藍澄灣業主社群

標題: 一個私人屋苑有無可能有咁多機密 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2005-5-22 01:31:18     標題: 一個私人屋苑有無可能有咁多機密

本人昨日在另一私人網站 登出一段關於藍澄灣村巴的消息 但有關文章貼出後 有傳聞今天運輸署及業委會有關人士 來電質疑本人朋友. 本人要指出該段消息 大部份內容由本人分析而成 再經某議員辦事處證實 並非什麼機密資料. 當中只有地點一項 由朋友提供. 我只是和朋友閒談屋苑近況 因而得知有關地點.

本人極不同意討論屋苑事務 可以隨時涉及機密資料.

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=6516

另外 之前有關管理預算的所謂機密資料 本人及律師查明藍澄灣業主有權閱讀 複印 及公開有關數據.

我們理據來自公契第10.18條:

10.18 Inspection of accounts

The Manager shall permit any Owner at any reasonable time to inspect the books or records of account and any income and expenditure accounts or balance sheet. The Manager shall upon payment of a reasonable copying charge supply any Owner with a copy of any record or document requested by him.

就以上事件 我會作以下行動:

1) 向香港物業管理公司協會投訴藍澄灣管理公司說謊 違反公契 及違反專業操守.

2) 由於本人並非受屈人 因此不能向申訴專員公署投訴 但我已經向李永達議員辦事處 投訴運輸署有關部門 偏袒小巴公司 忽略居民利益.

3) 要求招開業主大會重選業主委員會 及討論管理公司續約問題.

如欲了解更多消息 歡迎到藍澄灣專區PM本人.
作者: Robert    時間: 2005-5-22 02:53:36

講嘢呀 !

R.
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-22 03:56:39

G-net welcome back !
It seems that you're very concern 屋苑近況 but you'd never shown up in the OC meetings. Please come & make comments.

Anyone who wants to participate or comments on the work of the OC (業主委員會)are welcomed. Please come & attend the coming meeting in June.
Make RC into a better place to live.  :em11:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-22 10:16:07

成日節錄某(幾/ 節)段法律黎大造理由, 大造文章.

引人發言,其實講黎講去都係討論緊呢段節錄出黎既法律.

無意思架.

找個律師上黎同佢講就差唔多.
作者: dracula    時間: 2005-5-22 10:35:31

[quote:60f877488e="Hello Kitty"]G-net welcome back !
It seems that you're very concern 屋苑近況 but you'd never shown up in the OC meetings. Please come & make comments.

Anyone who wants to participate or comments on the work of the OC (業主委員會)are welcomed. Please come & attend the coming meeting in June.
Make RC into a better place to live.  :em11:[/quote]

其實業委會開會o既時候..我唔係開o緊工就係去o左玩一次都未聽過佢地開會  所以我覺得我冇資格話佢地做得好唔好~
作者: 肥度    時間: 2005-5-22 10:47:52

[quote:296ffd7902="dracula"][quote:296ffd7902="Hello Kitty"]G-net welcome back !

Make RC into a better place to live.  :em11:[/quote]

其實業委會開會o既時候..我唔係開o緊工就係去o左玩一次都未聽過佢地開會  所以我覺得我冇資格話佢地做得好唔好~[/quote]

搵日一齊去呀...順便争取下起球場.... :zdevil:
作者: Tomato    時間: 2005-5-22 12:32:45

點解要重選業委會??

我認為業委會唔係代表管理公司 業委會唔等於管理公司. 我唔會將兩者混淆!!所以我相信業委會 而炒管理公司係我一直ge願望.......

(呢個只係我自己個人意見及疑問 唔代表任何人立場 多謝各位 )
作者: Billy    時間: 2005-5-22 14:09:55

[quote:347083751e="肥度"][quote:347083751e="dracula"][quote:347083751e="Hello Kitty"]G-net welcome back !

其實業委會開會o既時候..我唔係開o緊工就係去o左玩一次都未聽過佢地開會  所以我覺得我冇資格話佢地做得好唔好~[/quote]

搵日一齊去呀...順便争取下起球場.... :zdevil:[/quote]

多d去旁聽o下啦.
我有時間o既多數都會去.
可能遲到亦會早走.
盡可能了解多d.
作者: Ray008    時間: 2005-5-22 20:09:49

G-NET
Thank you for your care RC. goahead
作者: daniel_Q    時間: 2005-5-22 20:35:42

[quote:4b1ecae148="Tomato"]

炒管理公司係我一直ge願望[/quote]
Tomato 的願望亦係我的願望 ! 一定要換左佢 咁管理質素先有可能改善...

我諗業委會係我地的代表要支持一下.
作者: Billy    時間: 2005-5-22 22:59:58

[quote:33124b4e87="daniel_Q"][quote:33124b4e87="Tomato"]

炒管理公司係我一直ge願望[/quote]
Tomato 的願望亦係我的願望 ! 一定要換左佢 咁管理質素先有可能改善...

