藍澄灣業主社群

標題: 想查詢抹窗事宜 [打印本頁]

作者: 米    時間: 2005-2-25 10:53:26     標題: 想查詢抹窗事宜

我昨晚去睇番層樓時 發覺d 窗好好好 dirty 啊  :em07:
唔知道大家係用咩辦法去抹窗呀?  教教我丫......  :poor:

作者: Charlie Brown    時間: 2005-2-25 11:00:56     標題: Re: 想查詢抹窗事宜

[quote:a7eb3758d3="米"]我昨晚去睇番層樓時 發覺d 窗好好好 dirty 啊  :em07:
唔知道大家係用咩辦法去抹窗呀?  教教我丫......  :poor:
[/quote]

用抹窗專用的磁石器,記得兩塊磁石均需縛住你的手,避免直接跌落街。

我係用Panasonic的抹窗器,幾好用架 :wink:

作者: 米    時間: 2005-2-25 11:12:20     標題: Re: 想查詢抹窗事宜

[quote:ec6b74032e="Charlie Brown"][quote:ec6b74032e="米"]我昨晚去睇番層樓時 發覺d 窗好好好 dirty 啊  :em07:
[/quote]

用抹窗專用的磁石器,記得兩塊磁石均需縛住你的手,避免直接跌落街。

[/quote]

但係....... 隻窗好大 bor 磁石器可以放到咁長嗎?  :?:
作者: Charlie Brown    時間: 2005-2-25 11:18:19     標題: Re: 想查詢抹窗事宜

[quote:dd834c5247="米"][quote:dd834c5247="Charlie Brown"][quote:dd834c5247="米"]我昨晚去睇番層樓時 發覺d 窗好好好 dirty 啊  :em07:
[/quote]

[/quote]

但係....... 隻窗好大 bor 磁石器可以放到咁長嗎?  :?: [/quote]

可以啊,因為個兩條手繩有伸縮性!

作者: Tomato    時間: 2005-2-25 11:21:27

題外話:

我諗呢兩日大家屋企d窗唔駛窗簾 都比室外d潮濕搞到白濛濛一片 我今日聽收音機話 用報紙抹 不但可以令d窗乾淨d 抹完仲唔會再起霧水...我今日試左啦 都好似得得地....
作者: vivian    時間: 2005-2-25 11:41:24

Panasonic抹窗器 幾好用架

唔知要幾多錢?
d霧氣好似係窗外 所以自己好難抹!
作者: 米    時間: 2005-2-25 11:43:10

咦.......... 用報紙抹入面窗都唔錯喎 我又要試下先!  :shock:

如果我地唔自己抹 咁我仲想問下其實我地D窗咁大隻
有沒有請人放隻抹窗船幫我地每家人抹窗呀? 有沒有這項服務? 如有! 係會幾耐抹一次呀?   :?:

作者: grassman    時間: 2005-2-25 11:49:04

抹窗的確係要非常小心,我就目擊過一單!

2/20日,地點88G van仔站。 兇手應該係三座F、G單位!
當我一家大細行至三座對出馬路,目擊一把掃把夾著一條毛巾,從高空飛墮!
其間正有一輛van仔正在站頭等客,掃把正正擊中van仔車頂,掃把即時斷開數節,散落地上!

當時如果不幸有人在van仔站,一定會做成傷亡!

應要求管業處用吊船替住戶抹窗! 我們是服務式住宅嗎!
作者: 米    時間: 2005-2-25 12:04:30

嘩......好危險啊!
我都想有人幫我們抹窗 為人為己安全D抹窗係好D!
作者: vivian    時間: 2005-2-25 12:09:27

應要求管業處用吊船替住戶抹窗! 我們是服務式住宅嗎!

我公司 30-stairs commercial building
都久不久有人坐吊船抹窗
作者: 米    時間: 2005-2-25 12:30:19

可以向那裡比意見的?
作者: vivian    時間: 2005-2-25 12:50:53

[quote:6decb2915d="米"]可以向那裡比意見的?[/quote]

You may send your suggestion to 業委會 由他們跟管理公司討論   :em11:
but i think the feedback (from Hutxxxx) is negative   :em16:
since it involves $$$$$$$  :
作者: Jess and Burns    時間: 2005-2-25 12:56:04

都唔止這個原因. 因為掛吊船要最高層的業主得閒開門比你先得既.
如果一年洗幾次. 那位業主就好唔得閒...
作者: grassman    時間: 2005-2-25 13:36:10

[quote:87af408707="vivian"][quote:87af408707="米"]可以向那裡比意見的?[/quote]

You may send your suggestion to 業委會 由他們跟管理公司討論   :em11:
but i think the feedback (from Hutxxxx) is negative   :em16:
since it involves $$$$$$$  :[/quote]

