藍澄灣業主社群

標題: RC 地產經紀佬Sale客手法 [打印本頁]

作者: P and R    時間: 2005-4-16 12:56:48     標題: RC 地產經紀佬Sale客手法

經紀佬 sale客啲手法都是一樣,首先帶你看啲高價盤,等啲買家感覺出樓價都在3000呎以上,之後買家話啲價錢貴,他們就會問買家打算買什麽價錢啲盤;然後就介紹啲market市價盤,一般都平10萬以上,等你覺得以經是平價盤,但事實上重可以平5萬左右!
有啲業主成日比人玩,以為真係有客看樓,其實比啲經紀佬做示範單位。
近來 RC啲樓價好似有啲回落 平時啲經紀佬帶我看樓盤,園景單位業主點都要 195以上啲才願意到地產舖頭內傾,但是近來好幾個(中原美聯經紀佬)話188都話有得傾,那即是話現時樓價約在188+3幾萬左右。
作者: vivian    時間: 2005-4-16 13:15:59

跌番晒唔係兩百個(683sq.f)喇 ?
夢醒了 !  :dead:
作者: calvin and mei    時間: 2005-4-16 16:03:35

:em01:  :em01:
作者: joe    時間: 2005-4-16 19:19:14

Thank you for telling us but we cannot control what people say.  We think it is the problem of the agent who misled the buyer that we are willing to sell at a low price but actually the price is clear input in their system.  I don't want to upset any people on the other hand we hope those property agents can respect us and not to give us any wrong signal.  Anyway we are not in a hurry to sell our property.
作者: hales    時間: 2005-4-16 20:37:00     標題: Re: RC 地產經紀佬Sale客手法

[quote:dda6555dd9="&R"]最近 我去左看樓盤,發覺啲經紀佬 sale客啲手法都是一樣,首先帶你看啲冇裝修喺盤...價錢都在3100~3300左右,然后去看啲高價業主盤(683叫230萬),等啲買家感覺出樓價都在3000呎以上,之後買家話啲價錢貴,他們就會問買家打算買什麽價錢啲盤;然後就介紹啲market市價盤,一般都平10萬以上,等你覺得以經是平價盤,但事實上重可以平5萬左右!

最可憐係RC有啲業主成日比人玩,以為真係有客看樓,其實比啲經紀佬做示範單位,最PK就是經紀看完樓後,背住業主同買家講 "亂開價-標準示範單位"   
{中原姓陳果位}。

近來 RC啲樓價好似有啲回落 平時啲經紀佬帶我看樓盤,我要求買喲園景683單位190萬以下 或(638~180萬),之前啲細單位(683)點都要 195以上啲業主才願意到地產舖頭內傾,但是近來好幾個(中原美聯經紀佬)話188都話有得傾,那即是話現時樓價約在188+3幾萬左右。
[/quote]

有人complain你將某人個單位地址打左出黎喎....
作者: diedsee    時間: 2005-4-16 22:02:48     標題: Re: RC 地產經紀佬Sale客手法

[quote:dd6051b21a="hales"]有人complain你將某人個單位地址打左出黎喎....[/quote]
單位 owner complain?
作者: hales    時間: 2005-4-16 22:11:30

yes ar
作者: J and P    時間: 2005-4-16 22:56:38     標題: Re: RC 地產經紀佬Sale客手法

[quote:145463ac27="&R"]最近 我去左看樓盤,發覺啲經紀佬 sale客啲手法都是一樣,首先帶你看啲冇裝修喺盤...價錢都在3100~3300左右,然后去看啲高價業主盤(683叫230萬),等啲買家感覺出樓價都在3000呎以上,之後買家話啲價錢貴,他們就會問買家打算買什麽價錢啲盤;然後就介紹啲market市價盤,一般都平10萬以上,等你覺得以經是平價盤,但事實上重可以平5萬左右!

