藍澄灣業主社群

標題: 唔知大家有冇興趣... [打印本頁]

作者: patty and jimmy    時間: 2005-3-31 11:40:07     標題: 唔知大家有冇興趣...

我同個開旅運公司的uncle傾開rc的交通 佢提議我包車過海. 我諗過佢的提議唔錯 如果有多d人join 就拍版.

早上08:00 由rc 開 經西隧 到上環 中環 灣仔
晚上18:30 在灣仔開 經中環 上環 入西隧 到rc
星期一至五行走. 每位每程 $18 以月票方式 即每個月的日數減星期六日 減公眾假期 x $18

唔知你地有冇興趣 或者其他意見? 不過唔好太揚 我怕比小巴公司的人知道.
作者: Billy    時間: 2005-3-31 12:16:13

我諗你post左出黎佢地已然知道. :
作者: grassman    時間: 2005-3-31 12:26:44

趁早Delete左個post,再寫信比業委!
作者: kk-in-hk    時間: 2005-3-31 13:20:45

知都唔怕啦.
什麼也未開始做 佢地無你乎.
反而日後真係開波之後 先怕俾人封殺! 因為段估係無牌經營.
作者: vivian    時間: 2005-3-31 13:22:44

如果不是全日行走 都受到法例規管嗎?
作者: patty and jimmy    時間: 2005-3-31 13:47:08

我check過晒法例 出租車輛有兩個原則唔可以犯
1. 架車行同一路線唔可以連續超過 14 日
2. 唔可以上車入錢

咁我依家講呢架車 只行星期一至五 一定唔會犯1.
如果用月票形式 就唔會犯 2.

再加上 萬一佢查起上來 我會出示用私人名義租車的單據 佢都係無可奈何的.
作者: vivian    時間: 2005-3-31 15:38:26

如果係可行 可不可以set多幾班次
早上得一班太少了
我反而覺得放工有好多選擇亦不用趕時間
放工好多時都要在葵芳買東西
所以直接回到RC我並不適用
月票形式是很好的 快靚正
一夠鐘便開車
我提議個站不要在小巴站附近
免那些自由行又來問價
怕左佢!
如有9am有班次
我絕對有興趣!
作者: Crystal    時間: 2005-3-31 16:18:02

18蚊好似貴左d  :em03:
作者: vivian    時間: 2005-3-31 16:31:48

MTR $11.80 + $3 (88G)
只係貴少少 有位座 唔洗再見自由行 又煙味 又咳嗽...
可以在車上看報紙嘆早餐
專巴20分鐘便到了香港島
好正架
作者: Eric and Mandy    時間: 2005-3-31 17:22:48

Good idea but I think only one time slot can be a little difficult to other users as some neighbours will be working earlier than 8am or some will be working after 10:00am...  I really like this idea but just not very felixble.  :idea:
作者: patty and jimmy    時間: 2005-3-31 17:44:34

$18 唔算貴啦 一落樓就有車載到你過海 又唔洗你轉車. 一定有位坐 又唔洗同自由行爭車坐. 948 都要 $15.3 啦 地鐵都要 $11.8 + 88f /88g

不過想各位搞清楚一點 呢個世界係冇人會做蝕本生意的. 而且呢架車係以私人包車名義出現 所以 要架車開得成 一定要起碼 90% full. 月頭比錢 話之你日日唔坐 總之果個月夠 90% 人先會開. 所以 呢架車會以大部份人的上班時間來決定. 即係9:00前會到達灣仔等地方.

如果你地想在另一個時間包車 就要集合同你同一班車的人 不過無番咁多人就一定開唔成
作者: louis    時間: 2005-3-31 18:06:54

how about the insurance???
作者: vivian    時間: 2005-3-31 18:24:12

我唔係反對insurance
我都要好小心睇自己的出入
but one thing to note : 地鐵 的士88G 都無 insurance
正所謂大吉利
if accident happen 乘客係無得陪
似乎第三保險就一定要
是嗎?
And then 專巴公司的車輛要安全
Safe is important
作者: KK and J    時間: 2005-3-31 18:45:46

[quote:2d32c1791f="patty&jimmy"] 要架車開得成 一定要起碼 90% full. [/quote]o甘架車可以坐幾多人呀?
作者: patty and jimmy    時間: 2005-3-31 23:14:22

