藍澄灣業主社群

標題: 每朝酒店住客都屯積88F/88G站頭,點算? [打印本頁]

作者: Charlie Brown    時間: 2005-3-9 16:44:45     標題: 每朝酒店住客都屯積88F/88G站頭,點算?

已連續數天9:15AM左右集結超過30個自由行於小巴站頭等車,小弟已連續2天搭的士了,請問應提早至幾點出門口先可避過此等情況呢?請賜教 :?:

另知道酒店會積極解決此問題抑或不會理會呢 :em01:
作者: Ricky and Carol    時間: 2005-3-9 17:26:43     標題: Re: 每朝酒店住客都屯積88F/88G站頭,點算?

[quote:46d00b9e8b="Charlie Brown"]已連續數天9:15AM左右集結超過30個自由行於小巴站頭等車,小弟已連續2天搭的士了,請問應提早至幾點出門口先可避過此等情況呢?請賜教 :?:

另知道酒店會積極解決此問題抑或不會理會呢 :em01:[/quote]

今日我9:25落到去肯定已經唔止30人喇我見佢地迫咗上架小巴但應該仲有50人左右未上而且仲有好多o係六座果邊湧緊出黎場面非常壯觀啊~我以為開片咋...雖然我今日係一早諗住搭的士返工但估唔到落到去佢地會同我爭的士搭~~~ :x
作者: dick queenie    時間: 2005-3-9 17:39:19

我平時八點幾出門口就好d
乜九點後就咁差架?
唉....
好.....努力爭取村巴,到時趕走埋個小巴站~~~~
作者: Ray008    時間: 2005-3-9 22:12:36

呢樣野都幾麻煩,本來我以為住酒店開O帖嶆陸s店專車,RC可以多條線坐,點知人算不如天算,D酒店客反過O郎P我O膋夾息丑C
作者: dracula    時間: 2005-3-9 22:46:06

[quote:e44cfb1291="Ray008"]呢樣野都幾麻煩,本來我以為住酒店開O帖嶆陸s店專車,RC可以多條線坐,點知人算不如天算,D酒店客反過O郎P我O膋夾息丑C[/quote]

我同你想法一樣....唉~ 原來只係一廂情願...  :em06:
作者: stephenyeong    時間: 2005-3-9 23:41:55

有無人知穿巴進度如何?

幾個星期都是座的士到青衣城  :em01:
作者: P女    時間: 2005-3-10 09:26:02

不如早d出門啦
呢個係最實際0既方法
作者: kk-in-hk    時間: 2005-3-10 13:39:03

對呀 早d出門啦. 小巴是"公共小巴" 難道不准自由人上車? 只怕到時是RC被人家投訴 - 歧視!
都好難投訴 試問有邊個(包括現在正在看這文章的你) 自己去旅行(做自由人)的時候 不會選最方便又平的交通工具 而且RC d 酒店只有 88F/88G到 我地住係香港耐就知出面有巴士去其他地方 但佢地應該不大知道.

有時候都有想過 如果自己唔鍾意d自由人 但當有一日自己去其他國家做自由人的時候 d 原居民會點睇自己???? 會唔會俾白眼我睇????
作者: Hello Kitty    時間: 2005-3-10 16:19:39

[quote:4ffe00611b="kk-in-hk"]對呀 早d出門啦. 小巴是"公共小巴" 難道不准自由人上車? 只怕到時是RC被人家投訴 - 歧視!
都好難投訴 試問有邊個(包括現在正在看這文章的你) 自己去旅行(做自由人)的時候 不會選最方便又平的交通工具 而且RC d 酒店只有 88F/88G到 我地住係香港耐就知出面有巴士去其他地方 但佢地應該不大知道.

有時候都有想過 如果自己唔鍾意d自由人 但當有一日自己去其他國家做自由人的時候 d 原居民會點睇自己???? 會唔會俾白眼我睇????[/quote]Very agree !!!!!
希望問題可以快D解決!!! 大家有好日子過 !!!
作者: P女    時間: 2005-3-10 16:38:27

可否要求增加班次?
作者: G-NET    時間: 2005-3-11 00:13:25

要求增加班次只得兩個途徑 一係打去小巴公司 一係打去政府 政府的方法如下.

記得寫下時間和地點 但無需主動提供個人資料:
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm
作者: kk-in-hk    時間: 2005-3-11 13:19:31

有個奇想 : 有無見過 mtr 站入面個地圖牌.
立一塊地圖(標明巴士站位置) 上面列明rc 附近有什麼 巴士小巴 去什麼地方...
eg. 去旺角 佐敦 尖咀(是但啦但求點走班 自由人 ^^) 可以搭 42a 去荃灣搭43... etc.
因為晨咁早班自由人去葵芳幹什麼? 估佢地想去Kowloon or HK Island 唔識路所以只好搭mtr 如果佢地知有巴士 又因為平d可能會引走佢地.
作者: vivian    時間: 2005-3-11 14:52:44

咁即係話 如果酒店有充足的指示教遊客怎樣搭巴士 他們可能減少搭88F/88G
搭巴士好 又平 又可以遊覽市容!
作者: grassman    時間: 2005-3-11 15:28:59

我好想知依家兩間酒店個老闆係邊個,明知自己酒店唔就腳,點解開間酒店時,一D都唔幫客人諗下接載交通工具。要我地幫佢諗!

我見每當有"自游神"搭88G/88F時,10次裡面10次都係第一句同司機講"人民幣收不收",司機實話唔收啦! 之後個"自游神"籌港幣、換錢、數錢,每次都實攪你幾分鐘!
作者: dick queenie    時間: 2005-3-11 16:25:25

[quote:d35c1413a6="grassman"]我好想知依家兩間酒店個老闆係邊個,明知自己酒店唔就腳,點解開間酒店時,一D都唔幫客人諗下接載交通工具。要我地幫佢諗!

我見每當有"自游神"搭88G/88F時,10次裡面10次都係第一句同司機講"人民幣收不收",司機實話唔收啦! 之後個"自游神"籌港幣、換錢、數錢,每次都實攪你幾分鐘![/quote]

悃........真係好想搬 :cry:
作者: vivian    時間: 2005-3-11 16:40:57

[quote:2055c7e2a6="dick&queenie"][quote:2055c7e2a6="grassman"]我好想知依家兩間酒店個老闆係邊個,明知自己酒店唔就腳,點解開間酒店時,一D都唔幫客人諗下接載交通工具。要我地幫佢諗!

我見每當有"自游神"搭88G/88F時,10次裡面10次都係第一句同司機講"人民幣收不收",司機實話唔收啦! 之後個"自游神"籌港幣、換錢、數錢,每次都實攪你幾分鐘![/quote]

悃........真係好想搬 :cry:[/quote]

乜咁灰? 實有辦法既

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2