藍澄灣業主社群

標題: 村巴有希望了~~ [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2005-3-24 22:47:30     標題: 村巴有希望了~~

將有問卷關於 rc 居民自用 ge 村巴派發 8)
作者: YY and KC    時間: 2005-3-24 22:51:49

係咪真架????好野..........
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 23:05:32     標題: Re: 村巴有希望了~~

[quote:4d4ae3bddd="diedsee"]將有問卷關於 rc 居民自用 ge 村巴派發 8)[/quote]

邊個機構做o既問卷調查?
作者: diedsee    時間: 2005-3-24 23:25:23

我哋ge管業處
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 23:31:28

[quote:bb51ed4b78="diedsee"]我哋ge管業處[/quote]

乜唔係業委會咩?  :?:
啱啱收到小道消息 係我哋o既業委會成員幾經辛苦咁切咗個問卷出o黎 內容都係好積極同好正面o既. :em11:

by the way 乜o野係管業處? 係唔係即係=業委會呀? 段估都唔=管理處啩?
作者: YY and KC    時間: 2005-3-24 23:33:11

唔好理禁多啦 最緊要就係為我地爭取到村巴麻.........right?? :mrgreen:
作者: Emil and Jeff    時間: 2005-3-24 23:34:00

[quote:546981de12="leemoksau"][quote:546981de12="diedsee"]我ge管業處[/quote]

.?琣洧鴗p道消息 係我o既業委會成員幾經辛苦咁切個問卷出o黎 內容都係好積極同好正面o既. :em11:

by the way 乜o野係管業處? 係唔係即係=業委會呀? 段估都唔=管理處zN?[/quote]

唔同!!~~
管業處即係近一座L1 果班飯筒呀!!
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 23:38:31

[quote:129f17feb6="Emil and Jeff"]
唔同!!~~
管業處即係近一座L1 果班飯筒呀!![/quote]

:em07: 真係管理處?! 打死我都唔信佢哋有咁好死. :nowords:
作者: Billy    時間: 2005-3-24 23:41:15

[quote:9084be519a="leemoksau"][quote:9084be519a="diedsee"]我哋ge管業處[/quote]

啱啱收到小道消息 係我哋o既業委會成員幾經辛苦咁切咗個問卷出o黎 內容都係好積極同好正面o既. :em11:

by the way 乜o野係管業處? 係唔係即係=業委會呀? 段估都唔=管理處啩?[/quote]

應該係業委我係樓下都見到.
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 23:44:10

多謝業委員成員 辛苦哂!  :em14:
......雖然哩D係你哋應該做o既 :
作者: Pe仔    時間: 2005-3-25 00:52:42

等咁耐終於有村巴既消息啦~
大家記得係4/4前交番份form呀
唔想再同自由行日日爭車坐就記得快d填好交啦
機會難逄呀各位
作者: Royhk    時間: 2005-3-25 19:13:54

I hope it will run very soon!!!
村巴 replace 88F and 88F extend to Tsuen Wan because 43 & 243M take very long time.
But the chance is lower! Not enough passengers to open a mini-bus to Tsuen wan
作者: dracula    時間: 2005-3-25 21:52:33

其實由 RC 去荃灣真係好唔方便~ 我覺得就算由荃灣返青衣南 如果有小巴的話~ 一定會有好多人搭~
作者: Billy    時間: 2005-3-25 22:10:23

[quote:6abe20401a="Royhk"]
But the chance is lower! Not enough passengers to open a mini-bus to Tsuen wan[/quote]

我覺得係一個好提議.
我諗會多人搭過依家o既88F.
作者: Billy    時間: 2005-3-25 22:11:29

[quote:b67731ceb9="Billy"][quote:b67731ceb9="Royhk"]
But the chance is lower! Not enough passengers to open a mini-bus to Tsuen wan[/quote]

我覺得係一個好提議.
經青衣城再出荃灣.
我諗會多人搭過依家o既88F.[/quote]
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-26 01:41:43

點解只得來往青衣機鐵既村巴,而無葵芳呢? :x 何解?何解? :em01:
作者: dracula    時間: 2005-3-26 04:13:53

[quote:1a1290952f="Jeffrey & Shirley"]點解只得來往青衣機鐵既村巴,而無葵芳呢? :x 何解?何解? :em01:[/quote]

