藍澄灣業主社群

標題: 有關整tiramisu問題 [打印本頁]

作者: Billy    時間: 2005-3-8 00:27:09     標題: 有關整tiramisu問題

小弟星期六整左個tiramisu.
雪左一晚個餅都唔實最後只好放入冰箱.
個餅先雪得實.

問題係放雪櫃餅面d芝士唔實.
放冰箱海綿蛋榚入面d coffee又結冰.

本人用o既recipe如下(cheese部份only):
蛋黃 二隻+~50g sugar.
蛋白 二隻+ ~30g sugar.
cream 160g
mascapone 250g.

係因為冇落魚膠粉雪櫃唔夠冬.定係期他問題呢.
請高人指點指點. :em14:

ps:一個失敗作品絕對地打擊信心好彩rc有好多白老鼠幫手食.
下次再整一定會有改進o既.

ps2:呢篇唔係放吹水版請小心離題. :em12:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-8 00:33:50     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:d2d8ba3310="Billy"]小弟星期六整左個tiramisu.
雪左一晚個餅都唔實最後只好放入冰箱.
個餅先雪得實.

問題係放雪櫃餅面d芝士唔實.
放冰箱海綿蛋榚入面d coffee又結冰.

本人用o既recipe如下(cheese部份only):
蛋黃 二隻+~50g sugar.
蛋白 二隻+ ~30g sugar.
cream 160g
mascapone 250g.

係因為冇落魚膠粉雪櫃唔夠冬.定係期他問題呢.
請高人指點指點. :em14:

ps:一個失敗作品絕對地打擊信心好彩rc有好多白老鼠幫手食.
下次再整一定會有改進o既.

ps2:呢篇唔係放吹水版請小心離題. :em12:[/quote]

我吾識。<- 咁答會吾會離題呀! :em17:
作者: Billy    時間: 2005-3-8 00:37:18     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:e3f781d905="Jeffrey & Shirley"]

我吾識。<- 咁答會吾會離題呀! :em17:[/quote]

多謝你話比我聽你唔識.<------唔講驚比人話離題.
真係要問o下哈力士大人喎.<----呢句先係我想講果句.
作者: hales    時間: 2005-3-8 00:40:21

兩個post都離題...

ic 讚成(但沒有意見) thx 之類的文章其實在一般有管理機制的forum內都會被
視作為"空心文章" 一般都會砍文處理
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-3-8 00:42:09

[quote:2767a2ee45="hales"]兩個post都離題...

ic 讚成(但沒有意見) thx 之類的文章其實在一般有管理機制的forum內都會被
視作為"空心文章" 一般都會砍文處理[/quote]
明白多左,吾該。 :wink:

容許加多句:無奈! :poor:
作者: bikbark    時間: 2005-3-8 10:48:55     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:2cdd6d927c="Billy"]係因為冇落魚膠粉 [/quote]
i think this may be the main reason or else you mixed it too much
作者: Billy    時間: 2005-3-8 11:04:26     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:640bf2e4a2="bikbark"][quote:640bf2e4a2="Billy"]係因為冇落魚膠粉 [/quote]
i think this may be the main reason or else you mixed it too much[/quote]

個recipe係書度搵o既.冇話要魚膠粉我下次會試o下加.
但點為之mixed it too much呢.
係蛋打得太耐定mix o既時候攪得太耐.????
作者: dracula    時間: 2005-3-8 11:14:53

其實最重要係不斷做~ 正所謂工多藝熟~
billy~ 你知點做啦~
作者: carry and chris    時間: 2005-3-8 11:27:42     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:189e701ec8="Billy"][quote:189e701ec8="bikbark"][quote:189e701ec8="Billy"]係因為冇落魚膠粉 [/quote]
i think this may be the main reason or else you mixed it too much[/quote]

係蛋打得太耐定mix o既時候攪得太耐.????[/quote]

Mixed it too much<<我諗係打芝士時太耐。
不過我都認同BIKBARK應該係冇放魚膠粉,
但係據我所知係有兩種做法0家。
一個係硬身D,可以 Cut 開一件件,
另一種Creamy D 冇加魚膠粉.
視乎你想要咩口感 :mrgreen:
作者: bikbark    時間: 2005-3-8 11:35:52     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:4cb4991a79="Billy"][quote:4cb4991a79="bikbark"][quote:4cb4991a79="Billy"]係因為冇落魚膠粉 [/quote]
定mix o既時候攪得太耐[/quote]
作者: Billy    時間: 2005-3-8 12:08:07     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:bb5d3f600c="carry&chris"][quote:bb5d3f600c="Billy"][quote:bb5d3f600c="bikbark"][quote:bb5d3f600c="Billy"]係因為冇落魚膠粉 [/quote]

係蛋打得太耐定mix o既時候攪得太耐.????[/quote]

視乎你想要咩口感 :mrgreen:[/quote]

明白不過我個餅唔放冰格真係太creamy喇.好難接受.
重有我冇打過d芝士只用膠棒攪"雲".

我想做Cut 開一件件果隻有冇人可以建議魚膠粉份量呢.
作者: bikbark    時間: 2005-3-8 12:56:49     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:85061de2f2="carry&chris"]
視乎你想要咩口感 :mrgreen:[/quote]

yep if you blend or mix the mixture too heavily the air bubbles inside may all burst affecting the adherence

usually for cake will add 魚膠粉 cos it has to be cut into pieces and stand alone one by one

for dessert in glass 冇加魚膠粉
作者: leemoksau    時間: 2005-12-6 01:05:40     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:abf1c6a775="Billy"]
明白不過我個餅唔放冰格真係太creamy喇.好難接受.
重有我冇打過d芝士只用膠棒攪"雲".

我想做Cut 開一件件果隻有冇人可以建議魚膠粉份量呢.[/quote]

試吓哩個啦:

手指餅約12條
淡忌廉150g
雞蛋2隻 + 糖50g
魚膠粉2茶匙 + 水30ml
意大利軟芝士250g
特濃咖啡100g + 咖啡酒適量

(1) 忌廉打起備用
(2) 蛋+糖打至奶白色備用
(3) 魚膠隔水溶 加入少量蛋漿中攪勻
(4) 意大利軟芝士加入餘下蛋漿中攪勻(用打蛋機打) 再加入忌廉攪勻(攪)
(5) 重新攪勻魚膠蛋漿 加入(4)中攪勻
(6) 分兩層鋪在已浸咖啡酒漿的手指餅上 放入雪柜雪3小時後洒上可可粉即成

哩個方法可整到7-8"餅 基本上係跟美味DIY的做法 不過我嫌芝士味唔夠 所以調整過份量.

經過兩次嘗試之後 第三次係好味Do既. :zdevil:
作者: grassman    時間: 2005-12-6 09:44:20     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:fb1f9c995d="leemoksau"]經過兩次嘗試之後 第三次係好味Do既. :zdevil:[/quote]

我冇食過o既? :?:
作者: leemoksau    時間: 2005-12-6 23:56:30     標題: Re: 有關整tiramisu問題

[quote:6d04290495="grassman"]

我冇食過o既? :?:[/quote]

你唔使睇住個女咩? 我哋通常11點後先至人齊開餐喎.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2