藍澄灣業主社群

標題: 調整交通服務問卷調查 [打印本頁]

作者: FanStar    時間: 2005-2-24 12:55:33     標題: 調整交通服務問卷調查

調整交通服務問卷調查....
不過唔好意思 唔係我地 ....  :em01:
作者: dick queenie    時間: 2005-2-24 14:28:44

.........
I want ......
作者: vivian    時間: 2005-2-24 14:31:37

[quote:72fd507b92="dick&queenie"]I want ......[/quote]

您發夢啦~ 第世投過胎 或者炒左和x就有....   
作者: alankle    時間: 2005-2-25 11:39:17

無錯炒0左和黃管理.................才有希望
其實我地架管理費是十分貴的 我都唔明點解無人發覺呢點
仲有人竟然認為合適 我地係咩都無架居苑嚟架 而且仲咁新 無理由要收呢個價架管理費 仲要有咁架服務水準...........

我地弟六座架居民買入價 在當時黎講係好高架
所以 唔好成日都話用咁架錢買樓就唔好要求咁高..
:em13:  :em10:  :em20:
作者: vivian    時間: 2005-2-25 12:01:16

無用架 好似話..就算全部RC的人舉腳贊成 都唔夠voting rights 炒Q左和x
之所以和x咁有刺無孔 吹佢唔脹
您睇大門password呢件事就知 一d誠意都無 重推卸責任話自己唔清楚
佢係大家的management company
supposed to be a advisor
呢家大家睇 有邊一樣不是我們提出
叫佢地做  教佢地做
我唔介意比$1.30管理費
亦唔argue是否合理
我只是說 as an estate management company
就是幫我地 overlook matter
而唔係爆左鑊 爆左渠
我地叫先做
我估呢到任何一個人都做得好過佢
五座唔係咁難嗟
只係個天御用左RC用和x
大家無辦法
比人食住
作者: Billy    時間: 2005-2-25 14:03:01

[quote:a03ecf9c36="vivian"]無用架 好似話..就算全部RC的人舉腳贊成 都唔夠voting rights 炒Q左和x
您睇大門password呢件事就知 一d誠意都無 重推卸責任話自己唔清楚
叫佢地做  教佢地做
亦唔argue是否合理
我只是說 as an estate management company
而唔係爆左鑊 爆左渠
我地叫先做
五座唔係咁難嗟
大家無辦法
比人食住[/quote]

期實比d時間睇吓先啦.
焦可否認和x真係不合格好唔掂.
但好多野佢都算肯改肯做.(雖然要我地叫先做)
好似大門password咁好快已經revised左.
問題再發生就一定係問題.

management company要唔要換點都要等多一年多.
到時再講先至係最佳時候.
作者: hales    時間: 2005-2-25 14:15:14

[quote:404032e9c1="vivian"]無用架 好似話..就算全部RC的人舉腳贊成 都唔夠voting rights 炒Q左和x
叫佢地做  教佢地做
亦唔argue是否合理
而唔係爆左鑊 爆左渠
我地叫先做
五座唔係咁難嗟
大家無辦法
比人食住[/quote]
所以我話....佢地唔係無做事能力
只係缺少了管理智慧...有乜事都後知後覺....

管理費平同貴不是重點....重點是你買樓既時候已經知道要俾幾錢管理貴
同堆有乜野設備在內....咁你都仲買既話 亦表示你係accept左呢個
terms and condition....
作者: vivian    時間: 2005-2-25 14:53:24

Billy
1.  管理公司是收錢的 "做得好"本是應份 好似您我返工咁.... 到左呢個地步 大家有無見過和x 提出任何改善的campaign 唔係貪心 唔需要佢好似科盈大衍咁高standard 但同其他管理公司看齊都唔過份丫?

2.  炒和x係夢話 唔會發生!  So no need to discuss!!     (幽默下 苦中作樂 講大左唔好介意) 您我當然明白箇中道理 我個人只是抱著無奈和失望的心情去面對!  但妥協不代表包容 問題就是問題 點解要包容和x咁無能 我戥您地(業委)肉赤 辛苦 點解要咁奔波 面對咁多野 而管理公司就撬埋隻手 笑看人生....

Hales
我從來唔介意乜都無 即使買的時候以為有 因為我明白 這個世界光怪陸離 願者上吊 好多騙子... 細時曾經有好多男人話愛我一生一世 又話點又話點 結果呢? :dead: 唔通斬佢咩!!  :em01:    道理等於買左藍澄灣 一樣唔通斬佢(和x) 我們又可以怎樣?

