藍澄灣業主社群

標題: 炆牛腩 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2005-5-26 13:41:48     標題: 炆牛腩

點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??
作者: milk    時間: 2005-5-26 13:49:57

我答妳.................................................................唔識...... :
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 13:56:27

[quote:db8b62a4a7="milk"]我答妳.................................................................唔識...... :[/quote]

:sweat:  :sweat: 朱C 奶 接招..... :HIT:

講返正題先..係咪要炆好多粒鐘0架??

仲有記唔記得 切牛肉係要跟紋切 定係切斷d紋.....d野唔記得晒 比返晒家政miss..
作者: milk    時間: 2005-5-26 14:02:22

[quote:284797c6b5="Tomato"] :sweat:  :sweat: 朱C 奶 接招..... :HIT: [/quote]O.....妳叫我接住條皮鞭咋 :em12: ---------milk---> :HIT: <------Tomato
[quote:284797c6b5="Tomato"]d野唔記得晒 比返晒家政miss..[/quote]大家咁話~ :
作者: vivian    時間: 2005-5-26 14:20:19

有人話過 煮好後要kam蓋焗下
肉質就會林了
(but not sure 唔得唔好丙 )  :dead:
作者: FD    時間: 2005-5-26 14:33:12

好似話..一定要落一些冰糖,唔落就好難炆得"林"
我係聽返黎既,我未試過架 :
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 14:46:31

[quote:360bff907b="vivian"]有人話過 煮好後要kam蓋焗下
肉質就會林了 [/quote]

係咪唔好熄火呀??

[quote:360bff907b="FD"]好似話..一定要落一些冰糖,唔落就好難炆得"林"
我係聽返黎既,我未試過架 [/quote]

錢就無 冰糖就有好多 等我放多d先 :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 14:47:44

[quote:1455a9251f="milk"][quote:1455a9251f="Tomato"] :sweat:  :sweat: 朱C 奶 接招..... :HIT: [/quote]O.....妳叫我接住條皮鞭咋 :em12: ---------milk---> :HIT: <------Tomato
[quote:1455a9251f="Tomato"]d野唔記得晒 比返晒家政miss..[/quote]大家咁話~ :[/quote]

喂......接我d牛腩飛彈.. :em13:
作者: vivian    時間: 2005-5-26 14:52:49

係熄火!
記得有一次我煲西米芋頭糖水 煲了很久都不變透明及不林
收尾熄火焗了一會 :em11:

P.S. 唔得唔好 :HIT:
作者: bikbark    時間: 2005-5-26 16:12:19

我記得媽咪講過話有一個部位o既牛腩/肉係特別容易炆得"林" (好似一個鐘頭鬆d就ok)
亞茄 我幫你問o下ar
作者: milk    時間: 2005-5-26 16:28:57

唔知係唔係叫梅頭~ :roll:
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:29:53

[quote:676ef06fc6="milk"]唔知係唔係叫梅頭~ :roll:[/quote]

豬肉???? :dead:
作者: Billy    時間: 2005-5-26 16:31:19

[quote:aca5ce1970="milk"]唔知係唔係叫梅頭~ :roll:[/quote]

梅頭好似係猪肉黎架喎.
作者: diedsee    時間: 2005-5-26 16:32:32

[quote:cc72eb47e0="Tomato"]

仲有記唔記得 切牛肉係要跟紋切 定係切斷d紋.....d野唔記得晒 比返晒家政miss..[/quote]

幾多個鐘唔係 according to 你想食 "林"d or 實 d 咩?!?!
牛肉係要切斷d紋
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:32:33

係咪講緊坑腩阿?
作者: saga    時間: 2005-5-26 16:33:20     標題: Re: 炆牛腩

[quote:9c17da7ee0="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??[/quote]

放牛筋 牛肚 八角 ~

1. 用真空煲等佢慢慢肴

2. 隔夜
煮熟後熄火 由佢凍左連汁放入雪櫃
第二日拎佢返出來再煮返熱
第一日當 prepare 預第二日有得食
作者: diedsee    時間: 2005-5-26 16:33:35

