藍澄灣業主社群

標題: 好唔適應... [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2005-3-9 13:55:14     標題: 好唔適應...

唉....自從搬出嚟住之後
一直都適應唔到獨立 ge 生活 :em01:
作者: vivian    時間: 2005-3-9 14:05:50

唔知您有乜野唔適應? 可否同您分憂?
作者: Tomato    時間: 2005-3-9 14:48:21

[quote:688208e625="vivian"]唔知您有乜野唔適應? 可否同您分憂?[/quote]

係lor 講出0黎會好d 唔好屈住屈住.......係咪無湯水飲??係咪一個人睇電視好寂寞 係咪返工之餘又要做家務好辛苦??一個人住係咪好驚?? :em18:

你男朋友仔有無得閒0黎陪你呀?? :face13:
作者: diedsee    時間: 2005-3-9 15:46:44

搬出嚟之前仲返緊學
放學返屋企仲有亞媽照顧
宜家咩都食自己…. :dead:
日日都係返工…放工…煮飯…瞓覺…
街都去唔到唉…..都唔知點講喇…
總之好似自己 ge 生活模式變得太大 太快….好辛苦
作者: vivian    時間: 2005-3-9 16:04:30

人的階段唔同左 就要做唔同的事情
我一樣係.... 返工 放工 弄飯 重要洗衫 抹地 執屋
呢家同父母分開左住 反而好掛住....  :cry:
作者: 米    時間: 2005-3-9 16:42:13

慢慢就會習慣的 呢段時間係唔知點好咁呀喇!
有家人一齊住一定係好過自己生活的! (咩都唔使自己做丫嘛~ 嘻嘻!)
作者: Billy    時間: 2005-3-9 16:52:05

[quote:9da5403c47="diedsee"]搬出嚟之前仲返緊學
放學返屋企仲有亞媽照顧
總之好似自己 ge 生活模式變得太大 太快….好辛苦[/quote]

只要唔煮飯就會多好多時間.
一兩個人就出街食啦.
星期六日先煮囉.

我就覺得一個人全就好free喇.
唔使趕住返屋企食飯.
作者: Kiliyan    時間: 2005-3-9 17:03:14

我都係1個人住呀...我既生活都同你差唔多 不過我就非常之少會煮飯喇!
好似billy咁話 星期六日有時間先煮啦!咁咪可以享受下一個人既生活囉~
^.^

可能我成日都出街所以好少留係屋企都唔會太唔適應! 不如你返多d媽咪度食飯同埋約朋友出街丫~搵下我地呢d街坊傾計都得架~   

歡迎~~歡迎~~~ :em21:

作者: hales    時間: 2005-3-9 17:05:25

我剛好相反.....一個人都煮...............
如果好懶果日就唔過rc.... :
作者: vivian    時間: 2005-3-9 17:09:13

[quote:6311df11db="hales"]我剛好相反.....一個人都煮...............
如果好懶果日就唔過rc.... :[/quote]

咦~咦 family man (煮家男人) :em12:
作者: wychan    時間: 2005-3-9 17:23:03

以前一家人住 好正 :em04:
而家一個人住 小小唔慣.. 多左好多濕星野做 :em03:
遲d 二個人住 仲唔慣... 更多濕星野做 最好有"人"可以做埋 :em12:
作者: hales    時間: 2005-3-9 17:29:46

[quote:fe0a6924b7="wychan"]以前一家人住 好正 :em04:
遲d 二個人住 仲唔慣... 更多濕星野做 最好有"人"可以做埋 :em12:[/quote]

23174567...............
作者: dick queenie    時間: 2005-3-9 17:33:11

[quote:0efd57ae32="diedsee"]搬出嚟之前仲返緊學
放學返屋企仲有亞媽照顧
總之好似自己 ge 生活模式變得太大 太快….好辛苦[/quote]

太師....你可以參加藍澄之友會
他們大部份星期六晚都有聚會......
老少咸宜
作者: dick queenie    時間: 2005-3-9 17:34:44

