藍澄灣業主社群

標題: 回應內務專區文章 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2005-3-21 02:32:19     標題: 回應內務專區文章

我就不同意網主Hales所講 話我無權睇管理公司盤數 又話我無權事後發表意見. 藍澄灣公契上既然列明 每個業主都要交管理費 自然每個業主都有權睇管理公司盤數 公契更列明每張單我都有權睇 而且我已經講過好多次 我要求睇的是公用部份開支 不是酒店開支. 我手上也有土地註冊處的文件証明管理公司講大話 但我想業委會解釋點解無一個人有興趣跟進這件事.

老實講 我就不會用自己錢去請律師解釋 反正也沒有人想聽. 我想關心自己個屋企 要不要問過你們同意? 你班人開個內務區 由入伙到現在 不斷對我單單打打 我已經忍無可忍. 別人話這裹是小圈子 這個跟本是鐵一般的事實. 之不過我就唔明當初係邊個把我升級 我從來無要求這個特權.

我就唔知你班人開這個網目的是什麼 我只係見到這個網已經發展成對屋苑愈重要的事項 愈不能發表和討論 所以我先要求係地產城另設專版 這就是我既目的.

還有你地講既Gohome人 我不覺得有什麼大問題 他當初的質疑 今天不是事實嗎? 用咁既理由去除消原本地產城藍澄灣專區?
作者: hales    時間: 2005-3-21 09:18:31

[quote:d31f9fd667="hales"]前半部暫時無comment 不過可以參考一下"建築物管理條例"
上係有清楚寫明當中的權力義務和責任

酒店賺定蝕方面 法律上我地唔會有權睇 除非有法庭搜令
而就算真係唔知乜事陰差陽錯 你真係拎到張法庭信去check佢盤數都好
當你check既時候 同check完之後 你亦有責任將你既所見所聞保密
不能向任何非受權人仕披露你既所見所聞 否則真係監都有得你坐....[/quote]

唔該哂 :
鬧人之前麻煩你花少少時間睇清楚每一個字眼先..
小弟邊一隻字有話你唔可以睇管理處條數?

唔駛講到公契 法例上亦係有寫明你係可以睇管理公司
動用到管理費和所有來自屋苑的收入盤數
由頭到尾我話邊個邊個有權無權睇既都係講緊酒店既收支
唔係講緊管理公司
而且我文章內亦隻字都沒有提過你個名... :?:
你花左咁多時間睇公契 你又有無花過時間去睇公司法(香港普通法例第32章)?

我唔明係邊個唔俾你討論屋苑既重要的事項 :?:
請你唔好強迫人地去同意你講既野 唔好強迫其它唔想去討論既人
都要參與你既討論 ok? 而且你講既小圈子內務區目前原來已經有
120幾個人了 都真係幾小圈....而且呢個區唔係入伙後先開 而係個網開
左咁耐就有咁耐 而個區既目的係用來討論一o的唔想俾和黃睇到既野 只
要能証明係業主就可以去睇 重來都不存在任何階級觀念 至於任何人
想要去討論任何事我亦重來沒有過問過
我唔可能知道每個人上黎個網係想expect有o的乜野俾你地 而且我亦
花個很多筆墨去說明呢個forum係用黎做乜 如果你上左
黎咁耐都未知個網用黎做乜既話我真係幫你唔到 唔好意思..

