藍澄灣業主社群

標題: 有否常常聽到樓上的腳步聲?? [打印本頁]

作者: Dela    時間: 2005-2-18 16:08:26     標題: 有否常常聽到樓上的腳步聲??

我的單位勁應聲 可能樓上單位是木板地吧??  頗糟哩!!! :|
定是RC的用料太差勁  :?:  :em13:  :em13:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-2-18 16:20:37

d 聲係點架?
之前我在人地屋企都聽過 ( 不是rc )
都聽到. 但係唔似係人既腳步聲. 似係狗仔d 腳甲碰到地板的聲.

但在Rc 就未聲過啦.
作者: dick queenie    時間: 2005-2-18 16:20:52

我樓上都好吵耳,
經常聽到佢地搬搬抬抬,而每晚好似好多洗水沖涼聲,同埋傳來陣陣中藥味。
都唔知攪咩???
作者: Dela    時間: 2005-2-18 16:25:03

唉!!  "ING PING" 聲 完全feel到樓上鄰居由屋頭行到屋尾ka!!! 死未  :shock:
作者: RangerX    時間: 2005-2-18 17:25:43

我覺得係RC既用料問題 樓上既行路聲 搬野聲; 隔離屋既講野聲... 都收得好應...  :dead:
作者: Billy    時間: 2005-2-18 22:25:41

搬野聲有聲到.
步行聲就唔係好覺.
走廊d人講野隔離屋開門關門聲好清潔.
作者: dracula    時間: 2005-2-18 22:37:15

[quote:7636036d28="dick&queenie"]我樓上都好吵耳,
經常聽到佢地搬搬抬抬,而每晚好似好多洗水沖涼聲,同埋傳來陣陣中藥味。
都唔知攪咩???[/quote]

:em07:  :em03:  有冇睇過三更?? 黎明o個 part?? :em07:
作者: Billy    時間: 2005-2-18 22:41:06

killiyan住佢樓上隔離唔好怕親人呀.... :em16:
作者: dracula    時間: 2005-2-18 22:49:09

[quote:f33f5f8f11="Billy"]killiyan住佢樓上隔離唔好怕親人呀.... :em16:[/quote]

h:  h:  h:
作者: POON    時間: 2005-2-21 20:59:25

[quote:50f2d4bd66="Dela"]唉!!  "ING PING" 聲 完全feel到樓上鄰居由屋頭行到屋尾ka!!! 死未  :shock:[/quote]

係呀 ! 好嘈 !  :em01:  :em01:
作者: vivian    時間: 2005-2-21 22:23:30

而我,差不多每晚,當我家沒有聲音的時候
就聽到像舊式24針printer發出的聲音 - 支支聲  :?:
作者: Hotcake    時間: 2005-2-21 22:37:59

我屋企仲奇怪 不分晝夜 都經常會聽到樓上好似跌波子落地 然後持續的反彈又落地的聲音 好清脆 而且次數好密 有時係一粒跌落地 有時係好多粒同一時間跌落地 都唔知樓上搞乜......... :detective
作者: rstfung    時間: 2005-2-21 23:01:05

[quote:8bf6ea7e5b="Hotcake"]我屋企仲奇怪 不分晝夜 都經常會聽到樓上好似跌波子落地 然後持續的反彈又落地的聲音 好清脆 而且次數好密 有時係一粒跌落地 有時係好多粒同一時間跌落地 都唔知樓上搞乜......... :detective[/quote]

波子??   ......  :em07:  :em07:
作者: French    時間: 2005-2-21 23:41:53

My goodness ! My upper floor has 2 little naughty boys keep jumping especially during on holidays. So disgusting for such parents teach their childs in this selfish gesture. Another reason is certainly caused by the empty brick floors that would much easily transmit the vibration and so the noise.

Actually I complianted several times but no improvement. Of course we can't prosecute them  :em06:  :em06: Just expect those childs getting older and fed up with the jumping & running.