最可憐係RC有啲業主成日比人玩,以為真係有客看樓,其實比啲經紀佬做示範單位,最PK就是經紀看完樓後,背住業主同買家講 "亂開價-標準示範單位"   
{中原姓陳果位}。

近來 RC啲樓價好似有啲回落 平時啲經紀佬帶我看樓盤,我要求買喲園景683單位190萬以下 或(638~180萬),之前啲細單位(683)點都要 195以上啲業主才願意到地產舖頭內傾,但是近來好幾個(中原美聯經紀佬)話188都話有得傾,那即是話現時樓價約在188+3幾萬左右。[/quote]

全港好多好多地產經紀都係咁啦! 有咩咁出奇?! 呢D銷售技巧好普遍。
我睇樓睇得多,地產agent呢行根本有更多更古惑的招數。
買賣家都好,最好信自已!
作者: P and R    時間: 2005-4-16 23:17:49

如有類同 實屬巧合.
作者: hales    時間: 2005-4-17 00:51:35

[quote:e2f06d45c8="&R"]我唸個業主太敏感 我都無寫明是那個單位 如有類同 實屬巧合.[/quote]
你係有寫左座數樓層同單位出黎........................
只不過係admin幫你delete左有關既資料.... :nowords:
作者: J and P    時間: 2005-4-17 01:07:30     標題: Re: RC 地產經紀佬Sale客手法

我剛剛租了層樓出去(唔係RC),經紀話租客願意可即日起租(通常是簽約一星期後起租),所以選了那個租客及經紀。

臨簽約果刻又唔係,根本租客冇話接受即日起租,(最後講到簽約後三日起租),經紀為做成生意,咩手法都有。
作者: diedsee    時間: 2005-4-17 01:33:56

[quote:8e5d99c334="hales"][quote:8e5d99c334="&R"]我唸個業主太敏感 我都無寫明是那個單位 如有類同 實屬巧合.[/quote]
你係有寫左座數樓層同單位出黎........................
只不過係admin幫你delete左有關既資料.... :nowords:[/quote]

I saw that info also.... :
作者: P and R    時間: 2005-4-17 02:37:18

[quote:af33c5f719="hales"][quote:af33c5f719="&R"]我唸個業主太敏感 我都無寫明是那個單位 如有類同 實屬巧合.[/quote]
只不過係admin幫你delete左有關既資料.... :nowords:[/quote]

那我真不應該把這東西寫出來...對唔住......Sorry for any inconvenience caused.. :em14: ..

謝謝Admin 把這資料删除....
作者: diedsee    時間: 2005-4-17 14:18:05

[quote:15ea91dc92="&R"][quote:15ea91dc92="hales"][quote:15ea91dc92="&R"]我唸個業主太敏感 我都無寫明是那個單位 如有類同 實屬巧合.[/quote]

那我真不應該把這東西寫出來...對唔住......Sorry for any inconvenience caused.. :em14: ..

謝謝Admin 把這資料删除....[/quote]
咁我又覺得唔係好大問題 起碼個業主可以知道比經紀佬搵笨 :em11:
作者: P and R    時間: 2005-4-18 04:52:40     標題: 希望有関"單位"可以見諒

咁我現在自己都覺得道德上唔好,太供開了,寫左座數樓層同單位出黎。希望有関"單位"可以見諒啦。 千萬唔好叫啲有背景"單位"人仕做嘢,例如紅牌警告等等!

不過真的聽到那位"出位"經紀的一番說話..在業主面前就說什麽好有設計品味..離開門口就說三道四..個業主叫賣這個價錢,以為自已真是屋邨樓王呀...廿萬裝修頂級音響..吹大啲呀笨....
真想打佢老板..施永青。
作者: Billy    時間: 2005-4-18 09:42:41

[quote:24ac1715b5="&R"]廿萬裝修頂級音響[/quote]

講緊Kyu喎.... :!:
作者: unicorn    時間: 2005-4-18 09:57:58

咁我現在自己都覺得道德上唔好,太供開了,寫左座數樓層同單位出黎。希望有sT"單位"可以見諒啦。 千萬唔好叫有背景"單位"人仕做,例如紅牌警告等等!

不過真的聽到那位"出位"經紀的一番說話..在業主面前就說什s泵n有設計品味..離開門口就說三道四..個業主叫賣這個價錢,以為自已真是屋樓王呀...廿萬裝修頂級音響..吹大呀笨....
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
d agent真係冇人性架
佢地最想你
高高都要買
之後比$#$@#咁多錢裝修
再平一平賣返出去
是但比佢右好賣右收得佣金就得
你地業主sit到fun街你既事
song盡天良
我個friend dump左10餅野裝修真係
叫佢
"係呀 冇得叫返高架啦"

真想打佢老板..施永青。
作者: dracula    時間: 2005-4-18 10:05:19

[quote:0253632436="unicorn"]咁我現在自己都覺得道德上唔好,太供開了,寫左座數樓層同單位出黎。希望有sT"單位"可以見諒啦。 千萬唔好叫有背景"單位"人仕做,例如紅牌警告等等!

