藍澄灣業主社群

標題: 門口擺鞋一問 [打印本頁]

作者: BT    時間: 2005-3-17 09:30:55     標題: 門口擺鞋一問

其實門口可唔可以擺鞋呢 :?:
話晒都係公眾地方我地有無權感做架
不過擺出去真係方便好多 :em17:
作者: dick queenie    時間: 2005-3-17 09:49:21

其實基本上,門口唔比擺什物,當然包括鞋啦,認該係防火條例所致。
如果一兩日有friend黎,放響門口一陣,又吾會影響鄰居,相信ok。
但碰岩果日有消防督察巡樓見到,管理處實比人丙。(><);
作者: diedsee    時間: 2005-3-17 09:58:17

我果層個個都放wor
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 11:23:39

[quote:7c6d610927="diedsee"]我果層個個都放wor[/quote]

放一兩對問題不大.

放10 幾20 對 就應該有問題.

尤其係A B  G H 室. 因為正正是防火門的門口.
作者: vivian    時間: 2005-3-17 11:30:32

我住果層又沒有 間中只有一兩對
作者: dick queenie    時間: 2005-3-17 11:34:42

以前我住果度,都放一兩對拖鞋響門口出面,方面落街買野.....
家陣冇喇,大塵
作者: vivian    時間: 2005-3-17 11:42:12

以我而言  兩口子用一個standard size的鞋櫃
都是緊緊夠
我有些行山鞋/長Boot都要放在其他地方
所以一家多口的話
根本普通一個鞋櫃是不夠地方放鞋的
有些人不願堆在家中
置於門外是可以想像得到的
但是否鼓勵則是另一個問題了!
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 11:48:46

可以想像..........??
但走果度走廊黎架喎? 公共地方黎架喎?

屋企唔夠用 唔係一個理由.

RC 可以租儲物櫃既.
作者: vivian    時間: 2005-3-17 12:00:05

強調我不是贊成放鞋在門口呀,我也沒有這樣做
但有見過很多住戶都是那樣
又有什麼辦法呢?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 12:11:36

[quote:717c3524a5="vivian"]強調我不是贊成放鞋在門口呀,我也沒有這樣做
但有見過很多住戶都是那樣
又有什麼辦法呢?[/quote]

絕d 咪通知管理署. 等管理署同佢傾.

唔絕 咪就隻眼開隻眼敝.

都無話有咩辦法架....
我既想法只係... 不可能因為有很多人這樣做. 便將一些本來錯既行為合理化.

我可以忍. 唔出聲. 但唔代表我認同這行為.
作者: BT    時間: 2005-3-17 12:17:28

我諗lee問題都係要住戶自律架啦 :em08:
一對起兩對止隻眼開隻眼閉多一事不如小一事......... h:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 12:20:11

[quote:79fdcd8014="BT"]我諗lee問題都係要住戶自律架啦 :em08:
一對起兩對止隻眼開隻眼閉多一事不如小一事......... h:[/quote]

係啦..
作者: dick queenie    時間: 2005-3-17 12:22:17

[quote:168fc031e0="Jess&Burns"]絕d 咪通知管理署. 等管理署同佢傾[/quote]

再絕D
可以襯冇人時,倒成支"地門"落去對鞋度。 :em12:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 12:29:28

[quote:248e63ba96="dick&queenie"][quote:248e63ba96="Jess&Burns"]絕d 咪通知管理署. 等管理署同佢傾[/quote]

再絕D
可以襯冇人時,倒成支"地門"落去對鞋度。 :em12:[/quote]

人地會叫警察拉你.
本來係人地錯. 就會變左你錯.
作者: dick queenie    時間: 2005-3-17 12:31:12

[quote:37316750e4="Jess&Burns"][quote:37316750e4="dick&queenie"][quote:37316750e4="Jess&Burns"]絕d 咪通知管理署. 等管理署同佢傾[/quote]

再絕D
可以襯冇人時,倒成支"地門"落去對鞋度。 :em12:[/quote]

人地會叫警察拉你.
本來係人地錯. 就會變左你錯.[/quote]

see? :em17:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 12:33:34

請問.我襯冇人時. 放火燒你屋企. 警察係咪唔會拉我呢?
作者: vivian    時間: 2005-3-17 12:38:36

唉 呢d情況常常都有囉!
都係果句 如果情況好嚴重 for example many many shoes outside
夠薑的話就拷門叫人唔好咁做
唔係可以考慮同管理處講 希望管理處代為出頭!
作者: BT    時間: 2005-3-17 12:39:52

等我搵一日同d鄰居玩收拖鞋遊戲先:em17:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 13:21:39

[quote:3cb4e31fdd="BT"]等我搵一日同d鄰居玩收拖鞋遊戲先:em17:[/quote]

諗下好啦. 小心隔牆有耳  :zdevil:
作者: zaku    時間: 2005-3-17 13:34:15

[quote:c59fe0aa09="BT"]等我搵一日同d鄰居玩收拖鞋遊戲先:em17:[/quote]
支持不過留心不要發出聲浪 最好預備隨時走樓梯.
作者: diedsee    時間: 2005-3-17 13:43:35

我都認為一、兩對係 ok ge
不過.....
我果層有一陣都...幾...嚴重 ge 嗅味...........
作者: zaku    時間: 2005-3-17 17:44:42

(無惡意)  :|
好多野唔可以話少d就得 多d就唔得 邊個去界定??
一兩對鞋可以的話 點解第三對就唔得??

