藍澄灣業主社群

標題: 有冇方法令到酒店不能再營業 [打印本頁]

作者: mmmmmm    時間: 2005-2-16 16:37:51     標題: 有冇方法令到酒店不能再營業

自從對面酒店開業至今,對藍澄灣住客做成很大的負面問題,人神共知。甚至人神共憤~~~ :evil:
酒店開業,對環境影響,清潔問題,交通問題,無數是是非非。
自由行人士不排隊、大吵大鬧、L1為了方便酒店住客出入,將防煙門大開、
蛇仔路黃色酒店門牌影響市容........等等 :em03:
現在對面酒店警鐘,又因為自由行人仕,行為不當而響過不停。 :em20:
地產同我講,現在藍澄灣交易市場勁差,有客響商場傾傾下,見到自由行人仕,
好似走難咁,響L1衝入來,當堂嚇到轉頭走人。 :em07:
實在對一個私人住宅來說,係一個嚴重滋擾。 :em13:

綜合每個問題,同埋住客質數。跟本係永遠沒有辦法解決,除非大家搬走,離開藍澄彎。 :em06:

狄士尼九月開幕,所有外省人(特別一些收入底、教育水平底),來香港玩的自由行人仕,一定會去狄士尼,同樣地會住較cheap的酒店......。 :em05:
到時對面酒店實Full booking ,幾千個外省佬響度出沒.....會係點。 :|

唯一解決方法,係要對面酒店執笠,不能再營業 :evil: ,先係治本方法。
現廣發英雄帖,請各界;法律人仕、環保人仕、正義人仕、吾妥李生的人
提供計策...... :em14:

有冇方法令到酒店不能再營業 :em19:
作者: grassman    時間: 2005-2-16 16:53:31

1個好挑戰性既問題,又要令酒店執笠,又要不損RC形象!
作者: diedsee    時間: 2005-2-16 17:26:47

long time no see "mmmmmm"
作者: Stephen@RC    時間: 2005-2-16 18:35:31

有呀. 買左佢 然後摺左佢  :mrgreen:
作者: unicorn    時間: 2005-2-16 18:39:23

其實係得既
你去黃金搵一堆吉碟
之後去佢地門口
寫大大隻字我而家賣緊4仔 同老番
再搵堆neighbour扮客

勁煲煙

差佬周你就話
賣吉碟唔得呀
吹呀

一時右搵女neighbour扮雞
自己老公扮返客
一味企佢地門口
望下望下
煲下煲下煙

差佬周你就話
兩公上床婆講價唔得呀
吹呀

之後我地晒返d打晒格仔既相比大陸touring website
人民日報
一本大便
唱話有住客玩野
千萬唔好去
3更酒店

得左
作者: dick queenie    時間: 2005-2-16 19:27:27

“三更”酒店為害。
any body has 拉登電話? :em12:
作者: POON    時間: 2005-2-16 22:23:47

"有冇方法令到酒店不能再營業"
我都想知有冇方法 !
作者: dracula    時間: 2005-2-16 22:29:06

[quote:74827722d2="dick&queenie"]“三更”酒店為害。
any body has 拉登電話? :em12:[/quote]

拉登要炸都炸布殊先啦~
作者: 小豬^m^    時間: 2005-2-16 22:50:33

平心而論 大家買藍澄o既時候
唔通無預對面會住自由客咩?

其實只要管理公司做得好
將自由客對藍澄住客的影響減到最低
河水不犯井水 大家都唔駛煩啦!
作者: alankle    時間: 2005-2-17 09:13:58

無錯 酒店其實唔係太大問題 大家買樓時都預0左有大陸客架啦
只係管理出現問題 點解大家唔認認真真想下 點樣炒0左間管理公司
重新建立一間由業主話事 唔受長實影響0既公司呢......
管理係藍澄灣根本架嚴重問題...........
請大家三思一下...............
作者: grassman    時間: 2005-2-17 11:08:30

