藍澄灣業主社群

標題: 10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 [打印本頁]

作者: 老鼠倫大米    時間: 2005-5-20 11:30:04     標題: 10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧

一天有個年輕人來到王老闆的店裏買了一件禮物這件禮物成本是18元標價是21元.結果是這個年輕人掏出100元要買這件禮物王老闆當時沒有零錢用那100元向街坊換了100元的零錢找給年輕人79元.但是街坊後來發現那100元是假鈔王老闆無奈還了街坊100元.現在問題是:

王老闆在這次交易中到底損失了多少錢???(其中損失成本18元不要算成21元)
作者: rstfung    時間: 2005-5-20 14:18:32

$197
作者: H and H    時間: 2005-5-20 14:54:09

$97 right?
作者: bikbark    時間: 2005-5-20 15:25:44

$97
作者: Billy    時間: 2005-5-20 15:45:58

我都係$97.
佢話十個大學生9個錯.
咁多$97唔通......
作者: bikbark    時間: 2005-5-20 15:50:00

我個學位......係買返黎o架  :em01:
作者: hales    時間: 2005-5-20 15:51:33

我要唔同o的....我答100....... :x
作者: 肥度    時間: 2005-5-20 15:57:33

$118 ?
作者: hales    時間: 2005-5-20 15:59:26

impo......應得之利益應該計算在成本之內.... :x
作者: Billy    時間: 2005-5-20 16:09:37

[quote:42e7994134="hales"]impo......應得之利益應該計算在成本之內.... :x[/quote]

:shock: 咁都叫小學生數....
呢d係商人o既數先啱喎....
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-20 16:16:36

Is it $118 ?
$18 is the cost of the good & $100 for neighbour.
作者: grassman    時間: 2005-5-20 16:31:48

[quote:da674da40c="Hello Kitty"]Is it $118 ?
$18 is the cost of the good & $100 for neighbour.[/quote]

Neighbour gave you $100 before.

Lose $97 but gain one 假$100 and a 教訓。  個教訓=有$入左袋,以後會小心D,唔會再被人嘎! 除笨有精!
作者: dick queenie    時間: 2005-5-20 16:35:38

係咪$79呀?  

q. :?:
作者: J and P    時間: 2005-5-20 16:38:00

1. 各位同學,答問題首要看清題目! 題目已說明  (其中損失成本18元不要算成21元)
2. 事由一張假$100紙引起,捐失一定不會超過$100

方法一:
一張假$100,扣除應賺的$3 =$97

方法二:
找了$79+貨品成本$18=$97
作者: wychan    時間: 2005-5-20 16:38:44

[quote:20e1ccb6d4="Hello Kitty"]Is it $118 ?
$18 is the cost of the good & $100 for neighbour.[/quote]

但之前已經收左個客人$21 所以應該$118-$21 = 97.
作者: dick queenie    時間: 2005-5-20 16:59:56     標題: Re: 10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧

[quote:101e156518="老鼠倫大米"]一天有個年輕人來到王老闆的店裏買了一件禮物這件禮物成本是18元標價是21元.結果是這個年輕人掏出100元要買這件禮物王老闆當時沒有零錢用那100元向街坊換了100元的零錢找給年輕人79元.但是街坊後來發現那100元是假鈔王老闆無奈還了街坊100元.現在問題是:

王老闆在這次交易中到底損失了多少錢???(其中損失成本18元不要算成21元)[/quote]

快啲開故啦 :yeah:

q.
作者: hales    時間: 2005-5-20 17:02:33

impo....個鄰居係...廢既 可以唔駛理佢 因為佢係balance的 -100再+100
一開始買家 得到了 -$100 cash +$79 cash +$21蚊goods
so balance = $0

老闆就 +$100 cash -$79 cash -$21 goods (注意...貨品是21蚊....in sigle
trasaction.....成本是交易發生之前的事...........)
so.....balanced = $0........後來發現$100蚊是假的 所以佢掉左佢...

