藍澄灣業主社群

標題: 痛苦 [打印本頁]

作者: vivian    時間: 2005-7-5 16:32:54     標題: 痛苦

公司隻癲狗叫我影印 - 底面影 用他的顏色紙
我入了紙之後 個機沒有出顏色紙 相信是選 paper tray 錯了
我好驚 因為我浪費了他三張顏色紙
我想說 "對不起" "比個機會我"
佢已經好唔耐煩用個身 own 開我  
叫我行開
說 : "唔使您整 我自己做!"
三秒後 他大叫另一個同事 叫她做

無人會明白我的感受
只會說 我不去忍
但試問自己的上司咁樣鬧完您
可以點再做野?
好痛苦
作者: Billy    時間: 2005-7-5 17:22:17

唔好諗咁多喇.
黑暗既時間好快就會過去.
光明既日子好快亦會來臨.
凡事向好果方面諗啦.
希望在明天oYo麻...
作者: bikbark    時間: 2005-7-5 17:28:42

係我會"禁"多幾o野 "sai"多佢幾張
有conqueror仲好 印晒佢 haha~~~~
作者: hales    時間: 2005-7-5 17:35:56

你係咪已經resign左?
如果係既話...踩佢都傻....
再唔係既話 等你拎reference letter既時候 先慢慢同佢計...嘿嘿
作者: dick queenie    時間: 2005-7-5 17:37:48

你吾係走左咩...
仲做緊?
作者: vivian    時間: 2005-7-5 17:43:11

我已經resigned
one month notice
need to work until end of July
他們不會不給我 reference letter
這間衰公司不會寫的
人事部經理的英文喳過我!
老世咁對我 我不想乞求
所以我走係一無所有!
作者: hales    時間: 2005-7-5 17:51:22

[quote:f00596ea9a="vivian"]我已經resigned
need to work until end of July
這間衰公司不會寫的
老世咁對我 我不想乞求
所以我走係一無所有![/quote]

哦~仲好啦咁
Reference letter都無 咁睬佢都傻啦~
準時返工準時放工 no OT anymore
做野俾3成功力就算 老細話你唔識影 咁你直情叫佢影囉
咁high tech既野唔識咖嘛... :
佢用個身own你...好丫..直情借個勢撻埋落地報工傷...
唔俾報阿? 唔報工傷咁報警囉.....
而家角式互換喎....緊係你俾氣佢受啦....
咁樣點做野? 緊係唔做野啦 有野叫你做先去做 絕對不要自己走去搵野出黎做...
最好佢炒埋你記得叫佢補足水....
忍左咁耐 而家唔有仇咁報等幾時??
作者: bikbark    時間: 2005-7-5 17:58:38

嘩 唔得喎 你唔好咁傻 點都要盡方法要返reference letter!
做o左十幾年 reference letter係一個肯定!
就算唔係讚到上天 都應該寫返做過o既事 loyal to the company之類
佢英文唔掂就寫埋俾佢.

我以前舊公司 d老闆都唔會主動幫staff寫 但自己寫埋俾佢 就算佢平日點賤都會肯簽
作者: P女    時間: 2005-7-5 18:00:51

你問清楚未呀? 真係冇? 如果係 我會遲到早退 工作拖長黎做 佢急我我急
佢話自已整 咁咪由得佢囉 不必都激氣
我覺得workload大可以接受 但氣就唔可以受
你自己draft封reference letter比佢簽名得唔得呀?
作者: Billy    時間: 2005-7-5 18:04:42

[quote:0c74ec1dc1="vivian"]我已經resigned
這間衰公司不會寫的
老世咁對我 我不想乞求
所以我走係一無所有![/quote]

唔係喎reference letter 一定要有架喎.
英文唔好咪用中文寫囉.
唔係要佢寫你做得幾好.
而係要證明你真係係呢間公司做過幾耐.
何況你重做左咁耐添.
見工人地都會要求問你攞.
所以你一定要問人事部攞呀.

