藍澄灣業主社群

標題: 討論離題問題 [打印本頁]

作者: Billy    時間: 2005-3-23 23:44:55     標題: 討論離題問題

[quote:6108b7e3f9="leemoksau"][quote:6108b7e3f9="Billy"]不如去吹水泳池開過topic再討論啦.[/quote]

你咁執著 啱接任系統管理員職務. 就提名你啦.[/quote]

唔係執著係尊重.
人地咁辛苦set條rule做咩.
點解有rule唔follow.
只不過係吹水要去吹水泳池姐.
又唔係唔比地方你吹水同off topic.
作者: leemoksau    時間: 2005-3-23 23:57:12

for example: (足球大本營)

[quote:59ea2a671a="xxxx"]唔係  應該9-10月先去日本  去曼谷幾日之嗎!!!![/quote]

[quote:59ea2a671a="xxxxxxxx"]To Happy ar?[/quote]

咁又算唔算係off topic呢?
作者: grassman    時間: 2005-3-24 00:05:40

Don't use "RC football club" as example.  Inside that club it is free to blow water aspecially football club members.   

You know the team member's friendship is not just build on the football playground but also here!
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 00:07:34

[quote:15a6d5478a="leemoksau"]如果出topic o既同發表文章o既同睇o既都唔介意 都無傷大雅姐. [/quote]

that's what i mean.
作者: bikbark    時間: 2005-3-24 10:09:13

the difference is:
there's no straight rule for "interest zones" like football club beauty and health home decor entertainment and etc. therefore these interest zones are grouped under 生活百科/志趣相投. they are set up for leisure.
作者: vivian    時間: 2005-3-24 10:21:11

我未睇過其他網站 佢地的離題法規係點?
我自己覺得 唔好離得太過份就無問題
如果是單對單的對話 同topic完全無關係 就不如用PM傾
或者另開一條thread會好d !!
作者: Royhk    時間: 2005-3-24 11:28:46

日日都係咁反而民生問題或rc既管理質素等.......就越來越少人討論!!!!
作者: dick queenie    時間: 2005-3-24 11:41:30

[quote:74c366a81b="Royhk"]日日都係咁反而民生問題或rc既管理質素等.......就越來越少人討論!!!![/quote]

你鐘意咪講多0的囉,唔食飯都要講,記住至少每隔兩秒就好講一次喎,唔係驚大家會唔記得左喎...仲有請問你有冇打算參選特首同煲呔曾FIGHT過呢?   :?:

Q.
作者: Royhk    時間: 2005-3-24 11:50:17

Q

如果你覺得我的話係錯的 sorry!! 這裹不是目的要討論和提高rc的quality 鳴?
此外 please learn 尊重別人
作者: Royhk    時間: 2005-3-24 11:57:10

dick&queenie

dick 你係業委會委員嗎?
作者: dick queenie    時間: 2005-3-24 12:00:55

[quote:8bd0e0e7d7="Royhk"]Q

please learn 尊重別人[/quote]

呢句野我都想同你講喎!!!

q.
作者: dick queenie    時間: 2005-3-24 12:05:13

[quote:bd9847b753="Royhk"]dick&queenie

dick 你係業委會委員嗎?[/quote]

又如何?!  你可以去check0下的管理公司記錄

q.

p.s. 我地係業主[/left]
作者: dick queenie    時間: 2005-3-24 12:16:28

[quote:e2e8b97af9="Royhk"]Q

如果你覺得我的話係錯的 sorry!! [/quote]

唔該 :em14: ...我有邊隻字話你錯呀??  你有你講,我有我講,我唔通係咁記住呢度0的0野0係心度囉喎...
:em18:
q.
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 18:19:44

[quote:3199500885="Royhk"]日日都係咁反而民生問題或rc既管理質素等.......就越來越少人討論!!!![/quote]

咁係因為討論民生或rc既管理質素哩類話題比較敏感 容易有唔同意見 而未必每個人都可以接受同自己唔同o既觀點 所以容易引起爭執. 1500戶 每一戶的觀點可能都有少少唔同 唔會完全一致.

以我本人為例 以前我都曾經積極參與討論 我都唔知自己算係溫和定係激進. 依家 大家隔離隣舍 朝見口晚見面 為咗避免引起不必要的爭執 我都好少參與討論哩類嚴肅話題 只會吹吓水. 我相信好多人都同我一樣 包括果D業委會成員 佢地只會上o黎睇 而唔會發表文章或參與討論.
作者: Royhk    時間: 2005-3-24 19:09:05

[quote:c2bf1068c8="leemoksau"][quote:c2bf1068c8="Royhk"]日日都係咁反而民生問題或rc既管理質素等.......就越來越少人討論!!!![/quote]

咁係因為討論民生或rc既管理質素哩類話題比較敏感 容易有唔同意見 而未必每個人都可以接受同自己唔同o既觀點 所以容易引起爭執. 1500戶 每一戶的觀點可能都有少少唔同 唔會完全一致.

