藍澄灣業主社群

標題: 好失望 [打印本頁]

作者: 肥度    時間: 2005-6-9 00:01:44     標題: 好失望

首先....我吾係想發動網上戰爭...亦吾想話打壓人地既發言權....
我只係想講...對G-NET 有D失望....
成日見佢都好熱衷提出好多發深醒既見意...
仲諗住佢會出席會議...點知都係無黎...
無好話人地吾歡迎你... 其實大家都歡迎任何人提出有建設性既意見同質詢...
而且多一個人出聲...我地就多一分力...
雖然我今次都無出聲...但係我真係好欣賞各委員吾怕辛苦 OVERRUN 咁討論 仲要返屋企提DOC . 預備下次開會.. :em11:
我就頂吾住啦...有D 攰所以未完就走左. h:

希望大家都多D出席會議啦...
作者: H and H    時間: 2005-6-9 01:00:01

我第一次出席業委會 都唔知原來可以知多d同了解多d RC 依家既情況~

我就真係"鄧"佢地辛苦~~成12點先走得 我只係坐向度聽都覺得辛苦!  何況佢地開會之前要prepare 開會要不停討論/提問/催促人做野等等....開會後仲要一大堆野要跟進等等~~小D心機同精力都唔得~~~

多謝佢地為左rc付出咁多時間同精神!!!!
作者: dick queenie    時間: 2005-6-9 08:33:09

[quote:485c8bbffc="H&H"]我就真係"鄧"佢地辛苦~~成12點先走得 ~~小D心機同精力都唔得~~~多謝佢地為左rc付出咁多時間同精神!!!![/quote]

咁~~你間吾中煲啖靚燙,慰勞下佢地咪得囉。 :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2005-6-9 09:36:44

只係可以用一個字來形容佢地 (我指業委....唔係指0個d淨係識批評人 又唔識去sit會d人 之後知d唔知d 但係又將件事發大來講ge人.. :x )......勁 :em11:

其實業委勁之外 佢地d屋企人仲醒 :em11:  :em11: 因為業委成日要開會 無時間陪屋企人 呢d真係要忍耐同包容.... :face13:
作者: Billy    時間: 2005-6-9 10:03:52

所以我尋日係大陸老遠都返黎聽.
了解多d先懂得分是非黑白.
作者: dracula    時間: 2005-6-9 10:12:13

仲有可以問o下聽開會o既人對個會有咩意見(問卷都得)  有咩要改善~
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 11:10:56

有些人說這個會只是給業委會和管理署開的會. 業主只能在開會後的Q&A 時間發問. 於是有人會因為這樣而覺得業委會和管理署不接受自已的聲音. 有些極端的 更加說不會去開會.
一陣又話 開會在閒日. 為何不再星期六  日. 所以又唔黎. .... 唉......呢d 野 順得哥情失嫂意. 定邊日都死.

我覺得 這些業主只是在放棄自已的權利! 不是別人不接受他們的聲音.

要屋苑好. 就要付出架啦.
好似我呢d 業主咁... 只係上去睇下進展. 為了知道自已屋苑的進度 就付出一個晚上.

但業委會( 義工黎架) 開一次幾個小時既會. 咁多issues 要傾 尋求結果  可能已經預備左成個月既時間 什致幾個月既時間.

我只可以講一句: 多謝你地為這個屋苑做既事 :em11:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 11:13:07

[quote:9fab184523="dracula"]仲有可以問o下聽開會o既人對個會有咩意見(問卷都得)  有咩要改善~[/quote]

我希望可以每個月有一個業主座談會.
因為Q&A 時間不是太足夠.  開座談會 可以讓業委會 管理署同業主有更深的了解.
作者: Billy    時間: 2005-6-9 11:56:02

[quote:2e238b2d51="Jess&Burns"]一陣又話 開會在閒日. 為何不再星期六  日. 所以又唔黎. .... 唉......呢d 野 順得哥情失嫂意. 定邊日都死. [/quote]

有心到o既定邊日都會黎.
冇心到o既你定咩時間都可以搵到藉口唔到架啦.... :dead:
作者: dick queenie    時間: 2005-6-9 12:41:21

