藍澄灣業主社群

標題: 旅行團同我地一齊等小巴!~ [打印本頁]

作者: 米    時間: 2005-4-12 14:33:08     標題: 旅行團同我地一齊等小巴!~

今朝一早返工時有班旅行團同我地一齊等小巴呀  :em18:

佢地一團人都起碼要分座2-3輛車先會座得晒 :em05:

返工時間咁搞法唔多掂bor~

好慘!  :dead:

作者: vivian    時間: 2005-4-12 15:29:18

其實d自由行比車錢好慢 三催四請都唔比
我見過好多司機都無佢地辦法
開車先 落車先問佢地囉  :dead:
作者: unicorn    時間: 2005-4-12 16:09:05

i have visited rc this week
i found that they have seriously affecting our life
(especially in shopping center and the minibus stop)
can we

draw a border so that they will not come into our area?
業權點計gar?
d買家會好唔高興
作者: vivian    時間: 2005-4-12 16:47:44

[quote:ae565836cd="unicorn"]draw a border so that they will not come into our area?
業權點計gar?
d買家會好唔高興[/quote]

太天真的想法 唔得架! 無人會睬您!  
和黃怎會容許藍澄灣劃定不准自由行出入?
藍澄灣的設施(商場 綠van...) 供自由行用 呢d已經是鐵一般的事實
無人話呢d設施係藍澄灣獨享?
您要記住 and 洗腦
藍澄灣 and 酒店 = 本是同根生的同父同母雙胞胎
認命吧 朋友! 慢慢您會慣!
作者: 米    時間: 2005-4-12 17:22:03

但係我地業主好慘喎 早上返工已經多人座小巴呀啦
呢家d旅行團仲 plan 咁早出去玩 仲同埋我地爭座小巴..... 咪要等好耐至上到車囉 :dead:
:em18: d小巴已經唔係黎得密呀啦........  點算.... :poor:

仲有呀.... 佢地唔排隊上車 企埋一面先 有車就即上去問路 跟住o岩既就座埋係位添喇..... 隊都唔使排!?  :?

作者: vivian    時間: 2005-4-12 17:30:37

我也很同情以上的情況
但想不到有什麼解決的方法
村巴 - 可有幫助?
可是帶出另一個更嚴重的問題 - 補貼
作者: 米    時間: 2005-4-12 17:43:42

[quote:9981111ace="vivian"]我也很同情以上的情況
但想不到有什麼解決的方法
村巴 - 可有幫助?
可是帶出另一個更嚴重的問題 - 補貼[/quote]

真係慘呀! 冇計....  :dead:
作者: Tomato    時間: 2005-4-12 18:33:08

[quote:8c401a83bc="米"]仲有呀.... 佢地唔排隊上車 企埋一面先 有車就即上去問路 跟住o岩既就座埋係位添喇..... 隊都唔使排!?  :? [/quote]

係lu.....我見個secure猛同佢地講排隊 佢地都唔聽.......

有次見到個自由行婆婆坐兩座位 一邊放左袋野...咁個後生仔想話坐低 猛叫個阿婆"唔該唔該" 唔該左好耐....講到架車都開 個阿婆都無意識拎起袋野 讓返個位出來........跟住後面個師奶忍唔住 叫阿婆拎開袋野 話人地要坐 阿婆先至好唔願意咁拎起袋野.......阿婆同行d伙伴都無出聲 淨係識得0向度食柑....... :hit:
作者: unicorn    時間: 2005-4-12 19:52:16

葉委會人們
你們記得蛇仔路業權點計否?
你們記得停車場業權點計否?
你們記得商場業權點計否?

