藍澄灣業主社群

標題: 整冷氣唔知搵邊個! [打印本頁]

作者: rstfung    時間: 2005-5-18 15:32:36     標題: 整冷氣唔知搵邊個!

我家的冷氣壞了打去管理處問 佢話已過了保養 叫我自己去搵其他師傅整!  :x 又話如果要在屋外做工程 就要自己搭棚做 管理處一定唔會開船做!  :em13: 請問有無人响過了保養之後整過冷氣呢  :em14: 手續如何?
作者: Billy    時間: 2005-5-18 16:13:04     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:63e29ee61e="rstfung"]我家的冷氣壞了打去管理處問 佢話已過了保養 叫我自己去搵其他師傅整!  :x 又話如果要在屋外做工程 就要自己搭棚做 管理處一定唔會開船做!  :em13: 請問有無人响過了保養之後整過冷氣呢  :em14: 手續如何?[/quote]

我地唔係服務式住宅咩.
d服務去晒邊呀.
管理處冇人幫手搵架????? :evil:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-5-18 16:28:56

d服務去晒邊呀.

Billy do you think we have had in the past ??
作者: Billy    時間: 2005-5-18 17:04:45

[quote:1a2c86cc19="Hello Kitty"]
d服務去晒邊呀.

Billy do you think we have had in the past ??[/quote]

買樓果時話有架喎.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-18 17:28:13     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:70040c9a94="rstfung"]我家的冷氣壞了打去管理處問 佢話已過了保養 叫我自己去搵其他師傅整!  :x 又話如果要在屋外做工程 就要自己搭棚做 管理處一定唔會開船做!  :em13: 請問有無人响過了保養之後整過冷氣呢  :em14: 手續如何?[/quote]

簡直係浪費時間.
我兩星期前發現呢個問題時 佢又係咁答我.

之後 我地再打去. 話好似好多戶都有咁既問題. 又聽講佢地在報價.
佢先話" 而家係呀. 一係約個時間上黎睇睇個冷氣"
咁我問佢: 上黎睇咩架?
佢話: 上黎睇下壞咩.
我話: 點睇呀? 定有咩check 咁架?
佢話: 師傅會有儀器check 到架啦?
我話:咁係咪會check 到係邊度既問題架? 如果係裝配時既問題.咁我地係咪唔使負責.
佢話: 係.

好啦.於是便約了個時間.特登請假等佢個人上黎check 機啦.

上到黎. 5分鐘唔使就check 完.

check 左咩?
這是他留給我們的結論.及是次發現
”部機果然係壞左!!!"

費up!
作者: Hotcake    時間: 2005-5-18 18:10:20

嘩!!!!有冇搞X錯呀!!!! :evil:
作者: Tomato    時間: 2005-5-18 18:21:03     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:87820541b6="Jess&Burns"]
check 左咩?
這是他留給我們的結論.及是次發現
部機果然係壞左!!!"

費up![/quote]

:shock:  :shock:  :shock:
佢呢句說話果然係好精警 :HIT:
咁佢究竟係咪上你屋企運桔??
作者: Billy    時間: 2005-5-18 22:08:37     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:b5c7ae8e8d="Jess&Burns"]
”部機果然係壞左!!!"
[/quote]

真係好"專業"喎. :x
作者: grassman    時間: 2005-5-18 23:18:30     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:3b28ad2c71="Jess&Burns"]
5分鐘唔使就check 完.
[/quote]

仲好有效率,唔會阻你時間! :em11:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-19 11:39:15

比佢玩死.

佢話要答個棚 整部機 . 大約要幾千蚊. 唔過$5000-

好似要我比硬咁.
作者: Tomato    時間: 2005-5-19 12:05:10

咁搭棚係咪要自己搵人搭??定係佢地幫我搵???

自己搵又唔懂 佢地幫又信唔過........呢個係乜野世界 :em01: ??
作者: grassman    時間: 2005-5-19 12:31:33

[quote:560d8ec3ac="Tomato"]咁搭棚係咪要自己搵人搭??定係佢地幫我搵???

自己搵又唔懂 佢地幫又信唔過........呢個係乜野世界 :em01: ??[/quote]

如果你怕麻煩,通常整冷氣既人識搵搭棚師父!
作者: rstfung    時間: 2005-5-19 14:14:31

我終於找到方法找安裝冷氣的承判商!