Furthermore RC is really not situable for the family with children. There is almost no space or even a small corner for the childs release their energy  :em02:  :em02:
作者: RangerX    時間: 2005-2-22 09:37:14

[quote:7ff9833c13="rstfung"][quote:7ff9833c13="Hotcake"]我屋企仲奇怪 不分晝夜 都經常會聽到樓上好似跌波子落地 然後持續的反彈又落地的聲音 好清脆 而且次數好密 有時係一粒跌落地 有時係好多粒同一時間跌落地 都唔知樓上搞乜......... :detective[/quote]

波子??   ......  :em07:  :em07:[/quote]

呢個好似話係自然現像 好多大廈都有 未必關你樓上鄰居事.
其中一個解釋係大廈既石屎同鋼筋冷縮熱脹程度不一 造成"啪啪"的聲響. 就咁聽好似波子跌落地咁...  :wink:
作者: John and Esther    時間: 2005-2-22 12:58:43

wow...me too. My upper floor is very noisy and late sleep. I really don't understand why our furture is so poor as like it. They never care another one even at 2:00 a.m. or 7:00 a.m.  They really like to move their chairs dinning table bed etc....... but they live in 957 feets now. I don't know their daily life if they live in a flat less than this feets.  I complained them twice this year however it's useless.  :dead:
作者: P女    時間: 2005-2-22 14:12:37

[quote:2a8af95494="RangerX"][quote:2a8af95494="rstfung"][quote:2a8af95494="Hotcake"]我屋企仲奇怪 不分晝夜 都經常會聽到樓上好似跌波子落地 然後持續的反彈又落地的聲音 好清脆 而且次數好密 有時係一粒跌落地 有時係好多粒同一時間跌落地 都唔知樓上搞乜......... :detective[/quote]

波子??   ......  :em07:  :em07:[/quote]

呢個好似話係自然現像 好多大廈都有 未必關你樓上鄰居事.
其中一個解釋係大廈既石屎同鋼筋冷縮熱脹程度不一 造成"啪啪"的聲響. 就咁聽好似波子跌落地咁...  :wink:[/quote]

其實我以前屋企都經常聽到波子跌落地 問樓上業主 佢地話屋企冇人玩波子
作者: John and Esther    時間: 2005-2-22 14:22:10

maybe the sound of running water
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-22 14:28:15

[quote:df426e05ad="John & Esther"]maybe the sound of running water[/quote]No hope to improve .....  :poor:
作者: John and Esther    時間: 2005-2-22 14:33:13

exactly right!!! :em05:
作者: Man and Agnes    時間: 2005-2-22 15:47:40

唉....我樓上都係咁嘈...
我聽到不斷而冇咩節奏既拉枱同腳步聲...
但同時間...我又俾樓下投訴我7點幾食飯拉枱...
唉...希望大家可以互相遷就下啦
我都明白樓上唔係專登嘈...而係 :em10:  :em10: RC用料差
(我有時向屋行果時都覺得樓下會幾應聲因為空心磚既關係)
所以我希望同樓下講聲SORRY..
:em14:  :em14:
我已經放左地毯(但係好似冇咩用咁)
同埋....我會減肥架啦!!!!!!!
作者: Wing and Eva    時間: 2005-2-22 17:15:07

This problem seem not only appear in RC I was heard from many others said their flat having such kinds problems. Espectially the noise claused by the child. Coz their parents "should" not prevent their son's "normal" action. :dead:

May be all parents will think that it is a normal action. :roll:  but I am not.
作者: Billy    時間: 2005-2-22 20:15:19

只可以大家就o下.
我就唔會拉椅的.
盡可能拿高move然後放下.
聲音會少很多.
作者: AgnesSarah    時間: 2005-2-22 20:32:30

我樓上夠只得兩公婆 冇細佬 咪又係晚晚聽住樓上由廳行去廚房/所 聲音清晰無雜音 好似好大力行路 有次我重忍唔住走上去問個鄰居添!不過我發覺應該係樓上用木地板有虛位至會咁應聲!唯有大家互相體諒及遷就啦! :em12:
作者: French    時間: 2005-2-22 22:56:29

Come on ! There are CRUSHION specially discoverd for the frequent movable stuffs. I tried and sent few to my upper neighbors via mail box  ........ end up those horrible movable stuff noice minimized. However it's really no way to stop any Kids stable or walking silently  :poor:

It's much harder to encounter a good negihbours when compare to choose couples.
作者: Kiliyan    時間: 2005-2-22 23:31:22