先謝

我真係擔心嚇死gor d比我千sun萬苦昆黎睇樓既接棒人
作者: RABBIT    時間: 2005-4-12 21:56:33

今天早上打算等小巴返工 還未行到車站經已見到一大群<黃帽仔>排隊等不特意 已經上不到車 還要在於車龍上<打双>排隊 一條車龍上有兩條龍 睇見都不需排 這樣持續下去很不方便呀 :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x  :twisted:  :x
作者: 米    時間: 2005-4-12 23:12:09

哎~ 原來咁多人都遇過呢個問題 但係都真係冇計喎!
:? 佢地係旅行既人又係要座小巴出去玩既!
呀! 不過佢地又會唔 book 車出去既?!  奇怪喇~  :shock:
作者: MandyG室    時間: 2005-4-13 00:28:45

其實開專巴比佢地 酒店說不定有錢賺ga wor...
又時 同番班fd講屋企係咁..真係有o的"羅"
作者: dick queenie    時間: 2005-4-13 00:56:26

[quote:f4e0e905d6="Tomato"][quote:f4e0e905d6="米"]仲有呀.... 佢地唔排隊上車 企埋一面先 有車就即上去問路 跟住o岩既就座埋係位添喇..... 隊都唔使排!?  :? [/quote]

係lu.....我見個secure猛同佢地講排隊 佢地都唔聽.......

有次見到個自由行婆婆坐兩座位 一邊放左袋野...咁個後生仔想話坐低 猛叫個阿婆"唔該唔該" 唔該左好耐....講到架車都開 個阿婆都無意識拎起袋野 讓返個位出來........跟住後面個師奶忍唔住 叫阿婆拎開袋野 話人地要坐 阿婆先至好唔願意咁拎起袋野.......阿婆同行d伙伴都無出聲 淨係識得0向度食柑....... :hit:[/quote]

嗰果婆婆唔知係唔係紅梅婆婆呢? :zdevil:

q.
作者: 米    時間: 2005-4-13 10:11:34

唔係蕃茄黎呀! o個果係亞毛黎呀!   :
作者: Royhk    時間: 2005-4-13 10:17:38

所以有專巴係一個最可行的解方法補貼一~穨矬控o可行的每<C月補貼十多二+元那些反對的你明日同早上同自由人甚至不久將來和黃寫字樓的人一起共用88f88g引起問題嗎?
作者: dracula    時間: 2005-4-13 10:22:56

絕對係啦~ 專巴最終目的係分開班自由人/rc住客 等我地坐車唔使比佢影響 他日有專巴之後~ 最好將個小巴站搬遠 d o添~ 唔想載一班二班自由人o係蛇仔路進入 rc~
作者: vivian    時間: 2005-4-13 10:34:10

1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)
2.  RC村巴站放係蛇仔路
      (只准有住戶證的上車 或者憑票上車 隔絕自由行及外人(將來office的人)不准坐

呢個斬腳趾避沙虫的辦法 目的係保護RC的市容及提昇RC級數 大家行多兩步點睇?
作者: dracula    時間: 2005-4-13 10:43:45

贊成~
試想日後酒店一座開o左 迪士尼開埋 酒店入住率冇100都有 90% d 自由人佈滿成個 L5 小巴站.... 仲有商場~ D 旅行團成日o係o個度出入真係好討厭~
作者: vivian    時間: 2005-4-13 10:54:42

還有對面 office building 的朋友....
作者: J and P    時間: 2005-4-13 10:59:06

[quote:ab708eb2fe="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)
      (只准有住戶證的上車 或者憑票上車 隔絕自由行及外人(將來office的人)不准坐

呢個斬腳趾避沙虫的辦法 目的係保護RC的市容及提昇RC級數 大家行多兩步點睇?[/quote]

1000% 贊同! 正想如比。
作者: dick queenie    時間: 2005-4-13 11:00:16

[quote:ba42061b46="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)

呢個斬腳趾避沙虫的辦法 目的係保護RC的市容及提昇RC級數 大家行多兩步點睇?[/quote]

當日有個熱血青年,就係抱著一個咁既心態同目標,先去參選業委代表 :cry:
作者: J and P    時間: 2005-4-13 11:05:26

[quote:109c182749="dick&queenie"][quote:109c182749="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)

當日有個熱血青年,就係抱著一個咁既心態同目標,先去參選業委代表 :cry:[/quote]

支持住! 向你的目標努力呀!
(好似長今咁講: 我不會放棄! 任何人都不可教我放棄!)
作者: vivian    時間: 2005-4-13 11:08:54

[quote:fd3c9876a7="dick&queenie"]當日有個熱血青年,就係抱著一個咁既心態同目標,先去參選業委代表 :cry:[/quote]