係咪去葵芳有錢賺~ 所以唔比開~
去青衣城就冇錢賺 所以由得我地開???
如果係咁~ 咁仲要間小巴公司做乜?
作者: grassman    時間: 2005-3-26 09:32:38

[quote:b8718b85a3="dracula"][quote:b8718b85a3="Jeffrey & Shirley"]點解只得來往青衣機鐵既村巴,而無葵芳呢? :x 何解?何解? :em01:[/quote]

如果係咁~ 咁仲要間小巴公司做乜?[/quote]

Now RC to Kwai Fong already p-2-p.   If I just pay $3 to get the p-2-p service I prefer use green van to Kwai Fong.   It's no need to maintain the car team in our cost.
作者: grassman    時間: 2005-3-26 09:34:28

[quote:4997e02946="grassman"][quote:4997e02946="dracula"][quote:4997e02946="Jeffrey & Shirley"]點解只得來往青衣機鐵既村巴,而無葵芳呢? :x 何解?何解? :em01:[/quote]

如果係咁~ 咁仲要間小巴公司做乜?[/quote]

Now RC to Kwai Fong already p-2-p.   If I just pay $3 to get the p-2-p service I prefer use green van to Kwai Fong.   It's no need to maintain the car team in our cost.[/quote]

I would more prefer the hotels have their own transportation for their customer.
作者: Billy    時間: 2005-3-26 10:39:02

如果去葵芳架車park邊????
我地唔係新x基o既新x會會比你park咩.
何況依家葵芳太多車喇我地去青衣城又近過葵芳.
作者: wai_wai    時間: 2005-3-28 01:08:25

張表格是否放在信箱內 :?: 我剛收樓一星期都沒有呢張表格 :face13:
作者: H and H    時間: 2005-3-28 01:45:37

[quote:11d0d6fbbd="wai_wai"]張表格是否放在信箱內 :?: 我剛收樓一星期都沒有呢張表格 :face13:[/quote]係呀 我都係向信箱到0羅的
作者: tsoi    時間: 2005-3-28 20:49:40

點解要用管理費補貼去開辦一條已有的路Z?88F)。可否考慮其它路Z芋A如美孚、荃彎等。因為大部份居民都是坐88G / 88F到地鐵轉,如果開一條新路Z言i減輕88G 及88F的負荷又可多一個選擇。
作者: eric_818    時間: 2005-3-28 21:11:20

[quote:271317b71e="tsoi"]點解要用管理費補貼去開辦一條已有的路Z?88F)。可否考慮其它路Z芋A如美孚、荃彎等。因為大部份居民都是坐88G / 88F到地鐵轉,如果開一條新路Z言i減輕88G 及88F的負荷又可多一個選擇。[/quote]

因為 88F o既 服務太差
所以有部份業主都希望可以村巴代替.
作者: leemoksau    時間: 2005-3-28 21:49:45

不過睇落好貴(管理費) 覺得唔係好值.
作者: grassman    時間: 2005-3-28 21:59:22

講黎聽下!
作者: leemoksau    時間: 2005-3-28 23:29:00

[quote:c9cdfd3ce9="grassman"]講黎聽下![/quote]

講乜o野o黎聽下呀? :?:
作者: eric_818    時間: 2005-3-28 23:36:22

[quote:2487874f81="grassman"]講黎聽下![/quote]

可以參考業委會問卷. 8)
作者: grassman    時間: 2005-3-28 23:36:32

[quote:19974a72f7="leemoksau"][quote:19974a72f7="grassman"]講黎聽下![/quote]

講乜o野o黎聽下呀? :?:[/quote]

你話: 不過睇落好貴(管理費) 覺得唔係好值.
咁有幾貴?
作者: leemoksau    時間: 2005-3-29 00:06:06

[quote:d4a282ce92="grassman"]

咁有幾貴?[/quote]

根據業委會問卷 除每次搭車費用外 仲有6位數字o既管理費.
作者: grassman    時間: 2005-3-29 00:15:21

[quote:5431b9b98b="leemoksau"][quote:5431b9b98b="grassman"]

