藍澄灣業主社群

標題: 會計難學嗎????? [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2003-9-17 23:04:48     標題: 會計難學嗎?????

我讀開文科 而家突然想學會計 請問會計難唔難學0架?? :?:  :?:
我係超級數學白痴 :em18: 會唔會學唔到呢????
作者: Ice    時間: 2003-9-17 23:22:35     標題: Re: 會計難學嗎?????

[quote:08b0cbfaa9="Tomato"]我讀開文科 而家突然想學會計 請問會計難唔難學0架?? :?:  :?:
我係超級數學白痴 :em18: 會唔會學唔到呢????[/quote]

就算真係數學白痴都唔緊要 只要你鍾意數字就唔難
會計基本上係加減數架o即
同埋要分好呢樣野屬於邊一項

我呢 鍾意數學 唔鍾意會計  :mrgreen:
大學讀書時 會計係我最差既科目之一  :em12:
作者: Tomato    時間: 2003-9-17 23:26:30

0禁就弊喇!我見到一大堆數字會頭暈0架!! :em18:
作者: Ice    時間: 2003-9-17 23:33:18

[quote:bba5a31627="Tomato"]0禁就弊喇!我見到一大堆數字會頭暈0架!! :em18:[/quote]

咁就麻煩喇   :shock:
作者: H and H    時間: 2003-9-17 23:34:29     標題: Re: 會計難學嗎?????

[quote:b42287a73c="Ice"][quote:b42287a73c="Tomato"]我讀開文科 而家突然想學會計 請問會計難唔難學0架?? :?:  :?:
我係超級數學白痴 :em18: 會唔會學唔到呢????[/quote]

就算真係數學白痴都唔緊要 只要你鍾意數字就唔難
會計基本上係加減數架o即
同埋要分好呢樣野屬於邊一項

我呢 鍾意數學 唔鍾意會計  :mrgreen:
大學讀書時 會計係我最差既科目之一  :em12:[/quote]
我就係會計人喇 你問我難唔難 我只可以話普通book keeping/principle of accounting之類不太難 係煩 我最初學都好耐先掂 (相信係你依家果d) 最緊要係真係要明lor 唔可死記 <<廢話
再讀上去已經冇乜邊幾科係會計 簡單講 乜野都要識乜科都要讀lor
作者: wicyh    時間: 2003-9-17 23:36:30

如果要讀其實有好多野讀 law statistics bs tax econ management IS.......
作者: Tomato    時間: 2003-9-17 23:37:12

救命呀!
數字係我0既死敵 :em10:
作者: Agnes Henry    時間: 2003-9-17 23:37:33

唔難 不過煩...

我中一至中五都無讀過會計..但係中六中七就take左會計..仲考埋LCCI...
作者: Ice    時間: 2003-9-17 23:37:40     標題: Re: 會計難學嗎?????

[quote:bca276ccc8="H&H"]我就係會計人喇 你問我難唔難 我只可以話普通book keeping/principle of accounting之類不太難 係煩 我最初學都好耐先掂 (相信係你依家果d) 最緊要係真係要明lor 唔可死記 <<廢話
再讀上去已經冇乜邊幾科係會計 簡單講 乜野都要識乜科都要讀lor[/quote]

係 就係呢個煩字  :em10:
作者: saga    時間: 2003-9-18 07:55:04     標題: Re: 會計難學嗎?????

[quote:e262e2c52a="Ice"]

係 就係呢個煩字  :em10:[/quote]

因為而家有 software 幫助 已經叫無咁煩喇...
舊時仲煩 :
作者: Ice    時間: 2003-9-18 07:58:48     標題: Re: 會計難學嗎?????

[quote:b441de0aac="saga"][quote:b441de0aac="Ice"]

係 就係呢個煩字  :em10:[/quote]

因為而家有 software 幫助 已經叫無咁煩喇...
舊時仲煩 :[/quote]
嗯 但同時又要學多樣野 --  software  8)
作者: matthewlee    時間: 2003-9-18 09:07:03

我想難的不是運算 而是怎樣入帳和報告. 我是門外漢 本身是數理科 不過在大學讀了2個課程 在初級課程 那些簿記 折舊 鍊習多一下 而且也容易找習題做..問題不大. 第2個課程是會計制度和準則就怕怕了 因為不同的會計制度和準則 入帳的帳戶可以不同 利潤 成本計法又不同 如果是上市公司 規範更多 那次考試是openbook 我拿了一個背包和一個大袋考試 也有很多人拖個行李箱考試 真誇張!
作者: Sharan    時間: 2003-9-18 09:19:56

哈哈!我d數學好好,但係就係會計白痴!好易計錯數,第一次計時候dr 同cr永遠都唔balance,煩到 :em15: ,搵餐懵先搵到錯係邊 :em06:

不過如果係過到最基本這關(我就係過唔到這關,所以轉了行,哈哈!),之後d都冇咩數字的大問題,反而係思考同知識問題
作者: H and H    時間: 2003-9-18 09:55:41

[quote:c2610858cf="Sharan"]哈哈!我d數學好好,但係就係會計白痴!好易計錯數,第一次計時候dr 同cr永遠都唔balance,煩到 :em15: ,搵餐懵先搵到錯係邊 :em06:

不過如果係過到最基本這關(我就係過唔到這關,所以轉了行,哈哈!),之後d都冇咩數字的大問題,反而係思考同知識問題[/quote]細心好重要! 我成日都粗心大意的所以好易錯!
作者: Ice    時間: 2003-9-18 13:00:04