[quote:f587ca704a="KK & J"][quote:f587ca704a="patty&jimmy"] 要架車開得成 一定要起碼 90% full. [/quote]o甘架車可以坐幾多人呀?[/quote]

其實要計番條數
假設用 28 座 車租連油錢司機大約 350 來回西隧 100
咁如果有 25 人坐 就每人 18  :em11:
咁你地自己計下 如果要開多班 要有幾多人同你搭一架車  :roll:

至於insurance 方面 我唔太熟 不過應該都係當普通出租車輛
即係同你結婚租架van 一樣  :em19:
作者: stephenyeong    時間: 2005-4-1 02:30:09

$18 過上環 用多$2 座叮叮返公司
都好過我現在

$18 taxi 到青衣城 (兩個人) + 東涌線 $8.2 到九龍mtr + KMB 905 $8.9 過西隧.
平均一人 $26.1  :em06:
作者: vivian    時間: 2005-4-1 09:57:48

那麼是不是有25人"認頭"
每人合資每天$18便可成事?
I am interested in this !!
But no sure whether we can recruit 25 peoples to join
作者: KK and J    時間: 2005-4-1 11:57:52

28個人一架車,$18一程。我估都可以籌夠人搭,但是回程就唔是人人都可以搭到。如果做單程,價錢有無變呀?h:  h:
作者: vivian    時間: 2005-4-1 12:09:15

我都只會搭早上
prefer at 9:00 am (因我返10點)
作者: patty and jimmy    時間: 2005-4-2 13:57:31

沉晚同那個uncle吃飯 我幫你地反映了意見
佢話那兩個時段都係初步構思 所以如果你話叫佢只做朝早單程 都冇問題 價錢不變 因為都好似當私人包車咁計.
如果你地在另一時段都搵到廿幾個人同你share 佢都可以幫手.

如果你地想架車經上環或中環附近地方 都可以提出 我要問問那位uncle 那些路線是否可行.

所以 請有興趣的人士pm我或在這裡報名. 我要數人數 如果夠28人 就拍版!
現時想開的時間係 8:00 或 8:15. 如果全部人都係去上環或中環 咁架車唔去灣仔 就可以遲少少開 大家可以訓耐少少. 總之大前題係9:00 前到達尾站.
作者: vivian    時間: 2005-4-2 22:38:29

我好有興趣,一直都在這裡等消息
我因為返9:30 所以我希望9:00上車
9:00 藍澄---> 上環地鐵
請預我 等候您的好消息!
作者: 維也納    時間: 2005-4-3 00:37:13

[quote:d5f6f151ed="patty&jimmy"]$18 唔算貴啦 一落樓就有車載到你過海 又唔洗你轉車. 一定有位坐 又唔洗同自由行爭車坐. 948 都要 $15.3 啦 地鐵都要 $11.8 + 88f /88g......[/quote]

948用八達通13.8ja
作者: 維也納    時間: 2005-4-3 00:40:20

[quote:6f480dcaa4="stephenyeong"]$18 過上環 用多$2 座叮叮返公司
都好過我現在

$18 taxi 到青衣城 (兩個人) + 東涌線 $8.2 到九龍mtr + KMB 905 $8.9 過西隧.
平均一人 $26.1  :em06:[/quote]

948$13.8 上環下車+ $2 ting ting =15.8 可以嗎???

or 任何經美孚巴士 在總站轉 905
作者: stephenyeong    時間: 2005-4-3 01:28:54

[quote:c43035f119="維也納"][quote:c43035f119="stephenyeong"]$18 過上環 用多$2 座叮叮返公司
都好過我現在

平均一人 $26.1  :em06:[/quote]

948$13.8 上環下車+ $2 ting ting =15.8 可以嗎???

or 任何經美孚巴士 在總站轉 905[/quote]

無法啦... 我返十點 基本上九點才起身....
同948無緣.
作者: vivian    時間: 2005-4-3 07:28:18

專巴的好處就是100%掌握時間
可以在屋企樓下上汽車
不用等88F or 88G
唔洗怕驚無神整一大班自由行來
不用企地鐵
等巴士
走3號幹線快到亞媽都唔認得   :em11:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2