藍澄灣業主社群

標題: My Greece Trip [打印本頁]

作者: eric_818    時間: 2005-7-11 23:14:01     標題: My Greece Trip

Have some photos to share:
作者: dick queenie    時間: 2005-7-11 23:20:23

嘩!  好靚呀!  我同老公honeymoon 嗰陣都有諗過去呢庶...不過最後去咗澳洲+台灣玩...因為當時天氣唔係咁好...好似水浸 :?:

q. :em04:
作者: dick queenie    時間: 2005-7-11 23:21:30

唔記得問添...你玩咗幾多日呀?

q.
作者: eric_818    時間: 2005-7-11 23:23:16

4日意大利 + 6日希臘

不過自己去 好辛苦 :dead:
作者: dick queenie    時間: 2005-7-11 23:24:49

兩個人(同老婆)? :?:   係咪好貴呀?

q.
作者: eric_818    時間: 2005-7-11 23:27:15

兩個人機票連食宿
HK$35000
(唔包買 o野 :em06: )
作者: dick queenie    時間: 2005-7-11 23:32:05

唔貴喇(安慰說話 8) ...我同老公5月尾嗰陣去咗日本(名古屋+東京)5 days都駛咗HK$20k+(都計唔倒囉)..都唔知駛咗响邊庶 :em01:

q.
作者: dick queenie    時間: 2005-7-11 23:33:30

[quote:55ad13e627="eric_818"]4日意大利 + 6日希臘

不過自己去 好辛苦 :dead:[/quote]

你識當地語言? :em11:

q.
作者: grassman    時間: 2005-7-11 23:40:07

希臘! 希臘! I LOVE U! :em04:
作者: eric_818    時間: 2005-7-12 00:08:06

[quote:523550468b="dick&queenie"][quote:523550468b="eric_818"]4日意大利 + 6日希臘

不過自己去 好辛苦 :dead:[/quote]

你識當地語言? :em11:

q.[/quote]

當地用英文都 OK.
作者: FireFire    時間: 2005-7-12 00:09:49

火太見到一定好鍾意..... h:
作者: hales    時間: 2005-7-12 00:27:07

巧令阿~ :em04:
作者: Billy    時間: 2005-7-12 08:04:23

Honey Moon 番黎呀..... :em12:
作者: P女    時間: 2005-7-12 08:58:47

好靚呀.....好想去呀............... :em04:
作者: eric_818    時間: 2005-7-12 09:15:50

[quote:0b106872bc="Billy"]Honey Moon 番黎呀..... :em12:[/quote]

係呀!

已經俾人攪掂左喇... :em06:
作者: Sure Win    時間: 2005-7-12 09:23:53

好靚同好正呀! 我都好想去. :em04:
不過 我諗今次都係要去其他地方!!
作者: bikbark    時間: 2005-7-12 09:29:24

好靚呀
好想去呀
作者: Billy    時間: 2005-7-12 09:34:01

[quote:6595f4dc6b="eric_818"][quote:6595f4dc6b="Billy"]Honey Moon 番黎呀..... :em12:[/quote]

係呀!

已經俾人攪掂左喇... :em06:[/quote]

:em06:  :em06:  :em06:
作者: eric_818    時間: 2005-7-12 09:45:12

[quote:de911b641f="Billy"][quote:de911b641f="eric_818"][quote:de911b641f="Billy"]Honey Moon 番黎呀..... :em12:[/quote]

係呀!

已經俾人攪掂左喇... :em06:[/quote]

:em06:  :em06:  :em06:[/quote]

:em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:
作者: bikbark    時間: 2005-7-12 09:54:32

你兩個喊乜呀?!  :x
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-12 10:46:17

wow.............................靚到丫~~~~~~~~~~~~ 離譜架~~~~~~~~~
咁靚既?!!!!!!!!!!!!

可唔可以send d 相比我呀?

我想print 出黎欣賞呀~~
作者: Billy    時間: 2005-7-12 13:19:46

[quote:af37d1f46c="Jess&Burns"]wow.............................靚到丫~~~~~~~~~~~~ 離譜架~~~~~~~~~
咁靚既?!!!!!!!!!!!!

可唔可以send d 相比我呀?