所以在"是次交易上"老闆係...損失了$100.....
:
作者: J and P    時間: 2005-5-20 17:40:27

直接當個客人冇比錢,而老闆係無程程比了$79現金+$18成本的貨品給客人=$97。其他唔洗理,只係擾亂思想,不影響結果。
作者: Man and Agnes    時間: 2005-5-20 17:58:46

我覺得

老細LOSS左$197

因為顧客得到左$79現金加18元貨=$97
鄰居係$0 (-$100+$100)
老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)
果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE
作者: hales    時間: 2005-5-20 18:04:41

[quote:56940b0a3b="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)
果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE[/quote]

你計少左老闆由鄰居手中所得到的$100散紙... 8)
作者: wychan    時間: 2005-5-20 18:06:59

[quote:9f9ae909c7="hales"]impo....個鄰居係...廢既 可以唔駛理佢 因為佢係balance的 -100再+100
一開始買家 得到了 -$100 cash +$79 cash +$21蚊goods

老闆就 +$100 cash -$79 cash -$21 goods (注意...貨品是21蚊....in sigle
trasaction.....成本是交易發生之前的事...........)
so.....balanced = $0........後來發現$100蚊是假的 所以佢掉左佢...

:[/quote]

呢個講法只可以成立在...
1. 即不包括在貨物轉售前的交易構成的成本風險上
2. "是次"交易 (即假設是次交易一定可以賺到成本風險上的利潤)

如果這個是答案 這問題只不過是一個足字虱的問題. 與教育程度無關...

否則 以整體損失來看 損失是 現金$97 及可以賺取 $3元的機會... 概念上可以說是$100 但會計上只可是$97而已....
作者: grassman    時間: 2005-5-20 18:07:59

[quote:7f346975f6="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE[/quote]

顧客賺$97,鄰居冇賺,老細又點會LOSS$197 呢?
作者: hales    時間: 2005-5-20 18:17:35

[quote:81f4758bbe="wychan"][quote:81f4758bbe="hales"]impo....個鄰居係...廢既 可以唔駛理佢 因為佢係balance的 -100再+100

呢個講法只可以成立在...
1. 即不包括在貨物轉售前的交易構成的成本風險上
2. "是次"交易 (即假設是次交易一定可以賺到成本風險上的利潤)

如果這個是答案 這問題只不過是一個足字虱的問題. 與教育程度無關...

否則 以整體損失來看 損失是 現金$97 及可以賺取 $3元的機會... 概念上可以說是$100 但會計上只可是$97而已....[/quote]

無錯無錯 8)
會計中 係LOSS $97....
+100-18-100+100-79-100 = -97....

在risk accessment上 係LOSS左:
$79 cash
$18 good
$3 profit
$infinity 無形資產...因為用假銀紙同人唱錢....召致了 誠信上的損失...
$unknown 機會......由於是次的損失 引致了老闆損失了可發展成本
在他的投資成本上少了$97cash and $3 可轉換成成本的利潤....
損失...可以係無限大......... 8)
作者: hales    時間: 2005-5-20 18:28:45

[quote:0da5b64e52="grassman"][quote:0da5b64e52="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

顧客賺$97,鄰居冇賺,老細又點會LOSS$197 呢?[/quote]

...分開黎計......

Debit
=========
($79) to 客人
($100 ) to 鄰居
($18 ) 資產成本
($100) 賠賞
=========
($297)

Credit
=========
$100 from 客人
$100 from 鄰居
=========
$200

P & L
=========
$200 - ($297)
=========
($97)

所以是次交易上 老闆係損失了 $297 元
得到了 $200 元.....哈哈

(得啖笑~笑完就算...唔好打頭....) :em10:
作者: joe    時間: 2005-5-20 18:53:30

cash outflow
(18)
(79)
(100)

cash inflow

= 100 - (18+79+100)
= 97.
作者: grassman    時間: 2005-5-20 19:42:20

你地醒o下啦!小學生數學呀!
作者: 肥度    時間: 2005-5-20 20:15:36

乜要咁複雜架咩 ?
賠返張100 蚊俾人 . + 無左件貨 $18...由頭到尾都賺吾到錢... 
咁咪118囉... ?
作者: hales    時間: 2005-5-20 20:35:13

[quote:6019f64ef8="肥度"]乜要咁複雜架咩 ?
賠返張100 蚊俾人 . + 無左件貨 $18...由頭到尾都賺吾到錢... 
咁咪118囉... ?[/quote]

咁果21蚊去左邊? 8)

等陣!!有古惑!!