[quote:e87c58df5a="dracula"][quote:e87c58df5a="Billy"]killiyan住佢樓上隔離唔好怕親人呀.... :em16:[/quote]

h:  h:  h:[/quote]

billy
我無睇果套movie喎...同埋我唔係0係正佢地樓上呀係另一個呀~

dick & queeine
你樓上個住客幾好人架如果你真係覺得好大disturb既話可以上去同佢講聲我之前都係咁先識左佢咋~ 大家後生仔女溝通下會好d~ ^.^

話時話 我都經常聽到樓上既聲音架好多搬野聲同拉椅聲 有時半夜點幾2點仲聽到聲果晚我好留心聽 想知道係乜野聲 我發覺係洗衣機聲 我估佢地睡覺前開機洗衫 咁你地知我地RC既洗衣機幾咁大聲架啦...咁樣傳左落黎囉~ 其實我都未肯定是否係我正正樓上既住客或者係隔離或者樓上既隔離都未定...唯有數綿羊啦... :poor:

作者: BLUE    時間: 2005-2-24 22:58:54

[quote:e5674fc06a="Hotcake"]我屋企仲奇怪 不分晝夜 都經常會聽到樓上好似跌波子落地 然後持續的反彈又落地的聲音 好清脆 而且次數好密 有時係一粒跌落地 有時係好多粒同一時間跌落地 都唔知樓上搞乜......... :detective[/quote]

我都係咁喎 ! 都現在我都晤係好明白啲聲係邊到發出的 ? :?:  :?:
作者: 米    時間: 2005-2-25 12:12:54

我未入伙的 但好似好可怕咁既 咁多怪聲.......
作者: John and Esther    時間: 2005-2-25 14:55:28

Man & Agnes:  Who live in your upper floor???  ops: Do u remember it?
Anyway we have to say " SORRY " if the noise occurs fm us.  Btw we've the same problem too.  When we remove any chairs (sure not table any furnitures coz' no need) it likes as Billy's method also. My son goes to sleep not late than 10:00.  :roll:   So.....
作者: Ice    時間: 2005-2-25 23:21:57

波子聲好似係話 d 水經過水喉 令到水喉震動而引起既
係香港 好多屋企都有呢 d 情況架~
作者: Man and Agnes    時間: 2005-2-26 09:20:06

哈哈...
冇野架喎...我覺得所有聲音都係一家人正常活動應該發出既
食野緊係要拉枱...小朋友緊係要走黎走去先可愛架嘛   
我地明白架...
我咁講只係希望同樓下講聲SORRY同請佢體諒之嘛

SORRY....我講之前果段野之前真係唔記得左你住向我上面架 ops:
你放心啦...大家好鄰居嘛...應該互相體諒既
作者: POON    時間: 2005-2-27 20:19:14

[quote:63ffce00ad="Ice"]波子聲好似係話 d 水經過水喉 令到水喉震動而引起既
係香港 好多屋企都有呢 d 情況架~[/quote]

但係在間睡房發出喎 ?  :nowords:
作者: hales    時間: 2005-2-27 21:11:08

[quote:d3af5b3ce8="Ice"]波子聲好似係話 d 水經過水喉 令到水喉震動而引起既
係香港 好多屋企都有呢 d 情況架~[/quote]

正常...正常地來說...
是不應該有這個情況的
無錯...是水喉既聲音 開水喉後 再在關的一刻
會令到水喉震動的

但是我所以說在正常情況之下是不會出現震動的
除非水喉內入左氣 如果有空氣入左水喉內的話
才會出現震動的情況 一般來說水喉入空氣有兩個原因
有水喉穿左 或是有人改動過條水喉但手工不好
又或且係在興建的時候 已經做得唔好 才會有空氣入左水喉
作者: Robert    時間: 2005-2-28 06:10:45

[quote:0b3ec5ac57="hales"]正常...正常地來說...
是不應該有這個情況的
會令到水喉震動的
又或且係在興建的時候 已經做得唔好 才會有空氣入左水喉[/quote]博學多才 :em11: 真係要叫聲你"哈歷史博士"先得。

婦產科你應該唔識喇呱 :
作者: 小豬^m^    時間: 2005-2-28 09:49:25

其實好多舊式公屋都有"波子聲"
而且唔知邊個咁衰 將呢D聲引伸出"鬼玩波子"o既傳說
嚇到我地D公屋細路死死下!