我諗業委會係我地的代表要支持一下.[/quote]

重有成一年先到期.
正面d應該睇o下呢年裹點同管理公司合作.
better then none呀.
到期喇就要睇過點喇.

希望到時真係換管理公司o既時候.
大家多多出席.
出唔到都寫o下授權書啦....
作者: milk    時間: 2005-5-22 23:20:44

[quote:7e33baee0e="Billy"]多d去旁聽o下啦.
我有時間o既多數都會去.
可能遲到亦會早走.
盡可能了解多d.[/quote]係o羅,唔好再坐o係度估估o下,行多一步,親身去參與會議就更清楚來龍去脈,
遲到都冇所謂o架,因為業委會會議經常開到 11 點幾 12點多,而且每次都會有Q&A時間俾居民發問問題o架~ :em11:
作者: Tomato    時間: 2005-5-22 23:26:09

[quote:ca655df01f="Billy"]
重有成一年先到期.
正面d應該睇o下呢年裹點同管理公司合作.
better then none呀.
到期喇就要睇過點喇.

你都講得0岩ge.....  

大家多多出席.
yes sir...... :em11:[/quote]
作者: dick queenie    時間: 2005-5-23 00:29:20

[quote:1dfd3430e5="Tomato"][quote:1dfd3430e5="Billy"]
重有成一年先到期.
正面d應該睇o下呢年裹點同管理公司合作.better then none呀.
到期喇就要睇過點喇.

你都講得0岩ge.....  

大家多多出席.
yes sir...... :em11:[/quote][/quote]

我都覺得好啱 :em11: ...大家開心見誠講...有咩要求咪出聲囉...

我個人認為...雙方無需估估吓...又或者好似講數咁(又唔係咩股壇大追擊)...講真丫...有啲問題都唔係管理處0既能力範圍之內...根本係起樓時0既問題...

q. :wink:
作者: dick queenie    時間: 2005-5-23 00:52:38

發吓夢啫...

如果可以啲話...慳噃啲"丙"同埋"教"管理處嗰啲時間,可能會快啲到居民 q&a 0既session...就唔駛吓吓開到11...12點喇...大家正面啲向著解決同改善0既方向就 very good 喇 :wink:

我已經向”個別委員”反影左好奈0架喇,佢都好似無能為力,小數服從多數 :em06: ...但好似仲未有改善...唉...

q. 8)
作者: milk    時間: 2005-5-23 01:24:42

[quote:16529832bd="dick&queenie"]發吓夢啫...
如果可以啲話...慳噃啲"丙"同埋"教"管理處嗰啲時間,可能會快啲到居民 q&a 0既session...就唔駛吓吓開到11...12點喇...大家正面啲向著解決同改善0既方向就 very good 喇 :wink:
q. 8)[/quote]發表o下,唔好見怪~

會議已經開左5次,除左第一次冇去之外,其餘4次都有去旁聽(當中我也有遲到過 ops: )

個人認為
點解要"丙"就唔駛多講喇,因為大家都對呢間管理公司o既辦事效率心中有數;
委員們去"指引"管理處時,出發點都只係想件事能夠達到大部份居民o既意願吧了!
作者: 肥度    時間: 2005-5-23 02:29:23

可吾可以帶dv 機入去 record 架 ?
作者: dick queenie    時間: 2005-5-23 09:50:48

[quote:9cab0a437b="milk"][quote:9cab0a437b="dick&queenie"]發吓夢啫...
q. 8)[/quote]發表o下,唔好見怪~

會議已經開左5次,除左第一次冇去之外,其餘4次都有去旁聽(當中我也有遲到過 ops: )

個人認為
點解要"丙"就唔駛多講喇,因為大家都對呢間管理公司o既辦事效率心中有數;
委員們去"指引"管理處時,出發點都只係想件事能夠達到大部份居民o既意願吧了![/quote]

i meant ...如果可以縮短 / 削減嗰啲時間0既話,大家將人力資源同精神多啲 / 盡量集中响重要issues 0度,效率應該會有所提高...) :em11: 其實吓吓"丙"咪盞frustrate 大家...anyway...各有各做法 / 諗法啦...

唔講lu  :em02:  :em02:

q.
作者: dracula    時間: 2005-5-23 09:54:42

其實可唔可以先開始 q&a 之後先丙&插 有需要最後再 q&a....
:roll:
作者: G-NET    時間: 2005-5-23 10:28:18

[quote:44dfe50152="Tomato"]點解要重選業委會?[/quote]

不召開業主大會才是不合理 是關香港每個有法團的屋苑 都會每年招開週年業主大會 只有由和黃寫的藍澄灣公契 先規定每兩年開一次業主大會 而且議題由管理人話事 我問過民政事務署 由管理人招開業主大會 業主無權提出正式質詢. 還有當晚的投票或選舉 原來事後無權追究 如果有異議 業主要立即向當晚召集人提出 否則只有上法庭先可以推翻投票結果.