革命尚未成功 同志仍需努力
共勉之!
作者: KK and J    時間: 2005-4-13 11:29:19

[quote:77e111d650="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)2.  RC村巴站放係蛇仔路

Agree :em11:
今日.琴日早上大約9:30時段都有數以百計自由人等車。何其壯觀 :em01:  :em01:
我想88F/88G小巴站搬番入去6座是唯一最快減少此等情況再次出現的最佳方法。
作者: RangerX    時間: 2005-4-13 15:08:54

頭先十一點幾係個小巴站度排隊等小巴去青衣城 站頭有架去葵芳既小巴上緊客 過左一陣架去青衣城既小巴黎到 停左係架去葵芳既小巴後面 咁排緊隊既人就好自然咁想行前去上車啦 突然間有十幾個自由行係側邊沖出黎 一擁而上! 原本排緊隊既人反而冇位上唔到啊 離晒譜!!!  :hit:
作者: saga    時間: 2005-4-13 15:11:04

[quote:fc3f2a2745="RangerX"]頭先十一點幾係個小巴站度排隊等小巴去青衣城 站頭有架去葵芳既小巴上緊客 過左一陣架去青衣城既小巴黎到 停左係架去葵芳既小巴後面 咁排緊隊既人就好自然咁想行前去上車啦 突然間有十幾個自由行係側邊沖出黎 一擁而上! 原本排緊隊既人反而冇位上唔到啊 離晒譜!!!  :hit:[/quote]

叫司機唔好開車 趕打尖班人落車
作者: RangerX    時間: 2005-4-13 16:33:59

[quote:c9178eeca0="saga"][quote:c9178eeca0="RangerX"]頭先十一點幾係個小巴站度排隊等小巴去青衣城 站頭有架去葵芳既小巴上緊客 過左一陣架去青衣城既小巴黎到 停左係架去葵芳既小巴後面 咁排緊隊既人就好自然咁想行前去上車啦 突然間有十幾個自由行係側邊沖出黎 一擁而上! 原本排緊隊既人反而冇位上唔到啊 離晒譜!!!  :hit:[/quote]

叫司機唔好開車 趕打尖班人落車[/quote]

做司機既最緊要有客有錢賺 你估佢會唔會理咁多丫哪?  :em16:
作者: vivian    時間: 2005-4-13 16:44:14

唔好怪司機 言語不通 無能為力
您看班自由行大多都不是廣東人
冇乜排隊守秩序的意識唔出奇
如果太過粗魯對待
又會話刻薄歧視自由行
班司機都好無奈!
作者: Hello Kitty    時間: 2005-4-13 16:45:14

[quote:cc64dc7942="RangerX"][quote:cc64dc7942="saga"][quote:cc64dc7942="RangerX"]頭先十一點幾係個小巴站度排隊等小巴去青衣城 站頭有架去葵芳既小巴上緊客 過左一陣架去青衣城既小巴黎到 停左係架去葵芳既小巴後面 咁排緊隊既人就好自然咁想行前去上車啦 突然間有十幾個自由行係側邊沖出黎 一擁而上! 原本排緊隊既人反而冇位上唔到啊 離晒譜!!!  :hit:[/quote]

做司機既最緊要有客有錢賺 你估佢會唔會理咁多丫哪?  :em16:[/quote]For me I won't let this van go. Then I'll RC security to come immediately to settle this matter. It is obvious I'll getting late in both situation then it will be better all of us are getting late. :
作者: patty and jimmy    時間: 2005-4-13 17:16:26

[quote:71cf5e8354="RangerX"][quote:71cf5e8354="saga"][quote:71cf5e8354="RangerX"]頭先十一點幾係個小巴站度排隊等小巴去青衣城 站頭有架去葵芳既小巴上緊客 過左一陣架去青衣城既小巴黎到 停左係架去葵芳既小巴後面 咁排緊隊既人就好自然咁想行前去上車啦 突然間有十幾個自由行係側邊沖出黎 一擁而上! 原本排緊隊既人反而冇位上唔到啊 離晒譜!!!  :hit:[/quote]