咁有幾貴?[/quote]

根據業委會問卷 除每次搭車費用外 仲有6位數字o既管理費.[/quote]

有冇比較同區私人居苑既村巴呀?
作者: AgnesSarah    時間: 2005-3-29 00:53:22

我都覺得要用管理費補貼村巴是不妥當,應該要用者自付,況且現有小巴服務已經能到達青衣,無須要再開村巴去補貼小巴公司的服務不足,反而應該想辦法改善現有小巴的服務,又或促請酒店方面開辦酒店專車接其旅客。
作者: leemoksau    時間: 2005-3-29 07:28:38

[quote:0d840a9417="grassman"]
有冇比較同區私人居苑既村巴呀?[/quote]

冇. 所以我冇話貴 而係覺得唔值.
我同AgnesSarah的觀點一樣.
作者: Billy    時間: 2005-3-29 09:52:21

我就係支持既一個.
村巴可以確保班次同有時間預.
唔會好似88F咁由小巴公司話晒事.
作者: Tomato    時間: 2005-3-29 14:14:58

我唔係成日搭88F  我平日返工都唔需要去青衣城 只係間中去買0下野.....但係我都好支持有村巴去青衣城....

因為唔想酒店客再同我地爭小巴坐 希望有一架真正屬於我地、方便我地ge交通工具 (等酒店有專巴載佢地d客人 我諗我要等到頸都長....而且我地會變為被動 我地應該主動爭取返我地ge野....)

而且青衣城小巴可以作為試點 睇睇運作情況 為將來會唔會有葵芳、或其他路線村巴作參考....

不過有幾點我都想問問:
1. 有無可能真係用者自付呢?
2. 如果成事 第日個站會設0向邊呢?
3. 會用邊一類型車呢?van型?旅遊巴?
4. 會用乜野方法分辨居民?

以上問題 我諗都未有答案ge 我都係八卦講0下咋........ h:
作者: Johnny Lung    時間: 2005-3-29 17:04:27

辛苦哂!
作者: Johnny Lung    時間: 2005-3-29 17:11:38

如果係用管理費去補貼村巴 咁酒店客係唔係無得享用呀?
作者: P and R    時間: 2005-3-29 17:31:44

I think if we have our own 村巴 exclude 酒店客 our property price will go higher. I think only one 16-seater direct Tsing Yi MTR 村巴 is enough.
Keep our Rambler Crest with a good image.
作者: Johnny Lung    時間: 2005-3-29 17:54:44

絕對同意 :em11:
作者: hales    時間: 2005-3-29 22:16:34

[quote:1b76f81bbf="Tomato"]我唔係成日搭88F  我平日返工都唔需要去青衣城 只係間中去買0下野.....但係我都好支持有村巴去青衣城....

因為唔想酒店客再同我地爭小巴坐 希望有一架真正屬於我地、方便我地ge交通工具 (等酒店有專巴載佢地d客人 我諗我要等到頸都長....而且我地會變為被動 我地應該主動爭取返我地ge野....)

而且青衣城小巴可以作為試點 睇睇運作情況 為將來會唔會有葵芳、或其他路線村巴作參考....

不過有幾點我都想問問:
1. 有無可能真係用者自付呢?
2. 如果成事 第日個站會設0向邊呢?
3. 會用邊一類型車呢?van型?旅遊巴?
4. 會用乜野方法分辨居民?

以上問題 我諗都未有答案ge 我都係八卦講0下咋........ h:[/quote]

唔知個問卷係邊個發出來的呢.. :
不過我個人覺得要留意一下個 人次 的assumption 如果
到時人次不夠既時候 就有可能會加管理費所補貼既錢 或是要加車資了

我都唔知會點去分辦居民 不過希望會係用住戶証做到八達通的功能
可以用住戶証俾錢 不過最唔希望會發生既情況就係"入錢箱" and "買車票"
其實我對於"只有居民才可以乘搭"這個post不是很信任...
如果用住戶証直接俾錢既話 咁如果我同o的friend或屋企人一齊上車咁點搞?