協調(強記)冷氣工程公司 tel:23950608
作者: Mr and Mrs 123    時間: 2005-5-19 15:08:50

可以試下搵 『冷氣機 (豐澤) : 8108 4090 』 或直接找 Toshiba 冷氣維修熱線2684-2888
作者: 公公婆婆    時間: 2005-5-19 22:31:56     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:e9a4da9c5a="rstfung"]我家的冷氣壞了打去管理處問 佢話已過了保養 叫我自己去搵其他師傅整!  :x 又話如果要在屋外做工程 就要自己搭棚做 管理處一定唔會開船做!  :em13: 請問有無人响過了保養之後整過冷氣呢  :em14: 手續如何?[/quote]

你係入左伙一年定係剛入幾個月,因為保養期係一年,剛過,但我都有同樣問題,不過就因為係貨尾單位,只入伙幾個月,佢聲稱會幫手fight,但而加仍未有回覆! :em05:
作者: 加菲 Melody    時間: 2005-5-19 22:54:01     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:d59573469e="公公婆婆"][quote:d59573469e="rstfung"]我家的冷氣壞了打去管理處問 佢話已過了保養 叫我自己去搵其他師傅整!  :x 又話如果要在屋外做工程 就要自己搭棚做 管理處一定唔會開船做!  :em13: 請問有無人响過了保養之後整過冷氣呢  :em14: 手續如何?[/quote]

你係入左伙一年定係剛入幾個月,因為保養期係一年,剛過,但我都有同樣問題,不過就因為係貨尾單位,只入伙幾個月,佢聲稱會幫手fight,但而加仍未有回覆! :em05:[/quote]

今日管理處覆咗我佢話約好頂樓業主應該這幾日會落吊船幫我整到時整前一日會通知我因要我在家喎.....我信住先 :em16:  :em16: (因記錄不佳)
作者: 公公婆婆    時間: 2005-5-19 23:16:13     標題: Re: 整冷氣唔知搵邊個!

[quote:d3d5d3244a="加菲 & Melody"][quote:d3d5d3244a="公公婆婆"][quote:d3d5d3244a="rstfung"]我家的冷氣壞了打去管理處問 佢話已過了保養 叫我自己去搵其他師傅整!  :x 又話如果要在屋外做工程 就要自己搭棚做 管理處一定唔會開船做!  :em13: 請問有無人响過了保養之後整過冷氣呢  :em14: 手續如何?[/quote]

你係入左伙一年定係剛入幾個月,因為保養期係一年,剛過,但我都有同樣問題,不過就因為係貨尾單位,只入伙幾個月,佢聲稱會幫手fight,但而加仍未有回覆! :em05:[/quote]

今日管理處覆咗我佢話約好頂樓業主應該這幾日會落吊船幫我整到時整前一日會通知我因要我在家喎.....我信住先 :em16:  :em16: (因記錄不佳)[/quote]

咁係咪全世界一齊整架?唔知我地有冇份 :em08:
作者: monmon    時間: 2005-5-20 16:35:51

16號晚 個主人房冷氣去水喉漏水 ,細房水浸咁滯。留左三次message 管業處到今日都未覆。問過律師意見,維修費用由業主負責。其實搵管業處唔係要搵人負責,等得佢來維修都熱死左。只係想問一問條去水喉點走,等個冷氣師傅易做喲 。管業處咁態度真係唔掂,希望各受害業主可以一條心,等有機會時可以有攪作。
作者: 公公婆婆    時間: 2005-5-20 17:07:46

[quote:15789a4303="monmon"]16號晚 個主人房冷氣去水喉漏水 ,細房水浸咁滯。留左三次message 管業處到今日都未覆。問過律師意見,維修費用由業主負責。其實搵管業處唔係要搵人負責,等得佢來維修都熱死左。只係想問一問條去水喉點走,等個冷氣師傅易做喲 。管業處咁態度真係唔掂,希望各受害業主可以一條心,等有機會時可以有攪作。[/quote]

:em05: 唯一我試過佢地會快覆既方法係,一打去就話找佢地上司,或問佢邊個係主要負責人,咁就會即刻覆!又或者寫FAX!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-20 17:49:07

昨晚在信箱看到有通告喎. 你地睇左未呀?
作者: Kee 828    時間: 2005-5-20 22:33:17

[quote:e4eef99681="rstfung"]我終於找到方法找安裝冷氣的承判商!