又係邊個話因為gohome人所以去"除消"地產城既藍澄灣專區? :?:
我地唔再係地產城既專區討論係因為自立出來可以開多幾版
以方便把文章分類 我地從來都沒有去主動要求取消果邊個版
而係果邊個網主自己覺得唔會有人再去果邊discuse所以先取消
而且gohome人既出現已經係地產城果邊摺版之後既事
我唔明白你點解好似乜都唔知但又可以搵o的野出黎鬧 真係神奇... :?:
如果係因為你係果邊收視率太低所以一直都開唔到版既話 我唔介
意你係呢邊出post拉人過去睇 i don't care! 反正呢個forum係一直
有放地產城個link出來的 : 我一向都無阻止過你去發表任何論點 而且
亦好欣賞你為大家出左咁多力 但我對於你呢個"扮爆料"既舉動就很反感了.

by the way 我唔知邊個咁好心機去send o的 virus email俾我而且
仲用一個有"ramblercrest"字眼既email address啦 但我想話唔駛浪費
心機了 因為我習慣上係唔會將o的email收返黎自己電腦的 唔駛o徒心機了 :

作者: hales    時間: 2005-3-22 12:46:38

這篇文章後來討論到內務區的部份已分割出來forward到 站內相關版 討論
謝謝
作者: turbowing    時間: 2005-3-22 13:22:13

請問什麼是"相關版"
作者: Royhk    時間: 2005-3-22 13:24:15

[quote:3259e38d05="hales"]這篇文章後來討論到內務區的部份已分割出來forward到 站內相關版 討論
謝謝[/quote]

--
作者: hales    時間: 2005-3-22 13:41:24

[quote:66afb24769="Royhk"][quote:66afb24769="hales"]這篇文章後來討論到內務區的部份已分割出來forward到 站內相關版 討論
謝謝[/quote]

hales:
好一個理由delete 我的發言!!!(於 22/3/05 @ 11:00am 留言)

究竟你地班人係到玩乜? 玩爆大鑊? 玩小組討論?玩乜x野呀?
真係越來越不知所謂日日係到你話我我話你 真令人灰心!!!
~繨悒H前唔係咁? 究竟有人玩分化?定係.......?.......

ps ---> x =鬼[/quote]

我話你知 我唔係只delete你既文 係我成條not related既文都砍哂
我所以delete既follow係因為off topic 如果你唔同意你呢篇文係off
topic既話 你可以出post去返站入相關版問點解要delete你地既文
但如果你唔理 又再post一次只能說你在無視規則既存在

希望你明白到你再post一次 又會有人再post 某人既PM出黎反擊你既文章
請問你係咪好想當事人落唔到台 一直被人拎出黎討論呢
作者: vivian    時間: 2005-3-22 13:42:05

x 這個代碼很好用
我較喜歡用和x

(護身符 : 我都好關注內務的問題)
作者: hales    時間: 2005-3-22 13:47:18

[quote:988b5196c8="turbowing"]請問什麼是"相關版"[/quote]
http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=2
作者: turbowing    時間: 2005-3-22 14:13:35

[quote:e82c5e1ff3="hales"][quote:e82c5e1ff3="turbowing"]請問什麼是"相關版"[/quote]
http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=2[/quote]

板主大人

小弟並沒有登記什麼內務會員可能因此未能看到那些文章。
個人覺得問題出了在"點解要分什麼內/外會員"呢?

有小小在一個大家庭內有一間要"受權"先可以入o既房點解及真係有這需要嗎??
作者: hales    時間: 2005-3-22 14:19:48

[quote:07506298c1="turbowing"][quote:07506298c1="hales"][quote:07506298c1="turbowing"]請問什麼是"相關版"[/quote]
http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=2[/quote]

板主大人

小弟並沒有登記什麼內務會員可能因此未能看到那些文章。
個人覺得問題出了在"點解要分什麼內/外會員"呢?

有小小在一個大家庭內有一間要"受權"先可以入o既房點解及真係有這需要嗎??[/quote]

可能個名改得唔好 所以大家誤會了
你睇返我這個thread最頂既followup內就有提到"

而個區既目的係用來討論一o的唔想俾和黃睇到既野 只
要能証明係業主就可以去睇

that is
作者: vivian    時間: 2005-3-22 14:25:14

唔想俾和黃睇到既野

:em11:

(這是我第1000篇的留言 有冇星加?)
作者: Royhk    時間: 2005-3-22 14:33:57

誰需要上台或落唔到台??????
算吧就當我無?y你的規則......你係板主話係out topic 就out topic啦!! 但你應好忙因太多都係out topic
0南無呵呢......
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-22 16:45:52

每個地方都有佢既規矩。大家有無人反對?