[quote:0a8122245e="hales"]係咪講緊坑腩阿?[/quote]
我認為係

梅頭的而且確係猪肉黎
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-26 16:34:42

[quote:b28dcc4904="hales"][quote:b28dcc4904="milk"]唔知係唔係叫梅頭~ :roll:[/quote]

豬肉???? :dead:[/quote] :em17:  :em17:
I guess 坑腩 !!
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:34:51

[quote:0eb743cea2="diedsee"][quote:0eb743cea2="Tomato"]

仲有記唔記得 切牛肉係要跟紋切 定係切斷d紋.....d野唔記得晒 比返晒家政miss..[/quote]

幾多個鐘唔係 according to 你想食 "林"d or 實 d 咩?!?!
牛肉係要切斷d紋[/quote]

反而我覺得唔係咁簡咡 煮耐o的就"林"o的....
煮得耐我覺得唔係林o的 而係爛哂.............變左牛湯.......
加o的豆粉可能變成"保衛爾".......... :dead:
作者: bikbark    時間: 2005-5-26 16:35:23

o岩o岩問o左啦 係牛肋骨ar
方法: 先出水 然後炆一陣 熄火浸一陣 重複幾次 大約一個鐘頭左右就ok
作者: milk    時間: 2005-5-26 16:37:14

[quote:885b980734="hales"]豬肉???? :dead:[/quote][quote:885b980734="Billy"]梅頭好似係猪肉黎架喎.[/quote]係喎~係喎~唔好意思~ ops:  h:
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:37:47     標題: Re: 炆牛腩

[quote:f79db9694d="saga"][quote:f79db9694d="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

可唔可以教我炆牛腩......除左白蘿蔔之外 仲可以用乜放埋一齊煮??[/quote]

放牛筋 牛肚 八角 ~

2. 隔夜
第一日當 prepare 預第二日有得食[/quote]

我屋企人都係咁上下煮法 過程就唔知了
但都係一樣要過夜的 意思係要分開兩次煮 唔能夠一次就ok....
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:40:25

[quote:cbe03ae794="bikbark"]o岩o岩問o左啦 係牛肋骨ar
方法: 先出水 然後炆一陣 熄火浸一陣 重複幾次 大約一個鐘頭左右就ok[/quote]

yeah

牛肋骨 = 坑腩.....
(intercoastal muscle...肋間肌....)
作者: Billy    時間: 2005-5-26 16:41:48     標題: Re: 炆牛腩

[quote:d14426334c="hales"]

但都係一樣要過夜的 意思係要分開兩次煮 唔能夠一次就ok....[/quote]

因為咁煮d牛腩先會入味.
煮"老"水蛋如果想入味都係咁煮.
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:47:38     標題: Re: 炆牛腩

[quote:84d5d4dc1a="Billy"][quote:84d5d4dc1a="hales"]

但都係一樣要過夜的 意思係要分開兩次煮 唔能夠一次就ok....[/quote]

煮"老"水蛋如果想入味都係咁煮.[/quote]
而家唔駛咖喇~~老水蛋打針就得.... :
勁o的可以就"地"取"材".... :
作者: vivian    時間: 2005-5-26 16:49:57

(intercoastal muscle...肋間肌....)

牛肋骨 = 骨?
坑腩     = 肉?
Why the same ?
Show us a picture where is the intercoastal muscle is !!   :
作者: Billy    時間: 2005-5-26 16:57:16     標題: Re: 炆牛腩

[quote:8a259a2d0c="hales"][quote:8a259a2d0c="Billy"][quote:8a259a2d0c="hales"]

煮"老"水蛋如果想入味都係咁煮.[/quote]
而家唔駛咖喇~~老水蛋打針就得.... :
勁o的可以就"地"取"材".... :[/quote]

:em20: 又離題又唔正經比牌佢啦....
作者: hales    時間: 2005-5-26 16:59:45

[quote:698f9eca58="vivian"]

牛肋骨 = 骨?
坑腩     = 肉?
Why the same ?
Show us a picture where is the intercoastal muscle is !!   :[/quote]