所以又好似好有可能會係 入錢箱 或是買套票再憑票登車...
如果入錢箱既話 根本唔可能阻止酒店住客登車 到時人地衝上黎 入左錢
咁點算? 唔通個司機真係會趕佢落車???不可能吧...

如果係買套票既話 住客憑住戶証去管理處買10張 20張 100張車票
再上車入票 這樣的話就可以解決業主的朋友們可以一齊座車這個問題
正常地同時又可以阻止酒店客坐車 但引起到
我考慮到一個"不正常"的情況 酒店老闆也是業主 正常來說佢地係一樣可以去
買車票 再"租房送車票" 這樣子 就一樣唔可以阻止到酒店客上車了
除非補貼既錢真係分得好開 只有住宅部份的收入才會count落去呢..
作者: leemoksau    時間: 2005-3-29 22:26:12

其實有冇可能將住客同酒店客o既小巴站分開?
六座至酒店之間有個小巴站 如果俾酒店客"專用" 咁佢o地又唔使行咁遠到三座同五座之間搭小巴 我o地又唔使同佢o地逼. 可行否?
作者: hales    時間: 2005-3-29 22:27:48

[quote:46c56348bf="leemoksau"][quote:46c56348bf="grassman"]
有冇比較同區私人居苑既村巴呀?[/quote]

冇. 所以我冇話貴 而係覺得唔值.
我同AgnesSarah的觀點一樣.[/quote]

我都知叫貴定係唔貴 不過我只會讚成用者自付...
但完全用者自付的話 睇黎唔可能會比現在的 2.6平...
咁...做乜要由管理費補貼村巴 然後村巴個車資仲要貴過而家?
如果補貼少o的 坐村巴既人就要俾更貴既車資 咁佢地有乜著數?
分分鐘而家2.6而家補貼3x萬的話村巴都要$3.5了....
如果 0 補貼又係$3.5?? 不可能吧.......
如果補貼多o的 車資可以回到同88F一樣既話 咁平時都極少 甚至唔去
機鐵站既人 又變左補貼了其它人了..

不過我個人覺得係無必要大家夾出黎既管理費去補貼村巴之後 個車資
都仲要貴過而家架88F...咁會唔會有少少多餘?  :dead:
even就算補貼後 車資同而家架88F一樣既話 我都覺得唔值.....
作者: hales    時間: 2005-3-29 22:29:51

[quote:8dfb4a4602="leemoksau"]其實有冇可能將住客同酒店客o既小巴站分開?
六座至酒店之間有個小巴站 如果俾酒店客"專用" 咁佢o地又唔使行咁遠到三座同五座之間搭小巴 我o地又唔使同佢o地逼. 可行否?[/quote]

physically可以分開佢地 但唔可能阻止佢地.....
如果換轉係你 3-5之間個站好多人 都會自自然然走去6座果邊偷雞上車...
同樣地 佢地都係一樣會咁諗.....分開站只可以減低個posibility 但唔可以把
"可能"變成"不可能"...........................
作者: leemoksau    時間: 2005-3-29 22:32:48

如果果邊車資平D呢? 有冇幫助?
作者: hales    時間: 2005-3-29 22:40:36

[quote:925b46f585="leemoksau"]如果果邊車資平D呢? 有冇幫助?[/quote]
酒店果邊車資平O的????

如果係咁...咁我不如去酒店果邊搭...........................
作者: leemoksau    時間: 2005-3-29 22:44:55

[quote:9015278a6f="hales"]
酒店果邊車資平O的????

如果係咁...咁我不如去酒店果邊搭...........................[/quote]

咁啱啦. 酒店果邊車資平D 兼直達青衣城. 如果住客唔介意同酒店客一齊 就到六座果邊搭.
作者: hales    時間: 2005-3-29 22:47:03

讚成讚成~~我唔介意 88F 加價加到3蚊但要經青衣碼頭....
最好佢可以分段收費出埋荃灣MTR....
作者: leemoksau    時間: 2005-3-29 22:50:24

[quote:852c16deab="hales"]讚成讚成~~我唔介意 88F 加價加到3蚊但要經青衣碼頭....
最好佢可以分段收費出埋荃灣MTR....[/quote]

青衣碼頭咁近 好心你行過去啦. :nowords:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2