假設我身上有79蚊同得一件貨...假設唔駛唱散張100蚊
有人俾張100蚊我 我應該找79蚊俾人 找錢之後咁我身上就有100蚊
無左件貨...原來張100蚊係假既....所以我掉左佢...
同我最初所比較呢個時候 我身上就唔見左79蚊...
同時無左件貨......但係件貨..真係賣左咖喎...

照計...應該係我某日之前唔見左18元 今次交易 就唔見左79元...
作者: hales    時間: 2005-5-20 20:36:16

[quote:f7a91790e3="grassman"]你地醒o下啦!小學生數學呀![/quote]

呢條係 10個小學生9個答錯的大學算術題..... 8)
作者: 加菲 Melody    時間: 2005-5-20 20:37:43

$97
作者: 肥度    時間: 2005-5-20 20:51:19

??
開頭嗰$100 蚊係個客俾你既...
跟住無散紙問人唱... < 去到呢度...嗰100 都吾係屬於你既>
你俾左件貨($21) + $79 散紙 = 100 <都係嗰客既> 自己袋$21
去到呢一刻...街坊話嗰張100 係假既...你賠返100 俾佢... 自己袋左既都係$21

咁其實係無左 $100 -21 = $79 呀...哈哈...考完試返到屋企先清醒返小小...之前我答 118 係錯既...哈哈
作者: hales    時間: 2005-5-20 20:56:42

[quote:114114f404="肥度"]??
跟住無散紙問人唱... < 去到呢度...嗰100 都吾係屬於你既>
你俾左件貨($21) + $79 散紙 = 100 <都係嗰客既> 自己袋$21
去到呢一刻...街坊話嗰張100 係假既...你賠返100 俾佢... 自己袋左既都係$21

咁其實係無左 $100 -21 = $79 呀...哈哈...考完試返到屋企先清醒返小小...之前我答 118 係錯既...哈哈[/quote]

good~
你既意見我同一樣!
好! 我既最後決定...79蚊!
重點係..."是次交易".... 8)
作者: wychan    時間: 2005-5-20 21:02:16

[quote:b489e85fd7="hales"][quote:b489e85fd7="肥度"]??

咁其實係無左 $100 -21 = $79 呀...哈哈...考完試返到屋企先清醒返小小...之前我答 118 係錯既...哈哈[/quote]

good~
你既意見我同一樣!
好! 我既最後決定...79蚊!
重點係..."是次交易".... 8)[/quote]

你地個個都錯.... "是次交易"是指我同老板買賃 所以佢冇損失 反而賺了3蚊 但是和街坊的交易中卻(間接)損失了$100。這是兩個transactions.

而day end佢共損失$97蚊..
作者: rstfung    時間: 2005-5-20 21:42:23

[quote:537cc94abb="rstfung"]$197[/quote]

我改答案 應該係$97

因為個賊用張假$100換了$79+一件貨
個街坊是0和 無賺錢.

咁即是話老板多咗張假$100少了不起79+一件貨之成本$18=$97
作者: Eddy Lam    時間: 2005-5-20 22:17:20

個個都講到好有道理咁 咁究竟係79 97定係197呀?  :em18:
作者: Billy    時間: 2005-5-20 22:23:18

[quote:0ad014ea4c="grassman"]你地醒o下啦!小學生數學呀![/quote]

真係唔明講到明係小學生數.
點解諗到咁複雜...... :?:
作者: Maggie Johny    時間: 2005-5-20 22:41:07

[quote:11d2a896e2="肥度"]??

個"賺左"既$21係假象 因為係假既$$ 其實自己袋=$0
而且俾左件貨既成本係($18)

所以
付出 = -$18 - $79
收入 = $0
overall = -$97
作者: Maggie Johny    時間: 2005-5-20 22:50:25

[quote:59492a2128="hales"][quote:59492a2128="肥度"]乜要咁複雜架咩 ?
咁咪118囉... ?[/quote]

咁果21蚊去左邊? 8)

等陣!!有古惑!!

假設我身上有79蚊同得一件貨...假設唔駛唱散張100蚊
有人俾張100蚊我 我應該找79蚊俾人 找錢之後咁我身上就有100蚊
無左件貨...原來張100蚊係假既....所以我掉左佢...
同我最初所比較呢個時候 我身上就唔見左79蚊...
同時無左件貨......但係件貨..真係賣左咖喎...

