藍澄灣業主社群

標題: 奶乾奶粉奶灰 [打印本頁]

作者: Billy    時間: 2005-6-16 10:55:34     標題: 奶乾奶粉奶灰

[quote:ecafab91da="milk"][quote:ecafab91da="RangerX"]冇張相有炭睇既?  :roll:[/quote]乜灰?唔明 :?:
[/quote]

唔係話d人晒到好似d炭咁咩??? :?:
作者: milk    時間: 2005-6-16 11:04:40

[quote:dc5a485d86="Billy"][quote:dc5a485d86="milk"][quote:dc5a485d86="RangerX"]冇張相有炭睇既?  :roll:[/quote]乜灰?唔明 :?: [/quote]唔係話d人晒到好似d炭咁咩??? :?:[/quote]啋~啋~啋~~d人變灰咁咪即係..... :em07:  :em01:  :dead:
作者: RangerX    時間: 2005-6-16 12:22:59

[quote:804b3d8bee="milk"]仲曬到成舊炭咁~ :dead:[/quote]

又係你自已話既...  :nowords:
作者: Billy    時間: 2005-6-16 13:25:40

[quote:27227e2f95="RangerX"][quote:27227e2f95="milk"]仲曬到成舊炭咁~ :dead:[/quote]

又係你自已話既...  :nowords:[/quote]

但佢成日打左個"灰"字可能佢鍾意變灰多d..... :em07:
作者: RangerX    時間: 2005-6-16 14:24:49

[quote:11b4d47ecd="Billy"][quote:11b4d47ecd="RangerX"][quote:11b4d47ecd="milk"]仲曬到成舊炭咁~ :dead:[/quote]

又係你自已話既...  :nowords:[/quote]

但佢成日打左個"灰"字可能佢鍾意變灰多d..... :em07:[/quote]

我淨係知道呢個世界有奶粉 唔知道原來仲有一樣野叫奶灰架?!!  :em07:
作者: Billy    時間: 2005-6-16 14:52:26

[quote:19fe49edf5="RangerX"][quote:19fe49edf5="Billy"]
但佢成日打左個"灰"字可能佢鍾意變灰多d..... :em07:[/quote]
我淨係知道呢個世界有奶粉 唔知道原來仲有一樣野叫奶灰架?!!  :em07:[/quote]

係播只有木曬完先至會變炭.

d奶曬得耐d水份冇晒就會變"奶粉".
如果d"奶粉"再晒就會"濃".變左灰色.
就叫"奶灰"喇. :
作者: RangerX    時間: 2005-6-16 15:20:58

原來係咁... 又學到野喇!~ :yeah:
作者: milk    時間: 2005-6-16 15:29:22

你兩個玩野呀,踩場咁大膽:x   

Milk  :HIT:  :HIT:  RangerX & Billy
作者: milk    時間: 2005-6-16 20:34:20

首先向兩位猛男RangerX & Billy講聲對唔住先 :em14:  :em14: 因為我...我...我.....年紀大...對眼壞........ :em18:
剛剛才睇到原來你倆一直說的是"炭",而我一開始就誤會你們說的是"灰",所以...所以我錯手鞭打你地 ops:  
為表我誠意向你倆位道歉,就送番兩粒趺打丸俾你倆補補身,每人一粒唔駛爭,望兩位大人有大諒,原諒小妹o既鞭打行為 :face13:
作者: Billy    時間: 2005-6-16 21:43:58

唔使對唔住. :em16:
期實奶的確係變唔到炭.
只會變左.
所以你冇講錯.
係"奶灰"唔係"奶炭".... :
作者: RangerX    時間: 2005-6-17 09:29:56

Billy講得岩 奶既進化過程係由"奶" -> "奶粉" -> "奶灰" 既... 所以"奶灰"係正解~   :mrgreen:
我地錯在用左人既角度去諗一個"奶"既問題 sorry sorry~  :em14:
作者: dracula    時間: 2005-6-17 09:55:22

[quote:99f8aa97fa="RangerX"]Billy講得岩 奶既進化過程係由奶" -> "奶粉" -> "奶灰" 既... 所以"奶灰"係正解~   :mrgreen:
我地錯在用左人既角度去諗一個"奶"既問題 sorry sorry~  :em14:[/quote]

實際上"奶" -> "奶粉" ->"奶炭" -> "奶灰"  先o岩  奶灰未變灰前應該係奶炭先
作者: grassman    時間: 2005-6-17 10:04:13

[quote:f119028cda=""]實際上"奶" -> "奶乾" -> "奶粉" -> "奶灰"  先o岩  奶灰未變灰前應該係奶炭先[/quote]

基本上我地唔會對粉狀o既物體叫做炭! 8)
作者: dracula    時間: 2005-6-17 10:08:46

[quote:dd59e56a6a="grassman"][quote:dd59e56a6a=""]實際上"奶" -> "奶乾" -> "奶粉" -> "奶灰"  先o岩  奶灰未變灰前應該係奶炭先[/quote]

基本上我地唔會對粉狀o既物體叫做炭! 8)[/quote]

HOW ABOUT "炭粉"??
"奶炭粉"???
作者: Billy    時間: 2005-6-17 10:17:20

因為機本上奶係唔會變炭o既.
所以係唔應該會有"奶炭粉"呢樣野.
只有"奶灰".
作者: grassman    時間: 2005-6-17 10:17:52

[quote:7f1c905898="dracula"][quote:7f1c905898="grassman"][quote:7f1c905898=""]實際上"奶" -> "奶乾" -> "奶粉" -> "奶灰"  先o岩  奶灰未變灰前應該係奶炭先[/quote]

