藍澄灣業主社群

標題: 有野問 有無人識可以答我呀 唔該 [打印本頁]

作者: saga    時間: 2005-3-7 12:54:38     標題: 有野問 有無人識可以答我呀 唔該

酒店公用部份 酒店商場公用部份 商場公用部份 及停車場公用部份

呢d公用部份 開支係咪唔會由住戶俾架?

e.g. 酒店公用部份 如果只係三座酒店之間公用既部份 支出由三間酒店業權人分擔 咁就唔關我地事

但如果 上述四項由是有一項係我地有份出錢
咁我地就有權睇下個 budget ....
作者: wychan    時間: 2005-3-7 13:25:38

其實業權分配並不是你想的那麼覆雜 大致上可分為:

1. 服務式住宅部份 (service apartment -sa)
2. 發展共用部份 - 即已包括酒店 商場 停車場 l5平台等大可可以進入的地方 (development common)
3. 游泳池及公共設施(如空中花園保修等)部份
4. 其他私人業權部份 (如酒店 商場 停車場 會所等私人業權及私人運作部份)

所以是沒有你所指的:酒店公用部份 酒店商場公用部份 商場公用部份 及停車場公用部份

我們要按業權比例分擔 (2) 發展共用部份的費用 同時亦應按業權比例分擔 (3) 的部份
作者: saga    時間: 2005-3-7 13:39:14

[quote:47bb053c0b="wychan"]其實業權分配並不是你想的那麼覆雜 大致上可分為:

1. 服務式住宅部份 (service apartment -sa)
2. 發展共用部份 - 即已包括酒店 商場 停車場 l5平台等大可可以進入的地方 (development common)
4. 其他私人業權部份 (如酒店 商場 停車場 會所等私人業權及私人運作部份)

所以是沒有你所指的:酒店公用部份 酒店商場公用部份 商場公用部份 及停車場公用部份

我們要按業權比例分擔 (2) 發展共用部份的費用 同時亦應按業權比例分擔 (3) 的部份[/quote]

咁 123 個 budget 我地個財務小組係咪會有得審查架?
4 唔關我地事 人地唔肯公開都好正常
作者: saga    時間: 2005-3-7 13:40:50

[quote:1042572c22="wychan"]所以是沒有你所指的:酒店公用部份 酒店商場公用部份 商場公用部份 及停車場公用部份
[/quote]

呢四個 terms 我係其他 forum 度見到 唔知係乜所以問問
作者: wychan    時間: 2005-3-7 13:51:05

[quote:cc03c5b47b="saga"][quote:cc03c5b47b="wychan"]其實業權分配並不是你想的那麼覆雜 大致上可分為:

我們要按業權比例分擔 (2) 發展共用部份的費用 同時亦應按業權比例分擔 (3) 的部份[/quote]

咁 123 個 budget 我地個財務小組係咪會有得審查架?
4 唔關我地事 人地唔肯公開都好正常[/quote]

bingo you are right!
作者: vivian    時間: 2005-3-7 14:00:53

d資料好複雜,好有興趣想一次過了解多d
如果有個 talk/discussion 講多比我地聽
咁就好啦   ops:
作者: Billy    時間: 2005-3-7 14:15:57

星期六gathering你出席就好多機會discuss同了解.
其實真係用左好多時間去discuss好多唔同問題架喇.
重有就係多d旁聽業委開會亦有助了解....
作者: vivian    時間: 2005-3-7 15:39:37

星期六 gathering  :?:
我想聽咋 (了解多d物業的 regulations and 業主的權益)
唔係想講 咁可以參加嗎 ?
作者: wychan    時間: 2005-3-7 15:49:20

[quote:1c370b3b85="vivian"]星期六 gathering  :?:
我想聽咋 (了解多d物業的 regulations and 業主的權益)
唔係想講 咁可以參加嗎 ?[/quote]

當然得啦... 仲有紅酒 蛋糕 零食.... 招呼你tim....

其實為左探討真理 有時我地的gathering都好激 俾網上激上十倍有多 不過大家都是以事論事 鬧完次後飲杯紅酒 又是好朋友....

來過一兩次 你會每個星期都想星期六快d到來...
作者: vivian    時間: 2005-3-7 15:55:46

Thanks ! 我估好多鄰居都會有興趣 !
作者: grassman    時間: 2005-3-7 15:56:18

[quote:f1ce06522f="wychan"]來過一兩次 你會每個星期都想星期六快d到來...[/quote]

我老婆話你班男人講野好鬼悶! :nowords:
作者: Billy    時間: 2005-3-7 16:19:42

[quote:54390377b6="grassman"][quote:54390377b6="wychan"]來過一兩次 你會每個星期都想星期六快d到來...[/quote]

我老婆話你班男人講野好鬼悶! :nowords:[/quote]

咁又算唔算離題呢. :
護身符:"我唔識答呀". :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2005-3-7 16:30:53

[quote:ce96860ddd="vivian"]Thanks ! 我估好多鄰居都會有興趣 ![/quote]

[quote:ce96860ddd="grassman"][quote:ce96860ddd="wychan"]來過一兩次 你會每個星期都想星期六快d到來...[/quote]

我老婆話你班男人講野好鬼悶! :nowords:[/quote]

唔算!我係回應緊上面v仔同w仔既講話。但如果係算離題,都係被引導Jack!

P.S. 呢篇都唔算!因為都係被B仔引導回答佢既問題! :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2005-3-7 16:45:45

[quote:23aa5f7e60="grassman"][quote:23aa5f7e60="vivian"]Thanks ! 我估好多鄰居都會有興趣 ![/quote]

[quote:23aa5f7e60="grassman"][quote:23aa5f7e60="wychan"]來過一兩次 你會每個星期都想星期六快d到來...[/quote]

唔算!我係回應緊上面v仔同w仔既講話。但如果係算離題,都係被引導Jack!

P.S. 呢篇都唔算!因為都係被B仔引導回答佢既問題! :mrgreen:[/quote]

但你O既內容冇一句同TITLE有關喎.
引導離題唔叫離題咩..... :?:
被護身符:"我重未諗到答案呀".

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2