去得嗰個地方就要耐嗰到既規矩。大家同意嗎?

但係而家反而有人去嗰個地方話佢 D 規矩有問題?
會吾會有點...

例子:
去新加坡旅行時,話人地國家吾比食香口膠,有無攪錯吾比你食! :em13:   

試想想大家係哩道貢獻個乜,只係少少要求都真係配合唔到! :?:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-22 18:38:05

[quote:d46bd0f992="Royhk"]誰需要上台或落唔到台??????
算吧就當我無?y你的規則......你係板主話係out topic 就out topic啦!! 但你應好忙因太多都係out topic
0南無呵呢......[/quote]

ROYHK 你自己諗.

[quote:d46bd0f992="Jess&Burns"]好了. 我不想誤導你們.

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=4762&highlight=%ACO%ABD

以下是事情及事實的的始末 不加也不減. 我不批評任何人.
大家都有思想. 你們自已想想吧.

當時我是成為會員不久的時間.
而且未有見過其他網友.
但我就是喜歡說我想說的東西.
有一天 有人PM 我 ( 暫稱G先生 )叫我小心我既言詞. 話這裡有人不喜歡有人用激烈言詞.
告訴我: "我是誰" 就是這樣被迫走的. :twisted:
我問G 先生 為何會被迫走?  他便說這裡有個" 內務討論區"  那裡是這裡current 的網友才可以進去的.

還說:你看, "xxxxx" ( 不想公開名字) 很少在這裡很說話,他只會在內務區討論. :!:
又說:還有, 你要小心"xxxxxxxxxxx"(不想公開名字)他會在內務區連同其他人杯葛別人. :!:
又說 : 阿dick 不同,我本身認識他,他是在這裡發洩而已. :!:

我覺得很怪 也從來沒有留意有這個區. 我便問G先生 怎樣才可以入去看.
他說: 最好不要入 那裡是是非之地 d 人鐘意在那裡講人壞話.  :twisted:

他說到這裡. 我開始覺得想查出真相. ( 因為我一向都以為這裡是一個好普通的閑聊地方,我想象不到.我每天在談天的網友原來居心叵測很可怕 )

於是 我便出一個Topic  直接地問人 (因為我覺得這樣秘密地一個一個的PM別人問真相,很鬼祟.我不喜歡這樣做 :sweat: )
就是看看大家的回覆是怎樣. :zdevil:
而另一位很久不見的網友 ( 暫稱 R 先生 )也PM 我: 多謝我幫他出頭云云. <------ :sweat:  後來發現原來G 先生和 R 先生是同一人 .

我都一頭霧水 出個TOPIC  為何會幫左佢出頭???  
佢話我幫佢講左一D  佢想講好耐既說話喎.
我講D 野有幾難出口?  要利用我把口黎講?  

後來Hales 讓我進去看看內務區....

感覺是.沒有什麼特別! 沒有所謂的杯葛.而且文章很舊.不是常常有人UPDATE. 無野睇. :nowords:

後來阿Dick 開始估是誰人PM給我. :detective

而PM 我的G先生又再PM我說: "總之我覺得他們在講我壞話!"  :twisted: " 我唔會咁易比你地發現!" :zdevil:

但G 先生仍然是沒有在TOPIC 內說話 表態了.

事件也告完畢.

我本來己經不想再提這件事.但是,這是事實.我說出來.是希望大家都可以看到我所遇到的事.也加入大家的分析中.

有些人可能覺得一件半件事件不能得到結論...這點我也不能否認.
留給你們自己分析好了.[/quote]
作者: grassman    時間: 2005-3-22 19:39:29

好鬼悶呀,你地!