[quote:3e02984763="wychan"]以前一家人住 好正 :em04:
遲d 二個人住 仲唔慣... 更多濕星野做 最好有"人"可以做埋 :em12:[/quote]

咁呢D濕聲野,好難搵人幫到手喎 :em12:
作者: H and H    時間: 2005-3-9 17:35:21

[quote:f733b600c9="hales"][quote:f733b600c9="wychan"]以前一家人住 好正 :em04:

23174567...............[/quote] :yeah:  :yeah: 一定幫到手
作者: hales    時間: 2005-3-9 17:39:18

[quote:7a31830ecb="dick&queenie"][quote:7a31830ecb="wychan"]以前一家人住 好正 :em04:

咁呢D濕聲野,好難搵人幫到手喎 :em12:[/quote]

有.....23174567.............
作者: dick queenie    時間: 2005-3-9 17:40:31

[quote:715feeaec0="hales"][quote:715feeaec0="dick&queenie"][quote:715feeaec0="wychan"]以前一家人住 好正 :em04:

咁呢D濕聲野,好難搵人幫到手喎 :em12:[/quote]

有.....23174567.............[/quote]

:dead:
作者: diedsee    時間: 2005-3-9 22:13:59

[quote:26c1f9fb56="vivian"]人的階段唔同左 就要做唔同的事情
我一樣係.... 返工 放工 弄飯 重要洗衫 抹地 執屋
呢家同父母分開左住 反而好掛住....  :cry:[/quote]

我就係過緊啲咁 ge 生活......... :dead:
作者: diedsee    時間: 2005-3-9 22:15:33

[quote:92687b5549="Billy"]只要唔煮飯就會多好多時間.
一兩個人就出街食啦.
星期六日先煮囉.

我就覺得一個人全就好free喇.
唔使趕住返屋企食飯.[/quote]

我都想好似以前咁 差唔多日日出街食 :face13:
但買樓之後就............... :em06:
仲要帶飯返工
作者: diedsee    時間: 2005-3-9 22:17:26

[quote:5bc801f694="dick&queenie"][quote:5bc801f694="diedsee"]搬出嚟之前仲返緊學
放學返屋企仲有亞媽照顧

太師....你可以參加藍澄之友會
他們大部份星期六晚都有聚會......
老少咸宜 [/quote]

我都知....但星期六就係我唯一一日拍拖日 ops:
作者: vivian    時間: 2005-3-9 23:10:15

只要兩口子幸福相愛,甚麼都在所不辭嘛~
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-9 23:19:12

[quote:fdc95c403d="hales"][quote:fdc95c403d="dick&queenie"][quote:fdc95c403d="wychan"]以前一家人住 好正 :em04:

有.....23174567.............[/quote]

呵................Hales.................你....................賣廣告?!
作者: P女    時間: 2005-3-10 09:16:55     標題: Re: 好唔適應...

[quote:375c9e4766="diedsee"]唉....自從搬出嚟住之後
一直都適應唔到獨立 ge 生活 :em01:[/quote]

你幾時搬入黎住架? 咁耐仲未適應?
我之前都好唔慣 以前係屋企乜都係媽咪 Mother is Everything
但係rc 乜都要我做 但我返而覺得呢個係一個好0既機會比自己學習獨立
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 11:00:06

搬咗都近半年喇
但一日比一日懶.....
作者: dracula    時間: 2005-3-10 11:04:23

[quote:dd3faa86c0="diedsee"]搬咗都近半年喇
但一日比一日懶.....[/quote]

我都係..... 不過我搬o左差唔多一年....所以...應該....懶過妳!  :poor:
作者: P女    時間: 2005-3-10 11:09:36

原來RC係會令人懶0既...... :mrgreen:
OR RC實在太舒服 唔想做野?
作者: vivian    時間: 2005-3-10 11:13:29

[quote:7672873212="女"]原來RC係會令人懶0既...... :mrgreen:
OR RC實在太舒服 唔想做野?[/quote]