"奶炭粉"???[/quote]

好問題! "炭粉"者係對一舊"炭"成為粉o既時候,我地叫佢做"炭粉",同"奶"變"奶粉"一樣理解!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-17 10:21:19

[quote:3b54059853="grassman"][quote:3b54059853="dracula"][quote:3b54059853="grassman"][quote:3b54059853=""]實際上"奶" -> "奶乾" -> "奶粉" -> "奶灰"  先o岩  奶灰未變灰前應該係奶炭先[/quote]

"奶炭粉"???[/quote]

好問題! "炭粉"者係對一舊"炭"成為粉o既時候,我地叫佢做"炭粉",同"奶"變"奶粉"一樣理解![/quote]

你地講夠未.. :nowords:

我看到這裡多左好多個 Hales............. 你們是否被同化了?  :nowords:
作者: RangerX    時間: 2005-6-17 10:28:47

呢個係一個學術問題 已經係藍澄灣掀起大規模既討論熱潮!~  :shock:

另外我聽講如果將銅用納米技術製成納米級既銅粉 一公斤可以賣成幾百萬! 唔知一公斤納米級既奶灰又可以賣幾多錢呢?  :?:

Robet 呢樣野係一門生意丫! 可以諗諗~  :em12:
作者: grassman    時間: 2005-6-17 10:40:15

[quote:1d435ca5cb="RangerX"]呢個係一個學術問題 已經係藍澄灣掀起大規模既討論熱潮!~  :shock:

另外我聽講如果將銅用納米技術製成納米級既銅粉 一公斤可以賣成幾百萬! 唔知一公斤納米級既奶灰又可以賣幾多錢呢?  :?:

Robet 呢樣野係一門生意丫! 可以諗諗~  :em12:[/quote]

Ro bet = "籮 PET" :em17:
作者: dracula    時間: 2005-6-17 10:41:32

[quote:8c59e59c6a="RangerX"]呢個係一個學術問題 已經係藍澄灣掀起大規模既討論熱潮!~  :shock:

Robet 呢樣野係一門生意丫! 可以諗諗~  :em12:[/quote]

robert 現有o既技術只可以將"奶"製成"奶粉" 所以...... :em12: 唔使買奶粉喇~
作者: Billy    時間: 2005-6-17 10:46:52

只要行多兩次山奶粉就會被曬成奶灰.
不過點將奶灰再變成納米奶灰呢???? :?:
可能真係要哈力士博士出黎講解吓喇.... :em18:
作者: Ice    時間: 2005-6-17 11:17:44

你地 d "粉"學 攪到我係公司笑左出黎..
過份 >.<
作者: hales    時間: 2005-6-17 11:31:29

[quote:ce037558e9="Billy"]只要行多兩次山奶粉就會被曬成奶灰.
可能真係要哈力士博士出黎講解吓喇.... :em18:[/quote]

將o的奶粉放係個衛星天線個接收sensor既位置
再加上將個天線鑊面換成鏡片把熱力集中 再曝曬七七四十九天
就會變成一級奶灰...

然後將o的一級奶灰拎去精鍊爐提純七七四十九天後變成二級奶灰
之後再用超聲波震碎 再震佢九九八十一日後 就會變成納米級的
3級奶灰了...
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-17 11:34:36

[quote:21893de357="hales"][quote:21893de357="Billy"]只要行多兩次山奶粉就會被曬成奶灰.
可能真係要哈力士博士出黎講解吓喇.... :em18:[/quote]

將o的奶粉放係個衛星天線個接收sensor既位置
再加上將個天線鑊面換成鏡片把熱力集中 再曝曬七七四十九天
就會變成一級奶灰...

然後將o的一級奶灰拎去精鍊爐提純七七四十九天後變成二級奶灰
之後再用超聲波震碎 再震佢九九八十一日後 就會變成納米級的
3級奶灰了...[/quote]

你睇得太多鋼之練金術師啦....樣樣野都分解.
你漏左 "等價交換"
作者: grassman    時間: 2005-6-17 11:53:48

對於纳米粉的熱處理研究,請參閱:
http://www.nanotech.com.cn/nmkg/pl/zro22.htm
作者: hales    時間: 2005-6-17 12:07:01

[quote:5703bb3920="grassman"]對於纳米粉的熱處理研究,請參閱:
http://www.nanotech.com.cn/nmkg/pl/zro22.htm[/quote]

人地講既係 Zirconium Oxide喎.....唔係奶灰....... :
仲有埋TEM image...好重本喎~ :
作者: vivian    時間: 2005-6-17 12:33:25

乜e道咁多科學家?
作者: hales    時間: 2005-6-17 12:38:56

好快就會成立一間奶灰學研究中心......
有無sponsor?? 8)
作者: grassman    時間: 2005-6-17 13:42:51

Sorry 啦! 我屋企d奶粉都唔夠食,Sponsor唔到你做研究。 搵C奶啦!
作者: Ice    時間: 2005-6-17 14:20:04

[quote:4e7a429305="hales"]好快就會成立一間奶灰學研究中心......
有無sponsor?? 8)[/quote]

想搵 sponsor 既話就請你俾個 proposal 黎睇下先啦~

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2