不過真的聽到那位"出位"經紀的一番說話..在業主面前就說什s泵n有設計品味..離開門口就說三道四..個業主叫賣這個價錢,以為自已真是屋樓王呀...廿萬裝修頂級音響..吹大呀笨....
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
d agent真係冇人性架
佢地最想你
高高都要買
之後比$#$@#咁多錢裝修
再平一平賣返出去
是但比佢右好賣右收得佣金就得
你地業主sit到fun街你既事
song盡天良
我個friend dump左10餅野裝修真係
叫佢
"係呀 冇得叫返高架啦"

真想打佢老板..施永青。[/quote]

比著你係經紀的話 你都會啦~
無良經紀係隱瞞或過份誇大 買家或賣家如果只聽經紀講而自己欠缺分析 賣平o左及買貴o左都只好怨自己呢~
作者: joe    時間: 2005-4-18 14:29:12

Thank you P&R again.

We are really unhappy about the conduct of the agent.  Are you a RC owner or you are just a potential buyer?  Anyway we believe you are a justice person.  Do you think you can be our witness to point out the mis-conduct of the Agent (Mr. Chan)?  We definitely need to complain and need your full support!  Not only because of our benefit but also considering the benefit of other RC owners we do think it necessary to take action immediately.

Now my address had been widely spread amongst our circle as well as outsiders (which is unforgiveable) I am sure as a creator of this message I trust your wordings stated in the messages are in good faith so you should also know the consequences and the responsibilities that you need to bear now and in the future.

For other residents we think it is not appropriate for you to make any comments here.  If someone quoted your exact address and comment about your flat how would you feel? Please think about people feeling before writing any comments on nets.  Do remember what is RESPONSIBILITY.

We reserve our right to take whatever appropriate action.

Looking forward to your positive reply.
作者: Royhk    時間: 2005-4-18 15:12:33

oh...........take it easy.......brother!!! P&R 都係唔小心0者!!!!
作者: patty and jimmy    時間: 2005-4-18 15:30:47

大家都在rc天空下生活 應該以和為貴~~
                    :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o
作者: J and P    時間: 2005-4-18 15:33:13

I don't know the address of the flat.  :?:
I didn't find any address when I saw the message and made comments.  :shock:
作者: milk    時間: 2005-4-18 15:55:58

家和萬事興~家和萬事興~ :face13:
作者: eric_818    時間: 2005-4-18 16:50:57

不過宜家市場價  中高層 683 呎  唔係 6 座  唔望酒店
都只係 190 - 200 萬左右.

如果開 230 萬就似乎真係太高... ... :!:
作者: vivian    時間: 2005-4-18 17:30:03

早兩個星期 有日我問樓下中x經紀
他提議我賣 210萬
我問 : 低層都可以賣呢個價咩?
他說 : 呢家係做緊呢個價!
作者: Billy    時間: 2005-4-18 18:07:48

[quote:a038529c91="vivian"]早兩個星期 有日我問樓下中x經紀
他提議我賣 210萬
他說 : 呢家係做緊呢個價![/quote]

佢唔講高d邊引到你放盤呀.
到你放盤果時佢又會話依家rc跌左少少.
依家有個客出195萬你賣唔賣.
再唔賣遲d可能195都冇呀去引你快d賣.

亦有可能最後做左"demo apartment"都未定.
總之信d地產經紀一句都死啦.... :evil:
作者: eric_818    時間: 2005-4-18 18:33:25

[quote:ef9a1f6ee4="vivian"]早兩個星期 有日我問樓下中x經紀
他提議我賣 210萬
他說 : 呢家係做緊呢個價![/quote]

您個單位又點同呢?
6G 海景喎. :
作者: CJ    時間: 2005-4-19 13:05:32

check here- http://evalue.hangseng.com/eng/

This is quite useful as a reference!  :detective
作者: P and R    時間: 2005-4-19 16:44:33

[quote:617ead1663="joe"]
.... we think it is not appropriate for you to make any comments here.  If someone quoted your exact address and comment about your flat how would you feel? Please think about people feeling before writing any comments on nets.  Do remember what is RESPONSIBILITY..[/quote]

希望有関"單位"可以見諒

:em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:  :em14:
作者: unicorn    時間: 2005-4-19 17:17:31

佢唔講高d邊引到你放盤呀.
到你放盤果時佢又會話依家rc跌左少少.
依家有個客出195萬你賣唔賣.
再唔賣遲d可能195都冇呀去引你快d賣.