簡簡單單唔重要目的係用黎證明你係間公司做過幾耐.
作者: Billy    時間: 2005-7-5 18:07:54

[quote:2716291d0b="hales"]

哦~仲好啦咁
佢用個身own你...好丫..直情借個勢撻埋落地報工傷...
咁樣點做野? 緊係唔做野啦 有野叫你做先去做 絕對不要自己走去搵野出黎做...
忍左咁耐 而家唔有仇咁報等幾時??[/quote]

要過得到人過得到自己呀.
唔好教壞人啦... :em16:
作者: vivian    時間: 2005-7-5 18:11:03

人事部叫我寫份job list 比佢
我要重新考慮
人人都叫我好來好去
我唔係想mak面
係真係佢令我好傷心!

做個比喻
等於個愛人日日打您
您可不可以笑住幫佢洗衫 抹地 洗廁所 還有 ..... ?

我唔識 say no
我一直都唔敢辭職 係我知道我一走 乜都無

佢要我由呢家計 幾個星期六都不用返工
但 是用我的大假去扣
我都唔敢 say no

我沒有什麼想 我希望它早日放我
即使不要十幾天的大假錢也在所不計!

唉~
作者: hales    時間: 2005-7-5 18:16:46

[quote:65e85a7f84="Billy"][quote:65e85a7f84="hales"]

哦~仲好啦咁
忍左咁耐 而家唔有仇咁報等幾時??[/quote]

要過得到人過得到自己呀.
唔好教壞人啦... :em16:[/quote]

Wow~睇情況啦 如果公司真係好堅定咁唔會俾Reference letter你既話
絕對係過得到自己咖喎.....過唔過得到人(個老細)話知佢...
打工出賣勞力腦力咖咋 上司只係主僱關係 又唔係同佢friend又唔係同佢做人世
絕對無必要睇佢面色喎.....除非真係要睇佢面口等開飯囉 但而家唔係嘛....
打工......係咁咖喇.....而家係"埋單計數"既時候 仲點會咁仁慈..
過得到人過得到自己 我覺得呢句野應該係個老細以前要諗既野囉
作者: hales    時間: 2005-7-5 18:21:42

[quote:5b1f2c6dab="vivian"]
但 是用我的大假去扣
我都唔敢 say no

[/quote]

勞工法倒 大假係一定要放 原則上係唔可以用錢去代替的...
而且佢唔count落去你代通知期已經算係咁 因為法例上 係要分開計
如果你有15day AL既話 你係要45day前通知 再放哂15day AL
但好多時如果同僱主有共悉就唔同計法 即係"渣唔渣正"黎做既分別..
作者: unicorn    時間: 2005-7-5 18:43:32

currently not much boss will be so brave to be so cheap
coz
there are certain staff who feel unhappy and report the using of prirate software
or there are certain staff who feel unhappy and report sexual harassment
or there are certain staff who boardcast the bad news of the boss in internet etc...

well
staff got many tools to revenge now
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-7-5 22:55:13

[quote:14035c5358="vivian"]人事部叫我寫份job list 比佢
我要重新考慮
人人都叫我好來好去
我唔係想mak面
係真係佢令我好傷心!

做個比喻
等於個愛人日日打您
您可不可以笑住幫佢洗衫 抹地 洗廁所 還有 ..... ?

我唔識 say no
我一直都唔敢辭職 係我知道我一走 乜都無

但 是用我的大假去扣
我都唔敢 say no

我沒有什麼想 我希望它早日放我
即使不要十幾天的大假錢也在所不計!