係呀  入到間屋好舒服 日間有日間的靚 夜晚有夜晚的靚
望住窗都可以半日....
最近晚上的電影節目又好睇
我都無煮飯好耐
死蛇懶膳......
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 11:17:09

ai...我屋企都冇景ge
作者: P女    時間: 2005-3-10 11:17:22

我之前都好唔習慣 好想搬返同亞媽住
但我而家越黎越鍾意呢度
返到RC 空氣都清新D............. :yeah:
作者: vivian    時間: 2005-3-10 11:22:02

我唔可以開窗 好糟有塵
不同方向 不同利弊
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 11:23:53

我同屋企人相隔好遠........佢哋住屯門
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 11:25:38

唯有多d打電話返屋企啦.... :poor:
作者: vivian    時間: 2005-3-10 11:27:54

如果您見悶 不妨在這裡結識些朋友
或者上網談談
我都係成日一個人係間屋好戇居
所以我成日開住個電視
有d聲無咁悶
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 12:11:06

[quote:63c2f63700="vivian"]所以我成日開住個電視
有d聲無咁悶[/quote]

呢個方法係得0架.....我一個人0個陣都係開住電視 或者收音機 等間屋有d聲氣!
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 12:13:05

我一個人時會走上床迫自己瞓
作者: Billy    時間: 2005-3-10 12:24:46

[quote:a9daac812a="diedsee"]我一個人時會走上床迫自己瞓[/quote]

好易肥 :
作者: Billy    時間: 2005-3-10 12:25:42

[quote:3278e0a9b1="Tomato"][quote:3278e0a9b1="vivian"]所以我成日開住個電視

呢個方法係得0架.....我一個人0個陣都係開住電視 或者收音機 等間屋有d聲氣![/quote]

我都係咁係好方法.
作者: Billy    時間: 2005-3-10 12:27:24

[quote:057a4b6b4e="diedsee"]我同屋企人相隔好遠........佢哋住屯門[/quote]

我父母都係住屯門.
所以搬左出黎好耐.....
~六年一個人住.
作者: vivian    時間: 2005-3-10 12:58:38

訓得著故然是好
但訓得太多夜晚就眼光光.....
我自己解悶的方法係 :
睇一週刊或者八婆週刊
睇VCD (周星馳的笑片) 及其他出名的電影(番睇都無妨)
睇番自己去旅行的舊相片
或者食零食
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 13:52:12

[quote:f55343b083="vivian"]訓得著故然是好
但訓得太多夜晚就眼光光.....
我自己解悶的方法係 :
睇一週刊或者八婆週刊
睇VCD (周星馳的笑片) 及其他出名的電影(番睇都無妨)
睇番自己去旅行的舊相片
或者食零食[/quote]

都係好易肥 :
作者: P女    時間: 2005-3-10 14:09:16

其實真的有咁多時間冇野做嗎?
我平時係屋企有好多野做, 吸塵, 拖地, 洗衫,煮飯, 洗碗。。。。。。
作者: vivian    時間: 2005-3-10 14:12:55

我唔會無野做 一得閒又抹塵囉 !!
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 15:03:44

我除做家務之外 仲會淋0下花 (有時會同d花傾計 叫佢地快高長大 : ).....

養動物就怕會影響到鄰居 但係種花花就好個人......我朝早又會睇0下佢 訓覺前又會望0下佢 得閒無事都會搞0下佢地 h: ......

種0下花會無咁寂寞... :mrgreen:
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 15:08:24

就係太忙 loi
我都用插花去令自己開心ga
其實我想養狗
但平日返工冇時間 怕害死佢
作者: dick queenie    時間: 2005-3-10 15:56:24

[quote:69ea32ebf5="vivian"]如果您見悶 不妨在這裡結識些朋友
或者上網談談
我都係成日一個人係間屋好戇居
所以我成日開住個電視

v仔...不如我地上黎你度garthing...丫
:em19:
作者: vivian    時間: 2005-3-10 16:37:28

嘩~ 歡迎啊 !
只是地方淺窄 照呼唔到
家徒四壁 凳都唔多張
又無cheese cake 又無saga.....
齋坐待慢大家....  :em16:
作者: milk    時間: 2005-3-10 16:56:58