協調(強記)冷氣工程公司 tel:23950608[/quote]

我部廳既冷氣機又壞了 上年已整過
今年又壞 :em08:
你是否已經整好冷氣機了 大約幾錢 :?:  可唔可以pm比我地
作者: Kee 828    時間: 2005-5-20 22:36:18

[quote:fe82688881="Jess&Burns"]昨晚在信箱看到有通告喎. 你地睇左未呀?[/quote]

我打過去問 管理處
去地話整係幫 D E 單位整機呀!! :em01:
唔關其它單位事... :em10:
作者: rstfung    時間: 2005-5-20 23:28:37

[quote:96888a9c3d="Kee 828"][quote:96888a9c3d="rstfung"]我終於找到方法找安裝冷氣的承判商!

協調(強記)冷氣工程公司 tel:23950608[/quote]

我部廳既冷氣機又壞了 上年已整過
今年又壞 :em08:
你是否已經整好冷氣機了 大約幾錢 :?:  可唔可以pm比我地[/quote]

仲未整 只係約時間 但因為我八月曾經幫襯佢叫佢幫我將其中一部出風機移去其他位置 所以送一年免費維修保 :em12:  佢話如果唔係部機壞 佢話應該唔駛人工錢  :yeah:  但就未知要唔要吊船或搭棚!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-5-20 23:55:18

[quote:e24f51ef5b="Kee 828"][quote:e24f51ef5b="Jess&Burns"]昨晚在信箱看到有通告喎. 你地睇左未呀?[/quote]

我打過去問 管理處
去地話整係幫 D E 單位整機呀!! :em01:
唔關其它單位事... :em10:[/quote]

唔關你事點你入落你信箱呀? 咪聽佢遊啦.

我h 單位 佢話關我事架喎.
作者: rstfung    時間: 2005-6-6 16:24:51

過了一個月及多次Complain  :x 我的冷氣已維修好了  :  好在今次唔駛搭棚  8) 只係响屋內整咗個lan鐘 個師傅話無雪種 最後佢將其中一條喉吉穿加咗雪種 全屋即刻涼返晒!   :mrgreen: 但佢話如果遲D有順風船最好就Call一Call佢 等佢Check下外面有無漏雪種 佢又話如果過多一兩年要洗冷氣機時 最好叫業主會定過時間全屋苑一齊開船洗 否則洗一次冷氣幾千蚊都落唔到樓!!  :em15:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-10 16:19:07

[quote:44bc79bd51="rstfung"]過了一個月及多次Complain  :x 我的冷氣已維修好了  :  好在今次唔駛搭棚  8) 只係响屋內整咗個lan鐘 個師傅話無雪種 最後佢將其中一條喉吉穿加咗雪種 全屋即刻涼返晒!   :mrgreen: 但佢話如果遲D有順風船最好就Call一Call佢 等佢Check下外面有無漏雪種 佢又話如果過多一兩年要洗冷氣機時 最好叫業主會定過時間全屋苑一齊開船洗 否則洗一次冷氣幾千蚊都落唔到樓!!  :em15:[/quote]

佢今日答棚 今日整.. 唔知今晚返去整好未呢? :roll:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-10 16:58:02

整好啦.............不過要比錢: $1000-  

佢話自然損耗喎~
作者: L and S    時間: 2005-6-21 00:59:30

Normally the supplier/contractor had a term stated in their contract to provide 24 months warranty period to developer after date of test and commissioning Or pass final inspection from relevant gov. department.
So the warranty should not expire until Oct this year.
However Fortress can't trust their promise means BS.
作者: fkf    時間: 2005-7-4 19:51:34

Reported to Estate Management Office for 2 months but still no reply!!!!!
作者: J and P    時間: 2005-7-6 14:48:09

[quote:994a7e2c54="Jess&Burns"]整好啦.............不過要比錢: $1000-  

佢話自然損耗喎~[/quote]

$1000 是否全包(棚架及維修) ?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2