我想print 出黎欣賞呀~~[/quote]

希臘d島仔我以前都去過.
真實比相更靚更relax呀. :em04:
不過自己去都會幾辛苦..... :em08:
作者: Billy    時間: 2005-7-12 15:52:55

唔記得問添.
係米奇老鼠島有冇揸電單車呀.
唔使牌方便好多.

聖誕老人島我試過冇牌唔比租.
聖誕老人島有冇行火山呀.

重有去意大利先定希臘先呀.
搭邊間航空公司呀....
意大利有冇去威尼斯呀果樹好有特色.
夜晚有冇去聖馬可廣場呀好有feel架播.
重有...........
:em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:
作者: eric_818    時間: 2005-7-12 16:34:59

[quote:0b277cdcb8="Billy"]唔記得問添.
係米奇老鼠島有冇揸電單車呀.
唔使牌方便好多.

聖誕老人島我試過冇牌唔比租.
聖誕老人島有冇行火山呀.

兩個島都冇揸
就係因為冇牌
所以唔敢(我驚旅遊保險唔包)... ... :nowords:

重有去意大利先定希臘先呀.
搭邊間航空公司呀....
意大利有冇去威尼斯呀果樹好有特色.
夜晚有冇去聖馬可廣場呀好有feel架播.
重有...........

係先去意大利
再落希臘
簡略行程如下:

香港 -> 蘇黎世 -> 羅馬 (瑞士航空)
Day 1: 羅馬 (鬥獸場、鐵鍊教堂、西班牙廣場)
Day 2: 佛羅倫斯 (唔記得名教堂、皮具市場、唔記得名博物館、佛羅倫斯果條橋(又唔記得名) h: 、米高安捷努廣場)
Day 3: 梵帝崗 (聖伯多綠廣場、聖伯多綠大教堂)、羅馬 (西班牙廣場)
Day 4: 羅馬 (許願池)、梵帝崗 (梵帝崗博物館)
羅馬 -> 雅典 (奧林比亞航空)
Day 5: 雅典 (巴特農神殿)
Day 6: 雅典 -> 仙島 (費拉市、OIA)
Day 7: 仙島 -> 米島 (風車、小威尼斯)
Day 8: 米島 (天堂灘)
Day 9: 米島 -> 雅典
Day 10: 雅典 -> 蘇黎世 -> 香港
[/quote]

您都可以考慮吓今年 honeymoon 完
出年再去一次. :em12:  :em12:

不過去完會
:em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:  :em06:
作者: Billy    時間: 2005-7-12 17:02:16

DAY 1 同 DAY 3 都去西班牙廣場.
想唔 :em06: 都難啦.

冇去威尼斯呀..... :poor:
比我會唔去FLORENCE喇.
威尼斯絕對值得去喎. :em11:

你好似冇去"比剎斜塔喎"
FLORENCE去2小時火車咋喎...

我重未定會去邊樹HONEYMOON呀.
一來冇假.
二來十二月好多地方都日短夜長.
三來我想HONEYMOON多D渡假FEEL.

我覺得希臘都好正.可惜十二月去希臘唔啱時侯...  :poor:
作者: eric_818    時間: 2005-7-12 21:23:28

[quote:1fc7add66a="Billy"]DAY 1 同 DAY 3 都去西班牙廣場.
想唔 :em06: 都難啦.

冇去威尼斯呀..... :poor:
比我會唔去FLORENCE喇.
威尼斯絕對值得去喎. :em11:

你好似冇去"比剎斜塔喎"
FLORENCE去2小時火車咋喎...

我重未定會去邊樹HONEYMOON呀.
一來冇假.
二來十二月好多地方都日短夜長.
三來我想HONEYMOON多D渡假FEEL.

我覺得希臘都好正.可惜十二月去希臘唔啱時侯... :poor:[/quote]

所以我 recommend 您出年去.
真係好靚. :face13:
作者: diedsee    時間: 2005-7-12 22:04:11

睇完我都想去....
不過冇假 得新年果幾日假....sigh
作者: Kiliyan    時間: 2005-7-13 10:21:11

好靚.... :em04:
作者: milk    時間: 2005-7-13 11:07:19

希臘好靚呀~ :em04:

好想去....................................不過............... :em06:
作者: eric_818    時間: 2005-7-13 11:20:17

[quote:917d701871="milk"]希臘好靚呀~ :em04:

