藍澄灣業主社群

標題: 可否要求泳池加開夜場 [打印本頁]

作者: 老鼠倫大米    時間: 2005-6-2 20:37:07     標題: 可否要求泳池加開夜場

因大多數住客都系返9放6 可方便我地d住客善用屋苑設施.
作者: grassman    時間: 2005-6-2 20:45:27

Agree! Until 9 is better!
作者: 肥度    時間: 2005-6-2 20:51:42

好似美景咁...10點就更好啦
作者: 老鼠倫大米    時間: 2005-6-2 21:03:07

應該向誰發表?
作者: 肥度    時間: 2005-6-2 21:04:42

管業署 ??
作者: unicorn    時間: 2005-6-2 21:22:33

i found that 大陸人
will arrive rc arround 10:00
咁以後改開放時間由 2100 to 2300
佢地就冇咁易影響到泳池(點影響就大家自己估下)
作者: Ricky and Carol    時間: 2005-6-2 21:36:17

讚成呀~
起碼開到九點啦!!
作者: rstfung    時間: 2005-6-2 21:48:40

好就好!!! 但似乎沒有這個可能 因為我地個池沒有燈光照明 所以晚上不能開 如要加燈 將會是天文數字.  就算加咗燈 電費都勁貴 你要記住個池成200米 而且彎彎曲曲 要令個池夠光 要幾多燈呢?  我保證晚上一定唔會$20一位! 可能$40或者$50 咁你又游唔游呢?  而且仲要照顧6 7樓D鄰居 如果照到佢地又唔得.

總之我覺得成事機會 = 0
作者: Mr and Mrs 123    時間: 2005-6-2 21:58:35

[quote:c75bd3ac04="rstfung"]好就好!!! 但似乎沒有這個可能 因為我地個池沒有燈光照明 所以晚上不能開 如要加燈 將會是天文數字.  就算加燈 電費都勁貴 你要記住個池成200米 而且彎彎曲曲 要令個池夠光 要幾多燈呢?  我保證晚上一定唔會$20一位! 可能$40或者$50 咁你又游唔游呢?  而且仲要照顧6 7樓D鄰居 如果照到佢地又唔得.

總之我覺得成事機會 = 0[/quote]

是的 最大問題是因為無照明設施 所以政府簽發牌照只簽到6pm 如果要延遲開放時間 除左加燈光照明外 仲要請救生員 一闊三 不過我都會幻想可以在夜晚在泳池旁游夜水及BBQ 開party 好浪漫 :em04:
作者: fkf    時間: 2005-6-2 22:11:34

1. Safety issue: because the swimming is so long and we have to make sure there are enough lifeguards during night sessions

2. lighting may affect some of the residents on lower floors
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-2 23:43:16

其實已經討論過好多次架啦....
想是想.
但似乎因為泳池的設計問題..沒有可能.

希望可以睌上只開一段 例如3 -5 座中間的泳池. 那麼要整燈都只係中間的部份. 會比較不影響民居 ( 我諗 )
作者: Eddy Lam    時間: 2005-6-3 10:20:35

[quote:14117dd50b="Jess&Burns"]其實已經討論過好多次架啦....
想是想.

希望可以睌上只開一段 例如3 -5 座中間的泳池. 那麼要整燈都只係中間的部份. 會比較不影響民居 ( 我諗 )[/quote]

又幾好提議喎~
作者: bikbark    時間: 2005-6-3 12:38:14

[quote:63cce96b38="Eddy Lam"][quote:63cce96b38="Jess&Burns"]其實已經討論過好多次架啦....
想是想.

希望可以睌上只開一段 例如3 -5 座中間的泳池. 那麼要整燈都只係中間的部份. 會比較不影響民居 ( 我諗 )[/quote]

又幾好提議喎~[/quote]
其實一樣會有問題 因為泳池係兩邊通o既 即係話可以泳過去 好似d人泳出防鯊網咁.