實話實說 有時拉張椅坐
又或者半夜起身去廁所
咁簡單o既動作
邊個會咁細心省起"唔好嘈住樓下"呢?
不過藍澄d牆同門薄過鬼
唯有互相忍讓下啦~~唉~~
作者: John and Esther    時間: 2005-2-28 14:28:12

Fm: piggy ^m^ :

實話實說 有時拉張椅坐
又或者半夜起身去廁所
咁簡單o既動作
不過藍澄d牆同門薄過鬼

Fm: Man & Agnes:

SORRY....我講之前果段野之前真係唔記得左你住向我上面架

:em01: :poor:   Ohh......so sad. How long do u live in RC until now? We'd like to visit ur home.  :detective
作者: hales    時間: 2005-2-28 23:10:21

[quote:b0e55d3a3b="R & M"][quote:b0e55d3a3b="hales"]正常...正常地來說...
是不應該有這個情況的
會令到水喉震動的
又或且係在興建的時候 已經做得唔好 才會有空氣入左水喉[/quote]博學多才 :em11: 真係要叫聲你"哈歷史博士"先得。

婦產科你應該唔識喇呱 :[/quote]

並不是這樣.... :em16:
事由係有一次我在香港仔某住宅的平台進行工作時(他們的平台不是花園
而是一些duct room之類的地方) 冷不防被一條震動中的水喉震中了.. :sweat:
於事我就問我阿伯(佢係一個水喉匠..) 才知道原因..

簡單說係因為一些底轉高位後再轉回低位的水候內水位的問題
當開水喉的時候入水的一邊因為水既衝力水位會俾扯高 出水果邊水位就會
降低 但因為空氣不多 而空氣又輕過水好多 所以空氣走唔到出黎
當一關水喉的一刻 因為水既重量問題 所以水喉內的空氣會突然猛力被
向後拉扯回撞..而跟據牛頓的第一定律...空氣會不停地被向前向後拉扯..
所以會來來回回撞擊水管內壁而引發震動而其間空氣的移動距離越來越短
直到兩邊水位balance..所以就會有"的的達達"的好像波子聲一樣每一下響聲
相隔的時間會越來越短...
作者: Billy    時間: 2005-3-1 00:11:48

[quote:5fe2f4ae9c="Kiliyan"]billy
我無睇果套movie喎...同埋我唔係0係正佢地樓上呀係另一個呀~

dick & queeine
你樓上個住客幾好人架如果你真係覺得好大disturb既話可以上去同佢講聲我之前都係咁先識左佢咋~ ^.^
[/quote]

咁我知佢係邊個喇.xxxn
佢都好似好耐冇上黎喇. :em05:
作者: dracula    時間: 2005-3-1 00:18:28

話時話有冇"三更"呀? 我想睇~
作者: Kiliyan    時間: 2005-3-1 00:30:21

[quote:c2da3b4dbe="dracula"]話時話有冇"三更"呀? 我想睇~[/quote]

我....無呀!! 恐怖片黎架? 係咪黎明果套呀?........ :detective
作者: dracula    時間: 2005-3-1 00:32:16

[quote:f5d4263de0="Kiliyan"][quote:f5d4263de0="dracula"]話時話有冇"三更"呀? 我想睇~[/quote]

我....無呀!! 恐怖片黎架? 係咪黎明果套呀?........ :detective[/quote]

係呀~ 突然間好想睇~ 上次都未睇哂就走o左~ :poor:
作者: Billy    時間: 2005-3-1 00:34:56

三更二都出左啦重問三更???????
作者: dracula    時間: 2005-3-1 00:37:18

一好睇 d 嘛!
作者: dick queenie    時間: 2005-3-1 00:37:42

總於真相大白喇...我老公係"積肥"fans...佢睇三更睇上腦...唉...

q. 8)
作者: Billy    時間: 2005-3-1 00:40:25

重未訓o既?????
天氣好enjoy緊呀.
作者: dick queenie    時間: 2005-3-1 00:41:47

NO...係啱啱睇完大長今:em04:

Q.
作者: dracula    時間: 2005-3-1 00:43:05

[quote:92f19913df="dick&queenie"]NO...係啱啱睇完大長今:em04:

Q.[/quote]

睇唔睇 vcd??
作者: Kiliyan    時間: 2005-3-1 00:45:24

[quote:53e2f9fb1d="dracula"][quote:53e2f9fb1d="dick&queenie"]NO...係啱啱睇完大長今:em04:

Q.[/quote]

睇唔睇 vcd??[/quote]

大長今VCD??????????????????????????????????????????????????
作者: dick queenie    時間: 2005-3-1 00:46:22

有冇"浪漫滿屋"呀???  我老公同我都勁LIKE?:em04:

THANKS.

Q.
作者: dick queenie    時間: 2005-3-1 00:47:06

[quote:2a0a3cb52f="dracula"][quote:2a0a3cb52f="dick&queenie"]NO...係啱啱睇完大長今:em04:

Q.[/quote]

睇唔睇 vcd??[/quote]

正呀!!!!  :em04: :em04:  :em04:

Q.
作者: Kiliyan    時間: 2005-3-1 00:48:18

[quote:309160f9c1="dick&queenie"]有冇"浪漫滿屋"呀???  我老公同我都勁LIKE?:em04:

THANKS.

Q.[/quote]

係呀! 呢套睇睇下幾好睇! 間屋好靚好大...我成日發夢.... ops:
作者: dracula    時間: 2005-3-1 00:48:40

[quote:88121e9250="dick&queenie"]有冇"浪漫滿屋"呀???  我老公同我都勁LIKE?:em04:

THANKS.

Q.[/quote]

sorry....只係得大腸柑....
作者: dick queenie    時間: 2005-3-1 00:50:06

照殺!

Q.
作者: dracula    時間: 2005-3-1 00:52:25

[quote:2cf5b2f18a="dick&queenie"]照殺!

Q.[/quote]

咁我聽日囉返o黎啦~(記得的話 :mrgreen: )
作者: dick queenie    時間: 2005-3-1 00:55:36

咁fan橋先!

q.
作者: Robert    時間: 2005-3-1 03:04:55

[quote:69b18d0139="hales"]並不是這樣.... :em16:
事由係有一次我在香港仔某住宅的平台進行工作時(他們的平台不是花園
而是一些duct room之類的地方) 冷不防被一條震動中的水喉震中了.. :sweat:
於事我就問我阿伯(佢係一個水喉匠..) 才知道原因..
簡單說係因為一些底轉高位後再轉回低位的水候內水位的問題
當開水喉的時候入水的一邊因為水既衝力水位會俾扯高 出水果邊水位就會
降低 但因為空氣不多 而空氣又輕過水好多 所以空氣走唔到出黎
當一關水喉的一刻 因為水既重量問題 所以水喉內的空氣會突然猛力被
向後拉扯回撞..而跟據牛頓的第一定律...空氣會不停地被向前向後拉扯..
所以會來來回回撞擊水管內壁而引發震動而其間空氣的移動距離越來越短
直到兩邊水位balance..所以就會有"的的達達"的好像波子聲一樣每一下響聲
相隔的時間會越來越短...[/quote]噢~艾書!艾書! h:
作者: grassman    時間: 2005-3-1 09:32:59

[quote:441e79e2ad="dracula"]

只係得大腸柑....[/quote]

我又要,我老婆想睇返頭2集! :em14:
作者: Hotcake    時間: 2005-3-1 10:04:08

所有的謎已經解開了 :detective .......原來兇手就係.......水管內的空氣~~~~ :em20:

唔該哂 John Ice 同埋哈歷史博士........ :yeah:
作者: 小豬^m^    時間: 2005-3-1 22:44:37

[quote="John & Esther"]Fm: piggy ^m^ :

實話實說 有時拉張椅坐
又或者半夜起身去廁所
咁簡單o既動作
不過藍澄d牆同門薄過鬼

Fm: Man & Agnes:

SORRY....我講之前果段野之前真係唔記得左你住向我上面架

放心 仲有人住你樓上~~
大家互相忍讓啦~~

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2