照計...應該係我某日之前唔見左18元 今次交易 就唔見左79元...[/quote]

件貨唔係賣左 o係係交易當日俾人呃左 係交易之前 件$18既貨仲係屬於你 但交易之後 你就損失左呢$18 所以損失應該計埋落是次交易度。
作者: 加菲 Melody    時間: 2005-5-20 23:31:38

作者: 肥度    時間: 2005-5-20 23:57:44

幾時出答案呀....
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-5-21 00:35:00

其實只有兩條數:
1.100元假既 - 損失$100
2.18元成本21元賣出 - 賺$3

合共 $97.00 - 就係咁簡單。

另一種睇法:
王老闆由頭至底比出既錢有:
18元成本同最後出既真100元,中途無過錢
不過過程中佢收左21 元
咁 $21-$18-$100 = $97
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 09:56:36

即係當係王老闆俾佐兩個人錢 一個係個客97 第二個係俾佐街坊100

所以係$197    8)

(^^) V
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 10:05:09

[quote:12d25199d1="hales"][quote:12d25199d1="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

你計少左老闆由鄰居手中所得到的$100散紙... 8)[/quote]

100散紙已經俾佐79個客啦已經
但係仲有18元的成本價
179 + 18 =197
作者: hales    時間: 2005-5-21 10:29:31

[quote:3ebf612b4f="Jess&Burns"][quote:3ebf612b4f="hales"][quote:3ebf612b4f="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

你計少左老闆由鄰居手中所得到的$100散紙... 8)[/quote]

但係仲有18元的成本價
179 + 18 =197[/quote]

唔係喎~~
俾個客既 79 蚊係來自個鄰居喎...佢自己無拎錢出黎喎 :?:
你計左 loss to 鄰居 and loss to 個客...
但無計到 gain from 鄰居喎 :?:
loss to 個客既錢係來自gain from 鄰居咖嘛 8)

所以 $100假銀錢當無收過 再100散紙借貸from鄰居 自己袋21 $79就俾左個客
in this moment 有$21 net income $100負債

finally 賠返100蚊俾鄰居 = +$21 - $100 = $-79
8)

我認為是次交易唔應該計算$18成本 因為人地無叫你計monthly balance
year end balance....而且事實上你係賣左件貨 只不過收返黎既$100
係壞帳.....from 借貸你係得到了$21現金的...呢$21現金抵消了部
份壞帳後 net loss 係 $79蚊....

:
作者: 加菲 Melody    時間: 2005-5-21 10:37:32

出答案未呀!!...王老闆在這次交易中損失了現金79元+禮物成本18元.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 10:44:07

[quote:2434d01941="hales"][quote:2434d01941="Jess&Burns"][quote:2434d01941="hales"][quote:2434d01941="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

但係仲有18元的成本價
179 + 18 =197[/quote]

唔係喎~~
俾個客既 79 蚊係來自個鄰居喎...佢自己無拎錢出黎喎 :?:
你計左 loss to 鄰居 and loss to 個客...
但無計到 gain from 鄰居喎 :?:
loss to 個客既錢係來自gain from 鄰居咖嘛 8)

所以 $100假銀錢當無收過 再100散紙借貸from鄰居 自己袋21 $79就俾左個客
in this moment 有$21 net income $100負債

finally 賠返100蚊俾鄰居 = +$21 - $100 = $-79
8)

我認為是次交易唔應該計算$18成本 因為人地無叫你計monthly balance
year end balance....而且事實上你係賣左件貨 只不過收返黎既$100
係壞帳.....from 借貸你係得到了$21現金的...呢$21現金抵消了部
份壞帳後 net loss 係 $79蚊....

到最后你件個客的79 同埋還俾鄰居的100都係王老細自已出的....
所以唔可能會係79架.
作者: stephenyeong    時間: 2005-5-21 11:17:03

I think net lost $197
作者: dracula    時間: 2005-5-21 11:22:24

原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 11:31:50

勿論答案係咩..我發覺Rc 既朋友都比較喜歡用腦同分析.
一條小小既問題 可以看到大家既分析能力係幾咁強!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 11:34:26

[quote:5fbe651aa0="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

佢都無賺. 果d 假銀紙黎架.
作者: 肥度    時間: 2005-5-21 11:52:57

[quote:8a317e0bb4="Jess&Burns"][quote:8a317e0bb4="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

佢都無賺. 果d 假銀紙黎架.[/quote]
點會係假呀....嗰100 係佢街坊俾佢...佢抽起21 自己袋...剩79 俾返客...