如果現在提議召開業主大會 我認為就算開得成 都要等到十一二月 剛好離開上次業主大會一週年. 之於點解要重選業委會 理由好簡單 因為一定有業主想做業委 又或者上次落選的業主想再選. 即然我要求召開業主大會 我會講明大會包括這個議題. 而且重選可以由同一人再連任. 最重要係有機會改變業委會的運作模式.

我就已經被人質疑我並非業主 唔好攪事 所以我不會參選業委.

如果想換管理公司 招開業主大會係必須的 我會再解釋.
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-23 10:40:07

如果可以縮短 / 削減嗰啲時間0既話,大家將人力資源同精神多啲 / 盡量集中响重要issues 0度,效率應該會有所提高...)

Everyone want to be like that especially members of the OC. However in reality that not the case. Why ??? I always ask myself. Because we had a lot to do or may say want to get it done in a short period of time.  :em01:  
其實可唔可以先開始 q&a 之後先丙&插 有需要最後再 q&a....
Why ???
The aim of the arrangement is eliminated the duplication of residents' complaint. Also Q & A is act like a supplement on the comment of EMO's works.
Be considerate ! Time of all RC residents (including member of OC & staff of EMO is treasure. If possible nobody wants to hold a meeting upto midnight.
The above is personal feeling of one member of OC. It is NOT respresented the point of view of the OC.
作者: hales    時間: 2005-5-23 10:45:53

我覺得你唔駛怕喎~ 成日都有人被人質疑咖嘛
我有幾個朋友最近都成日被人唔知質疑o的乜野.....
G-Net兄..放輕鬆點嘛...

你為大家做左咁多野 不如你都去選業委啦~
我相信都會有好多人支持你喎~~ :em11:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-23 10:51:01

[quote:f49a0120ff="G-NET"]

如果想換管理公司 招開業主大會係必須的 我會再解釋.[/quote]

唔好再誤導啦好唔好?

唔好攪事應該係話緊你 唔好搧動.

一人做事一人當. 既然你咁唔滿意業委會. 又好想改組.
咁即係你有辨法做得好啦?

咁你做咩自已唔去選 要搧動其他人選先?

真係唔明. 上次話選業委會時. 好多人都叫你去選. 你又話自已唔係業主唔去選.
好多業主都話可以比份委託書你去做啦?! 你又唔做?

好啦. 選左出黎啦. 幾個月之內就嘈嘈閉 又扲d 法律文件出黎話可以再選過.
係~~~~~~係可以再選過. 咁為咩要再選過先? 都未比機會人地做野就話人地做得唔好. 咁好過份姐?
作者: hales    時間: 2005-5-23 11:03:11

其實我覺得真係會變成日個惡性循環囉
如果有好多不滿意既地方 又咁了解來龍去脈
又懂得咁多管道 又有法律界人仕做後援 最好就係出黎選囉
一來又可以循正常途徑做野二來又可以打正旗號

最重要係可以以自己既想法去為大家服務
重選既話你又唔知到會選邊十個出黎做業委 到時候新既委員
選左出黎 開始做野 如果又唔合你心意 咁又再選過??
咁樣咪沒完沒了囉.........
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-23 11:23:54

最重要係可以以自己既想法去為大家服務

:em16: Not agreed !!!!  :em05: But please don't be angry !!! I'll suggest to add  "The idea should be the majority acceptable reasonable realistic CAN"T be a personal favourite.
:em11:  :em11: Really agreed that
重選既話你又唔知到會選邊十個出黎做業委 到時候新既委員
選左出黎 開始做野 如果又唔合你心意 咁又再選過??
咁樣咪沒完沒了囉.........
:em03:  :em03:
作者: hales    時間: 2005-5-23 11:32:49

呵呵~我文字表達上有錯誤!
我意思係可以更直接咁去加入自己的想法入去業委內
總好過四處做咁多野 都係得個網既人知道.... 到底有上網
睇內容既人 占整個屋苑既幾%呢...
作者: wychan    時間: 2005-5-23 11:49:08

G-NET 容許我以非業委會委員身份回答你"一個私人屋苑有無可能有咁多機密"這問題;

1. 一個私人屋苑在運作時是沒有咁多機密 什至應該沒有機密。
2. 一個機構(如業委會/管理處什至政府)在對外或對內進行談判時是存在很多機密資料。與會者必需保密。

因為當業委會/管理處在進行對外或對內進行談判時會有好多O既敏感資料如投標者的名稱、價錢、未有結論或未曾簽署合約的建議或協意等等,都不應以業委會個別委員的名義或經其他第三者(如你)提出。這不但對與會者不公平,同時又會影響談判間的誠信及影響談判的結果。

其實據我所知業委會在每月大會上都會交代所有已經成事的談判結果及細節,同埋會係大堂張貼通告(如財政報告)或向每戶發放通告讓居民了解特別事情的經過(如機電系統),而O係必要時會發出問卷作出咨詢(如村巴)。而在適當時候更會給予時間居民提出意見。如果你沒有參與傍聽會議或拒絕接收有關訊息就罔下結論,我唯有講聲SORRY.