肋間肌....咪就係等於 肋間 的 肌.......... :dead:
兩條肋骨中間果o的肉就係肋間肌了......
作者: bikbark    時間: 2005-5-26 17:07:34

[quote:e315c9e7fd="hales"][quote:e315c9e7fd="bikbark"]o岩o岩問o左啦 係牛肋骨ar
方法: 先出水 然後炆一陣 熄火浸一陣 重複幾次 大約一個鐘頭左右就ok[/quote]

yeah

(intercoastal muscle ...肋間肌....)[/quote]
sorry 是兩岸之間的肌肉嗎?  :?:
還是intercostal 呢?
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 17:08:55     標題: Re: 炆牛腩

[quote:2d69cea451="saga"][quote:2d69cea451="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

放牛筋 牛肚 八角 ~

2. 隔夜
第一日當 prepare 預第二日有得食[/quote]

我係諗住用真空煲炆0架......慳返d煤氣費 :em12:
作者: grassman    時間: 2005-5-26 17:48:06

要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 17:49:21

[quote:401893e0d5="grassman"]要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:[/quote]

不如叫你姐姐 (我指你個菲佣....)整比我食 等我知道點整嘛 :
作者: grassman    時間: 2005-5-26 18:00:24

[quote:7a237319bc="Tomato"][quote:7a237319bc="grassman"]要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:[/quote]

不如叫你姐姐 (我指你個菲佣....)整比我食 等我知道點整嘛 :[/quote]

唔好離題喇,答返我個問題啦! 一個忠懇既試食結果好重要! h:
作者: bikbark    時間: 2005-5-26 18:20:56

我試過媽咪講o個個方法整o既牛肋骨 真係好好味! :em11:
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 19:55:54

[quote:cb30c9395d="grassman"][quote:cb30c9395d="Tomato"][quote:cb30c9395d="grassman"]要唔要搵人試o下成唔成功呀? ops:[/quote]

不如叫你姐姐 (我指你個菲佣....)整比我食 等我知道點整嘛 :[/quote]

唔好離題喇,答返我個問題啦! 一個忠懇既試食結果好重要! h:[/quote]

好啦 我搵你做試食....不過我要搵我隻佬做白老鼠先......食完如果佢肚痾...我唔會話你知...呵呵呵
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2005-5-26 20:47:36     標題: Re: 炆牛腩

[quote:da16057ebb="Tomato"]點樣可以令牛腩林d呢??

喵~
材料:
1. 雪藏牛腩 (你食幾多咪幾多o羅)
2. 蘿蔔 (一樣你食幾多咪幾多o羅)
3. 八角兩粒
4. 柱侯醬兩湯匙

煮法:
1. 蘿蔔切件待用 牛腩 切件出水 用少少麻酒 老抽 生抽 蒜茸"業"o下。
2. "業"完 落"獲"加柱侯醬 蒜茸 幾片薑 大蒜大火爆香。
3. 加水 八角 少少碎冰糖轉慢火慢慢炆 一個鐘後加埋蘿蔔再炆 炆呀炆 炆呀炆....炆到"林"兼蘿蔔入味 加d 鹽調味 食得 叫埋貓貓。
作者: diedsee    時間: 2005-5-26 21:07:41

用薯仔都好好味~~
作者: Tomato    時間: 2005-5-27 10:50:33

我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....
(我等唔切炆佢一日 第二日先食......等唔切呀 :poor: )
作者: bikbark    時間: 2005-5-27 11:14:15

[quote:4c4aa40cdb="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]
好似係要炸 令個外層無咁易熔
今晚係咪有得食牛腩ar?  :em04:
作者: Tomato    時間: 2005-5-27 11:17:22

[quote:574699311d="bikbark"][quote:574699311d="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]
今晚係咪有得食牛腩ar?  :em04:[/quote]

食左....落肚 :zdevil:
作者: bikbark    時間: 2005-5-27 11:20:18

全部食晒?  
:x
作者: Billy    時間: 2005-5-27 11:30:59

[quote:7c1ac53679="bikbark"][quote:7c1ac53679="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]

因為炆牛腩同薯仔需要o既時間唔同.
所以唔可以一開始就兩樣野一齊炆.
(我估你係咁做)
應該d牛腩炆到咁上下先放薯仔落去炆.
炆薯仔一般細火炆半小時已經好多喇.