好好地一個屋村社群,唔好噪好多,o係度安居樂業啦,好冇!
作者: Billy    時間: 2005-3-22 20:16:05

[quote:e25de93093="grassman"]好鬼悶呀,你地!

好好地一個屋村社群,唔好噪好多,o係度安居樂業啦,好冇![/quote]

Agree Agree 一人少句聲.
多一事不如少一事啦.  :dead:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-22 20:27:28

[quote:cd93bf1307="Billy"][quote:cd93bf1307="grassman"]好鬼悶呀,你地!

好好地一個屋村社群,唔好噪好多,o係度安居樂業啦,好冇![/quote]

多一事不如少一事啦.  :dead:[/quote]

最憎d 人做小動作.  :twisted:
一日有人做小動作 一日都唔會有好既社群.
也不會有多一事不如少一事這回事.

我只係講事實. 有咩問題?
作者: wychan    時間: 2005-3-22 20:57:03

[quote:a2e7b606d7="Jess&Burns"][quote:a2e7b606d7="Billy"][quote:a2e7b606d7="grassman"]好鬼悶呀,你地!

我只係講事實. 有咩問題?[/quote]

係呀 係呀... 呢個問題都幾嚴重..

如果真係有人在背後有意或無意分化我們式教唆某人發表某些言論 其居心之可測大家實要小心...

係呢 唔知有無其他人有 Jess&Burns 的類似經歷呢?

唔好意思 Jess&Burns 你所講的是真有其事嗎? 唔好屈人喎...
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-22 20:59:48

我有PM 留底. 使唔使PRINT SCREEN   Post 出黎丫?
作者: dick queenie    時間: 2005-3-22 21:03:10

[quote:35ce8e26f9="Jess&Burns"]
還說:你看, "xxxxx" ( 不想公開名字) 很少在這裡很說話,他只會在內務區討論. :!:
又說:還有, 你要小心"xxxxxxxxxxx"(不想公開名字)他會在內務區連同其他人杯葛別人. :!:
又說 : 阿dick 不同,我本身認識他,他是在這裡發洩而已. :!: [/quote]

jassica ,點解人人個名唔公開,要公開阿"Dick",咁樣擺明小丸子,仲唔係惼私?
你呢個"待嫁的女巫"認唔認罪 :HIT:

好彩我個login name 叫 "dick&queenie" o者,:em12:
咁邊個係阿"Dick"呀?佢英唔英,靚唔靚仔架? :em04:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-22 21:05:22

[quote:0c4b61ceda="dick&queenie"][quote:0c4b61ceda="Jess&Burns"]
又說 : 阿dick 不同,我本身認識他,他是在這裡發洩而已. :!: [/quote]

jassica ,點解人人個名唔公開,要公開阿"Dick",咁樣擺明小丸子,仲唔係惼私?
你呢個"待嫁的女巫"認唔認罪 :HIT:

好彩我個login name 叫 "dick&queenie" o者,:em12:
咁邊個係阿"Dick"呀?佢英唔英,靚唔靚仔架? :em04:[/quote]

你又話我?! 警告你丫拿. 唔好轉話題  :em16:
作者: wychan    時間: 2005-3-22 21:10:01

俾個黃牌佢... 等佢變"黃面佬" :>
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-22 21:21:02

好呀!好呀!
我都想睇下係點樣既! :
作者: Billy    時間: 2005-3-22 22:39:05

[quote:ea7f7a42b5="Jess&Burns"][quote:ea7f7a42b5="Billy"][quote:ea7f7a42b5="grassman"]好鬼悶呀,你地!