無意外當然無問題啦 如果有人o係範圍外浸親 責任又會係邊個負呢? 依家理性d咁諗 就緊係個當事人自己負責啦 但係如果你係當事人o既家人 就會怪人o地點解會俾佢泳出範圍外 點解會無救生員睇到 點解會咁樣安排......
作者: hales    時間: 2005-6-3 12:46:48

[quote:38e4c6ba8d="rstfung"]好就好!!! 但似乎沒有這個可能 因為我地個池沒有燈光照明 所以晚上不能開 如要加燈 將會是天文數字.  就算加咗燈 電費都勁貴 你要記住個池成200米 而且彎彎曲曲 要令個池夠光 要幾多燈呢?  我保證晚上一定唔會$20一位! 可能$40或者$50 咁你又游唔游呢?  而且仲要照顧6 7樓D鄰居 如果照到佢地又唔得.

總之我覺得成事機會 = 0[/quote]

嗯......唔只燈既電費
仲有整套filtration system既電費 hygienic system既running cost....
作者: Ho and Serene    時間: 2005-6-3 16:21:21

但我覺得我地個屋院最有代表性既設施相信就係個泳池,如果得物無所用真係無乜意思,如6點後真係有業主需要用既而令開支大左既我覺得都係值得既,而且7點後個泳池黑蚊蚊乜鬼都睇唔到一d生氣都無死氣沈沈用又無得用睇又無得睇真係好鬼慘架. :em01: 所以我都會支持開夜d架.

(以上係個人見解如有得罪敬請原諒)
作者: grassman    時間: 2005-6-3 17:24:36

RC已經冇乜設施,現有設施又唔發揮其長,咁就唔好成日嫌RC樓價唔升!

錢方面,如果用得其所,洗錢有乜問題。 唔通大家覺得依家泳池開7~6,冇得洗又冇睇,好有成本效益? 每日請6、7個救生員,maintain成個池,但天天得小貓三四,點解大家又唔嫌貴? :em05:

目前我覺得泳池係RC最似樣o既設施!但家o下咁低o既使用率,泳池已經變成了RC既負資產!

對低層住客來說,你想夜晚返屋企,打開窗,見到黑咪咪既地下,抬頭望住酒店走廊,死枯枯! 還是園林景色,泳客悠游活動呢?  正如你鍾意對住道石屎牆還是對住缸魚呢?
作者: 老鼠倫大米    時間: 2005-6-3 17:39:25

個空中花園開得兩座 又未開哂 入咗伙都成年! 究竟佢地做咗d嘜!!!!!!!!!
作者: 公公婆婆    時間: 2005-6-3 17:43:41

[quote:ecf603f15f="Ricky & Carol"]讚成呀~
起碼開到九點啦!![/quote]
:dead:一般都開到十點零鐘,以前住同一個發展商的樓盤 都開到十點半!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-3 17:59:51

[quote:b5d080b992="公公婆婆"][quote:b5d080b992="Ricky & Carol"]讚成呀~
起碼開到九點啦!![/quote]
:dead:一般都開到十點零鐘,以前住同一個發展商的樓盤 都開到十點半![/quote]

答案可在上一頁找到.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-3 18:02:02

[quote:cd7caaa544="老鼠倫大米"]個空中花園開得兩座 又未開哂 入咗伙都成年! 究竟佢地做咗d嘜!!!!!!!!![/quote]

我估係因為第一座酒店未賣 未裝修好.. 所以成棟野都未有滿意紙.
未有滿意紙又點開呢?
作者: leemoksau    時間: 2005-6-3 23:56:38

唔知聽日有冇得游呢?
作者: Billy    時間: 2005-6-4 00:08:10

[quote:f2b569784b="leemoksau"]唔知聽日有冇得游呢?[/quote]

開左啦梗係有啦....
作者: leemoksau    時間: 2005-6-4 00:34:31

我o既意思係落雨有冇得游.
作者: Billy    時間: 2005-6-4 08:03:20

[quote:b57141578a="leemoksau"]我o既意思係落雨有冇得游.[/quote]

正常行雷閃電係唔比落水因為有危險.
落雨係冇問題o既.