冇乜唔適應,以前都試過一個人住!
不過唔同o既係,依家間屋大左,家務都做多左 :em18:
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 17:47:48

[quote:a25d48396e="milk"]冇乜唔適應,以前都試過一個人住!
不過唔同o既係,依家間屋大左,家務都做多左 :em18:[/quote]

係lor 又要煮野食比我地食...呵呵呵 :zdevil:
作者: milk    時間: 2005-3-10 17:54:00

[quote:e7858df280="Tomato"]係lor 又要煮野食比我地食...呵呵呵 :zdevil:[/quote] :sweat:  

強烈要求番茄小姐煮野俾我地食 :x
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 19:17:45

[quote:90247da7d8="milk"][quote:90247da7d8="Tomato"]係lor 又要煮野食比我地食...呵呵呵 :zdevil:[/quote] :sweat:  

強烈要求番茄小姐煮野俾我地食 :x[/quote]

煮乜好呢 :?: .........四腳爬爬炒小強 :zdevil:
作者: grassman    時間: 2005-3-10 19:20:27

[quote:f3764102ef="Tomato"]煮乜好呢 :?: .........四腳爬爬炒小強 :zdevil:[/quote]

廚師要試左味先上菜喎! :em15:
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 19:24:56

[quote:ba693b1066="grassman"][quote:ba693b1066="Tomato"]煮乜好呢 :?: .........四腳爬爬炒小強 :zdevil:[/quote]

廚師要試左味先上菜喎! :em15:[/quote]

廚師不嬲都唔試味.......... :

查實有一次 我焗左蛋糕 (盒裝蛋糕粉咋... :poor: )比隻佬做早餐 但係佢食完之後勁痾lor..... :em18:
作者: Tomato    時間: 2005-3-10 19:28:09

diedsee 你煮飯叻唔叻0架??
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 19:53:36

[quote:51aaf00927="Tomato"]diedsee 你煮飯叻唔叻0架??[/quote]

一般炒菜+肉 ge 餸都 ok  :mrgreen:
但整嚟整去都係果幾味................... :nowords:
不過見紅 ge 如劏魚就咪攪 lu :dead:
作者: P女    時間: 2005-3-10 21:04:42

通常魚販都會幫你劏埋架.........
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 21:06:24

[quote:5c5f721750="女"]通常魚販都會幫你劏埋架......... [/quote]

我係連洗都唔制 :mrgreen:
作者: P女    時間: 2005-3-10 21:08:51

你要學定架啦
你男朋友識唔識煮野架?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-10 22:07:38

煮餐飯真係吾易,以前有亞媽煮埋,拍下個 "law" 就有得食,而家自己落手落腳去煮,都攪成幾個鐘,但係都覺得未夠好。

不過終於知道亞媽煮一餐好既,真係好吾容易,不過都希望終有個日,自己可以! :face13:
作者: diedsee    時間: 2005-3-10 22:59:25

[quote:48bc1d0ac4="Jeffrey & Shirley"]煮餐飯真係吾易,以前有亞媽煮埋,拍下個 "law" 就有得食,而家自己落手落腳去煮,都攪成幾個鐘,但係都覺得未夠好。

不過終於知道亞媽煮一餐好既,真係好吾容易,不過都希望終有個日,自己可以! :face13:[/quote]

不如................................................... :poor:

你煮埋我果份 我去你到食 :zdevil:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-10 23:10:22

[quote:2704abaaa9="diedsee"][quote:2704abaaa9="Jeffrey & Shirley"]煮餐飯真係吾易,以前有亞媽煮埋,拍下個 "law" 就有得食,而家自己落手落腳去煮,都攪成幾個鐘,但係都覺得未夠好。

不過終於知道亞媽煮一餐好既,真係好吾容易,不過都希望終有個日,自己可以! :face13:[/quote]