[quote:93f49625d2="Sharan"]哈哈!我d數學好好,但係就係會計白痴!好易計錯數,第一次計時候dr 同cr永遠都唔balance,煩到 :em15: ,搵餐懵先搵到錯係邊 :em06:

不過如果係過到最基本這關(我就係過唔到這關,所以轉了行,哈哈!),之後d都冇咩數字的大問題,反而係思考同知識問題[/quote]

My math is not very bad too but i just can't stand accouting  :!:
作者: bikbark    時間: 2003-9-18 13:07:41

無錯accounting真係會搞到人頭都大埋 不過做分析都係一樣 望到d數字就頭暈 :em18:
作者: H and H    時間: 2003-9-18 13:18:13

[quote:c0a048aa8f="bikbark"]無錯accounting真係會搞到人頭都大埋 不過做分析都係一樣 望到d數字就頭暈 :em18:[/quote]但這也是好的 可以train up 一個人既分析能力
作者: diedsee    時間: 2003-9-18 21:51:06

我鐘意account 家陣都仲讀緊 不過好怕 theory 同埋到大學一定要讀 Ratio 同 Law 所以唔係只有數
作者: Tomato    時間: 2003-9-18 22:40:40

痛苦!
因為我呢排搵緊工 我發覺好多工都要識會計 所以忽發奇想 想學下會計..........
不過學多樣野都係好0既 又可以用計數機 (計數機係好偉大的發明)  希望我應付到啦!
多謝晒大家0既意見
作者: H and H    時間: 2003-9-18 22:42:45

[quote:e4cbff1ac2="diedsee"]我鐘意account 家陣都仲讀緊 不過好怕 theory 同埋到大學一定要讀 Ratio 同 Law 所以唔係只有數[/quote]咪就係乜都要讀一餐正所謂"周身刀冇把利"之嘛 :em12:
作者: gp    時間: 2003-9-18 22:52:31

點解會簡讀會計? 我好多朋友(包括自己)都後悔讀account 好多科要讀 好多試要考 但人工少! 剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊!  :em05: 七除八扣之後 只可以係貧窮線之間生活! :em06:

三思三思!! 讀account對我唯一好處就係form 5時 我用將LCC o既cert 去搵暑期工! :em12:
作者: H and H    時間: 2003-9-18 23:01:59

[quote:838f3bebba="gp"]點解會簡讀會計? 我好多朋友(包括自己)都後悔讀account 好多科要讀 好多試要考 但人工少! 剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊!  :em05: 七除八扣之後 只可以係貧窮線之間生活! :em06:

三思三思!! 讀account對我唯一好處就係form 5時 我用將LCC o既cert 去搵暑期工! :em12:[/quote]
又唔一定係"貧窮線之間生活" base on your experience 有時人工高到你諗都諗唔到當然唔係個個都咁叻啦!

"剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊"我諗好多行都咁上下掛 因冇經驗嘛!
"好多科要讀 好多試要考" 就真係既 睇我就知 一年考十多次試(internal + external exam) 所以我係傻既 :em12: (已經讀傻左)
作者: Tomato    時間: 2003-9-18 23:04:24

0下..............不過我都會學0既!一技旁身嘛!
講開6 7千蚊 我都好頭痛...而家的確好多工係0禁少錢 淒涼呀!:cry:
作者: Agnes Henry    時間: 2003-9-18 23:16:18

搵工呢家野..靠運氣多....
作者: kitty Raymond    時間: 2003-9-18 23:27:19

[quote:084b95692c="gp"]點解會簡讀會計? 我好多朋友(包括自己)都後悔讀account 好多科要讀 好多試要考 但人工少! 剛剛出o黎做事 都只得六七仟蚊!  :em05: 七除八扣之後 只可以係貧窮線之間生活! :em06:

三思三思!! 讀account對我唯一好處就係form 5時 我用將LCC o既cert 去搵暑期工! :em12:[/quote]

哈哈..我都係靠LCCI做咗幾個月會計暑期工.
作者: Tomato    時間: 2003-9-18 23:30:23

因為我呢排搵緊admin. 0既工(其實係超級打雜) 好多野要識 會計係其中一樣
其實我好想做編輯...不過理想與現實往往係有矛盾0既..............
作者: Ice    時間: 2003-9-19 00:09:31

[quote:0f41617fea="Agnes&Henry"]搵工呢家野..靠運氣多....[/quote]

我就係人辦 一係就無人要 一係就有幾份工.................  :!:
作者: kenykl    時間: 2003-9-19 01:27:34

我仲有2張paper就考晒ACCA 其實 會計可以話咁多個專業入面比較一成不變既一課. 因為 你只係O係 ELEMENTARY LEVEL 既時候要不但計數 之後 有好多好多係 LAW + BUSINESS.... ANALYSIS DATA 同比ADVISE...但係 一定要不斷UPDATE 自己 因為 全世界每個地方都有少少REGULATION上面既出入...
作者: H and H    時間: 2003-9-19 11:54:37

[quote:99179b9d37="kenykl"]我仲有2張paper就考晒ACCA 其實 會計可以話咁多個專業入面比較一成不變既一課. 因為 你只係O係 ELEMENTARY LEVEL 既時候要不但計數 之後 有好多好多係 LAW + BUSINESS.... ANALYSIS DATA 同比ADVISE...但係 一定要不斷UPDATE 自己 因為 全世界每個地方都有少少REGULATION上面既出入...[/quote]For me just completed all in June Diet    
作者: wicyh    時間: 2003-9-19 12:13:39

我俾科law cake 住左 :em06:
dec再考
作者: Tomato    時間: 2003-9-19 19:16:02

你地好高層次呀............................... :shock:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2