[quote:e0e882ad2a="Tomato"]只係可以用一個字來形容佢地(業委會) .........:em11:[/quote]

咁...你下次組織啦啦隊,成班女仔黎幫佢地打氣丫~~~ :em04:
Pactick Pactick 支持你,囉拔囉拔我地支持你~~~~~\\(^^)(^^)//andy 加油,業委會必勝~~~  :

P.S.
相信他們只要得到鄰居們的支持肯定,正面及有意義的批評 8) ....就足夠了  
作者: dick queenie    時間: 2005-6-9 12:45:08

[quote:d0e6abc6c0="Jess&Burns"]業委會( 義工黎架) 開一次幾個小時既會. 咁多issues 要傾 尋求結果  可能已經預備左成個月既時間 什致幾個月既時間. 我只可以講一句: 多謝你地為這個屋苑做既事 :em11:[/quote]

不如你又整D愛心咖哩魚蛋,慰勞下佢地丫。 :mrgreen:
作者: G-NET    時間: 2005-6-9 12:45:26

經過上次事件 我不會出席業委會會議. 但更重要唔係我們出唔出席會議 而係管理公司聽唔聽我們意見. 我們交了管理費 業主就無義務要參加什麼會議 管理人應該管理好個屋苑 等業主不需要投訴任何管理問題.

各位業主如果出席下次會議 你可以交個網址俾管業經理林生 叫佢每次開會前上來藍澄灣業主社群 或者到我的網站 收集一下藍澄灣業主的意見. 反正你去會議都係叫佢聽你們意見 我覺得無需要要我們親身話俾佢聽. 一日有咁多時間 佢實有時間參考我們的意見. 而且我們有空就可以發表網上意見 不需要等成個月.

我的網址:
http://www.phpbbserver.com/phpbb/index.php?mforum=rchk
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 12:51:37

唔係我想同管理署講說話.

不過你說而家在網上的討論叫佢地(管理署)去更進 我就覺得唔係咁合理.

g-net  如果你對你間屋有意見. 唔該你講清楚住響邊座 邊層 邊個室先. ( 你介唔介意公開呢?)
咁人地先可以幫你跟.

唔係求其一個網友 大堆大堆投訴在網上. 就當佢係業主. 幫佢( 網友 )處理.

藍澄灣管理署係幫藍澄灣的居民服務. 唔係幫藍澄灣業主網的網友服務
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 12:52:50

[quote:d14c70f3dc="dick&queenie"][quote:d14c70f3dc="Jess&Burns"]業委會( 義工黎架) 開一次幾個小時既會. 咁多issues 要傾 尋求結果  可能已經預備左成個月既時間 什致幾個月既時間. 我只可以講一句: 多謝你地為這個屋苑做既事 :em11:[/quote]

不如你又整D愛心咖哩魚蛋,慰勞下佢地丫。 :mrgreen:[/quote]

又食魚蛋?  等我攪掂埋我d 野先啦....
作者: G-NET    時間: 2005-6-9 13:17:01

如果只係討論公共地方的意見 又何需提供住址. 如果有需要提供私人地址 你可以分開交俾大堂管理員.

我只係叫管業經理參考一下大家的意見 我並無叫佢回應 如果你覺得有需要佢回應 你先親身問管業經理未遲.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 13:21:48

[quote:526fb70e43="G-NET"]如果只係討論公共地方的意見 又何需提供住址. 如果有需要提供私人地址 你可以分開交俾大堂管理員.

我只係叫管業經理參考一下大家的意見 我並無叫佢回應 如果你覺得有需要佢回應 你先親身問管業經理未遲.[/quote]

你又知佢而家無睇?

你又叫人地去睇 又唔需要人地回應?  即係想點呀?

"如果只係討論公共地方的意見" 都須要住址架.

點知你係咪20個login 都係同一個人黎架?  真係講得出咁多個單位先知道真係咁多業主覺得有問題架喎.

如果唔係20個post   都勁鬧同個問題. 但原來係一個人在自言自語 對其他覺得無問題既業主就唔公平啦.
作者: Billy    時間: 2005-6-9 13:50:46

[quote:1bb9e7b690="G-NET"]如果只係討論公共地方的意見 又何需提供住址. 如果有需要提供私人地址 你可以分開交俾大堂管理員.