炒過定炸過唔重要.
早d放落去炆同遲d放落去炆o既分別.
煮野食都可以有好多方法唔能夠一本通書睇到老架.
作者: dracula    時間: 2005-5-27 11:43:04

要牛腩炆得林 將牛腩同 d 最林o既o野一齊炆 例如豆腐 炆完之後 d 牛腩就會好林 而豆腐就會硬哂.......... :zdevil:
作者: Tomato    時間: 2005-5-27 12:00:25

[quote:41abbd881f="bikbark"]全部食晒?  
:x[/quote]

仲有d殘餘物資.....薯蓉撈牛腩......d汁 :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2005-5-27 12:01:24

[quote:62b62331b8="Billy"][quote:62b62331b8="bikbark"][quote:62b62331b8="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]

(我估你係咁做)

炒過定炸過唔重要.
煮野食都可以有好多方法唔能夠一本通書睇到老架.[/quote]

比你知道左 : .....我下次唔會咁早放0架喇... :face13:
作者: Tomato    時間: 2005-5-27 12:02:21

[quote:49ba713cf4="dracula"] 炆完之後 d 牛腩就會好林 而豆腐就會硬哂.......... :zdevil:[/quote]

咁神奇 :em03: ...你係咪講真 :sweat:
作者: vivian    時間: 2005-5-27 12:07:47

豆腐炆牛腩  :em07:  食左會點?
青衣搵定醫院了.  :
作者: bikbark    時間: 2005-5-27 12:22:38

oh 我都係睇d烹飪節目學o既 通常西餐整咖哩都會先炸下d薯仔咁 唔係一定要咁做 學多個方法無壞o既 正如我屋企試過用蓮藕炆牛腩
作者: Tomato    時間: 2005-5-27 13:34:31

咁我諗豆腐卜炆牛腩都應該會幾好味 :em04:
不過...始終都係白蘿蔔係最好味 我就好鍾意食白蘿白 可惜我隻佬唔鍾意..... :poor:
作者: Billy    時間: 2005-5-27 13:59:58

[quote:e56ab9ad38="vivian"]豆腐炆牛腩  :em07:  食左會點?
青衣搵定醫院了.  :[/quote]

果間醫院要tuen mun先有架.
作者: vivian    時間: 2005-5-27 14:27:40

我都係鍾意食蘿蔔 唔鍾意食牛腩!  fat ma  :
牛筋好味! 不過好"漏"
一舊起兩舊止!
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2005-5-27 19:48:58

[quote:6f53daadd9="Billy"][quote:6f53daadd9="bikbark"][quote:6f53daadd9="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]

(我估你係咁做)

炒過定炸過唔重要.
煮野食都可以有好多方法唔能夠一本通書睇到老架.[/quote]
喵~
非也 炸過o既薯仔炆兩日都唔會爛 只會"林"!!
作者: Billy    時間: 2005-5-27 22:35:13

[quote:c06207ff23="貓貓仔&貓貓女"]喵~
非也 炸過o既薯仔炆兩日都唔會爛 只會"林"!![/quote]

比你激死.... :dead:
作者: dracula    時間: 2005-5-27 23:16:00

[quote:37aa599843="Tomato"][quote:37aa599843="dracula"] 炆完之後 d 牛腩就會好林 而豆腐就會硬哂.......... :zdevil:[/quote]

咁神奇 :em03: ...你係咪講真 :sweat:[/quote]

我講下咋.... :em05:  :em05:  :em05:
作者: unicorn    時間: 2005-5-28 23:45:06

all you need is a 壓力煲 + 3 hour
得左
作者: unicorn    時間: 2005-5-28 23:47:06

all you need is a 壓力煲 + 3 hour
得左
作者: vivian    時間: 2005-5-28 23:53:09

[quote:f3baf92a4a="unicorn"]all you need is a 壓力煲 + 3 hour
得左[/quote]

咦~ 乜您都識?
故唔到  :mrgreen:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2