有人話我說了他的私隱 我唔知係真架 所以我收回呢句

如果你仲係唔明.....

作者: Billy    時間: 2005-5-23 11:54:26

[quote:ebbc28df69="Jess&Burns"]
咁你做咩自已唔去選 要搧動其他人選先?

真係唔明. 上次話選業委會時. 好多人都叫你去選. 你又話自已唔係業主唔去選.
好多業主都話可以比份委託書你去做啦?! 你又唔做?

好啦. 選左出黎啦. 幾個月之內就嘈嘈閉 又扲d 法律文件出黎話可以再選過.
係~~~~~~係可以再選過. 咁為咩要再選過先? 都未比機會人地做野就話人地做得唔好. 咁好過份姐?[/quote]

好同意你講呢段.

唔好以為業委做得好過癮.
期實好多野做亦好辛苦.
我每次去旁聽都發現原來佢地做左好多野.
亦慶幸當日因為有波打冇出去選.
因為真係太花時間喇.
就係因為有人做左業委連活動都少了.

點都好等任期過左先算.
做野正面DPLEASE....
作者: Billy    時間: 2005-5-23 12:04:03

[quote:adde830fe6="G-NET"]即然我要求召開業主大會 我會講明大會包括這個議題. [/quote]

[quote:adde830fe6="G-NET"]
我並非業主.
[/quote]

有個問題想請教吓業主大會係咪業主先可以要求召開???? :?:
作者: G-NET    時間: 2005-5-23 12:55:31

各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我為什麼要選業委 我入去又點 我又沒有六票通過決議案. 如果我同朋友一齊參加業委會 我們有六票 到時候 管理公司都可以有各種理由唔聽. 跟本業委會只是一個諮詢機構 到時候 大家進退兩難 我點解要參選被和黃利用.

我不滿業委會 係因為它已經變成行政機構 想講屋苑問題 隨時被人話洩漏機密. 我無興趣入去同人玩政治. 我點解不可以要求重選 業委會又不是私人俱樂部. 想選業委的人為什麼一定要自己出面.

我希望其它業主能主動了解業主大會和業主委員會的分別 我們有權利只參加業主大會 不參加業主委員會. 兩個會同樣可以討論屋苑事務 同樣可以投票成立決議案 反而只有業主大會的決議案 先有法定效力.

最重要係只有業委會十人 明年有權決定是否續約管理公司 反而業主大會不能作此決定. 公契訂明明年四月一日 業委會就會變成屋苑臨時管理人 只有業委會可以決定新管理人 任期無限 而且一經業委會主席簽字 管理合約就無辦法推翻.
作者: G-NET    時間: 2005-5-23 13:16:49

[quote:b6b419c0e1="wychan"]讀多D書充實下自己和找份工作了解多D社會O既運作。[/quote]

你口口聲聲叫人守秘 你有什麼權利公開別人私隱 你咁講 我應該駁你還是不駁你.
作者: grassman    時間: 2005-5-23 13:17:18

好開心見G-NET返黎呢度,呢度會熱鬧好多。 每當有班人係度火紅火綠,會員登入人數特別高! :mrgreen:
作者: wychan    時間: 2005-5-23 13:26:21

[quote:17356fa24d="G-NET"][quote:17356fa24d="wychan"]讀多D書充實下自己和找份工作了解多D社會O既運作。[/quote]

你口口聲聲叫人守秘 你有什麼權利公開別人私隱 你咁講 我應該駁你還是不駁你.[/quote]

SORRY 我真係唔知你是雙失青年o架.. 如果我無意中說了你的私隱 我願意收回及向你道歉。SORRY :em14:  :em14:
作者: diedsee    時間: 2005-5-23 13:33:13

對於呢d 咁 technical ge 嘢 我冇command
但大家都為 rc 好遮 做乜攪成咁......
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-23 13:37:34

[quote:23decf687e="diedsee"]對於呢d 咁 technical ge 嘢 我冇command
但大家都為 rc 好遮 做乜攪成咁......[/quote]

都唔知係咪真係為rc 好遮. :?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-23 13:44:48

[quote:786f5649e2="grassman"]好開心見G-NET返黎呢度,呢度會熱鬧好多。 每當有班人係度火紅火綠,會員登入人數特別高! :mrgreen:[/quote]

雖然你講既係事實.
不過....有位人兄之前比人話完. :HIT:
你係咪無睇過呀?