伯爵啱呀....哈哈....吾見左97 呀....
作者: FireFire    時間: 2005-5-21 12:05:27

損失$197蚊............ ops:
作者: stephenyeong    時間: 2005-5-21 12:08:04

[quote:f8d285a66b="stephenyeong"]I think net lost $197[/quote]

.... 應該是$97
同街坊換的100元應該唔計
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 12:17:48

[quote:408afaa828="肥度"][quote:408afaa828="Jess&Burns"][quote:408afaa828="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

點會係假呀....嗰100 係佢街坊俾佢...佢抽起21 自己袋...剩79 俾返客...

伯爵啱呀....哈哈....吾見左97 呀....[/quote]

係丫. 21 係自已袋呀. 咁已經係佢既錢啦喎.

但佢比個客既唔止79 喎. 係79 +18 = 97 ( 真銀)

之後. 佢重要比返真銀. $100 比街方喎.

咁重唔係100+97?
作者: hales    時間: 2005-5-21 12:41:29

[quote:aad400e7d9="Jess&Burns"][quote:aad400e7d9="肥度"][quote:aad400e7d9="Jess&Burns"][quote:aad400e7d9="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

伯爵啱呀....哈哈....吾見左97 呀....[/quote]

係丫. 21 係自已袋呀. 咁已經係佢既錢啦喎.

但佢比個客既唔止79 喎. 係79 +18 = 97 ( 真銀)

之後. 佢重要比返真銀. $100 比街方喎.

咁重唔係100+97?[/quote]

嘿嘿~重點...
就係你響邊度 突然出現 $21 蚊可以袋 and 突然出現 $79 俾個客...

個鄰居唔駛理佢喎...唔好俾個鄰居搞亂左....
你俾$100假錢佢 佢俾$100散紙你 後來佢發現係假錢
up to this moment係等於佢俾左$100散紙你 你仲未俾返$100真錢佢
到完成左貨品買賣後 你先俾返$100真錢佢
老闆 VS 鄰居 個net balance 係 = $0 咖....

其實由頭到尾你係無賠過錢俾鄰居 只係找換活動中 找同換呢兩個process
分別在兩個唔同既時間進行
....你只要將個找換process分成 為
老闆取得$100散紙 老闆將$100真現金給鄰居---兩個process
然後將 同年青人交易 呢一個process 夾係兩個process中間....就明白了

老闆取得$100散紙-->同年青人交易-->老闆將$100真現金給鄰居

同鄰居之間net balance = $0
同年青中之間的交易 = 支出 $79 支出貨品一件 收到一張假銀紙...
唔駛理個鄰居~只雖要計算同年青人果畢帳就ok了 8)
作者: FireFire    時間: 2005-5-21 12:45:20

其實用張紙寫低佢會好好計... ops:
作者: hales    時間: 2005-5-21 12:50:39

[quote:b008afc4bc="Mr. & Mrs. FireFire"]其實用張紙寫低佢會好好計... ops:[/quote]

從頭到尾在交易中所涉及的有形資產 只係 $100 散紙 售價為 $21 的貨品....
老闆後來拿出來的 $100 現金 ........................仲未get到? :mrgreen:
老闆只係從自己身上拎過$100現金出黎還俾鄰居that's all........
所有散紙 $79找續 袋左$21蚊 全部都唔係自己o的錢.......邊有可能會Loss
超過$100蚊.....

所以佢拎左$100 袋返$21 當無埋件貨都計($18)
都係 $100+$21-$18 都係$97蚊......
作者: grassman    時間: 2005-5-21 12:56:26

[演員招募]

現招募2個演員,分別要扮演:
1) 王老闆
2) 鄰居 (唔扮都係喇)

我做年青人 :em12:

Action:
年青人:老闆,黎件幾錢呀?

待續.....
作者: hales    時間: 2005-5-21 12:57:51

我做鄰居...