[quote:8fca5e1ea7="alankle"]無錯 酒店其實唔係太大問題 大家買樓時都預0左有大陸客架啦
只係管理出現問題 點解大家唔認認真真想下 點樣炒0左間管理公司
請大家三思一下...............[/quote]

今次好冷靜喎! :
作者: alankle    時間: 2005-2-17 11:24:16

無氣啦ma 反正冷唔冷靜都攪唔成事.........
如果激0的可以成事 我實會上街............ :em13:  :em13:  :em13:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-17 11:38:04

[quote:e7fcd7e3bc="alankle"]無錯 酒店其實唔係太大問題 大家買樓時都預0左有大陸客架啦
請大家三思一下...............[/quote]點解大家唔認認真真想下 點樣可以令間管理公司做好d?
反而 想方法炒0左間管理公司!
大家不是要合作而是對立嗎?
藍澄灣管理是否嚴重至不可接受嗎?
請大家三思一下 ..........
作者: dick queenie    時間: 2005-2-17 11:48:54

[quote:bfc580b786="alankle"]無錯 酒店其實唔係太大問題 大家買樓時都預0左有大陸客架啦只係管理出現問題 點解大家唔認認真真想下 點樣炒0左間管理公司
重新建立一間由業主話事 唔受長實影響0既公司呢......管理係藍澄灣根本架嚴重問題...........請大家三思一下...............[/quote]

其實唔好認為我地管理處,可以咁神通廣大,可以理埋"三更"酒店。
自從和黃賣斷左塊"隔音屏障"比 大陸酒店商後,管理方面就三分天下。
停車場、酒店、商場......都係分別給唔同管理。 8)
下下丙我地管理處....都冇用,有D野佢地都有心無力 :dead:
作者: alankle    時間: 2005-2-17 12:21:16

0麥原來係唔同公司管理酒店同商場咩
咁無理由我地間管理公司無咁鬼差 俾人踏上門都唔理架喎
如果間管理公司攪得好 我俾多0的錢都求佢地一世幫我地做野啦
但係如果好似家0下咁架質素 仲要我地俾咁架價錢佢地.......
咁唔炒佢地 唔通要讚賞佢地咩.........
機會我地又唔係未俾過佢地.........結果係點呢.....
唔通我地要無限期咁俾機會佢地呀.........
咁架工又幾好打喎......我都想做喎................
作者: Stephen@RC    時間: 2005-2-17 12:22:49

有D野佢地都有心無力  that's true .

但係有的野佢地應該做而又冇做. 例如:
1) some floor lobby 字重未recover
2) 大堂air-cond重未repair
3) lift 重未totally clean up  花左個的地方又會點做呢?
4) entrance 重係用temporary facilities.

呢的佢地可以做好 但係點解都重未做呢 成年lor wor .  :em05:
作者: alankle    時間: 2005-2-17 12:26:18

成日都話簽0左死約炒唔到佢地 我又真係唔信 如果我地上街上報紙上電台上電視我睇佢地仲會唔會頼死係度唔走..........
人要面樹要皮 我就唔信李先會為0左間小小架管理公司 整臭個名.
作者: dick queenie    時間: 2005-2-17 12:50:35

[quote:ec21a7a429="alankle"]成日都話簽0左死約炒唔到佢地 我又真係唔信 如果上街上報紙上電台上電視我睇佢地仲會唔會頼死係度唔走..........
人要面樹要皮 我就唔信李先會為0左間小小架管理公司 整臭個名.[/quote]

辛苦哂 :em14:
作者: Stephen@RC    時間: 2005-2-17 12:53:45

其實我都唔明 whampoa garden's management is quite good.
why our estate cant be that..

our management fee is not cheap actually...
作者: dick queenie    時間: 2005-2-17 12:57:07

[quote:ae4ac46879="Stephen@RC"]其實我都唔明 whampoa garden's management is quite good.why our estate cant be that..
our management fee is not cheap actually...[/quote]