提一提你...你已經有一個警告啦喎. 呢度唔係吹水游泳池呀.  :!:

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=7193
作者: Ice    時間: 2005-5-23 13:48:55

[quote:358be7c6a2="G-NET"]各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我為什麼要選業委 我入去又點 我又沒有六票通過決議案. 如果我同朋友一齊參加業委會 我們有六票 到時候 管理公司都可以有各種理由唔聽. 跟本業委會只是一個 到時候 大家進退兩難 我點解要參選被人利用.

我不滿業委會 係因為它已經變成行政機構 想講屋苑問題 隨時被人話洩漏機密. 我無興趣入去同人玩政治. 我點解不可以要求重選 業委會又不是私人俱樂部. 想選的人為什麼一定要自己出面. [/quote]

我唔係業主 亦無旁聽過業委會既會議.
曾經我以為你係為 rc 好 但宜家 我個人覺得你好似過左火.
睇完你既段文 我好奇怪:

你要批評業委會班人點點點 點點點 仲要要求重選.
但業主們叫你做 你又唔肯做喎. 話俾人利用.
好似 hales 咁講 選完出黎 你又唔滿意 咁你又要再嘈話要選過?
選到 d 業委岩你心意 順你既意願去做 我又可唔可以話佢地被你利用呢???
好似我地個政府咁 做完 d 政策出黎 都未見成效 見到有 d 唔對路又改黎.
咁真係可以改善個情況咩?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-23 13:51:17

[quote:ca7f5e02a8="G-NET"]各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我為什麼要選業委 我入去又點 我又沒有六票通過決議案. 如果我同朋友一齊參加業委會 我們有六票 到時候 管理公司都可以有各種理由唔聽. 跟本業委會只是一個 到時候 大家進退兩難 我點解要參選被人利用.

.[/quote]

[quote:ca7f5e02a8="G-NET"][quote:ca7f5e02a8="Tomato"]點解要重選業委會?[/quote]

如果現在提議召開業主大會 我認為就算開得成 都要等到十一二月 剛好離開上次業主大會一週年. 之於點解要重選業委會 理由好簡單 因為一定有業主想做業委 又或者上次落選的業主想再選. 即然我要求召開業主大會 我會講明大會包括這個議題. 而且重選可以由同一人再連任. 最重要係有機會改變業委會的運作模式.

如果想換管理公司 招開業主大會係必須的 我會再解釋.[/quote]

唔明白.

又話要重選業委會.
又話跟本業委會只是一個到時候 大家進退兩難 比人利用既工作.

你到底知唔知自已想點架?

立場明確d 啦. 唔該.
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-23 13:51:31

By the sense it's not a matter of 重選. You mainly point out is the problem of EMO. Even you're member of OC you felt 被人利用.
Remember comment is easy. BUT you didn't want to take any responsibilty of what you said & did ????
I don't agree that 只是一個 if you have point other members will support. OC is formed to make RC better.
OR Is there any underline reasons ? I guess is your personal anger with the EMO that's why you want to overthrow it by your effort.
At present OC is not following your ideas  made you upset. Therefore also need to be deleted.
Anyway think it over and summarize what's you want to do to improve RC not for your own  personal interest.
I don't think RC need a rebellion we don't need a dictator as well ! We need RC to be our Sweet home. Sorry..... :em16:  not a battlefield.
非業委會委員身份 only personal point of view.
作者: wychan    時間: 2005-5-23 14:17:02

如果有業主可以按公契拿出足夠業權推翻現業委會的話 咁就....

重選啦..

呢個係民主社會,如果有足夠業權份數舉行業主大會向業委提出不信任動議。改選都無防呀... 正所謂董建華都可以下台啦...

但係如果未能提出足夠業權份數的話,業委是要按規定做下去直至任期完結,因為業委最初都係由法定的足夠業權份數投票而所產生.. 委員是要向全體業主負責

所以 不滿意的業主們呀 請你們怏些出來開個居民大會 推翻業委會啦... 而其他不滿意的非業主(或非由業主正式授權代表)們呀... 唔該你收聲啦... 私人地方 閒人免進...

(以上言論以私人名義發出,並不代表業委立場)
作者: hales    時間: 2005-5-23 14:20:37

[quote:1ac94e321d="G-NET"]我希望其它業主能主動了解業主大會和業主委員會的分別 我們有權利只參加業主大會 不參加業主委員會. 兩個會同樣可以討論屋苑事務 同樣可以投票成立決議案 反而只有業主大會的決議案 先有法定效力.