之前 有人認為RC可以養細狗 大狗就唔得!?邊個去定隻狗大定細?? 我覺得 松鼠/西施 都好大隻喎 點算?
之前 有人認為小巴插隊打尖一兩個可以 咁第三個去打尖得唔得?? 得的話 第四個呢??

偷一粒糖可以? 偷一袋糖要不要報警?

而且一開縱容的話 想管就難!!  :em16:

唔知係米時代唔同左 人們的想法都唔同左??   :?:  定係可能係我"老土"? 好多時眼見自己睇法同大家好唔同. 對不起! :em14:
作者: vivian    時間: 2005-3-17 17:59:53

其實如果一視同仁喳到正
就不會有矛盾了
假如有人set 好regulation say :
不准擺鞋在屋外 - 違例者充公
如那戶的鞋被人充公 我相信呢戶人以後都不敢再放鞋在門外

但問題就係 我們身處的香港  似乎唔見有人會那樣強硬地執行
為什麼呢? 我都找不出原因....
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-17 18:03:32

[quote:ec1452b200="zaku"](無惡意)  :|
好多野唔可以話少d就得 多d就唔得 邊個去界定??
一兩對鞋可以的話 點解第三對就唔得??

之前 有人認為RC可以養細狗 大狗就唔得!?邊個去定隻狗大定細?? 我覺得 松鼠/西施 都好大隻喎 點算?
之前 有人認為小巴插隊打尖一兩個可以 咁第三個去打尖得唔得?? 得的話 第四個呢??

偷一粒糖可以? 偷一袋糖要不要報警?

而且一開縱容的話 想管就難!!  :em16:

唔知係米時代唔同左 人們的想法都唔同左??   :?:  定係可能係我"老土"? 好多時眼見自己睇法同大家好唔同. 對不起! :em14:[/quote]

唔係咁既... 我講下我既睇法啦.
我話12 對可以接受既意思. 即係"小小地" OK.
唔係話第三對 我就即時要話人.
正如有人話. 1  2 個插隊可以. 意思即係" 小小地"可以接受.

這個多少.大小.既定義每個都有不同的. 
當人覺得忍受唔到.咪出聲o羅.就係咁簡單.
作者: BT    時間: 2005-3-17 18:33:13

[quote:77e7f07f98="diedsee"]我都認為一、兩對係 ok ge
不過.....
我果層有一陣都...幾...嚴重 ge 嗅味...........[/quote]
唔係掛.....鞋臭味好難頂架d味好串架 :em15:
作者: 小豬^m^    時間: 2005-3-17 21:05:43

"忍讓"咪就係中國人o既所謂傳統美德囉~~
其實除左門口d鞋 有幾多事唔係畀我地"百忍成金"?

我覺得如果d人放d鞋放到出晒界
好容易令人"唔小心"踢到 仲踢踢下踢左入"車立"
然後畀d鞋遊下"車立"河囉!
睇下d人仲會唔會"公器私用".
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-17 21:58:01

仲諗住門口加個鞋櫃添 : ,挑戰 個做事慢到嘔既管理處。 :
作者: diedsee    時間: 2005-3-18 14:02:49

[quote:7373342608="Jeffrey & Shirley"]仲諗住門口加個鞋櫃添 : ,挑戰 個做事慢到嘔既管理處。 :[/quote]

好wor 記得話我知個挑戰result..... :
作者: grassman    時間: 2005-3-18 19:45:35

[quote:257537e3de="dick&queenie"][quote:257537e3de="Jess&Burns"][quote:257537e3de="dick&queenie"][quote:257537e3de="Jess&Burns"]絕d 咪通知管理署. 等管理署同佢傾[/quote]

再絕D

人地會叫警察拉你.
本來係人地錯. 就會變左你錯.[/quote]

see? :em17:[/quote]

真係要從新認識o下你! :em16:
作者: 公公婆婆    時間: 2005-3-18 20:35:52

[quote:5d90e86b05="Jess&Burns"][quote:5d90e86b05="diedsee"]我果層個個都放wor[/quote]

放一兩對問題不大.

尤其係A B  G H 室. 因為正正是防火門的門口.[/quote]

:mrgreen: A、H室空間最多,最好擺喎
作者: Solskjaer    時間: 2005-3-19 00:14:42

[quote:67044ecc03="公公婆婆"][quote:67044ecc03="Jess&Burns"][quote:67044ecc03="diedsee"]我果層個個都放wor[/quote]

放一兩對問題不大.

尤其係A B  G H 室. 因為正正是防火門的門口.[/quote]

:mrgreen: A、H室空間最多,最好擺喎[/quote]
錯啦!係A室門口最多位.
作者: POON    時間: 2005-3-19 10:20:09

我都有放對鞋係門口方便落街買野 ! :nowords:
作者: dracula    時間: 2005-3-19 10:28:50

F & C 係走廊位~容易比人踢~
作者: CHEUNG    時間: 2005-3-19 10:31:46

[quote:db9a2a8b6a="OON"]我都有放對鞋係門口方便落街買野 ! :nowords:[/quote]

me too !  :sweat:
作者: kc    時間: 2005-3-19 23:25:43

[quote:e72693c6cb="vivian"]唉 呢d情況常常都有囉!
都係果句 如果情況好嚴重 for example many many shoes outside
夠薑的話就拷門叫人唔好咁做
唔係可以考慮同管理處講 希望管理處代為出頭![/quote]

哈 :em11:
作者: Ray008    時間: 2005-3-20 10:46:50

你可以擺鞋,我可以擺遮筒,佢可以放紙箱,咁點得!
佢O膋冪曭?D 鞋臭Ka? 走廊已經無空氣流通,仲擺鞋?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2