孰我地o既咪會明白o羅.
唔孰o既上到黎見有咁多爭論.
會點睇呢.
咁咪又係中左計.
我都係覺得左鄰右里.
多一點歡樂少一點爭論會好d.
作者: dracula    時間: 2005-3-22 22:42:47

但係 billy 你好似少o左四點喎....
個"熟"字下面係有四點~ 知冇~  :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2005-3-22 22:46:35

[quote:27280ef10d="dracula"]但係 billy 你好似少o左四點喎....
個"熟"字下面係有四點~ 知冇~  :mrgreen:[/quote]

唔好離題呀...... :evil:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-22 23:08:24

[quote:41ef054c11="Billy"][quote:41ef054c11="Jess&Burns"][quote:41ef054c11="Billy"][quote:41ef054c11="grassman"]好鬼悶呀,你地!

孰我地o既咪會明白o羅.
唔孰o既上到黎見有咁多爭論.
會點睇呢.
咁咪又係中左計.
我都係覺得左鄰右里.
多一點歡樂少一點爭論會好d.[/quote]

即係咁.

其實 我講出來. 係希望其他人唔好相信一些片面之詞.
讓大家看到更多不為人知的一面才分析 到底是誰在弄分化? 是誰在玩無聊的政遊戲?
我亦覺得有必要告訴大家.

因為事實上 真的有人被利用來出topic. 鬧大事件.
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=6487&highlight=

我亦是其中一位被利用來出topic 的人.

本來 他本人覺得有問題. 便可以在公開的地方討論.或直接pm 跟那人對質. 為何要pm 另一些人來說出自已的不滿?
將事情複雜化. 除了無聊. 也在靜靜地弄起分化來.
作者: G-NET    時間: 2005-3-26 17:56:31

我可能無睇清楚 但我想指出我並非指Hales或Jess有什麼問題. 最好就係公開成個內務專區 讓大家參考.
作者: Ice    時間: 2005-3-27 01:02:13

[quote:aafa4582c6="G-NET"]我可能無睇清楚 但我想指出我並非指Hales或Jess有什麼問題. 最好就係公開成個內務專區 讓大家參考.[/quote]

但係 hales 已經講明當初 setup 個專區既目的就係唔想俾和黃既人睇到一 d 唔想俾佢地睇到既野. 有時連恆昌既野 我都唔想俾恆昌 d 人睇到. 因為我自己既親身經歷係有人公開地批評恆昌 結果我係裝修時俾佢地用呢度睇到既野黎鬧我.

對於專區 基本上只要業主證明到佢地係業主 就可以登入到呢個專區. 業主們有權去選擇證唔證明. 佢地覺得無必要要證明俾我地睇佢地係業 但既然佢地要咁選擇 咁佢地亦都要接受個結果 就係放棄入專區既權利. 我覺得係 fair enough 既.
作者: gp    時間: 2005-3-27 10:06:49

[quote:a306f99512="Ice"][quote:a306f99512="G-NET"]我可能無睇清楚 但我想指出我並非指Hales或Jess有什麼問題. 最好就係公開成個內務專區 讓大家參考.[/quote]

但係 hales 已經講明當初 setup 個專區既目的就係唔想俾和黃既人睇到一 d 唔想俾佢地睇到既野. 有時連恆昌既野 我都唔想俾恆昌 d 人睇到. 因為我自己既親身經歷係有人公開地批評恆昌 結果我係裝修時俾佢地用呢度睇到既野黎鬧我.

對於專區 基本上只要業主證明到佢地係業主 就可以登入到呢個專區. 業主們有權去選擇證唔證明. 佢地覺得無必要要證明俾我地睇佢地係業 但既然佢地要咁選擇 咁佢地亦都要接受個結果 就係放棄入專區既權利. 我覺得係 fair enough 既.[/quote]

Agree!