最重要係只有業委會十人 明年有權決定是否續約管理公司 反而業主大會不能作此決定. 公契訂明明年四月一日 業委會就會變成屋苑臨時管理人 只有業委會可以決定新管理人 任期無限 而且一經業委會主席簽字 管理合約就無辦法推翻.[/quote]

我蠢....我唔係好明紅色果兩段阿.......... :?:
點解紅色果兩段好似有contradiction咁既?
咁到底只有業主大會的決議案先有法定效力 定係業委先可以去做決定??
如果業主大會決定要A公司做管理公司 但業委最後決定用B公司.
咁到底係業主大會用A公司既決定有法定效力?
還是業委會用B公司既簽字不能再推翻?
:dead:  :dead:  :dead:  :dead:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-23 14:31:28

Hales you're right ! That's why I asked G-net to point out the main point
summarize what's he/she  want to do to improve RC

呢個係民主社會
改選都無防呀... 正所謂董建華都可以下台啦...
:em11:  :em11:  :em11:
作者: hales    時間: 2005-5-23 14:39:20

[quote:6b3a01eccf="Hello Kitty"]Hales you're right ! That's why I asked G-net to point out the main point
summarize what's he/she  want to do to improve RC

呢個係民主社會
改選都無防呀... 正所謂董建華都可以下台啦...
:em11:  :em11:  :em11:[/quote]

其實我好多地方都唔係好明...... :em18:
但係唔知點問.... ops:

除左被quote出來既公契內容和有關法律條文我理解得到之外
其它地方我都唔係好明想講乜..... :em01:
因為唔係好明想講乜 所以令我唔知可以用乜野方法去問問題來加深了解. :em18:
作者: H and H    時間: 2005-5-23 14:43:21

[quote:35a2df518e="Ice"][quote:35a2df518e="G-NET"]各位業主可以不支持招開業主大會 但其它人有知道的權利.

我不滿業委會 係因為它已經變成行政機構 想講屋苑問題 隨時被人話洩漏機密. 我無興趣入去同人玩政治. 我點解不可以要求重選 業委會又不是私人俱樂部. 想選的人為什麼一定要自己出面. [/quote]

我唔係業主 亦無旁聽過業委會既會議.
曾經我以為你係為 rc 好 但宜家 我個人覺得你好似過左火.
睇完你既段文 我好奇怪:

你要批評業委會班人點點點 點點點 仲要要求重選.
但業主們叫你做 你又唔肯做喎. 話俾人利用.
好似 hales 咁講 選完出黎 你又唔滿意 咁你又要再嘈話要選過?
選到 d 業委岩你心意 順你既意願去做 我又可唔可以話佢地被你利用呢???
好似我地個政府咁 做完 d 政策出黎 都未見成效 見到有 d 唔對路又改黎.
咁真係可以改善個情況咩?[/quote]

我都有同感及唔明點解佢會覺得比人利用 有point就講清楚D 大家都唔係佢肚裡面條蟲 唔係人人都知佢想點就好似我我真係唔知佢做乜....所以都係收聲....
作者: H and H    時間: 2005-5-23 14:45:57

[quote:ea9dbafe25="hales"]其實我好多地方都唔係好明...... :em18:
但係唔知點問.... ops:

除左被quote出來既公契內容和有關法律條文我理解得到之外
其它地方我都唔係好明想講乜..... :em01:
因為唔係好明想講乜 所以令我唔知可以用乜野方法去問問題來加深了解. :em18:[/quote]你咁醒都唔明....難怪我更加唔知佢想講乜真係連問我都唔識問.....
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-23 14:56:01

陳日君主教:求主給你智慧!  :em12:
作者: G-NET    時間: 2005-5-23 15:40:31

I think I better use English to express my point.

There is a contradiction in the DMC. The owners meeting is the only legal authority in Rambler Crest. However to decide whether to continue the management agreement with the company. It is in the hands of Owners Committee because when there is no manager. The Owners Committee is the manager.

If owners meeting make a resolution not to continue the management agreement with current company. You are right that the owners committe does not need to listern the resolution by owners meeting. They can make any decision on thier own judgement.

Secondly the owners meeting is NOT organized by a single person I'm just the representative of them. I am not the owner and I cannot sign the convening letter.

So if you don't agree with this meeting don't sign and vote NO for re-election in the meeting.

Even if the meeting is convened by the manager then what is the difference. The meeting will also ask for re-election of OC. Why you will get upset for re-election of committee. It is suppose to be a meeting of discuss estate matter the only difference is that member has first priority to voice first.

Why only you have the right to voice first when other owners need to wait until the end of meeting to speak.
作者: hales    時間: 2005-5-23 16:00:28

You are just the representative of them?
What do means by "them" ? The Owner?

In first WHO give you the right to be the representative?
Are your meeting requested by MOST the RC OWNER?
點解..唔知道 亦唔知幾時 有人企左出黎搞大會 然後話俾我知呢個大會
有一個居民代表 代表了屋苑既業主...但最少原來 身為業主既我
都唔知道有件咁既事.....中途 無request 無徵詢同意 無簽字受權...
好似有o的奇怪喎??

