地 說 , 你 們 的 主 見 會 比 較 少 , 寧 願 配 合 其 他 人 的 安 排 , 做 一 個 很 好 的 支 持 者 , 所 以 你 是 心 較 被 動 的 。
作者: H and H    時間: 2005-7-22 17:15:16

[quote:f7119419b7="bikbark"][quote:f7119419b7="Ice"]ANNA第 四 型 : 自 我 型 (Individualist)

小冰,你係雙子座o架?[/quote]我又有 ANNA第 四 型:自 我 型 (Individualist) 我真係雙子座但我又好似唔係會"唔like就唔做"......
作者: bikbark    時間: 2005-7-22 17:34:40

試o下玩英文o個個呀 我覺得好似全面d咁
作者: Kiliyan    時間: 2005-7-22 18:13:38

ANNA第 二 型 : 助 人 型 (Helper)

顧 名 思 義 , 你 很 喜 歡 幫 人 , 而 且 主 動 , 慷 慨 大 方 ! 雖 然 你 對 別 人 的 需 要 很 敏 銳 , 但 卻 很 多 時 忽 略 了 自 己 的 需 要 。 在 你 來 說 , 滿 足 別 人 的 需 要 比 滿 足 自 己 的 需 要 更 重 要 , 所 以 你 很 少 向 人 提 出 請 求 。 這 樣 說 來 , 你 的 自 我 並 不 強 , 很 多 時 要 靠 幫 助 別 人 去 肯 定 自 己 。

ANNA第 八 型 : 領 袖 型 (Leader)

很 多 領 袖 都 有 以 下 特 質 : 豪 爽 、 不 拘 小 節 、 自 視 甚 高 、 遇 強 越 強 、 關 心 正 義 、 公 平 。 你 們 清 楚 自 己 的 目 標 , 並 努 力 前 進 。 由 於 不 願 被 人 控 制 , 且 具 有 一 定 的 支 配 力 , 所 以 你 們 很 有 潛 質 做 領 袖 帶 領 大 家 。 由 於 你 們 都 較 好 勝 , 有 時 侯 會 對 人 有 點 攻 擊 性 , 讓 人 感 到 壓 力 。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2