當初我將層樓o既問題放係專區討論而唔放出o黎 主要想同d真正業主分享而唔係和黃或者係記者佬. 若果要公開成個內務專區 咁係唔係要已登記o既業主通過先可以放出o黎 而唔係一個人要求放就放呀. 要"讓大家參考"o既話 咪叫有興趣參考o既人登記入去睇囉 佢地唔登記咪即係無興趣睇 咁點解仲要放出o黎逼佢o地睇.
作者: hales    時間: 2005-3-27 10:25:29

[quote:434f0840f7="G-NET"]我可能無睇清楚 但我想指出我並非指Hales或Jess有什麼問題. 最好就係公開成個內務專區 讓大家參考.[/quote]

不要想太多了....
這樣有遺service & terms既精神...
這樣對所有最初已登記的業主們絕對唔公平
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-27 18:25:09

[quote:3d71491aa0="G-NET"]我可能無睇清楚 但我想指出我並非指Hales或Jess有什麼問題. 最好就係公開成個內務專區 讓大家參考.[/quote]

G-net 我從來都唔知原來你覺得我有問題..
作者: Patrick Cherry    時間: 2005-3-28 00:07:24

床前明月光,疑是地上霜,舉頭望明月,低頭思二奶....
再警告我丫.....笨
作者: milk    時間: 2005-3-28 12:53:38

當初 http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=6276
現在................要他人如何去配合好呢?好難取得平衡啊 :nowords:[quote:225e6f76c7="G-NET"]最好就係公開成個內務專區 讓大家參考.<---〔如果公開就變得沒有內務專區那個意思了!〕[/quote]
作者: Royhk    時間: 2005-5-7 12:46:35

轉載自g-net 係其他討論區發表文章
希望更多人了解同監察管理公司 因為真有很多管理公司管理不善係灰色地帶走數 以致儲備耗盡要加管費等我地個管理公司有幾好大家心照啦我唔想我地好似名逸居咁要不歡而散.詳請可睇其他網站
最後很多謝G-NET 為RC做咁多0野Although有很多人唔同意你睇法但大家目的係一致的thanks!!

http://forum.hkpropertycity.net/phpbb2/viewtopic.php?t=29145&start=100
關於藍澄灣管理費問題 原本我約了5月10日見律師 但昨晚我們提前見了面 並且得到突破性的答案.

整個會面唔夠五分鐘 是關的答案跟本太簡單. 見我個位吳國偉律師好熟悉屋苑管理 他唔需要睇藍澄灣公契 就已經知道答案. 吳律師話全香港所有私人屋苑業主 都有權檢查管理公司的帳目和帳單 跟本管理公司就無權反對業主要求 業主更加不需要解釋任何理由 只要個業主知道有份文件 業主就可以問管理人睇 除非份文件不屬於藍澄灣. 只要份文件係藍澄灣的 業主就可以四圍傳給其它業主睇. 唔得 吳律師話你估現在藍澄灣係你管理公司私人物業呀 得唔得由你話事嗎?

之於第二個問題 管理公司話某的公共地方係私人擁有 所以不可以讓人睇個邊盤數. 吳律師話這個業主好愚蠢 因為藍澄灣跟本就是私人屋苑 如果有業權人把自己擁有的地方 交給屋苑管理人管理 原則上即係放棄自己個份物業 第日分分鐘可以連份業權都收唔番. 所以你既然把物業交俾阿公管理 咁盤數自然唔會係你話事啦.

不過這只是個假設 和黃又點會咁Stupid 把自己物業送給我們. 跟本所謂乜乜Hotel Common Part Carpark Common Part Commercial Common Part 全部都係藍澄灣所有業主共同擁有 我地都有份架 吳律師話和黃利用了建築物管理條例的灰色地帶 把原本一份的公共地方分成幾份 現在咁睇 一定係用來走數.

講真我當初都係這樣理解 不過現在有專業人仕認同我的觀點 我就唔使怕你業委會同管理公司. 管理費件事一定要追究到底 每個月要交成$950管理費 想去健身室還要俾多$150 真係唔合理.

吳國偉律師 每個星期二係李永達議員辦事處會見市民 如果你有任何法律問題 請在兩星期前約Appointment. 電話: 3409 9001

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2