我無意思針對任何人....不過有一點我真係忍唔住覺得很可笑.....
業主代表自己唔係業主........Do you think you are REALLY
can be the representative of "US"? (NOT THEM this point you should remind)

實話實說的....你個居民大會無過半數既owner受權 我又真係好質疑你個
所謂"大會"的認受性....一係你就搞大o的 搵夠過半數業權簽名支持你開
呢個大會......如果搞o的唔搞o的 搞左無意思既話 你係搞好玩的嗎?

我問o下既嗟......唔好介意.....我都想你真係可以認認真真咁搞到o的成果出黎囉..
而唔係不停乜野政治迫害 乜野機密敗露.....呢o的bxxx xxxt 野囉....
作者: Billy    時間: 2005-5-23 16:19:20

[quote:b4154dfa98="G-NET"]
So if you don't agree with this meeting don't sign and don't come to the meeting.
[/quote]

如果業主大會真係搞得成我有時間就一定到.
因為呢個會關係到rc亦關係到我屋企.

但如果你建議重選業委.
對唔住我一定投反對.

因為我覺得依家呢個業委已經做得好好.
我亦好滿意佢地所做o既野.
亦好多謝佢地為rc所付出o既.
呢一點對唔住我幫唔到你喇.....
作者: G-NET    時間: 2005-5-23 16:23:12

If made a mistake in the sentence. Everyone should come to the meeting and vote NO for re-election.

I am not the representative of you Hales. I am representative of the owners who wants to open a meeting. Currently 3 only does it answer you question.

In order to open a meeting we need to find more owners to support us. We need 80 owners to sign the convening letter and at least 160 owners to attend the meeting.

And you need to vote in the meeting to decides everything. Nor I am the person to suggest re-election initially but I support him however. And I will not hide my intend and trick people to the meeting.
作者: hales    時間: 2005-5-23 16:35:50

[quote:89b4ce75b6="G-NET"]If made a mistake in the sentence. Everyone should come to the meeting and vote NO for re-election.

I am not the representative of you Hales. I am representative of the owners who wants to open a meeting. Currently 3 only does it answer you question.

In order to open a meeting we need to find more owners to support us. We need 80 owners to sign the convening letter and at least 160 owners to attend the meeting.

And you need to vote in the meeting to decides everything. Nor I am the person to suggest re-election initially but I support him however. And I will not hide my intend and trick people to the meeting.[/quote]

哦~即係話你只係代表一些業主去搵一個業主代表嗟...
如果你想要搞大會我同意
但如果你想要去做乜野election去罷免現任既業委 除非你有可接受的事實
去証明現任既業委do nothing 否則我同billy一樣都係反對重選

如果你係無証據去証明現任業委有遺反到他們的業委守則 而提出呢個動議的話
我只係會覺得係因為個人的私慾而要罷免業委 同時我會覺得呢個行為
嚴重地不尊重上一次業主大會的議決囉

by the way 第一篇文所講及既野 我認為你可以考慮用上 "舉行下一任業委會
委員選舉" instead of "重選業委會委員"囉.....兩句說話 絕對有分別....
即使你覺得無分別 但係其它人睇一定會有誤會囉 除非你事實係想
罷免現任業委再重選啦
作者: dick queenie    時間: 2005-5-23 16:53:37

大家又無需要一面倒去插邊個邊個,問題在於業委會的價值同埋業委會的方針。
重吾重選吾重要,等如陳偉業成日丙董建華,要佢落台。但落台又點,有沒有更好方法來去攪好香港呢?業委會只不個係一個中間人,代表居民跟管理公司相討同埋積極改善。凡事必有恩果若然至少有一個人提出或者話業委會做得吾好,或者用其他方法,其他媒體,或者去政府部門投訴業委會,就己經足夠。作為業委就要正面勇於承擔,或者賞試自我儉討。用少少時間儉討一下業委會這半年裡面做得對與錯,方向同目標正吾正確。並非提出者沒有說服力並非業主就落哂防護網來去名節保身,相反我認為少少批評業委會都可以接受及正視。
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-23 17:30:18

若然至少有一個人提出或者話業委會做得吾好,或者用其他方法,其他媒體,或者去政府部門投訴業委會,就己經足夠

Really need to think more about it !!!!
Just as "et issue" those against & those pros are our neighbours then what should you do ?? The judgement is done according to DMC.
You pleased some BUT at the same time you upset some.
Therefore we need to figure out the majority. As I said in the past this only the will of most of RC residents. The minority should be considerated
& accepted. According to my mind the majority & minority have had a argument already so it's not a right time to discuss.