好想去....................................不過............... :em06:[/quote]

點解要 :em06:  :?:
作者: Sure Win    時間: 2005-7-13 13:26:12

[quote:38ef9a238a="eric_818"][quote:38ef9a238a="milk"]希臘好靚呀~ :em04:

好想去....................................不過............... :em06:[/quote]

點解要 :em06:  :?:[/quote]

因為佢個皇上(老公)...........(即係同我case相似)
Milk 我講得岩嗎?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-7-13 14:10:43

好靚,我最鍾意藍天白雲。 :em04: 吾知可吾可以睇實相呀? :?:
作者: milk    時間: 2005-7-14 12:35:50

[quote:630ac916c9="eric_818"]點解要 :em06:  :?:[/quote]以前就係我冇時間,依家就到我家皇上(老公)冇時間,所以咪....................... :em06: ..................

p.s.: 艾力發一發兄,祝福你倆口子恩恩愛愛,白頭偕老,最重要就......................努力造人
作者: milk    時間: 2005-7-14 12:38:29

[quote:9bcd158082="Sure Win"]因為佢個皇上(老公)...........(即係同我case相似)
Milk 我講得岩嗎?[/quote]ar....................
作者: eric_818    時間: 2005-7-14 15:53:28

[quote:7eb2f2bcb5="milk"][quote:7eb2f2bcb5="eric_818"]點解要 :em06:  :?:[/quote]以前就係我冇時間,依家就到我家皇上(老公)冇時間,所以咪....................... :em06: ..................

p.s.: 艾力發一發兄,祝福你倆口子恩恩愛愛,白頭偕老,最重要就......................努力造人[/quote]

呢 D 咁神聖 o既 任務就交俾您先啦!! :em09:
作者: eric_818    時間: 2005-7-14 18:56:55

[quote:824cbc23e3="Jeffrey & Shirley"]好靚,我最鍾意藍天白雲。 :em04: 吾知可吾可以睇實相呀? :?:[/quote]

唔知您收唔收到我 PM 呢? :?:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-14 21:20:03

[quote:869b5065b4="eric_818"][quote:869b5065b4="Jeffrey & Shirley"]好靚,我最鍾意藍天白雲。 :em04: 吾知可吾可以睇實相呀? :?:[/quote]

唔知您收唔收到我 PM 呢? :?:[/quote]

Eric. 剛剛看完你的相.

希臘那些........真係 真係.........真係靚到丫..
無野講.

thank you for your sharing.
作者: eric_818    時間: 2005-7-14 21:43:51

[quote:2a9ef022fe="Jess&Burns"][quote:2a9ef022fe="eric_818"][quote:2a9ef022fe="Jeffrey & Shirley"]好靚,我最鍾意藍天白雲。 :em04: 吾知可吾可以睇實相呀? :?:[/quote]

Eric. 剛剛看完你的相.

希臘那些........真係 真係.........真係靚到丫..
無野講.

thank you for your sharing.[/quote]

唔洗客氣.
作者: Ray008    時間: 2005-7-14 22:06:47

想當年我都係自由行去,淨去希臘共7日,人靚境靚,值得再去。
作者: milk    時間: 2005-7-15 00:27:50

[quote:60769c13d8="eric_818"]呢 D 咁神聖 o既 任務就交俾您先啦!! :em09:[/quote]就係太神聖,所以我唔想親手破壞呢個咁美好o既形象,呢個任務都係留番俾您地去辦..............o罷啦!
努力呀~艾力發一發 :em11:
作者: milk    時間: 2005-7-15 00:48:24

[quote:f331921001="Billy"]不過自己去都會幾辛苦..... :em08:[/quote]自己去的確會辛苦o的,但會見到更多風土人情及遇上更多笑料,跟團真係冇!