不如................................................... :poor:

你煮埋我果份 我去你到食 :zdevil:[/quote]
好多謝你對我既煮食咁有信心 :face13: ,不過我地未入黎住,如果你等我地既話,我驚你會餓死! :dead:
作者: Kiliyan    時間: 2005-3-10 23:12:12

[quote:cf4776109b="Tomato"][quote:cf4776109b="grassman"][quote:cf4776109b="Tomato"]煮乜好呢 :?: .........四腳爬爬炒小強 :zdevil:[/quote]

查實有一次 我焗左蛋糕 (盒裝蛋糕粉咋... :poor: )比隻佬做早餐 但係佢食完之後勁痾lor..... :em18:[/quote]

嘩!!! 好驚呀!!!哈哈哈~~~~ :  : 唔好意思~ 笑得大聲左添~ 哈哈哈....我好掛住你呀茄 仲有呀milk Jess HelenaP女Queenie bikbark....etc...幾時gathering呀????!?!?!?!?!?!???!?!?!?!? :yeah:  :yeah:
作者: milk    時間: 2005-3-11 02:33:02

Kiliyan︰

妳...........唔好咁痴情啦,我已經有羅拔o架喇 :em21: 妳都係死左條心........................把啦 :face13:

:
作者: Tomato    時間: 2005-3-11 09:21:33

[quote:8124fdcbdb="女"]通常魚販都會幫你劏埋架......... [/quote]

有一次我又扮勁走去買綾魚煲湯 個魚販已經幫劏好條魚 點知一路行條魚仲垂死掙扎.....佢仲大力過我 佢fing兩fing 已經fing穿左個袋 嚇死我 我要返去個魚販到叫佢幫我 之後過程十分殘忍....我以後都唔敢買新鮮魚 :em07:

仲有呀 d魚返到屋企仲要刮鱗 d人刮得唔乾淨 好鬼煩......所以多數食急凍魚柳lor ops:

(下次真係開個post講整野食蝦碌大全...... :em17: )
作者: Tomato    時間: 2005-3-11 09:22:59

[quote:10b5e5c1a4="Kiliyan"][quote:10b5e5c1a4="Tomato"][quote:10b5e5c1a4="grassman"][quote:10b5e5c1a4="Tomato"]煮乜好呢 :?: .........四腳爬爬炒小強 :zdevil:[/quote]

查實有一次 我焗左蛋糕 (盒裝蛋糕粉咋... :poor: )比隻佬做早餐 但係佢食完之後勁痾lor..... :em18:[/quote]

嘩!!! 好驚呀!!!哈哈哈~~~~ :  : 唔好意思~ 笑得大聲左添~ 哈哈哈....我好掛住你呀茄 仲有呀milk Jess HelenaP女Queenie bikbark....etc...幾時gathering呀????!?!?!?!?!?!???!?!?!?!? :yeah:  :yeah: [/quote]

下次帶埋"肚痾蛋糕"比你食 你一定會一世記得我....(我講笑咋 :face13: )
作者: diedsee    時間: 2005-3-11 09:59:15

[quote:28a92c965e="Tomato"]

有一次我又扮勁走去買綾魚煲湯 個魚販已經幫劏好條魚 點知一路行條魚仲垂死掙扎.....佢仲大力過我 佢fing兩fing 已經fing穿左個袋 嚇死我 我要返去個魚販到叫佢幫我 之後過程十分殘忍....我以後都唔敢買新鮮魚 :em07:

仲有呀 d魚返到屋企仲要刮鱗 d人刮得唔乾淨 好鬼煩......所以多數食急凍魚柳lor ops:

(下次真係開個post講整野食蝦碌大全...... :em17: )[/quote]

exactly 係我想講 ge 嘢
作者: Billy    時間: 2005-3-11 10:05:01

[quote:11265ec932="Tomato"]

仲有呀 d魚返到屋企仲要刮鱗 d人刮得唔乾淨 好鬼煩......所以多數食急凍魚柳lor ops: [/quote]