If that is the case please go ahead.
Make sure you know the meaning :
就落哂防護網來去名節保身,相反我認為少少批評all the members of 業委會都可以接受及正視

Only my personal opion not represent the point of view of OC
作者: wychan    時間: 2005-5-23 17:53:09

[quote:6f71f5e9a9="dick&queenie"]大家又無需要一面倒去插邊個邊個,問題在於業委會的價值同埋業委會的方針。
重吾重選吾重要,等如陳偉業成日丙董建華,要佢落台。但落台又點,有沒有更好方法來去攪好香港呢?業委會只不個係一個中間人,代表居民跟管理公司相討同埋積極改善。凡事必有恩果若然至少有一個人提出或者話業委會做得吾好,或者用其他方法,其他媒體,或者去政府部門投訴業委會,就己經足夠。作為業委就要正面勇於承擔,或者賞試自我儉討。用少少時間儉討一下業委會這半年裡面做得對與錯,方向同目標正吾正確。並非提出者沒有說服力並非業主就落哂防護網來去名節保身,相反我認為少少批評業委會都可以接受及正視。 [/quote]

dick 哥 你呢篇嘢係用你的個人名義或是業委會委員身份出呢?
作者: dick queenie    時間: 2005-5-23 19:26:59

[quote:b9e8efe8d2="wychan"][quote:b9e8efe8d2="dick&queenie"]大家又無需要一面倒去插邊個邊個,問題在於業委會的價值同埋業委會的方針。
重吾重選吾重要,等如陳偉業成日丙董建華,要佢落台。但落台又點,有沒有更好方法來去攪好香港呢?業委會只不個係一個中間人,代表居民跟管理公司相討同埋積極改善。凡事必有恩果若然至少有一個人提出或者話業委會做得吾好,或者用其他方法,其他媒體,或者去政府部門投訴業委會,就己經足夠。作為業委就要正面勇於承擔,或者賞試自我儉討。用少少時間儉討一下業委會這半年裡面做得對與錯,方向同目標正吾正確。並非提出者沒有說服力並非業主就落哂防護網來去名節保身,相反我認為少少批評業委會都可以接受及正視。 [/quote]

dick 哥 你呢篇嘢係用你的個人名義或是業委會委員身份出呢?[/quote]

業委??....who is 業委???
andy哥,你同我乜吾係藍澄網網友黎咩 :em12: ,話過誓死效忠Hales網主大人喎 :em14:  :em14:
作者: Billy    時間: 2005-5-23 20:12:45

[quote:cc5c96604f="dick&queenie"]
業委??....who is 業委???
andy哥,你同我乜吾係藍澄網網友黎咩 :em12: ,話過誓死效忠Hales網主大人喎 :em14:  :em14:[/quote]

依家網主係saga呀. :zdevil:
作者: Royhk    時間: 2005-5-24 00:19:52

[quote:676b9d10cf="hales"][quote:676b9d10cf="G-NET"]If made a mistake in the sentence. Everyone should come to the meeting and vote NO for re-election.

And you need to vote in the meeting to decides everything. Nor I am the person to suggest re-election initially but I support him however. And I will not hide my intend and trick people to the meeting.[/quote]

哦~即係話你只係代表一些業主去搵一個業主代表嗟...
如果你想要搞大會我同意
但如果你想要去做乜野election去罷免現任既業委 除非你有可接受的事實
去証明現任既業委do nothing 否則我同billy一樣都係反對重選

如果你係無証據去証明現任業委有遺反到他們的業委守則 而提出呢個動議的話
我只係會覺得係因為個人的私慾而要罷免業委 同時我會覺得呢個行為
嚴重地不尊重上一次業主大會的議決囉

by the way 第一篇文所講及既野 我認為你可以考慮用上 "舉行下一任業委會
委員選舉" instead of "重選業委會委員"囉.....兩句說話 絕對有分別....
即使你覺得無分別 但係其它人睇一定會有誤會囉 除非你事實係想
罷免現任業委再重選啦[/quote]

如果開業主大會我都同意但要重選或罷免現任既業委好似無必要同不會有太多人支持我想大家都係care RC 同不滿管業處多
作者: H and H    時間: 2005-5-24 00:39:59

[quote:6c031a5b5c="Royhk"]如果開業主大會我都同意但要重選或罷免現任既業委好似無必要同不會有太多人支持我想大家都係care RC 同不滿管業處多[/quote]Yes I agree too
作者: Tomato    時間: 2005-5-24 11:46:50

[quote:ec8e34141c="H&H"][quote:ec8e34141c="Royhk"]如果開業主大會我都同意但要重選或罷免現任既業委好似無必要同不會有太多人支持我想大家都係care RC 同不滿管業處多[/quote]Yes I agree too[/quote]

我都agree....

我始終覺得 而家ge業委會己經做左好多野...例如大堂個冷氣 換清潔公司 計劃中ge村巴同有線電視......都係業委會幫手 佢地已經做得好好 無須要重選業委員!!

好似G-NET所講 有業主可能想做 有落選業主可能想再選 咁佢地可以等下一屆....如果你話而家召開業主大會 都要等到11、12月先開到 剛好滿一年 (先旨聲明 我係唔知現任業委做幾多年0架!!) 假設佢地任期係一年 咁呢次就唔係重選 係叫"選新一屆業主委員會"....有分別0架!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2