想當年(好耐冇去旅行喇 :em06: )我倆口子o係蘇黎世搭火車,有個車站職員好親切咁 :face13: 猛同我地講我愛您(國語),
原來佢曾經俾中國人老點話國語我愛您係代表 Welcome,雖然係一場誤會,但足以令我記到今時今日!
作者: dick queenie    時間: 2005-7-15 06:53:51

[quote:c92baa4b02="milk"]希臘好靚呀~ :em04:

我都係呀 :em01:   

我今日舊個份工 last day ... 原本諗住8月1號先返新工...我都好想去旅行...我話請我呵媽去旅行...但係佢又唔濟 :| ...我老公都想去旅行...但佢而家公司做嘢又好忙...所以我決定咗改為下星期一就返新公司...費事浪費時間...令到個人懶哂... 8)

啲timing都夾唔倒...睇怕要過咗出年至有機會去旅行囉... :em06:

q.
作者: grassman    時間: 2005-7-15 09:30:18

[quote:4322920c15="dick&queenie"]所以我決定咗改為下星期一就返新公司
q.[/quote]

又加人工! 恭喜!恭喜! :em19:
作者: milk    時間: 2005-7-15 12:22:18

[quote:b1070c092e="dick&queenie"][quote:b1070c092e="milk"]希臘好靚呀~ :em04:
好想去....................................不過............... :em06:[/quote]我都係呀 :em01:   
啲timing都夾唔倒...睇怕要過咗出年至有機會去旅行囉... :em06:

q.[/quote] :em06:  :em06:  :em06:
作者: Sure Win    時間: 2005-7-15 13:01:16

[quote:f4c0446509="milk"][quote:f4c0446509="dick&queenie"][quote:f4c0446509="milk"]希臘好靚呀~ :em04:
好想去....................................不過............... :em06:[/quote]我都係呀 :em01:   

q.[/quote] :em06:  :em06:  :em06:[/quote]

你地兩個唔好0咸啦 第日先去 我都今年都係去唔到黎到 唯有係第日先去.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-7-15 13:58:30

[quote:db938ec9f7="eric_818"][quote:db938ec9f7="Jeffrey & Shirley"]好靚,我最鍾意藍天白雲。 :em04: 吾知可吾可以睇實相呀? :?:[/quote]

收到喇!吾該! :face13:
作者: dick queenie    時間: 2005-7-15 14:48:35

[quote:d53cfe7191="grassman"][quote:d53cfe7191="dick&queenie"]所以我決定咗改為下星期一就返新公司
q.[/quote]

又加人工! 恭喜!恭喜! :em19:[/quote]

都係揾餐晏仔食吓唧... ops:

Q.
作者: dick queenie    時間: 2005-7-15 14:49:35

[quote:ae1e661c2e="Sure Win"][quote:ae1e661c2e="milk"][quote:ae1e661c2e="dick&queenie"][quote:ae1e661c2e="milk"]希臘好靚呀~ :em04:

q.[/quote] :em06:  :em06:  :em06:[/quote]

你地兩個唔好0咸啦 第日先去 我都今年都係去唔到黎到 唯有係第日先去.[/quote]

:em06:  :em06:  :em06:  :em01:  :em01:  :em01:
作者: bikbark    時間: 2005-7-15 15:03:56

其實同朋友或者屋企人去旅行都得o既 唔一定要同另一半o既
作者: 積肥    時間: 2005-7-15 23:55:51

Eric
已經收左你個反清覆明既月餅 : ,真係非常吾該。 :em14:
我會慢慢品嚐 :em04: !
作者: eric_818    時間: 2005-7-16 00:21:31

[quote:08dcea960e="積肥"]Eric
已經收左你個反清覆明既月餅 : ,真係非常吾該。 :em14:
我會慢慢品嚐 :em04: ![/quote]

唔好見笑就真. h:
作者: 積肥    時間: 2005-7-16 01:54:55

[quote:482e2b1ceb="eric_818"][quote:482e2b1ceb="積肥"]Eric
我會慢慢品嚐 :em04: ![/quote]

唔好見笑就真. h:[/quote]
終於都品嚐完喇,果然係極品。 :face13:
作者: 維也納    時間: 2005-7-26 13:59:44

[quote:dd647eb040="dick&queenie"][quote:dd647eb040="milk"]希臘好靚呀~ :em04:

我都係呀 :em01:   

我今日舊個份工 last day ... 原本諗住8月1號先返新工...我都好想去旅行...我話請我呵媽去旅行...但係佢又唔濟 :| ...我老公都想去旅行...但佢而家公司做嘢又好忙...所以我決定咗改為下星期一就返新公司...費事浪費時間...令到個人懶哂... 8)

q.[/quote]

上個月先去完日本 今個月又想去.............真有錢

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2