我只係叫管業經理參考一下大家的意見 我並無叫佢回應 如果你覺得有需要佢回應 你先親身問管業經理未遲.[/quote]

有正式渠道做咩要去你果邊睇.
點解唔用正式渠道呢? :?:
如果個個業主都話自己有個網站叫管理處自己去睇睇.
你話管理處睇得邊個? :?:
每個地方每間公司就是去銀行都有佢做野o既procedure.
唔係你想點就點架.... :em16:
作者: gp    時間: 2005-6-9 14:16:57

[quote:4963e52f2b="G-NET"]經過上次事件 我不會出席業委會會議. 但更重要唔係我們出唔出席會議 而係管理公司聽唔聽我們意見. 我們交了管理費 業主就無義務要參加什麼會議 管理人應該管理好個屋苑 等業主不需要投訴任何管理問題.[/quote]

其實我唔明 你對管業處有咁多不滿 做o左咁多資料搜集 去信問o左咁多政府部門 點解唔將手上資料去業委會會議詢問負責人 而選擇係個網到勁鬧 咁無用喎. o係喱到只有少數業主知道你所講o既問題 如果你去業委會會議講 咁就多好多人知啦.

交管理費又點? 業主都要同管理人傾o下 唔係佢點知班業主想點呀. 佢o地點做班業主先會滿意呀. 跟據你所講 如果d人結婚之後 兩夫婦唔洗再溝通啦 只要個老公有俾家用個老婆 老婆就識得點樣打理屋企 點揍細路.  :dead:  (sorry 唔記你未拍拖 可能唔知點同人相處)
作者: gp    時間: 2005-6-9 14:25:37

[quote:7130debc5e="G-NET"]如果只係討論公共地方的意見 又何需提供住址. 如果有需要提供私人地址 你可以分開交俾大堂管理員.

嘩 如果有d非業主/住客o係到勁發表偉論 無中生有 咁佢o地參考完一大堆意見後 仲邊有時間去處理應做o既事呀. :yeah:
作者: H and H    時間: 2005-6-9 14:31:07

[quote:42f5db7bff="gp"][quote:42f5db7bff="G-NET"]經過上次事件 我不會出席業委會會議. 但更重要唔係我們出唔出席會議 而係管理公司聽唔聽我們意見. 我們交了管理費 業主就無義務要參加什麼會議 管理人應該管理好個屋苑 等業主不需要投訴任何管理問題.[/quote]

其實我唔明 你對管業處有咁多不滿 做o左咁多資料搜集 去信問o左咁多政府部門 點解唔將手上資料去業委會會議詢問負責人 而選擇係個網到勁鬧 咁無用喎. o係喱到只有少數業主知道你所講o既問題 如果你去業委會會議講 咁就多好多人知啦.

交管理費又點? 業主都要同管理人傾o下 唔係佢點知班業主想點呀. 佢o地點做班業主先會滿意呀. 跟據你所講 如果d人結婚之後 兩夫婦唔洗再溝通啦 只要個老公有俾家用個老婆 老婆就識得點樣打理屋企 點揍細路.  :dead:  (sorry 唔記你未拍拖 可能唔知點同人相處)[/quote]

Exactly what I want to say....比左錢請人做野都要review 下 update 下究竟佢地做成點 有咩要加/要改善 再唔係既換人/公司都要有跟有據咖 唔係話比左錢請人 人地就自動成為你肚裡面條蟲咁知你想點....就算知 都要睇下你想要既野係咪真係可行0架 唔係話你想點就可以點做 好多野都要衡量 cost and benefit 都唔係只係睇你 係成個RC....所以有溝通都好緊要....
作者: H and H    時間: 2005-6-9 14:43:24

如果全屋苑每一戶有一個網站叫管理處睇下 就算唔計果D一人有十幾廿個login自言自語發表偉論0個D 咁管理處要幾多人先可以handle 到一千五百幾戶呢? 咁唔知到頭來你要比多幾多錢滾理費呢???

