藍澄灣業主社群

標題: 養魚新手 [打印本頁]

作者: Maggie Johny    時間: 2005-7-7 23:47:14     標題: 養魚新手

2日前買左個七吋魚缸仔 再加上$10三條既魚 但今日見d魚好似好恐慌 左右上下係咁衝 好爭扎咁 有冇人可以話我知點解?  :poor:
作者: hales    時間: 2005-7-8 00:08:35

叫伯爵上去睇睇~~ 8)
btw 有可能因為只係兩日 未定到水阿
作者: grassman    時間: 2005-7-8 00:16:17

我都好想知,我缸魚由入伙講到家下都未成!
作者: dracula    時間: 2005-7-8 00:28:38     標題: Re: 養魚新手

[quote:a5c5604482="Maggie&Johny"]2日前買左個七吋魚缸仔 再加上$10三條既魚 但今日見d魚好似好恐慌 左右上下係咁衝 好爭扎咁 有冇人可以話我知點解?  :poor:[/quote]

係咩魚o黎o架?? 如果 d 水唔混濁 表面又冇乜事 應該都唔怕o既~
作者: Maggie Johny    時間: 2005-7-8 00:48:38     標題: Re: 養魚新手

[quote:ac18ac8c27="dracula"][quote:ac18ac8c27="Maggie&Johny"]2日前買左個七吋魚缸仔 再加上$10三條既魚 但今日見d魚好似好恐慌 左右上下係咁衝 好爭扎咁 有冇人可以話我知點解?  :poor:[/quote]

係咩魚o黎o架?? 如果 d 水唔混濁 表面又冇乜事 應該都唔怕o既~[/quote]

唔知咩咩光管魚 中間有一條藍色或紅色既橫文.... 不過岩岩佢地又好似定左d....
作者: dracula    時間: 2005-7-8 00:54:08     標題: Re: 養魚新手

[quote:68bc5b9590="Maggie&Johny"][quote:68bc5b9590="dracula"][quote:68bc5b9590="Maggie&Johny"]2日前買左個七吋魚缸仔 再加上$10三條既魚 但今日見d魚好似好恐慌 左右上下係咁衝 好爭扎咁 有冇人可以話我知點解?  :poor:[/quote]

係咩魚o黎o架?? 如果 d 水唔混濁 表面又冇乜事 應該都唔怕o既~[/quote]

唔知咩咩光管魚 中間有一條藍色或紅色既橫文.... 不過岩岩佢地又好似定左d....[/quote]

咁就放心啦~
平時唔好餵太多 唔好換太多水(1/4-1/3缸/星期) 咁就 ok o架喇~
仲有多 d 同佢地傾計 關心下佢地o既內心世界.... :em18:
作者: saml    時間: 2005-7-8 06:13:55

參考下啦...

http://www.heungto.edu.hk/nucleus/index.php?itemid=76
作者: diedsee    時間: 2005-7-8 13:29:06

伯爵........
我缸魚呢幾日死咗4條魚...
條狗仔比紅寶石打到五勞七傷................你幾時救救佢哋呀...................
作者: BT    時間: 2005-7-8 22:42:53

睇下幫唔幫到你
http://fish.ikpz.com/
http://www.aqugrass.com/phpBB2/index.php
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-14 15:45:13     標題: Re: 養魚新手

[quote:799dc6e279="Maggie&Johny"][quote:799dc6e279="dracula"][quote:799dc6e279="Maggie&Johny"]2日前買左個七吋魚缸仔 再加上$10三條既魚 但今日見d魚好似好恐慌 左右上下係咁衝 好爭扎咁 有冇人可以話我知點解?  :poor:[/quote]

唔知咩咩光管魚 中間有一條藍色或紅色既橫文.... 不過岩岩佢地又好似定左d....[/quote]

我又係買左呢D  魚喎...我覺得佢地好似好驚死咁.
一行過去 就游很好快 好似好緊張.

比野佢地食. 又好似唔係好食.

唔知佢地想食咩呢?
作者: hales    時間: 2005-7-14 15:51:19

光管 日光燈 紅蓮燈 都係群居魚 而且佢地唔係細膽 只不過如果其中一
條有乜野動靜 就係成群魚都唔知發乜精經咁.........

新魚落缸唔食野係好正常阿~等一個星期左右 佢地慢慢習慣左水質同環境之後
就好好多咖喇 你地唔好成日嚇鬼佢地就OK了..