Stephen 你點睇未來酒店住客量及酒店住客質數對藍澄灣居民的影響?? :roll:
作者: alankle    時間: 2005-2-17 14:01:55

Dick先 你地委員都唔做 幾時論到我去做呀
如果我一個做到 就唔使選委員啦..........
作者: Stephen@RC    時間: 2005-2-17 15:05:25

[quote:d2e9c2ce01="dick&queenie"][quote:d2e9c2ce01="Stephen@RC"]其實我都唔明 whampoa garden's management is quite good.why our estate cant be that..
our management fee is not cheap actually...[/quote]

Stephen 你點睇未來酒店住客量及酒店住客質數對藍澄灣居民的影響?? :roll:[/quote]

哈哈. 好大個topic ar . 阿dick&queenie.
我lum住客量會增加 . 因為以group入住都好平...
management 都好trouble. 以我知 hotels 好似都係和記管. 有冇人知係咪呢 ??
如果係都應該容易的.  :roll:
如果係有幾group人打理. 就 trouble la . 好似商場o的"pro"sell左比唔同人禁.
各有各做. 好難manage  :em05:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-17 15:14:55

成日都話簽0左死約炒唔到佢地 我又真係唔信 如果我地上街上報紙上電台上電視我睇佢地仲會唔會頼死係度唔走..........
人要面樹要皮 我就唔信李先會為0左間小小架管理公司 整臭個名.

整臭個名---係RC.
人家已為 我地RC管理差成o感..要上街..要上報紙...要上電台...要上電視...
比你都唔買RC啦!
作者: alankle    時間: 2005-2-17 15:39:13

咁我又唔介意喎 我買RC係用黎住唔係用黎炒
如果想個樓個名好 唔係話咩都唔出聲就會好
如果我地俾所有人知rc有咩問題 之後又解決晒
咁rc咪仲出名 仲多人爭住買...........
我地應該將眼光放遠0的.....
紙係包唔住火 rc管理差交通差 唔通我地唔講就無人知架啦咩.....
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-17 15:58:47

rc管理差交通差 唔通我地唔講就無人知架啦咩

Really that BAD ???
alankle please note that people will only remember the bad things you did no matter how hard you works (especially your boss). So no matter 將眼光放幾遠 都唔會有人爭住買.....(this is the present situation).
如果想個樓個名好 唔係話咩都唔出聲就會好係要做有建設性improvement no need to tell others how bad we are.
作者: Suzuki    時間: 2005-2-17 16:17:08

[quote:0c71996894="Hello Kitty"]
rc管理差交通差 唔通我地唔講就無人知架啦咩

Really that BAD ???
alankle please note that people will only remember the bad things you did no matter how hard you works (especially your boss). So no matter 將眼光放幾遠 都唔會有人爭住買.....(this is the present situation).
如果想個樓個名好 唔係話咩都唔出聲就會好係要做有建設性improvement no need to tell others how bad we are.[/quote]

I am agree your idea. But some peoples has some problem in their attitude. I have " no gas" to talk to them.............  :em18:...
作者: alankle    時間: 2005-2-18 12:03:55

我都好想問0下大家有咩好建設性架建議
到現在為止我們rc有咩改進過呀..........
唔好話我知小巴路線係一個有建設性架建議呀.........
我都唔係好有氣講呢0的野 因為講0左等於無講 不過都好過0的又無建議又批評其他人0個0的............... :em13:  :em13:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-18 12:53:00

[quote:b7f1dd9605="alankle"]我都好想問0下大家有咩好建設性架建議
到現在為止我們rc有咩改進過呀..........
唔好話我知小巴路線係一個有建設性架建議呀.........
我都唔係好有氣講呢0的野 因為講0左等於無講 不過都好過0的又無建議又批評其他人0個0的............... :em13:  :em13:[/quote]你一定係要求好高定係好耐沒有去RC呀.
況且依個平台係得講字喎!
Anyway 你有咩好建設性架建議可以分享o下.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2