亦有可能最後做左"demo apartment"都未定.
總之信d地產經紀一句都死啦....
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

你唔好提啦
佢地D厚黑學至少phD
去hku教sine 左
去harvard lar!!!!!!!!!!
:em13: :em13: :em13: :em13: :em13: :em13: :em13: :em13: :em13: :em13: :em13:

至於p&r 同 joe
1. joe d 英文好好wor
2. 我都幫p&r講下好話
其實中中地產日日都唱緊joe架啦
p&r都係講事實... 冇心既
你不如save air去媽差中中地產 lar

米住 mr chan of centanet?
richard chan...
作者: CJ    時間: 2005-4-19 19:49:52

Sorry though I don't know which flat but if you judge by Hang Seng's evaluation price is more or less good ar if furnishing is also considered.

For example for tower 3 mid-high level:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-4-20 00:02:32

去 Heng Seng 個 web site check 左我同 H 隔離單位,相差成8萬!
嘩!發啦!發啦! :em04:  :em04:
作者: eric_818    時間: 2005-4-20 12:13:30

但係恆生果網上估價係估高左 o既... ... :!:

我叫我宜家做緊 mortgage 果間銀行重新估價
恆生高左 $150000.

只可所參考...  :detective
作者: P and R    時間: 2005-4-20 13:18:30

[quote:cebd7375e6="vivian"]跌番晒唔係兩百個(683sq.f)喇 ?
夢醒了 !  :dead:[/quote]

Vivian,你個新" 頭像 " 好正呀 好有Feel 靚女果隻....哈哈。
作者: J and P    時間: 2005-4-20 13:40:26

[quote:9c8918db49="eric_818"]但係恆生果網上估價係估高左 o既... ... :!:

只可所參考...  :detective[/quote]

一般由做緊按揭 果間銀行重新估價, 比起新做按揭估價會緊D低D!
作者: eric_818    時間: 2005-4-20 16:57:47

[quote:eb5f32fdb3="J&"][quote:eb5f32fdb3="eric_818"]但係恆生果網上估價係估高左 o既... ... :!:

一般由做緊按揭 果間銀行重新估價, 比起新做按揭估價會緊D低D![/quote]

莫非真係要我轉去第二間做... ... :sweat:

冇左 P - 2.6% 仲要俾一大筆錢. :em06:
作者: gp    時間: 2005-4-20 19:38:24

[quote:69f82cfa58="eric_818"][quote:69f82cfa58="J&"][quote:69f82cfa58="eric_818"]但係恆生果網上估價係估高左 o既... ... :!:

一般由做緊按揭 果間銀行重新估價, 比起新做按揭估價會緊D低D![/quote]

冇左 P - 2.6% 仲要俾一大筆錢. :em06:[/quote]

唔係喎 :roll:  我剛搞緊轉按 我間銀行個估價比恆生高o左兩萬. 個rate 係p-2.65% (原先個loan 只係p-2.625%) 仲唔洗補錢. :em09:
作者: eric_818    時間: 2005-4-21 11:49:37

[quote:802f689658="gp"][quote:802f689658="eric_818"][quote:802f689658="J&"][quote:802f689658="eric_818"]但係恆生果網上估價係估高左 o既... ... :!:

冇左 P - 2.6% 仲要俾一大筆錢. :em06:[/quote]

唔係喎 :roll:  我剛搞緊轉按 我間銀行個估價比恆生高o左兩萬. 個rate 係p-2.65% (原先個loan 只係p-2.625%) 仲唔洗補錢. :em09:[/quote]

我有 3 年罰息期... ... :em18:

仲要加轉按 o既 律師費
夾埋要成 $20000...  :em06:

仲要我 12 月先到期要供
到時轉隨時得 P - 2%... ...
作者: 榮仔    時間: 2005-4-21 18:44:51

HS 唔估個特高價點引你去幫襯啊??

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2