藍澄灣業主社群

標題: 好激氣,維修冷氣問題,請幫忙! [打印本頁]

作者: J and P    時間: 2005-7-6 14:54:31     標題: 好激氣,維修冷氣問題,請幫忙!

我兩個月前已complain三間房的冷氣今年一開已同時唔涷,好明顯係安裝問題引致。

今日管理署覆要我地自已出搭棚費、維修費,估計話要五六千元。 :em07:
我真係好嬲,五六仟元可以買三部全新的窗口式冷氣連安裝喇。
如果佢地的冷氣係質量好,安裝得好,又點會經過一個冬季後就三部一齊唔涷。 :em06:

1. 你地有幾多人正等待修理冷氣? 不如集合一齊要管理署用吊船攪掂,咁都叫我地'貴客自理',好離譜 :twisted:  :em13:
Blk 1 - J&

2 己經維修冷氣的街坊,你地情況係點,要用吊船定搭棚,total比幾多錢? 比D意見我!  :em14:
作者: tctlau    時間: 2005-7-6 17:41:56     標題: Last year don't need money.

Last year I call Fortress engineers for repairing. Don't need money because they are under warrant.
This year I don't know.
作者: Hello Kitty    時間: 2005-7-6 18:19:04

J&
Have you change the bigger one in the living room ? Because that one is still have warranty. So what happen ??
作者: 公公婆婆    時間: 2005-7-6 19:45:17     標題: Re: 好激氣,維修冷氣問題,請幫忙!

[quote:793f764176="J&"]我兩個月前已complain三間房的冷氣今年一開已同時唔涷,好明顯係安裝問題引致。

今日管理署覆要我地自已出搭棚費、維修費,估計話要五六千元。 :em07:
我真係好嬲,五六仟元可以買三部全新的窗口式冷氣連安裝喇。
如果佢地的冷氣係質量好,安裝得好,又點會經過一個冬季後就三部一齊唔涷。 :em06:

1. 你地有幾多人正等待修理冷氣? 不如集合一齊要管理署用吊船攪掂,咁都叫我地'貴客自理',好離譜 :twisted:  :em13:
Blk 1 - J&

2 己經維修冷氣的街坊,你地情況係點,要用吊船定搭棚,total比幾多錢? 比D意見我!  :em14:[/quote]

唔可以咁易就範,不如集合一齊投訴好過!
作者: J and P    時間: 2005-7-6 22:05:31

[quote:cd146dbbdc="Hello Kitty"]J&
Have you change the bigger one in the living room ? Because that one is still have warranty. So what happen ??[/quote]

The bigger one in the living room was changed in the last year. It is normal.
作者: J and P    時間: 2005-7-6 22:17:23

佢地話租吊船都要租$3500 ,搭棚要$4500。檢查都要吊船/搭棚,好誇張!
唔通要我比1萬 就要比1萬咩!

去年六月入伙,我都好少開冷氣,今年四月就發現三部房冷氣都唔凍,肯定是安裝/質量問題。 點解要我比幾千元? 慘 :em01:
作者: grassman    時間: 2005-7-7 10:56:45

[quote:816459b996="Hello Kitty"]J&
Have you change the bigger one in the living room ? Because that one is still have warranty. So what happen ??[/quote]

我仲未換! :evil:
作者: Stephen@RC    時間: 2005-7-7 11:24:01

真唔明. 佢地又唔用吊船, 又放的船係level 5成幾個月  
gei 咩呀 
作者: sunday    時間: 2005-7-7 12:01:53

repaired but no need to pay because that was a latent defect.  The air-con are not work since the first dat we moved in[php:1][/php:1]
作者: ac    時間: 2005-7-9 09:26:14

If you are unable to get Fortess repair you free of charge. You should try to find a air con company repair for you.

If you need to 搭棚 you can try this company

Wing Luen Scaffolding Ltd. Tel: 25975902.

I use them last year and they only charge me HK$1700.

Both Fortess or Carrier (Actually Toshiba Air Con had been purchased by Carrier) are over charge.
作者: POON    時間: 2005-7-10 22:53:35

將來冷氣機真係有事 咁點算 !
吓吓要成幾仟元維修 ? :poor:  :poor:
作者: chee    時間: 2005-7-13 08:27:09

我住大單位  廳個部尋日開左2個鐘都唔凍  因為上年換左新機後都未用過  請問我可以點做! :em14:
作者: Billy    時間: 2005-7-13 08:46:24

[quote:9053b70d98="chee"]我住大單位  廳個部尋日開左2個鐘都唔凍  因為上年換左新機後都未用過  請問我可以點做! :em14:[/quote]

報比管理處知先啦.
作者: Eddy Lam    時間: 2005-7-13 09:17:18

[quote:0f58616a37="chee"]我住大單位  廳個部尋日開左2個鐘都唔凍  因為上年換左新機後都未用過  請問我可以點做! :em14:[/quote]

做乜當時換完機唔試下佢呀? Anyway call番當時同你follow冷氣o個位人
兄搞搞佢啦!
作者: kk-in-hk    時間: 2005-7-13 09:35:32

Suggest you 洗下隔塵網再試過.
我都試過用用下唔涼 以為又係壞機. 家人提點之下洗左隔塵網再試過 又涼番.
不過留意當時隔塵網唔多塵 - 上年部大機用過幾星期就擺到而家.(之前我用窗口機 d塵可以勁厚部機都涼).
所以唔好以為唔多用就唔洗隔塵網 都唔知又係米部機個"豬腦"check到你無拆隔塵網 行左d保護program - 唔多出泠風.
Good Luck
作者: chee    時間: 2005-7-13 09:49:33

報比管理處知先啦.
做乜當時換完機唔試下佢呀? Anyway call番當時同你follow冷氣o個位人
兄搞搞佢啦!
Suggest you 洗下隔塵網再試過.
我都試過用用下唔涼 以為又係壞機. 家人提點之下洗左隔塵網再試過 又涼番.
不過留意當時隔塵網唔多塵 - 上年部大機用過幾星期就擺到而家.(之前我用窗口機 d塵可以勁厚部機都涼).
所以唔好以為唔多用就唔洗隔塵網 都唔知又係米部機個"豬腦"check到你無拆隔塵網 行左d保護program - 唔多出泠風.
Good Luck

many thanks!
可能上年換完新冷氣  我隻'lar'只係check 吓有無風出  所以中招!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2