唔係喎. 新鮮魚好味喎.
有d簡單d加麻.
清蒸魚囉又好味又易整.
作者: Tomato    時間: 2005-3-11 11:22:08

[quote:d3582490fa="Billy"][quote:d3582490fa="Tomato"]

仲有呀 d魚返到屋企仲要刮鱗 d人刮得唔乾淨 好鬼煩......所以多數食急凍魚柳lor ops: [/quote]

有d簡單d加麻.
清蒸魚囉又好味又易整.[/quote]

連超市0個d急凍銀雪魚都有魚鱗0架...... :poor:

就算買都要買已經死左0個d 一定唔會叫人生劏一條...
作者: saga    時間: 2005-3-11 11:55:06

[quote:e5270cb3eb="diedsee"]我同屋企人相隔好遠........佢住屯門[/quote]

我都好遠 ... 係官塘  :
作者: saga    時間: 2005-3-11 12:04:59

我老爸煮野好叻

我就連切野都未切得好  :dead:

最好係有人 prepare 好哂d食材  :
作者: bikbark    時間: 2005-3-11 12:20:42

[quote:ee9fcdee00="saga"][quote:ee9fcdee00="diedsee"]我同屋企人相隔好遠........佢住屯門[/quote]

我都好遠 ... 係官塘  :[/quote]
mine is in ap lei chau!!!
作者: diedsee    時間: 2005-3-11 12:35:07

最好有車由 rc 去啦 :
作者: milk    時間: 2005-3-11 14:30:45

[quote:9aac04f2ca="bikbark"]mine is in ap lei chau!!![/quote]好遠喎 :shock:
作者: milk    時間: 2005-3-11 14:42:37

[quote:bc599f702f="Tomato"][quote:bc599f702f="Billy"]唔係喎. 新鮮魚好味喎.
有d簡單d加麻.
清蒸魚囉又好味又易整.[/quote]連超市0個d急凍銀雪魚都有魚鱗0架...... :poor:
就算買都要買已經死左0個d 一定唔會叫人生劏一條...[/quote]急凍銀雪魚同急凍三文魚排都有煮,因為貪其方便嘛 ops: o的魚鱗洗兩洗就冇o架喇!

新鮮就多數都煮桂花魚,又係貪方便 :
作者: diedsee    時間: 2005-3-11 15:38:58

[quote:430d38c713="milk"]急凍銀雪魚同急凍三文魚排都有煮,因為貪其方便嘛 ops: o的魚鱗洗兩洗就冇o架喇!

新鮮就多數都煮桂花魚,又係貪方便 :[/quote]

煮過一次....爛晒
作者: bikbark    時間: 2005-3-11 16:07:21

[quote:7cf5823927="milk"][quote:7cf5823927="bikbark"]mine is in ap lei chau!!![/quote]好遠喎 :shock:[/quote]
yes ar so i seldom go to rc law...
haven't been there for 2 weeks la yau...
作者: P女    時間: 2005-3-11 16:10:27

[quote:a9fdbe76a4="Kiliyan"][quote:a9fdbe76a4="Tomato"][quote:a9fdbe76a4="grassman"][quote:a9fdbe76a4="Tomato"]煮乜好呢 :?: .........四腳爬爬炒小強 :zdevil:[/quote]

嘩!!! 好驚呀!!!哈哈哈~~~~ :  : 唔好意思~ 笑得大聲左添~ 哈哈哈....我好掛住你呀茄 仲有呀milk Jess HelenaP女Queenie bikbark....etc...幾時gathering呀????!?!?!?!?!?!???!?!?!?!? :yeah:  :yeah: [/quote]

我都想見下你地呀
YAN 你可唔可以教我整蛋糕呀?
又話約一齊飲茶0既??? 等左好耐啦........... :poor:
作者: hales    時間: 2005-3-11 16:48:47

[quote:644666e72a="Tomato"][quote:644666e72a="女"]通常魚販都會幫你劏埋架......... [/quote]

(下次真係開個post講整野食蝦碌大全...... :em17: )[/quote]

有次我親眼見到有個男人又係抽住條魚 最後又係穿左個膠套 :
但重點係 這時個男人既身在日本城 :
更嚴重既問題係................. :

條魚"sin"左去個貨架底 :em17:
作者: hales    時間: 2005-3-11 16:52:25

[quote:1c83953466="Tomato"][quote:1c83953466="Billy"][quote:1c83953466="Tomato"]

有d簡單d加麻.

