藍澄灣業主社群

標題: 請問有冇咩software... [打印本頁]

作者: H and H    時間: 2005-6-1 18:01:10     標題: 請問有冇咩software...

請問有冇咩software可以將首MP3 除去人聲 即變成純音樂/karaoke版???
作者: hales    時間: 2005-6-1 18:18:54

無可能咖喎....................................
作者: dick queenie    時間: 2005-6-1 18:58:49

如果咁....不如直頭搵midi檔好過
作者: EpSon    時間: 2005-6-1 19:03:40

有software做類似的東西 但技術上考慮是沒有可能的 因為電腦根本唔會懂得幫你分人與音樂聲. 那些software我都試用過 它們只是將人的frequency的range 調低 但其實同時間 將那個range的音樂聲音調低 所以出來的效果會怪怪. 若果你真係想試 你pm我 我給你那個software...
作者: H and H    時間: 2005-6-1 19:29:32

oh....唔得....

其實我有midi file 但又唔知點變番cd format or mp3
作者: EpSon    時間: 2005-6-1 22:58:26

因為midi 的bit rate 好低 但你仍然可以將它變成mp3或cd 格式. 你只要先將midi 變成wav 檔 再利用那個wav 檔變成mp3 or cd format.. 但這樣做 得出來的質素始終難以接受.
作者: dragon    時間: 2005-6-2 00:41:04

仲可以試吓用一個比較高質素的音源去播你個midi file然後又錄番入個電腦入面然後再轉wave變mp3錄cd(呢個方法比較麻煩但做出嚟嘅質素一定比你就咁轉做wave好)....記住播之前將個midi file執執佢先通常download番嚟嗰D midi file都製作得比較求其....
作者: H and H    時間: 2005-6-2 00:59:53

haha 問題解決了

搵到個software 將midi 直接變mp3 出黎效果好好 後再試將佢燒起做cd format 效果好好

個software 叫Direct MIDI to MP3 Converter produced by pistonsoft.com
我個係10 days trial version.
作者: milk    時間: 2005-6-2 01:07:44

H&H︰

e~妳預備緊擺酒o既音樂喇?

朱Cmilk :?:
作者: stephenyeong    時間: 2005-6-2 02:21:04

去人聲的software 有
1. Cool Edit (現在叫 Adobe Audition)
2. Nero Burning Rom 中的 nero wave editor
作者: stephenyeong    時間: 2005-6-2 02:34:45

[quote:1407d15ef7="H&H"]haha 問題解決了

搵到個software 將midi 直接變mp3 出黎效果好好 後再試將佢燒起做cd format 效果好好

個software 叫Direct MIDI to MP3 Converter produced by pistonsoft.com
我個係10 days trial version.[/quote]

MIDI 轉 wave 可以用試試creative 的 audigy 再加上sound font.
又或用TiMidity、Ymanaha XG 等 MIDI Softsynth

Sound Font
http://www.sf2midi.com/
作者: H and H    時間: 2005-6-2 12:08:37

[quote:519a50b6ea="stephenyeong"]去人聲的software 有
1. Cool Edit (現在叫 Adobe Audition)
2. Nero Burning Rom 中的 nero wave editor[/quote]唔該晒 等我try try 先

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2