有正式渠道同管理處接洽而唔去其實等於自已放棄左發表0既權利
作者: FD    時間: 2005-6-9 17:23:44

[quote:830d44435c="G-NET"] ... 各位業主如果出席下次會議 你可以交個網址俾管業經理林生 叫佢每次開會前上來藍澄灣業主社群 或者到我的網站 收集一下藍澄灣業主的意見. ...  我覺得無需要要我們親身話俾佢聽. ... [/quote]

假設有些不愛上網男、女、後生仔女、公公、婆婆等,他們未冇左個發表意見的權利? 對他們不公平喎。
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 17:39:37

[quote:2c8375bc64="G-NET"]

我的網址:
http://www.phpbbserver.com/phpbb/index.php?mforum=rchk[/quote]

見到你個網站. 真係有點悲哀. 有成70%既文章都係你寫既?

不如加多一個板叫: g-net 的生路歷程

可能會多d 人當日記咁睇.

(唔好嬲我呀...當你係朋友先同你講先咋~ )
作者: hales    時間: 2005-6-9 17:43:59

[quote:ba217222f1="G-NET"]如果只係討論公共地方的意見 又何需提供住址. 如果有需要提供私人地址 你可以分開交俾大堂管理員.

Easy.....你唔提供資料証明你係業主 咁仲洗乜同你討論公共地方的意見??
會唔會有少少本末倒置了??? 如果你唔係業主 駛乜參考你既意見???
如果某人發表好多意見但佢唔係業主 首先業主之間做乜要聽呢個人講咁多野?
業主們之間處理自己屋苑的事 物業的生死存亡是業主之間的事 身為業主
我不認為有需要將自己物業既生死存亡交托給一個非業主去諗囉...
第二就係管理公司是service 業主們聽取業主們既意見 如果有人咁介
意人地知道佢住邊因此堅決反對証明自己業主的身份sorry 我覺得呢個人
係放棄佢自己既權力
作者: hales    時間: 2005-6-9 17:48:16

[quote:885afd89e0="G-NET"]經過上次事件 我不會出席業委會會議. 但更重要唔係我們出唔出席會議 而係管理公司聽唔聽我們意見. 我們交了管理費 業主就無義務要參加什麼會議 管理人應該管理好個屋苑 等業主不需要投訴任何管理問題.
[/quote]

師傅....你估管業處係神??定係你個肚入面條蟲?
唔知管業處應該去學塔羅定係問米?? 唔駛人地講都識點做...
如果佢地咁勁就唔係管理一個屋苑 而係管理緊全世界啦....

開個言論自由既網站叫人去睇  你是來搞笑的嗎?
作者: bikbark    時間: 2005-6-9 17:53:05

其實你o地由得佢啦 唔係因為要一人少句
只係講o野都要搵o岩個對象先得
佢信o既係另一樣o野 點講都無用.
作者: Tomato    時間: 2005-6-9 17:57:54

[quote:5800dc41f2="bikbark"]其實你o地由得佢啦 唔係因為要一人少句
佢信o既係另一樣o野 點講都無用.[/quote]

agree.... :  :

仲有 唔該唔好借勢幫自己個網宣傳0Y!!!唔該 :wink:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 17:59:16

[quote:cceeb4f749="bikbark"]其實你o地由得佢啦 唔係因為要一人少句
佢信o既係另一樣o野 點講都無用.[/quote]

唔明唔緊要既...

都係討論下姐..

佢又唔係一尾鬧人無points 果種人. 只係佢既points 比較.............有點點.........................有少少.............................有DD...................奇特而已.
作者: vivian    時間: 2005-6-9 18:02:18

我估呢個世界 社會 小社群總有不同品流及存在不同聲音(好似香港"垃圾會"都係咁啦)
何苦要分邊個岩邊個錯?
相信"路遙知馬力 日久見人心"就得喇!  :wink:
作者: hales    時間: 2005-6-9 18:05:08

路遙知馬力 日久見人心呢句真.....

令我體會到一個嚴肅既人 亦有其搞笑的一面.....
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 18:09:52

[quote:1a1e2a6f4c="hales"]路遙知馬力 日久見人心呢句真.....

令我體會到一個嚴肅既人 亦有其搞笑的一面.....[/quote]

我都覺得..
作者: CJ    時間: 2005-6-9 18:57:46

帽~巢~喇~ :em14:

醜使怪羅 刀巢左金來羅 我阿伯刀天到厭羅...