不過都係果句 妥協 不等於 包容  !!

大家上來吐下心聲!
作者: alankle    時間: 2005-2-25 15:02:47

我地錢就俾足 服務就不足

唔鬧0下佢地 點樣平衡個心理........
作者: hales    時間: 2005-2-25 15:20:33

[quote:f1a455c6a8="vivian"]Billy
我戥您地(業委)肉赤 辛苦 點解要咁奔波 面對咁多野 而管理公司就撬埋隻手 笑看人生....

不過都係果句 妥協 不等於 包容  !!

大家上來吐下心聲![/quote]

簡單簡單...因為立場有所不同 委員/業主係客客係只會有要求
和X係service provider service provider只會洗錢同俾人鬧..
委員/業主會做好多野要service provider去做更多既野
service provider會做好多野去令自己做少o的野......大家立場都不同
在利益上是對立的 坐堆一齊是"談判" 不是 "合作"..
作者: vivian    時間: 2005-2-25 15:26:27

service provider會做好多野去令自己做少o的野.....
在利益上是對立的
坐堆一齊是"談判" 不是 "合作"....

妙妙妙!
分析得好好!
作者: alankle    時間: 2005-2-25 15:28:40

好多做管理架公司都做得好好 佢地都好受居民歡迎
佢地就係同居民合作 係一個良好架關係
但係我地呢個就差得多啦 佢地服務又差 態度又唔好 叫佢地做野佢就同你談判
可以唔做架就唔想做 可以做到0既 你就要三催四請 先免為其難 事旦幫你做0左算........
咁你話我地應該同佢地點樣合作呢?????????
作者: hales    時間: 2005-2-25 15:59:38

[quote:f4f0f4c9cb="alankle"]好多做管理架公司都做得好好 佢地都好受居民歡迎
佢地就係同居民合作 係一個良好架關係
但係我地呢個就差得多啦 佢地服務又差 態度又唔好 叫佢地做野佢就同你談判
可以唔做架就唔想做 可以做到0既 你就要三催四請 先免為其難 事旦幫你做0左算........
咁你話我地應該同佢地點樣合作呢?????????[/quote]

所以人地有ISO 有Qo麥...
一切都係講求有制度 good documentation tracebility good methodology
proper procedure....亦有很專業的方法進行auditing 並唔係咁求求其其1234..2234..3234..5234..6234...
作者: vivian    時間: 2005-2-25 16:09:54

哈力史 您好惦 不如兩年後您包來做
(留番個清潔亞sim個位比我....)
作者: FanStar    時間: 2005-3-9 16:18:20

東方日報 (2005-03-09)

珀麗灣客運下星期三起,將取消對外巴士及渡輪的收費優惠,一律以正價收費,變相「加價」四成半至一點三倍,引起居民強烈不滿。有民間團體指,發展商售樓時以車船優惠吸引買家,到入伙後卻又撤銷優惠,對消費者不公平,要求運輸署加強監管。

珀麗灣居民何先生指,兩年前入伙時,發展商表示無論乘搭屋苑巴士或渡輪出外,車船費均會收取特惠價錢。珀麗灣客運由○二年投入服務至今,珀麗灣來往荃灣及中環的渡輪收費分別為三元及十一元;而巴士來往青衣及葵芳則分別為三元及五元半。

最近客運公司突然貼出通告,指過去提供的優惠價將於本月十六日取消,改以正價收費,珀麗灣來往荃灣及中環的渡輪收費分別為五元及十六元;巴士來往青衣及葵芳則分別為七元及八元,新舊收費前後差距四成半至一點三倍

珀麗灣客運發言人解釋,巴士及渡輪收費是參考其他非專利交通工具收費而定出,並獲運輸署認可。該公司○三年以優惠價收費,已表明優惠期為一年,優惠原定於去年八月完結,而優惠期延長至今已達一年半。

客量低營運虧損

她指,由於中環渡輪客量偏低,加上油價大幅飆升,營運出現嚴重虧損,故必須恢復正價收費,而過去與居民的商討一直未達共識,最後只能將車船優惠全面撤銷。不過,發言人強調,第三期入伙單位的車費特惠,有效期仍維持至明年底。

民間監管公共事業聯委會發言人蔡耀昌指出,現時不少發展商都會以優惠的交通費吸引顧客,但卻會隨時取消優惠,居民可說「任人>荂v,因此希望運輸署審批時要加強監管,而市民若認為受騙,亦可向消費者委員會投訴。

珀麗灣往來中環的渡輪收費,下周三回復正價,由目前的十一元加至十六元。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2