藍澄灣業主社群

標題: 屋企成日跳fuse [打印本頁]

作者: Arbee    時間: 2005-5-17 12:41:34     標題: 屋企成日跳fuse

屋企久唔久就跳制(大慨一個月都跳一兩次) 曾經check 過係洗衣機問題 搵豐澤換o左個摩打以為冇事... 點知都仲係跳fuse .. RC o既工程部check 過又話冇問題 :?: ... 請問你o地有冇咁o既情況呀 ?
作者: 肥度    時間: 2005-5-17 12:42:48

無喎...咁耐以來...試過一次咋..但係都吾算係既...只係跳一跳電..d電視電腦全部reboot 囉
作者: Arbee    時間: 2005-5-17 12:45:32

我一跳就停廚房 廳同主人房O既電器 但係燈就冇問題 .. check 唔到  :?
作者: 肥度    時間: 2005-5-17 12:47:24

咁麻煩呀...我諗妳都係要攞返裝修既電線圖...換d專業人士check check 啦
作者: 肥度    時間: 2005-5-17 12:49:45

係喎...每次跳既時候 . 有乜電器開緊呀 ?
我都吾係好識呢d野...但係會吾會係雪櫃有事呀 ?
作者: beda    時間: 2005-5-17 13:09:33

我諗係三架冷氣
再開洗衣機...
因為我未試過...
作者: Arbee    時間: 2005-5-17 14:12:33

幾個月前 未開冷氣 都已經跳制 ..  我都諗緊可能係雪櫃有事 因為跳制o個陣 得雪櫃係keep 住用電 :|
作者: hales    時間: 2005-5-17 14:31:27

[quote:cf535a1d97="Arbee"]我一跳就停廚房 廳同主人房O既電器 但係燈就冇問題 .. check 唔到  :?[/quote]
搵個電器師傅上黎睇睇好喎
如果咁既情況應該係跳大掣喎....
你係廳同房+廚房一齊跳.......應該未必係關個洗衣機事
因為法例上電路既設計 係個廚房內所有插穌電路係要同個廳/房分開的
所以如果關個洗衣機事的話 應該只會個廚房無哂電...唔會影響到個廳..

所以你可能係跳左大掣....要搵師傅上去睇睇會比較好
作者: stephenyeong    時間: 2005-5-17 15:46:11

會唔會漏電 ?
作者: 肥度    時間: 2005-5-17 17:27:13

[quote:aa435b4dab="stephenyeong"]會唔會漏電 ?[/quote]

I think so. 因為入伙無耐既時.我都試過雪櫃入面漏水...仲漏到出黎....跟住搵人上黎整.
作者: grassman    時間: 2005-5-17 19:38:52

[quote:5561da273a="Arbee"]幾個月前 未開冷氣 都已經跳制 ..  我都諗緊可能係雪櫃有事 因為跳制o個陣 得雪櫃係keep 住用電 :|[/quote]

唔一定用住電既電器先有關,插住插蘇既都有可能因漏電而跳制!

你個case,電器或電線都可能有關,真係要搵電工睇下好D喎!
作者: Arbee    時間: 2005-5-17 22:53:59

已經約o左師傅聽日check o下 我都擔心係漏電 ...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2