藍澄灣業主社群

標題: ~煮野食~ [打印本頁]

作者: milk    時間: 2005-3-11 23:50:45     標題: ~煮野食~

[quote:0fe8b709eb="diedsee"]係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:[/quote]可以試o下咁做︰

將魚洗淨後用廚房紙印乾,然後兩面搽上鹽,之後再在兩面搽上生粉;
煎時用中火,不要亂反魚身,慢慢煎完一面先到另一面!食時加上沙侓醬,好味

我都係咁整! :
作者: Hotcake    時間: 2005-3-12 00:52:29

要試試味先~~~~~~~~ :zdevil:
作者: milk    時間: 2005-3-12 00:55:06

好呀~你煮我過o黎試味 :zdevil:  :zdevil:
作者: H and H    時間: 2005-3-12 00:57:43

milk milk 仲有d 咩識整 過兩招黎啦 簡單快捷方便既餸就最岩我喇
作者: milk    時間: 2005-3-12 01:02:06

ops: 其實我唔係好識整野食,只係咁o岩大師講起呢樣我識 ops:
作者: wychan    時間: 2005-3-12 01:11:54

聽講你識整cheesecake
作者: milk    時間: 2005-3-12 01:18:20

[quote:2ea7f60812="wychan"]聽講你識整cheesecake[/quote]我唔識呀 :em06:
邊個~邊個~你聽邊個亂講~同我拉佢出o黎 :HIT:
作者: leemoksau    時間: 2005-3-12 01:42:39

[quote:b8f5fb1c28="milk"][quote:b8f5fb1c28="wychan"]聽講你識整cheesecake[/quote]我唔識呀 :em06:
邊個~邊個~你聽邊個亂講~同我拉佢出o黎 :HIT:[/quote]
係我講o既﹐Robert都認o左了 :
作者: grassman    時間: 2005-3-12 01:49:35

eee!  返左黎?
作者: hales    時間: 2005-3-12 02:02:12

[quote:6e93effc0a="leemoksau"][quote:6e93effc0a="milk"][quote:6e93effc0a="wychan"]聽講你識整cheesecake[/quote]我唔識呀 :em06:
邊個~邊個~你聽邊個亂講~同我拉佢出o黎 :HIT:[/quote]
係我講o既﹐Robert都認o左了 :[/quote]

部機搞掂了?
作者: grassman    時間: 2005-3-12 02:03:22

未得喎!(1min 前講既!)
作者: hales    時間: 2005-3-12 02:04:10

[quote:acd79d2c3b="H&H"]milk milk 仲有d 咩識整 過兩招黎啦 簡單快捷方便既餸就最岩我喇[/quote]

教你整三樣簡簡單單既野:

1. 香煎荷包蛋
2. 香蔥蛋白炒蛋黃............
3. 原隻生滾鮮蛋.........................

:
作者: hales    時間: 2005-3-12 02:05:47

應該係中左msblast...
試試boot入safe mode 唔好插LAN線
然後search一下有無 MsBlast.exe 呢個file.....
作者: grassman    時間: 2005-3-12 02:08:59

你行過去吧啦!
作者: hales    時間: 2005-3-12 02:19:12

我行到過去可能已經天光了............ :nowords:
作者: milk    時間: 2005-3-12 10:49:33

[quote:8b3c10a611="leemoksau"]係我講o既﹐Robert都認o左了 :[/quote]俾妳拆穿左添 :sweat:

誤會了,其實上次我送俾 R 果個蛋糕o既背後,事前係有伯爵協助從旁指導我去整的!
所以我極其量叫做識................睇 :shock:  
所以真係唔該晒伯爵上次o既幫忙 :face13:  :em14:  :em19:
作者: milk    時間: 2005-3-12 10:57:37

[quote:5f8a25fde4="hales"][quote:5f8a25fde4="H&H"]milk milk 仲有d 咩識整 過兩招黎啦 簡單快捷方便既餸就最岩我喇[/quote]教你整三樣簡簡單單既野:
1. 香煎荷包蛋
2. 香蔥蛋白炒蛋黃............
3. 原隻生滾鮮蛋.........................