唉~[/quote]
咁既老闆,妳都可以造到今時今日,已經好叻! :wink:
我估你可以造到現在,已經好多人服左妳。 :em11:
不過到左今時今日,妳都應該為自己切想下,只要盡自己本分完成個七月,就算無 reference letter。第日走左都問心無塊!講野都大聲 D。
比心機啦!十二年都係咁過,而家只係少少既一個月,妳得既! :em11:
作者: yo and lok    時間: 2005-7-6 02:26:16

www.recruit.com.hk/
這個網址搵工幾方便的只要輸入keywork如:文員或clerk一目了然.
作者: Tomato    時間: 2005-7-6 10:07:06

條麻甩佬真係好鬼變態 未見過d男人咁賤 佢老豆咁多錢為左3張紙發爛渣 真係"全港之癲" :x
作者: vivian    時間: 2005-7-6 10:22:44

經過了咁多 說真 個心真係幾痛
咁多年的陰影已經影響左我做人無乜信心
驚比人鬧 羞恥
所以我做起工作的時候很緊張
多年來在這個工作環境及面對呢d粗狂的人
心裡面的陰影可謂根深柢固
我好希望在打後的時間好好療傷
我深信呢個世界好多地方都可能是那樣
但至少一個新的環境可以重新來過
用過另一種樂觀的態度去迎接
人的光陰很短暫
我不是想有什麼大作業
但至少自己覺得有生存 活著的價值
就是所謂心安理得
我希望22/7快點來
如可以的話 亦希望提早釋放!
作者: Billy    時間: 2005-7-6 10:34:43

[quote:12143a25ca="vivian"]
我深信呢個世界好多地方都可能是那樣
[/quote]

唔使太灰心比d自信自己.
我可以話你知呢d咁差既老細係好難搵既.
我做左十幾年野番過咁耐工都未見過咁差.
係唔容易見番類似o既.

開公司係為賺錢.
請人係為幫自己做野.
唔係開間公司請人番黎比氣佢受.
咁係好唔正常o既.

7月22日我會記住呢一日既... :face13:
作者: Royhk    時間: 2005-7-6 10:46:59

放心明天會更好!!

洗唔洗搵人幫你做野出返氣 大傻定浩南哥??
條px咁衰一定有惡報的係有恩果報應的
作者: H and H    時間: 2005-7-6 11:32:13

reference letter 其實都幾緊要 一定要0羅到 最基本都要証明你向度做左幾耐啦

有時見工 D人都會問 如果冇既話 佢地會先覺得應徵者會否有什麼問題 或被炒 所以冇呢....

唔駛咁灰架 出面大把好公司好老細 希望你遇到啦
作者: vivian    時間: 2005-7-6 11:58:23

我明白 reference letter 係好重要
但我公司的 habit + 我的situation + 老板份人
我覺得再強求都係枉然
我公司一向都不會幫人寫好的 reference letter
不會有 comment
只要一封信証明過我做的時間我都滿足
根據以前有同事走 都要三催四請先有....   :em06:
作者: hales    時間: 2005-7-6 12:10:05

[quote:221084528a="vivian"]我明白 reference letter 係好重要
但我公司的 habbit + 我的situation + 老板份人
我覺得再強求都係枉然
我公司一向都不會幫人寫好的 reference letter
不會有 comment
只要一封信証明過我做的時間我都滿足
根據以前有同事走 都要三催四請先有....   :em06:[/quote]

除此之外 搵新工時 新公司亦有可能會打電話去舊公司問有關於你既
工作表現同工作性質等等既野 如果你無reference既話 亦更大機會會去問..
搵公既時候填resume就要小心o的 減少被問既機會... :shock:

個個離職員工都係咁上下咖喇 唔係叫你同老細玩野 但按章工作囉
老細亦都係預左咖喇 除非你同公司關係好好 想另謀發展之走囉咁既話
做多少少野都過得到自己 但你既case係同公司關係破裂...........
所以但求無過 就算喇無謂咁好心做咁多野喇....做多左真係唔會多謝你咖...
作者: vivian    時間: 2005-7-6 12:26:10

多謝您們的指點
我也知道我的處境好麻煩
金融業 係好現實
個個都係咁
我以前做過 Hong Kong Bank 都係唔寫testimonial
(only prove duration of time)
我會避重就輕
集中講我過去工作範疇
sell點可以在這裡12年做各式各樣的工作
避過追問點解無 reference letter 了  :cry:
不過 我想做temp job
因為10月我想去旅行!
作者: kk-in-hk    時間: 2005-7-6 12:51:36

