藍澄灣業主社群

標題: 偵探遊戲! [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2005-5-26 13:16:16     標題: 偵探遊戲!

見大家上次玩小學數咁開心,咁鍾意推理!

我諗到個subject想玩o下,有興趣就玩,覺無聊就唔好睇!

猜下誰是誰
謎面:
下面8個login name,分別在某處討論RC問題,從言語間得知佢地好可能是(或曾經是)呢度會員。 你能從footprint上推論他們可能是誰嗎?

Tips:
他們的共通點-
1) 都在某兩段時期註冊;
2) 都有發言討論RC問題;
3) 都認識呢度;
4) 其中6個login都冇出現過呢邊;

除G-xxx大家都understood外,其他是誰呢?

注意:
- 大家都係靠估,冇standard答案!
- 因可能提及某些會員名,大家小心言論,兼唔好直quote其名。
- 只係玩下,唔玩就算,唔好打面!
- 有不滿者可提出或PM我,但請寬容些,唔好小氣,不要傷和氣!

wishxxx  (註冊日: 3/4)
nkx (註冊日: 3/4)
RC Resxxxxx  (註冊日: 3/6)
Pekkle_xxxxx  (註冊日: 5/24)
x︽x (註冊日: 5/24)
TYxxx   (註冊日: 5/24)
crazyxxxx   (註冊日: 5/24)
G-xxx  (註冊日: 3/4)

p.s. 如果此topic有違反any rule,請指示!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-26 13:20:53

真係可能諱返左.... 不過 好似幾好玩~
作者: grassman    時間: 2005-5-26 13:24:14

ops:
作者: hales    時間: 2005-5-26 13:33:33

你咪係道搵o的遊戲出黎滿足你既八卦慾好播~
:HIT:  :HIT:
我認為唔係咁適合去討論呢o的野囉 :em10:

冇standard答案既遊戲 咁玩黎做乜? :dead:
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 13:35:52

玩埋d咁ge野呀 :sweat: .....唔好再理0個邊d野啦 :em10: .....又真係幾好玩...... :

不過為免比人有藉口話人 所以我唔玩....不如我估中pm你0Y... :zdevil:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-26 13:37:10

我都唔玩. 費事比人話.
作者: H and H    時間: 2005-5-26 13:43:13

你知D人幾小氣架啦.....
下次gathering出黎先玩啦...... :
作者: grassman    時間: 2005-5-26 13:43:43

[glow=blue]就算吧! 大家不要再回此 TOPIC 啦![/glow]
作者: milk    時間: 2005-5-26 13:44:23

玩..................................................唔起......... ops:
作者: Tomato    時間: 2005-5-26 13:46:00

[quote:a777769147="grassman"][shadow=red]就算吧! 大家不要再回此 TOPIC 啦![/shadow][/quote]

唔好嬲....唔好嬲..... :face13:
作者: grassman    時間: 2005-5-26 13:50:45

[quote:137dfa99e0="Tomato"][quote:137dfa99e0="grassman"][shadow=red]就算吧! 大家不要再回此 TOPIC 啦![/shadow][/quote]

唔好嬲....唔好嬲..... :face13:[/quote]

無嬲! :mrgreen: 我都係貪得意姐!
作者: wychan    時間: 2005-5-26 13:51:16

玩大D 玩坎文啦荼
作者: hales    時間: 2005-5-26 13:57:59

規是沒有遺....(我覺得)..

不過個問題本身自己就係一個問題 :dead:
因為個問題有bias........

一開始你已經assume左
1. 呢幾個人一定有relationship.....如果唔係就唔需要去估邊個同邊個有relationship...
2. 呢幾個人以前或現在是這個forum既user.....
3. 呢幾個人一定代表了"誰" 這樣一開始已經排除左佢地係一個獨立既個體....
i.e. 引申成: 呢幾個人 絕對不會是一個沒有人認識的user...

所以你個問題本身已經讓大家傾向認為佢地係一個"假人"或"分身"....
而這點...你是沒有辨法去証實的............用一件假設既事去証實另一件
假設既事...........即係點呢? :
作者: Billy    時間: 2005-5-26 14:27:44

[quote:289f26355f="H&H"]你知D人幾小氣架啦.....
下次gathering出黎先玩啦...... :[/quote]

AGREE不如出黎gathering果時玩..... :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2005-5-26 14:32:25

[quote:eba4f4c076="hales"]
一開始你已經assume左
1. 呢幾個人一定有relationship.....如果唔係就唔需要去估邊個同邊個有relationship...
2. 呢幾個人以前或現在是這個forum既user.....
3. 呢幾個人一定代表了"誰" 這樣一開始已經排除左佢地係一個獨立既個體....
i.e. 引申成: 呢幾個人 絕對不會是一個沒有人認識的user...

所以你個問題本身已經讓大家傾向認為佢地係一個"假人"或"分身"....
而這點...你是沒有辨法去証實的............用一件假設既事去証實另一件
假設既事...........即係點呢? :[/quote]

- 其實我已經刻意用login name代替"人",所以你第3點唔成立。
- 一個遊戲必須有assumption去規範。
- 一些assumption是從footprint出來的。

所以你既質疑不成立!
作者: diedsee    時間: 2005-5-26 16:35:49

死~~我睇唔明你問咩添..... :?:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2