D錢係o係管理費開支度扣,又唔係要發展商比,況且屋苑外觀整潔,都係大圍褔利!
作者: RangerX    時間: 2005-2-25 14:23:30

其實講真RC管理處會唔會有呢項服務提供既呢? 自從我上個月有一日行過灝景灣見到人地有架吊船幫緊d玻璃窗做清潔 就一直諗緊呢個問題...  :roll:
作者: 米    時間: 2005-2-25 14:28:48

我都好想我地屋苑有呢個抹窗服務呀.....
作者: leemoksau    時間: 2005-2-25 15:58:45

[quote:7dc5e2bbab="RangerX"]其實講真RC管理處會唔會有呢項服務提供既呢? 自從我上個月有一日行過灝景灣見到人地有架吊船幫緊d玻璃窗做清潔 就一直諗緊呢個問題...  :roll:[/quote]
有,不过都是由管理费里扣。根据第二次业委会,和X报o左个天价(4X万),所以冇做到。
作者: 米    時間: 2005-2-25 16:03:06

[quote:15c8fdf9c9="leemoksau"][quote:15c8fdf9c9="RangerX"]其實講真RC管理處會唔會有呢項服務提供既呢? 自從我上個月有一日行過灝景灣見到人地有架吊船幫緊d玻璃窗做清潔 就一直諗緊呢個問題...  :roll:[/quote]
有,不过都是由管理费里扣。根据第二次业委会,和X报o左个天价(4X万),所以冇做到。[/quote]

嘩....... 咁跟住仲會不會比第2間公司做哇?
作者: grassman    時間: 2005-2-25 16:36:01

[quote:e136519374="leemoksau"][quote:e136519374="RangerX"]其實講真RC管理處會唔會有呢項服務提供既呢? 自從我上個月有一日行過灝景灣見到人地有架吊船幫緊d玻璃窗做清潔 就一直諗緊呢個問題...  :roll:[/quote]
有,不过都是由管理费里扣。根据第二次z痔e?N,和X报o左Y臚挸瓷]4X万),所以冇做到。[/quote]

可唔可以自己搵人報價,Benchmark o下,囉個reference!
作者: hales    時間: 2005-2-25 16:41:06

唔貴喎....40幾萬1500幾戶 每戶都係300百蚊左右
自己抹的話人工都唔只.....仲要自己抹唔得好..
作者: vivian    時間: 2005-2-25 17:00:23

我公司坐大廈有30層
抹大廈四面$28000 per visit
桌士/龍先生 97513130
作者: grassman    時間: 2005-2-25 17:19:15

我都覺得唔貴,但五座樓一齊做,overhead會少左,應該可以discount! 再講,管理處實係搵姓李D姨媽姑姐報價!
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-25 17:35:32

唔貴喎....40幾萬1500幾戶 每戶都係300百蚊左右
自己抹的話人工都唔只.....仲要自己抹唔得好..

最慘係三百吸蚊抹一間細房0乍!
作者: hales    時間: 2005-2-25 17:49:07

唔係全屋既咩........................................ :dead:
作者: grassman    時間: 2005-2-25 17:54:58

反對單一"蕉鏢"!
作者: vivian    時間: 2005-2-25 17:57:17

以我所知 不是那樣
外窗係包括所有大窗
但廚房個隻就未必

還有 我地成日見個隻吊船係屬於邊個?
如果係我地 只要call機電工程處的師父approve
隨時可以放船

但如果RC無吊船 咁清潔公司才需要另聘吊船
才需要幾十萬

如日後和x落實做呢d野 please carefully check their expenditure !!!!
作者: hales    時間: 2005-2-25 18:05:25

重點係頂層業主俾唔俾你放船....
因為要係佢個天台既牆身裝個winch....
作者: vivian    時間: 2005-2-25 18:14:31

As my case 30-stairs commercial building needs 1-2 days to complete
For us we may need 3-4 days or perhaps one week to complete one building.  As for public interest I think they would be ok.  

So how about the replacement of air-conditioner?? It seems that they took few months to complete the whole project .  So how was the   response from the top floor owners ?
作者: kyu    時間: 2005-2-25 18:18:42

[quote:cb6e1c447c="hales"]唔係全屋既咩........................................ :dead:[/quote]

hales

因為在天台只有冷氣機方向至有地方落吊船 其它方向無辨法.
作者: vivian    時間: 2005-2-25 18:23:15

咁點解 commercial building 塊塊玻璃又可以抹既?   :?:
作者: kyu    時間: 2005-2-25 18:35:46

[quote:92c77c40e6="vivian"]咁點解 commercial building 塊塊玻璃又可以抹既?   :?:[/quote]

vivian

Commercial Building 天台有一條如火車軌的設施給吊船支架用 要到邊處都得.
作者: vivian    時間: 2005-2-25 18:44:42

I see. Thank you !
作者: grassman    時間: 2005-2-25 19:11:52

想抹窗,要學游繩先得囉! :em08:
作者: 米    時間: 2005-3-2 12:33:14

嘩~~~ 要做到咁好勁哇!
他好型仔啊!  :face13:
  (sorry啊! 離左題添~ 嘻嘻!  h: )

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2