依家好似幾好天喎....
作者: BT    時間: 2005-6-4 10:39:06

話事話你地有無後悔買左藍澄灣+_+"
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-4 10:42:01

[quote:5f46cf2c27="BT"]話事話你地有無後悔買左藍澄灣+_+"[/quote]

不如講返泳池啦..
作者: milk    時間: 2005-6-4 13:28:19

呀............唔知泳池依家有冇開呢? :?:
作者: dick queenie    時間: 2005-6-4 17:28:52

[quote:318482ba3e="milk"]呀............唔知泳池依家有冇開呢? :?:[/quote]

乜妳吾係游繄水咩,
咁頭先著住三點式 :em04: 同羅拔響泳池戲水果位係.....??? :!:
作者: Robert    時間: 2005-6-4 18:14:54

[quote:901814b2a8="dick&queenie"]乜妳吾係游繄水咩,
咁頭先著住三點式 :em04: 同羅拔響泳池戲水果位係.....??? :!:[/quote]

我o岩o岩先至放工咋 :twisted:
唔好成日掛住~目及~女仔啦 :x

羅拔
作者: leemoksau    時間: 2005-6-4 18:54:14

羅拔 你冇俾um口費係嘛?  :

聽日如果好天帶個bb落去游水 到時再俾電話你兩(金魚)公婆.
作者: unicorn    時間: 2005-6-4 22:14:21

RC已經冇乜設施,現有設施又唔發揮其長,咁就唔好成日嫌RC樓價唔升!

錢方面,如果用得其所,洗錢有乜問題。 唔通大家覺得依家泳池開7~6,冇得洗又冇睇,好有成本效益? 每日請6、7個救生員,maintain成個池,但天天得小貓三四,點解大家又唔嫌貴?  

目前我覺得泳池係RC最似樣o既設施!但家o下咁低o既使用率,泳池已經變成了RC既負資產!

對低層住客來說,你想夜晚返屋企,打開窗,見到黑咪咪既地下,抬頭望住酒店走廊,死枯枯! 還是園林景色,泳客悠游活動呢? 正如你鍾意對住道石屎牆還是對住缸魚呢?

^^^^^^^^^^^^^^^^^
last year
i swim at 4:00 pm
i asked the security guard
"why there is NO entry in the entrance list no one swim today?"
the security guard told me 有 咪係你lor...

你話幾高使用率呢
$20包場
仲包成2222222222百米
不過因為Lut頭髮...
我都放棄埋swimming pool lor
作者: milk    時間: 2005-6-6 01:49:04

[quote:bf63054e5f="R & M"][quote:bf63054e5f="dick&queenie"]乜妳吾係游繄水咩,
咁頭先著住三點式 :em04: 同羅拔響泳池戲水果位係.....??? :!:[/quote]我o岩o岩先至放工咋 :twisted:
唔好成日掛住~目及~女仔啦 :x

羅拔[/quote]阿的,你呢雲真係"廁所點燈"......... :
我老公覆你,我都唔知~ :

p.s.: 要泳池開得夜o的都應該好難成事o羅!(冇離題o架 :face13: )
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-6 09:45:51

[quote:712e8c8cc0="milk"]

p.s.: 要泳池開得夜o的都應該好難成事o羅!(冇離題o架 :face13: )[/quote]

咪咁絕情啦~  :poor:
我仍然有希望架.  :evil:  :evil:
作者: milk    時間: 2005-6-6 12:52:29

[quote:7077b9d920="Jess&Burns"]咪咁絕情啦~  :poor:
我仍然有希望架.  :evil:  :evil:[/quote]我都有呢個希望o架,因為我都想夜晚可以同蘿蔔仔一齊落去游o下水,做o下運動人都健康o的~

不過真係..................希望o羅~ :poor:
作者: H and H    時間: 2005-6-6 13:24:30

[quote:20d7193d49="milk"][quote:20d7193d49="Jess&Burns"]咪咁絕情啦~  :poor:
我仍然有希望架.  :evil:  :evil:[/quote]我都有呢個希望o架,因為我都想夜晚可以同蘿蔔仔一齊落去游o下水,做o下運動人都健康o的~

不過真係..................希望o羅~ :poor:[/quote]我都希望 upto 9:00pm 已經OK 我諗9:00pm 都唔係好影响到低層鄰居掛~~~~~~不過都係得個希望

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2