做司機既最緊要有客有錢賺 你估佢會唔會理咁多丫哪?  :em16:[/quote]

agree!
對於司機黎講 多一事不如少一事 只要架車滿客就得.  :em05:
作者: 米    時間: 2005-4-14 22:36:29

[quote:c57f5a3a62="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)

意見唔錯丫,行遠d都冇所謂,因為真係太多人迫車了! :em11:
作者: 米    時間: 2005-4-14 22:41:58

係大陸如果等車係唔使同唔會排隊上車呀,所以佢地係唔會明白亦都唔多識呢d禮貌的! 所以好難講得明佢地知道! :nowords:
作者: Tomato    時間: 2005-4-15 11:19:50

[quote:fd4b736278="米"][quote:fd4b736278="vivian"]1.  88F/88G小巴站搬去轉入去6座後面個停車處(從此不再見自由行)

意見唔錯丫,行遠d都冇所謂,因為真係太多人迫車了! :em11:[/quote]

以前個88F總站0向6座後面 123座ge鄰居認為太遠 好多時小巴上到中間站已經滿客 所以先至要求搬去中間站做總落腳點........所以搬站都係唔得 :poor:

小巴公司咁鍾意做藍澄生意 不如叫佢地開一條晨早自由行加班線 專車自由人
總站設0向1樓 小巴公司又有得賺 又唔駛班自由行長途跋涉上5樓搭車......我地又唔駛同佢地爭車坐.........呵呵 :
作者: hales    時間: 2005-4-15 11:26:27

[quote:8d55b53fde="米"]係大陸如果等車係唔使同唔會排隊上車呀,所以佢地係唔會明白亦都唔多識呢d禮貌的! 所以好難講得明佢地知道! :nowords:[/quote]

而家已經叫做好左咖喇 以前簡直係恐怖......
十幾年前我係廣洲上巴士 係幾十人 巴士未停就衝過去咖喇
然後又幾十人"一舊野"咁連推帶撞谷上車 谷到架車係無可能關得到車門
然後有o的人係半邊身申左出窗外面.....

搭火車都係咁上下情況 車箱門口有"一舊人"但係果班人係上車唔會有得坐既
想搭火車有位坐既話 無問題 但係你要由火車個窗爬入去霸位 而且仲要
由候車室"塞"入月台既速度夠快就比較有機會坐到位...

搭火車坐位係好重要...哈~ 因為無得坐就要企三幾個鐘...

以上既情況 係普偏當地既父母都會教o的小朋友咁做的
作者: vivian    時間: 2005-4-15 11:47:11

我察覺到其實蛇仔路入L5平台車路已經好繁忙
試想日後可能再有 RC shuttle bus and hotel shuttle bus 嘩!
話到尾都係酒店自私 如果酒店肯有免費的shuttle bus 係最好的安排 :

- 供應自由行 他們不用搭88F/88G
- 蛇仔路小巴站維持原狀 但少了自由行 少左人龍 秩序好d

但好有理由相信 小巴佬最唔想酒店開shuttle bus  因為大大減少他們的生意!!
作者: Hello Kitty    時間: 2005-4-15 12:10:19

Wow...  :em11: exactly... I got the same point of view.
For Hotel operator will willing to see we have our own RC shuttle they can save a lot of $$$ the  自由行 can take Mini Bus. The problem will be solved. Therefore we better complain the Hotel operator to Transportation Dept to force them to operate Hotel shuttle to their guest. Are you agree ?
作者: vivian    時間: 2005-4-15 12:18:53

[quote:3df5af2f10="Hello Kitty"]... we better complain the Hotel operator to Transportation Dept to force them to operate Hotel shuttle to their guest....[/quote]

Send complaint with photos to Transport Department
ask 區議員幫手 啦!
作者: grassman    時間: 2005-4-15 12:48:51

以前有人整過real time camear 藍澄灣,可唔可以搵個鄰居屋企(who對住Van仔站的)。
1) 可以拍下人龍情況做證據;
2) 睇下老婆返黎未 :em12: !

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2