:[/quote]夠原味 :

1. 蝦米冬菇蒸蛋
2. 蒜蓉炒白菜
3. 洋蔥朱扒
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-12 11:06:17

我整黎整去都係得魚蛋同雞翼.  :em06:
我都想學返多 D  野整.
作者: Billy    時間: 2005-3-12 11:23:21

[quote:0c63bcc6b6="Jess&Burns"]我整黎整去都係得魚蛋同雞翼.  :em06:
我都想學返多 D  野整.[/quote]

睇吓書多d整就ok架喇.
最緊要有白老鼠幫手食.
我d蛋糕就每一次都有進步.
都係多得d白老鼠咋.
作者: dick queenie    時間: 2005-3-12 11:23:55

[quote:ec3d220001="hales"]應該係中左msblast...
然後search一下有無 MsBlast.exe 呢個file.....[/quote]

嚴重離題,完全九唔搭八,即使係吹水,人地講整野食,無端端講Lan線
紅牌警告... :x 天子犯法,與庶民同罸 :HIT:

ops:
作者: hales    時間: 2005-3-12 15:40:01

[quote:a6efcf83fd="dick&queenie"][quote:a6efcf83fd="hales"]應該係中左msblast...
然後search一下有無 MsBlast.exe 呢個file.....[/quote]

嚴重離題,完全九唔搭八,即使係吹水,人地講整野食,無端端講Lan線
紅牌警告... :x 天子犯法,與庶民同罸 :HIT:

ops:[/quote]

第二章 不洽當文章定義:
1. 於某一版面發表文章時 其文章內容與該版面之版面描述
  不相關.
2. 回覆文章的內容與原文標題所述說的內容沒有合理的關聯性.
3. 在沒有事實証明的情況之下對其它使用者作出不理性評擊.
4. 粗言穢語.
本章節的第一條及第二條 將不適用於"藍澄吹水泳池"版
作者: Tomato    時間: 2005-3-12 15:40:14

我識整煎肉餅....只不過係將原本用來蒸ge肉餅拎去煎 :
作者: diedsee    時間: 2005-3-12 15:44:37     標題: Re: ~煮野食~

[quote:2968d18536="milk"][quote:2968d18536="diedsee"]係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:[/quote]可以試o下咁做︰

將魚洗淨後用廚房紙印乾,然後兩面搽上鹽,之後再在兩面搽上生粉;
煎時用中火,不要亂反魚身,慢慢煎完一面先到另一面!食時加上沙侓醬,好味

我都係咁整! :[/quote]
嘩~~
好感動呀  :face13:
milk milk 你又為我開條 thread 去解答我 ge 問題喇 ^^

再問....
用焗爐焗肉類 ge 食物要用幾耐 有冇人知呢?
作者: hales    時間: 2005-3-12 15:55:19

要睇o的肉有幾厚 同埋係乜野肉..一塊牛扒同一隻雞可以差好遠 :

不過煮野食其實無絕對時間...一定要靠經驗 失敗幾次就知道要幾耐了
其它我未試過 不過如果係講牛扒的話 你生肉入焗爐既話 如果一般家
用爐一定焗得唔靚..因為火力不夠 於是乎...塊扒係"燴"熟 而唔係焗熟
咁樣既話塊扒入面熟哂 個扒面都唔靚....最好係先用穫用大火煎一煎個
邊同埋底面之後 等個面香口o的先再入爐焗 我見的西餐廳都係咁整法..
作者: P女    時間: 2005-3-12 18:45:49

[quote:6e9a5c1363="H&H"]milk milk 仲有d 咩識整 過兩招黎啦 簡單快捷方便既餸就最岩我喇[/quote]

ma婆豆腐同金菇牛肉卷都好簡單
作者: Tomato    時間: 2005-3-12 22:15:53     標題: Re: ~煮野食~

[quote:90c21bc92f="diedsee"][quote:90c21bc92f="milk"][quote:90c21bc92f="diedsee"]係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:[/quote]可以試o下咁做︰