以我本人為例 以前我都曾經積極參與討論 我都唔知自己算係溫和定係激進. 依家 大家隔離隣舍 朝見口晚見面 為咗避免引起不必要的爭執 我都好少參與討論哩類嚴肅話題 只會吹吓水. 我相信好多人都同我一樣 包括果D業委會成員 佢地只會上o黎睇 而唔會發表文章或參與討論.[/quote]

如果係咁 這forum就有問題了 變做吹水綱 失去這forum的原本意義. 亦只會越來越少人來這裡 這就是最大的問題呀!!!!
或者我從來不參與你們的gathering所以我沒有這問題吧!!
但我覺得有唔同意見係好事 如果所有討論得一面支持 要這forum來做什麼??大家隔離隣舍 朝見口晚見面 不等於要意見一致亦不等於要為唔同o既觀點而爭執大家又唔係小學生.
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 19:20:23

明了. 可能你係啱.
我地可以觀察一段時間 唔係其他版吹水 係唔係可以改善流失問題.
OK啦?
作者: Billy    時間: 2005-3-24 20:52:24

[quote:a97eebc7d0="leemoksau"]以前我都曾經積極參與討論 我都唔知自己算係溫和定係激進. 依家 大家隔離隣舍 朝見口晚見面 為咗避免引起不必要的爭執 我都好少參與討論哩類嚴肅話題 只會吹吓水. [/quote]

我都一樣.
作者: dracula    時間: 2005-3-24 20:56:41

[quote:ea909d072e="Royhk"][quote:ea909d072e="leemoksau"][quote:ea909d072e="Royhk"]日日都係咁反而民生問題或rc既管理質素等.......就越來越少人討論!!!![/quote]

以我本人為例 以前我都曾經積極參與討論 我都唔知自己算係溫和定係激進. 依家 大家隔離隣舍 朝見口晚見面 為咗避免引起不必要的爭執 我都好少參與討論哩類嚴肅話題 只會吹吓水. 我相信好多人都同我一樣 包括果D業委會成員 佢地只會上o黎睇 而唔會發表文章或參與討論.[/quote]

如果係咁 這forum就有問題了 變做吹水綱 失去這forum的原本意義. 亦只會越來越少人來這裡 這就是最大的問題呀!!!!
或者我從來不參與你們的gathering所以我沒有這問題吧!!
但我覺得有唔同意見係好事 如果所有討論得一面支持 要這forum來做什麼??大家隔離隣舍 朝見口晚見面 不等於要意見一致亦不等於要為唔同o既觀點而爭執大家又唔係小學生.[/quote]

如果持不同意見的人好似你咁講道理~ 咁就絕對支持~ 如果唔講道理o既~ 難怪人地唔理佢喎~
作者: Billy    時間: 2005-3-24 21:04:01

[quote:72235076f9="Royhk"]
但我覺得有唔同意見係好事 如果所有討論得一面支持 要這forum來做什麼??大家隔離隣舍 朝見口晚見面 不等於要意見一致亦不等於要為唔同o既觀點而爭執大家又唔係小學生.[/quote]

我諗每個人都有權選擇討唔討論係唔係?
鍾意討論o既討論.
鍾意吹水o既吹水.
咁唔係先會多人o係度咩.
點解你講到好似有問題咁. :?:

我就覺得唔係因為你有冇參與gathering所以唔明白.
而係你未試過講到最後不歡而散果種感受姐.... :em05:
作者: leemoksau    時間: 2005-3-24 21:13:15

[quote:8b65efc179="Royhk"][如果係咁 這forum就有問題了 變做吹水綱 失去這forum的原本意義. 亦只會越來越少人來這裡 這就是最大的問題呀!!!!

:em16: 你唔明白我o既意思.
參與gathering o既一班人都會有唔同意見 就算業委會幾位成員之間有時都會爭論到面紅耳赤. 不過我地識得尊重對方 對事不對人 所以一分鐘之後就可以拍返膊頭.

而o係綱上發表文章o既朋友 未必個個都咁理智. 你睇返以前o既記錄就會知 有D人一句唔啱聽就慢慢演變成"白痴" "幼稚" "小學生"哩D具有人身攻擊o既字眼. 被攻擊者當然唔訓氣 以牙還牙 最終又會成為一場空中罵戰.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2