鄰居: Zzzzz.........Zzzzzzzzzzz...........
作者: 加菲 Melody    時間: 2005-5-21 13:41:52

咁搵 [滾你處] 啲人做王老闆.... :  :
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 17:12:24

[quote:556e470ad3="grassman"][演員招募]

1) 王老闆

Action:

待續.....[/quote]

老闆: $21 丫盛惠!
作者: grassman    時間: 2005-5-21 17:56:15

[quote:e3f4284505="Jess&Burns"][quote:e3f4284505="grassman"][演員招募]

1) 王老闆

Action:
[/quote]

老闆: $21 丫盛惠![/quote]

8) 年青人:哇!乜咁貴架!搵笨咩!平D得唔得呀!
8) 年青人:唔~~~! 無散紙喎,我得一百蚊紙咋! 人仔收唔收呀!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-21 18:53:19

[quote:caa79d8ff5="grassman"][quote:caa79d8ff5="Jess&Burns"][quote:caa79d8ff5="grassman"][演員招募]

1) 王老闆

Action:
[/quote]

老闆: $21 丫盛惠![/quote]

8) 年青人:哇!乜咁貴架!搵笨咩!平D得唔得呀!
8) 年青人:唔~~~! 無散紙喎,我得一百蚊紙咋! 人仔收唔收呀![/quote]

老闆:好啦.. 不過無"生痣瘡" 喎. 我去隔離換先

( 無鄰居喎? 點算?)
作者: grassman    時間: 2005-5-21 18:55:00

[quote:0199f4d74c="hales"]我做鄰居...

鄰居: Zzzzz.........Zzzzzzzzzzz...........[/quote]

喂!起身!到你啦!

(p.s. 呢一刻,老闆多左+$100)
作者: hales    時間: 2005-5-21 19:18:50

鄰居:咳!咳咳~嗯..乜事呀...嘈生哂...過主啦..
鄰居:Zzzzz............Zzzzz............
作者: dracula    時間: 2005-5-22 10:00:51

[quote:e236af8df2="grassman"][quote:e236af8df2="hales"]我做鄰居...

鄰居: Zzzzz.........Zzzzzzzzzzz...........[/quote]

喂!起身!到你啦!

(p.s. 呢一刻,老闆多左+$100)[/quote]

:em10: 劫匪: 打劫!! 囉哂d錢出o黎! 你...我叫你呀! 咋訓o個個! 囉哂d錢出o黎!  
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-22 10:17:22

:em17:

其實答案好明顯...係$97-
作者: dracula    時間: 2005-5-22 10:30:19

[quote:7a43b4670d="Jess&Burns"]:em17:

其實答案好明顯...係$97-[/quote]

咪係囉~ 如果當張$100係真o既~ 王老闆賣完賺+$3
而家佢賠番$100比人 +$3-$100=-$97  
作者: milk    時間: 2005-5-22 23:52:18

[quote:258c9f513b="dracula"] 劫匪: 打劫!! 囉哂d錢出o黎! 你...我叫你呀! 咋訓o個個! 囉哂d錢出o黎!  [/quote]談判專家︰劫匪,精精地你就好快o的投降,因為正苦將會投放大量資源去請救人質!

交換條件如下︰
私人飛機一架﹑遊艇一架﹑洋樓一層﹑番狗一隻及伴侶一位(不過唔包生仔)!

真係有你著數,冇你洩底,我依家留低聯絡電話號碼 Tel.: 9998 7654,你有興趣就 call 我啦! 8)
作者: Tomato    時間: 2005-5-23 00:01:48

路過小朋友: 媽媽 :face13: 呢班哥哥姐姐做咩呀.....我驚驚 要抱抱...     ??
作者: dracula    時間: 2005-5-23 01:43:30

[quote:aa2b2c3529="milk"][quote:aa2b2c3529="dracula"] 劫匪: 打劫!! 囉哂d錢出o黎! 你...我叫你呀! 咋訓o個個! 囉哂d錢出o黎!  [/quote]談判專家︰劫匪,精精地你就好快o的投降,因為正苦將會投放大量資源去請救人質!

交換條件如下︰
私人飛機一架﹑遊艇一架﹑洋樓一層﹑番狗一隻及伴侶一位(不過唔包生仔)!