不如... 飲背竹葉請 你井我刀井 :wink:
作者: G-NET    時間: 2005-6-9 19:36:29

如果我對屋苑管理有意見 我可以直接寫信給管理公司 點解我們事事要通過業委會.  如果我有意見給管理公司 我相信係無需要話俾其它人知 管理公司自然會私人回應我. 而且我可以找政府 如果我有論據 官員一定會出聲 管理公司不可能唔聽.

管理公司如果要主動收集業主意見 可以係新開的藍澄灣業主網站設立討論區 只有業主先有PASSWORD 而且無重復戶口. 如果管理公司認為討論區有問題 用私人電郵都可以. 宜家係咪連提出意見給管理公司都唔得 管理公司自己都無話唔可以.

我記得有之前有委員經常有事不出席業委會會議 既然連委員自己都可以唔出席 我又不是委員 我點解要列席他們的會議 有什麼理由話別人唔出席係不對.

而且我唔覺得我對管理公司有什麼特別不滿 事實上我認為我已經交了管理費 無理由要再交會所費 我之前都係就這件事發表個人意見.

還有 我去到邊處都係用同一個網名G-NET 我個網有三個人回應 就係三個人 我不需要自己開十幾個Account出來 既然個網站係私人網站 我當然有權定我的遊戲規則 你不滿意可以唔Post 你要選擇 可以寫係地產城 又可以寫係藍澄灣業主社群.
作者: Billy    時間: 2005-6-9 20:25:31

[quote:92d78cfb2b="G-NET"]如果我對屋苑管理有意見 我可以直接寫信給管理公司 點解我們事事要通過業委會.  如果我有意見給管理公司 我相信係無需要話俾其它人知 管理公司自然會私人回應我. 而且我可以找政府 如果我有論據 官員一定會出聲 管理公司不可能唔聽.
[/quote]

無人講過一定要經業委呢個都係正式渠道之一.

[quote:92d78cfb2b="G-NET"]
我記得有之前有委員經常有事不出席業委會會議 既然連委員自己都可以唔出席 我又不是委員 我點解要列席他們的會議 有什麼理由話別人唔出席係不對.
[/quote]

只係有人話唔出席係放棄自己權利冇人講過不對.
只係自己冇去了解人地做緊咩就話人地咩咩咩先至不對姐.
作者: dracula    時間: 2005-6-10 01:34:25

好心你地啦~ 咁認真o既o野就唔好o係吹水版呢道講啦~ 尤其是 billy~ 你....咁樣...所以...咁...咁咁....所以係你唔o岩! 比牌先~ :zdevil:
作者: milk    時間: 2005-6-10 01:38:25

[quote:bfad151b34="Billy"]所以我尋日係大陸老遠都返黎聽.
了解多d先懂得分是非黑白.[/quote]冇野好講... :em11:  :em11:  :em11:  :em11:  :em11:
作者: grassman    時間: 2005-6-10 01:42:28

[quote:e268e127c9="dracula"]比牌先~ :zdevil:[/quote]

講過就要做,做人要有口齒,唔好講一套,做一套!
作者: dracula    時間: 2005-6-10 01:45:02

[quote:efe62da338="grassman"][quote:efe62da338="dracula"]比牌先~ :zdevil:[/quote]

講過就要做,做人要有口齒,唔好講一套,做一套![/quote]

吹水唔得咩?~ 係咪唔比?~ 踢波叫球證比牌人 o個個都要比牌 你知唔知? :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2005-6-10 01:47:57

唔駛luk喎,佢冇得報仇!
作者: dracula    時間: 2005-6-10 01:50:33

信唔信我比個你嘆o下 :em12:
作者: leemoksau    時間: 2005-6-10 01:56:18

唔信.
作者: dracula    時間: 2005-6-10 01:57:48

[quote:ad6946ecc2="leemoksau"]唔信.[/quote]

:em07: 鬼呀!!!!
作者: leemoksau    時間: 2005-6-10 01:58:41

知驚未
作者: dracula    時間: 2005-6-10 02:00:27

[quote:585432c858="leemoksau"]知驚未[/quote]

驚...驚驚..... :face13:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2