藍澄灣業主社群

標題: 唔知呢度有無人以前或現在係讀... [打印本頁]

作者: hales    時間: 2005-6-21 15:28:09     標題: 唔知呢度有無人以前或現在係讀...

biology biochem?
有o的野想問一下~ ops:
作者: Ice    時間: 2005-6-22 11:04:55

BIO 你搵 SAGA 啦 佢好勁架~ :
作者: hales    時間: 2005-6-22 11:40:06

[quote:a75f9e0852="Ice"]BIO 你搵 SAGA 啦 佢好勁架~ :[/quote]
saga快o的出黎~~ :em10:
作者: stephenyeong    時間: 2005-6-22 16:04:42

Hales 你想造生化武器?
作者: Ice    時間: 2005-6-22 16:11:04

hales 你問左你既問題先啦. rc 呢度藏龍臥虎 或者有其他人答到你呢~
作者: hales    時間: 2005-6-22 17:01:29

[quote:19e2fc8521="Ice"]hales 你問左你既問題先啦. rc 呢度藏龍臥虎 或者有其他人答到你呢~[/quote]
咁我問了......有好多個問題..... ops:
我想問... ops:

1. 植物會不會進行 Glycolysis Gluconeogenesis...?
2. 如果 1. 既答案=yes的話 是否在mitochondria內進行?
3. 植物所進行的fementation 是否在mitochondria內進行?
4. 如果 1. = no 3 = no的話 咁plant cells內既mitochondria有甚麼功能??
5. 如果植物被全日光照(24hour) 即係話會不停進行 photophosphorylation
 以及non-stop地run個 kelvin cycle的話 就會不停生產ATPNAPDHG3P
 和glucose 如是者 在光照期內又會不會同時進行 fementation呢?
 如果不會的話(i.e. photosythesis和fementation不會同時進行) 咁
 植物就會不停地accumulate ATPNAPDHG3Pglucose這樣對植物本身
 會不會有負面的影響?
6. 植物photosythesis當中的first steps (photophosphorylation)
 目的係生產ATP second steps (Calvin cycles) 目的係生產G3P
 再由其它enzyme把G3P(或稱PGAL)轉化為glucose 目的是store起
 用來做後備食物供晚間享用 此enzyme名字是甚麼??
7. 所以綜合來看 photophosphorylation & Calvin cycle目的都是製做ATP
 咁Plant所生長出來的plant tissue 是由甚麼process去produce出來的呢?
 還是只是由ATP供給plant cell能量由他自己進行Mitosis而生長??

一大堆問題 ops:  ops:  ops:
我本biochem讀書時已經係locker內送左俾有緣人....所以搵唔到有關information ops:

麻煩哂.....
作者: Tomato    時間: 2005-6-22 17:35:46

:shock:  :shock:  :shock:
救命呀........
作者: stephenyeong    時間: 2005-6-22 17:55:26

我問o左google 有以下回覆
Transport Into and Out of Plant Mitochondria
http://www.plantphys.net/printer.php?ch=11&id=150

但是太多英文.... 無心機睇.......
作者: hales    時間: 2005-6-22 18:31:30

[quote:7378825dfd="stephenyeong"]我問o左google 有以下回覆
Transport Into and Out of Plant Mitochondria
http://www.plantphys.net/printer.php?ch=11&id=150

但是太多英文.... 無心機睇.......[/quote]

oh! thanks~ :mrgreen:
#124已經有答案 :wink:

其實我本來係想知道全日光照對植物係唔係會有影響...
i.e. 植物是不是需要有休息的時間......
原來越睇就越多野挖到出來....又有好多未係好明白既地方....
後來就引伸到動物...同植物之前既新陳代謝到底有乜野唔同...
我記得以前係有讀過動物但係就唔記得有無讀過植物.... :shock:
作者: 肥度    時間: 2005-6-22 19:22:41

借問聲...你做乜架...?!
作者: Billy    時間: 2005-6-22 20:20:15

:em03:
好彩以前冇"簡"到呢d咁o既野讀姐.... :dead:
作者: hales    時間: 2005-6-22 20:56:43

[quote:66f0d2f99a="肥度"]借問聲...你做乜架...?![/quote]
我專職係恐怖襲擊.. :em13:  :em13:  :em13:
作者: Eddy Lam    時間: 2005-6-22 21:11:47

睇完堆問題後有d想死o既感覺... :dead:
作者: H and H    時間: 2005-6-22 22:55:59

好一個問題少年...呀唔係...中年先0岩 :
作者: matthewlee    時間: 2005-6-23 09:20:28

[quote:aaa5af8c62="hales"][quote:aaa5af8c62="stephenyeong"]我問o左google 有以下回覆

但是太多英文.... 無心機睇.......[/quote]

原來越睇就越多野挖到出來....又有好多未係好明白既地方....
後來就引伸到動物...同植物之前既新陳代謝到底有乜野唔同...
我記得以前係有讀過動物但係就唔記得有無讀過植物.... :shock:[/quote]

你唔應搵讀書人 博士都未必幫到你 不如搵個花王或農夫
"休息"慨念未必正確 植物生長是環境影響 如果這年日照時間改了 有些植物可能唔發芽 唔開花 有些卻沒有事 每種植物都唔同 有些植物可以用燈"谷
" 開花 有些卻不行
作者: bikbark    時間: 2005-6-23 10:16:17

[quote:30cbd5ae10="肥度"]借問聲...你做乜架...?![/quote]
唔駛驚 同佢做乜係無關係o既
只係佢個日同屋企人食飯又未夠鐘 無聊去o左"霜霧"睇書 發現o左d佢唔識o既o野 又苦無傾訴對象(我 --> :em18: --> Zzzzzzzz.......) 所以就咁囉
作者: hales    時間: 2005-6-23 10:17:14

[quote:329d495c72="matthewlee"][quote:329d495c72="hales"][quote:329d495c72="stephenyeong"]我問o左google 有以下回覆

我記得以前係有讀過動物但係就唔記得有無讀過植物.... :shock:[/quote]

你唔應搵讀書人 博士都未必幫到你 不如搵個花王或農夫
"休息"慨念未必正確 植物生長是環境影響 如果這年日照時間改了 有些植物可能唔發芽 唔開花 有些卻沒有事 每種植物都唔同 有些植物可以用燈"谷
" 開花 有些卻不行[/quote]

對也~對也~事實正是如此
只不過我想知個原因... :dead:
作者: Ice    時間: 2005-6-23 11:45:25

[quote:6a3fbdb14f="hales"]我專職係恐怖龔擊.. :em13:  :em13:  :em13:[/quote]

點解你用呢個"龔"既............ 搞到我有 d............... 嘿嘿  :
作者: Ice    時間: 2005-6-23 11:48:20

[quote:02e08840cc="hales"]對也~對也~事實正是如此
只不過我想知個原因... :dead:[/quote]

或者 你搵下一 d 讀 environmental science 既朋友 佢地都可能幫到你架~

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2