真係有你著數,冇你洩底,我依家留低聯絡電話號碼 Tel.: 9998 7654,你有興趣就 call 我啦! 8)[/quote]

:em10: 劫匪: ye! 妳咪係好出名o個個啖鑵專家 "奶姐".... 不過我都係唔會投降o既!!!   :zdevil:
作者: milk    時間: 2005-5-23 01:51:55

[quote:3911cac868="dracula"][quote:3911cac868="milk"]交換條件如下︰
私人飛機一架﹑遊艇一架﹑洋樓一層﹑番狗一隻及伴侶一位(不過唔包生仔)![/quote] :em10: 劫匪: ye! 妳咪係好出名o個個啖鑵專家 "奶姐".... 不過我都係唔會投降o既!!!   :zdevil: [/quote]你一定記錯啦,"奶姐"上次幫個劫匪倒啖鑵o既時候,俾個劫匪亂槍射鬼死左喇~ :em05:

談判專家︰咁好條件都唔制伴侶一位~ :em12:
作者: dracula    時間: 2005-5-23 01:58:40

[quote:a4bd6b5b98="milk"][quote:a4bd6b5b98="dracula"][quote:a4bd6b5b98="milk"]交換條件如下︰
私人飛機一架﹑遊艇一架﹑洋樓一層﹑番狗一隻及伴侶一位(不過唔包生仔)![/quote] :em10: 劫匪: ye! 妳咪係好出名o個個啖鑵專家 "奶姐".... 不過我都係唔會投降o既!!!   :zdevil: [/quote]你一定記錯啦,"奶姐"上次同個劫匪談判失敗後,俾個劫匪亂槍射鬼死左喇~ :em05:

咁好條件都唔制伴侶一位~ :em12:[/quote]

:em10: 劫匪: :?: 唔通係 twins(雙皮奶)?? : ....伴侶一個已經夠喇......仲講咁多!! 訓覺o個個仲唔起身!?!  :x
作者: bikbark    時間: 2005-5-23 11:05:36

[quote:a0e97155da="dracula"][quote:a0e97155da="milk"][quote:a0e97155da="dracula"][quote:a0e97155da="milk"]交換條件如下︰
私人飛機一架﹑遊艇一架﹑洋樓一層﹑番狗一隻及伴侶一位(不過唔包生仔)![/quote] :em10: 劫匪: ye! 妳咪係好出名o個個啖鑵專家 "奶姐".... 不過我都係唔會投降o既!!!   :zdevil: [/quote]你一定記錯啦,"奶姐"上次同個劫匪談判失敗後,俾個劫匪亂槍射鬼死左喇~ :em05:

:em10: 劫匪: :?: 唔通係 twins(雙皮奶)?? : ....伴侶一個已經夠喇......仲講咁多!! 訓覺o個個仲唔起身!?!  :x [/quote]
路過o既5座b小姐: 訓覺o個個咪係5座o個個h生?! 佢撞聾ga 你要用大聲公大大聲o向佢耳邊嗌先得ga 好似咁 "h~生~  打~劫~ar~!!!"
作者: grassman    時間: 2005-5-23 15:16:00

[quote:eb8df70c9e="bikbark"][quote:eb8df70c9e="dracula"][quote:eb8df70c9e="milk"][quote:eb8df70c9e="dracula"][quote:eb8df70c9e="milk"]交換條件如下︰

:em10: 劫匪: :?: 唔通係 twins(雙皮奶)?? : ....伴侶一個已經夠喇......仲講咁多!! 訓覺o個個仲唔起身!?!  :x [/quote]
路過o既5座b小姐: 訓覺o個個咪係5座o個個h生?! 佢撞聾ga 你要用大聲公大大聲o向佢耳邊嗌先得ga 好似咁 "h~生~  打~劫~ar~!!!"[/quote]

唉!咁後生就攪成咁! 邊個嫁著佢就真係............唉! :
作者: diedsee    時間: 2005-5-23 20:34:43

唉....又有一班思覺失調病例 :
作者: dracula    時間: 2005-5-23 22:00:19

[quote:58adad4181="bikbark"][quote:58adad4181="dracula"][quote:58adad4181="milk"][quote:58adad4181="dracula"][quote:58adad4181="milk"]交換條件如下︰

路過o既5座b小姐: 訓覺o個個咪係5座o個個h生?! 佢撞聾ga 你要用大聲公大大聲o向佢耳邊嗌先得ga 好似咁 "h~生~  打~劫~ar~!!!"[/quote]

:em10: 劫匪: 我等唔切喇~ 我連佢 d 衫褲都洗劫哂 而家鎖o左佢o你廁所 不過....佢仲訓o緊... :em05:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2