我都係咁整! :[/quote]
嘩~~
好感動呀  :face13:
milk milk 你又為我開條 thread 去解答我 ge 問題喇 ^^

再問....
用焗爐焗肉類 ge 食物要用幾耐 有冇人知呢?[/quote]

我焗雞翼同扒類 會較210度焗15分鍾........因為我唔食生野 d野一定要全熟 所以焗得比較耐!!!
作者: leemoksau    時間: 2005-3-12 23:59:43

[quote:8df636d1f1="hales"]部機搞掂了?[/quote]

禽晚andy帮我整o左不過唔掂. o岩o岩dick帮我整過 今晚試吓先.
多謝hales roscoe andy dick仗義相助. :em14:
作者: milk    時間: 2005-3-13 03:00:20

[quote:3fe858e944="milk"]桂花魚我會蒸!
懶的做法︰將少許油(我落好少)及蒸魚豉油"林"上面,然後加o的薑絲﹑蔥斷及辣椒絲,一齊蒸兩個字,食得!

唔懶做法︰將以上調味料用獲煮過之後"林"落已蒸好o既魚身上,食得!
我用懶的做法 :zdevil:[/quote]
希望各位一齊分享o下煮食心得
作者: dick queenie    時間: 2005-3-13 10:03:10

我尋晚整咗炸菜肉雲吞、忌廉磨菇生菜同埋焗椒鹽雞翼...兩個人食(但冇煲湯)。加埋下午整咗前後3個蛋糕 + 1款12件0既杯仔甜品...而家簡直係勃到呢...  

q. :em01:
作者: Billy    時間: 2005-3-13 12:21:51

[quote:101244c12c="queenie"]我唔理呀 :em01: 下次到你整野食比我食呀 :em01:  :em01: [/quote]

好攪笑喎.... :mrgreen:
作者: dick queenie    時間: 2005-3-13 12:47:36

[quote:560d9a226b="Billy"][quote:560d9a226b="queenie"]我唔理呀 :em01: 下次到你整野食比我食呀 :em01:  :em01: [/quote]

好攪笑喎.... :mrgreen:[/quote]

小姐,今晚精選晚餐係;
午餐肉、豆豉凌魚同粟米湯 :em21:
作者: 青衣居民    時間: 2005-3-13 16:22:15

好味......em11:  :em11:
http://www.bonbonkitchen.com/kitchen/page-2.htm
作者: Ice    時間: 2005-3-13 16:26:20

我比較鍾意參考 leisure cat

http://www.leisure-cat.com
作者: Billy    時間: 2005-3-13 16:30:12

[quote:7bc7a42c68="青衣居民"]好味......em11:  :em11:
http://www.bonbonkitchen.com/kitchen/page-2.htm[/quote]

好多正野呀值得推介.
:em04:  :em04:  :em04:
thanks 青衣居民.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-13 20:25:50

上次整既豬骨湯底米粉,因為落吾夠鹽,好似仲睜 D 味,真可惜,不過 Shirley 肯飲曬 ops: !嘻嘻! h:
作者: gp    時間: 2005-3-13 20:50:52

[quote:14972ec72f="dick&queenie"][quote:14972ec72f="Billy"][quote:14972ec72f="queenie"]我唔理呀 :em01: 下次到你整野食比我食呀 :em01:  :em01: [/quote]

好攪笑喎.... :mrgreen:[/quote]

小姐,今晚精選晚餐係;
午餐肉、豆豉凌魚同粟米湯 :em21:[/quote]

咦......噚晚我餐飯就有:白飯 豆豉凌魚 菜心 燒鵝拼切雞同蛋花粟米湯 ops: ......無辦法 唔識煮飯 :dead:
作者: milk    時間: 2005-3-14 03:23:26

我參考呢個多!

http://www.foodno1.com/ch-index.htm
作者: leemoksau    時間: 2005-3-14 03:29:44

[quote:1bfdd94867="queenie"]我唔理呀 :em01: 下次到你整野食比我食呀 :em01:  :em01: [/quote]

小姐,你唔記得上次個豬扒啦? :

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2