連超市0個d急凍銀雪魚都有魚鱗0架...... :poor:

就算買都要買已經死左0個d 一定唔會叫人生劏一條...[/quote]

咳.....咳咳~~~嗯...
試o下買"撻"沙 就無鱗啦...
作者: vivian    時間: 2005-3-11 17:22:05

[quote:b42e0fbb2e="hales"]有次我親眼見到有個男人又係抽住條魚 最後又係穿左個膠套 :

條魚"sin"左去個貨架底 :em17:[/quote]

果條友就是您 ??!!  
作者: hales    時間: 2005-3-11 18:42:37

無o的咁既事........... :nowords:
作者: POON    時間: 2005-3-11 21:32:24

[quote:54f5aba367="diedsee"]搬出嚟之前仲返緊學
放學返屋企仲有亞媽照顧

我都有同感 !  :poor:
作者: milk    時間: 2005-3-11 22:36:02

[quote:bfa613cae8="diedsee"][quote:bfa613cae8="milk"]急凍銀雪魚同急凍三文魚排都有煮,因為貪其方便嘛 ops: o的魚鱗洗兩洗就冇o架喇!
新鮮就多數都煮桂花魚,又係貪方便 :[/quote]煮過一次....爛晒[/quote]妳意思係指急凍魚定還是桂花魚,用煎定蒸 :?:
我今晚都蒸左條桂花食 ops:
作者: milk    時間: 2005-3-11 22:38:58

[quote:dcbed35164="bikbark"][quote:dcbed35164="milk"][quote:dcbed35164="bikbark"]mine is in ap lei chau!!![/quote]好遠喎 :shock:[/quote]yes ar so i seldom go to rc law...
haven't been there for 2 weeks la yau...[/quote]嘩~兩個星期喇,妳唔怕 hxxxs 係度作反呀 :
作者: diedsee    時間: 2005-3-11 23:05:59

[quote:d1c1e7a8a9="milk"][quote:d1c1e7a8a9="diedsee"][quote:d1c1e7a8a9="milk"]急凍銀雪魚同急凍三文魚排都有煮,因為貪其方便嘛 ops: o的魚鱗洗兩洗就冇o架喇!
新鮮就多數都煮桂花魚,又係貪方便 :[/quote]煮過一次....爛晒[/quote]妳意思係指急凍魚定還是桂花魚,用煎定蒸 :?:
我今晚都蒸左條桂花食 ops:[/quote]

煎到散晒 :poor:
作者: milk    時間: 2005-3-11 23:35:43

[quote:d1e98d0bfd="diedsee"]煎到散晒 :poor:[/quote]妳指的是桂花魚?
桂花魚我會蒸!
懶的做法︰將少許油(我落好少)及蒸魚豉油"林"上面,然後加o的薑絲﹑蔥斷及辣椒絲,一齊蒸兩個字,食得!

唔懶做法︰將以上調味料用獲煮過之後"林"落已蒸好o既魚身上,食得!
我用懶的做法 :zdevil:
作者: diedsee    時間: 2005-3-11 23:39:42

係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:
作者: gp    時間: 2005-3-11 23:43:11

我剛搬入o黎時都好唔慣......不過只限一個禮拜 h: 好彩亞媽住長青村 咁我先可以有住家飯食 : ......鬼叫我唔識住飯咩 ops:
作者: Ice    時間: 2005-3-11 23:56:25

[quote:6c3927f463="vivian"]嘩~ 歡迎啊 !
只是地方淺窄 照呼唔到
家徒四壁 凳都唔多張
又無cheese cake 又無saga.....
齋坐待慢大家....  :em16:[/quote]