養燈魚要有一個心理準備...佢地流行集體死亡..........
有時水質有乜事 會突然死一半魚俾你睇...........
如果家中有小朋友 就要小心小朋友會因此受到打擊...
作者: Maggie Johny    時間: 2005-7-19 23:15:01

[quote:51ca286a4c="hales"]光管 日光燈 紅蓮燈 都係群居魚 而且佢地唔係細膽 只不過如果其中一

新魚落缸唔食野係好正常阿~等一個星期左右 佢地慢慢習慣左水質同環境之後

養燈魚要有一個心理準備...佢地流行集體死亡..........
如果家中有小朋友 就要小心小朋友會因此受到打擊...[/quote]

包唔包"紅蘋果"(呢 $10成廿幾條個d呢) 今日死足一半.......  :poor:
作者: dracula    時間: 2005-7-19 23:30:08

可能係 PH 唔o岩
作者: Maggie Johny    時間: 2005-7-19 23:38:35

[quote:f6486c05fc="dracula"]可能係 PH 唔o岩[/quote]

係咪每種魚都需要特定既ph value?
作者: dracula    時間: 2005-7-19 23:47:33

[quote:d2a0f71d2c="Maggie&Johny"][quote:d2a0f71d2c="dracula"]可能係 PH 唔o岩[/quote]

係咪每種魚都需要特定既ph value?[/quote]

基本上係(不過有 d 魚個 range大 d 有 d 細 d咁解) 其實只要比多 d時間佢地慢慢適應就 ok o架喇~
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-20 09:28:48

[quote:473c0c61ae="hales"]光管 日光燈 紅蓮燈 都係群居魚 而且佢地唔係細膽 只不過如果其中一

如果家中有小朋友 就要小心小朋友會因此受到打擊...[/quote]

我d 魚死晒啦............... :poor:
作者: hales    時間: 2005-7-20 13:05:27

你有無先養水再養魚呢?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-20 13:44:53

[quote:9c04c5b6f0="hales"]你有無先養水再養魚呢?[/quote]

有呀. 佢地已經生存左成個星期.

但係佢地突然死晒.
作者: Maggie Johny    時間: 2005-7-20 21:01:00

[quote:e35bb2575f="Jess&Burns"][quote:e35bb2575f="hales"]你有無先養水再養魚呢?[/quote]

但係佢地突然死晒.[/quote]

我今日又死多6條魚.......... 阿彌陀佛 :em06:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-7-20 23:47:54

[quote:91415836b7="Maggie&Johny"][quote:91415836b7="Jess&Burns"][quote:91415836b7="hales"]你有無先養水再養魚呢?[/quote]

但係佢地突然死晒.[/quote]

我今日又死多6條魚.......... 阿彌陀佛 :em06:[/quote]

有人烏鴉口law  :twisted: <--- 賴得就賴  :mrgreen:
作者: bikbark    時間: 2005-7-21 00:16:14

會唔會係因為太熱呀?
作者: Maggie Johny    時間: 2005-8-10 23:20:00

今日買左塊白色既化學棉 換左濾水器舊個塊 但依家成個魚江面都有白泡 正常嗎? :shock:
作者: BT    時間: 2005-8-11 19:50:14

[quote:480af7bb0b="Maggie&Johny"]今日買左塊白色既化學棉 換左濾水器舊個塊 但依家成個魚江面都有白泡 正常嗎? :shock:[/quote]

一d都唔正常呀........點解要換左塊舊棉呀............你個魚缸既消化細菌無得七七八八啦 :em01:
去買枝細菌水加落去重新再養過水啦(如果無可以比你).......棉唔洗成日換架(兩三個月換水時攞原缸既水洗吓就得架啦)......養魚好好玩架.....慢慢學啦 :em19:
作者: hales    時間: 2005-8-11 21:04:53

棉如果太舊 就換果o的舊既佢 唔好一次換哂~~~
我比較prefer用兩片薄棉一片做第一層 另一片就做最底層
兩片棉中間全部放哂生物環......
作者: Andrew Jessica    時間: 2005-8-14 19:17:44

我知呢度有好多高手 我地今日又重新set-up個缸 我想問一問呀 係唔係一開始就要放salt呀 定係養左下水先 因以前有失敗經驗 請咁多位高手賜教 因為已經係第三次set啦 但係都係死心不息想試 請高手help下小魚兒

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2