試下 :
1. 自己draft 封reference letter 比人事部 有時係因為人事部懶寫(sorry 我只係話Vivian間公司人事部) 如果有人draft埋比佢可能會好d.
2. 有無copy你之前d 升職加薪 memo? 有都可以証明你工作能力同態度起碼係正面.
作者: Ice    時間: 2005-7-6 13:08:11

我舊公司就好 d 雖然用左一個月時間 但都會寫 reference 俾我. 雖然唔係好長 但都有讚囉~ (我估佢係拎返 d appraisal 既 comment 黎寫.... 只係估...)
作者: vivian    時間: 2005-7-6 13:10:25

1.   I will try to follow this
2.   I have these letters. 在這12年間 加了很多人工 共40% 只是近4年沒有加
作者: Billy    時間: 2005-7-6 13:45:33

[quote:9ca63476c0="vivian"]
2.   I have these letters. 在這12年間 加了很多人工 共40% 只是近4年沒有加[/quote]

十二年先加左40%人工..... :shock:
咁你人工肯定under-pay喇.
通漲都唔止啦.
第時份工一定會好過呢份.
起碼人工方面會好d.
作者: vivian    時間: 2005-7-6 13:56:30

大部份是93-96年內加
之後幾年沒有加
02年加了$400
之後又無
錢唔重要 我會著看工作的性質及公司的氣氛
作者: Billy    時間: 2005-7-6 14:10:25

錢可能真係唔重要.
但亦反映左老細對你有幾重視.
同公司對你既認同.
作者: vivian    時間: 2005-7-6 14:18:08

所以我鍾意 serve 話得事的老世
我相信若我做得好
他自然會獎勵我的
若沒有亦無所謂
夠生活就得
充實的人生比金錢更重要!
作者: kk-in-hk    時間: 2005-7-6 14:18:19

[quote:9b456406b1="vivian"]大部份是93-96年內加
之後幾年沒有加
02年加了$400
之後又無
錢唔重要 我會著看工作的性質及公司的氣氛[/quote]
:em11: 對呀! 錢不是萬能.
而且97年當時一爆鑊之後 有工返已經好好. 而且Vivian93~96當時可能已經over pay呢.
作者: vivian    時間: 2005-7-6 14:20:17

不是我一個人沒有得加 而是所有同事都沒有
作者: leemoksau    時間: 2005-7-6 19:48:55

如果工作得唔到老闆o既認同 仲要日日做得咁唔開心 你會越做越錯得多 最後連自信心都冇埋. :?: 一個人乜都可以冇 但係如果冇咗信心 就真係乜都冇了. 所以 離開係你正确o既選擇.
好似我公司個會計咁 走咗之後神采飛揚 連黑眼圈都冇埋 人都靚D.
作者: vivian    時間: 2005-7-6 22:50:28

謝謝您們的開解,明白,收到,我會努力!
作者: POON    時間: 2005-7-10 23:04:05     標題: Re: 痛苦

[quote:d0fa279894="vivian"]公司隻癲狗叫我影印 - 底面影 用他的顏色紙
我入了紙之後 個機沒有出顏色紙 相信是選 paper tray 錯了
我好驚 因為我浪費了他三張顏色紙
我想說 "對不起" "比個機會我"
佢已經好唔耐煩用個身 own 開我  
叫我行開
說 : "唔使您整 我自己做!"
三秒後 他大叫另一個同事 叫她做

無人會明白我的感受
只會說 我不去忍
但試問自己的上司咁樣鬧完您
可以點再做野?
好痛苦[/quote]

我只知道天下烏鴉一樣黑 !  
:em08:  :em08:  :em08:  :em08:
作者: Billy    時間: 2005-7-11 09:08:53     標題: Re: 痛苦

[quote:cbea8e4b83="OON"]
我只知道天下烏鴉一樣黑 !  
:em08:  :em08:  :em08:  :em08:[/quote]

咁你最近點呀....
份工ok麻...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2