唔好意思.... 借問聲..... 點解會關 saga 事???  :?:
作者: Ice    時間: 2005-3-11 23:58:50

[quote:71acdebea0="hales"]

有次我親眼見到有個男人又係抽住條魚 最後又係穿左個膠套 :

條魚"sin"左去個貨架底 :em17:[/quote]

哈哈哈哈哈哈..........  :em17:  :em17:  :em17:
想像到個情景應該好好笑  :
但同時 如果自己係個主人翁 又會好慘  :nowords:
作者: milk    時間: 2005-3-12 00:01:05

[quote:0ba056188d="diedsee"]係煎急凍銀雪魚同急凍三文魚煎到散晒 :poor:[/quote]大師睇睇-------> http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=6597
作者: diedsee    時間: 2005-3-12 00:02:40

[quote:8b06b7bc63="Ice"]
哈哈哈哈哈哈..........  :em17:  :em17:  :em17:
想像到個情景應該好好笑  :
但同時 如果自己係個主人翁 又會好慘  :nowords:[/quote]
傻啦 你係當時人ge話一定要 hales 攪掂啦 仲比佢笑咩 :
睇佢仲有冇得笑 :zdevil:
作者: H and H    時間: 2005-3-12 00:48:22

[quote:ac195c0e5b="hales"][quote:ac195c0e5b="Tomato"][quote:ac195c0e5b="Billy"][quote:ac195c0e5b="Tomato"]

有d簡單d加麻.

就算買都要買已經死左0個d 一定唔會叫人生劏一條...[/quote]

試o下買"撻"沙 就無鱗啦...[/quote]又或者係大眼雞 唔駛"刮鱗" 蒸熟左等凍左就可以好easy咁起皮
作者: dracula    時間: 2005-3-12 03:03:12

[quote:3250d486ae="H&H"][quote:3250d486ae="hales"][quote:3250d486ae="Tomato"][quote:3250d486ae="Billy"][quote:3250d486ae="Tomato"]

有d簡單d加麻.

試o下買"撻"沙 就無鱗啦...[/quote]又或者係大眼雞 唔駛"刮鱗" 蒸熟左等凍左就可以好easy咁起皮[/quote]

魷魚都無鱗~ :
其實桂花魚都幾好味呀~~ 又夠平~ 細細條一個人都清得哂~
作者: bikbark    時間: 2005-3-12 10:04:36

[quote:7c23c69c04="milk"][quote:7c23c69c04="bikbark"][quote:7c23c69c04="milk"][quote:7c23c69c04="bikbark"]mine is in ap lei chau!!![/quote]好遠喎 :shock:[/quote]yes ar so i seldom go to rc law...
haven't been there for 2 weeks la yau...[/quote]嘩~兩個星期喇,妳唔怕 hxxxs 係度作反呀 :[/quote]
up to him la  :
作者: bikbark    時間: 2005-3-12 10:14:25

新鮮油甘魚醃咸o黎蒸好好味
作者: grassman    時間: 2005-3-12 10:29:34

元氣仲好味!
作者: dick queenie    時間: 2005-3-12 11:28:09

有冇人食過狗棍魚...???
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-12 11:32:46

[quote:5cbdbd4a98="dick&queenie"]有冇人食過狗棍魚...???[/quote]

有. 不過勁多骨.
好難先食到舊好肉.
作者: dick queenie    時間: 2005-3-12 11:38:53

[quote:3cf881e732="Jess&Burns"][quote:3cf881e732="dick&queenie"]有冇人食過狗棍魚...???[/quote]

有. 不過勁多骨.
好難先食到舊好肉.[/quote]

我記得狗棍係細個時,阿媽整猫飯,用黎撈飯比猫食喎。
不過又真係好香,想偷黎食,但實比阿媽丙....最後都未試過 :em18:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-3-12 11:49:39

我老豆係賣魚既. 以前佢成日都會拎返黎食.
佢好鐘意食架喎.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2