藍澄灣業主社群

標題: --* 小巴站禁煙 *-- [打印本頁]

作者: liuh    時間: 2005-2-15 11:29:02     標題: --* 小巴站禁煙 *--

小巴站禁煙
=======
(先此聲明 小弟絕無歧視吸煙人士 但求保護非吸煙人士的權益)

唔知大家有無試過等巴士或小巴時被逼吸二手煙? 苦於香港暫時沒有響公眾場所禁煙的條例 只好無奈接受現實. 但響私人地方 相信如果大多數業主贊成 我的可以頒布小巴站禁煙. 一來可避免小巴站煙頭滿地 二來空氣清鮮有利健康.

執行上只須響小巴站樹立禁煙標誌以示警惕 始終要靠個人自律.

我只不過提出建議收集意見 希望有業主委員幫手以達至實施.

長遠來講 本人希望響藍澄灣公眾場所全面禁煙.

liuh
作者: abo and keung    時間: 2005-2-15 11:48:50

讚成!排隊時,如果前後有人吸煙,我哋跟本無得選擇行開,同時有啲吸煙人士好習慣咁在臨上車前將煙頭隨處掉,通常係未熄添!
作者: grassman    時間: 2005-2-15 11:56:10

[quote:8b351f7f5b="abo&keung"]讚成!排隊時,如果前後有人吸煙,我跟本無得選擇行開,同時有吸煙人士好習慣咁在臨上車前將煙頭隨處掉,通常係未熄添![/quote]

十個吸煙人,有九個都係垃圾蟲! 如果你唔係,恭喜你,你品格十分高尚!
作者: Mo仔媽媽    時間: 2005-2-15 12:11:45

如果我遇到咁o既情況,我會好「揚」咁「潑」開d煙,然後扮哂望 :detective 唔知邊度傳出怪味,「奏」哂眉咁 :poor: ,通常d人都會知難而退! :nowords:
作者: dick queenie    時間: 2005-2-15 12:20:57

係啦,d二手煙真係好難頂。
有時響巴士站排隊等車時,見D人響度食煙,幾鬼臭。
不過又衰,香港政府冇立例,響公共巴士、小巴站全面禁煙,仲放個煙灰缸響度,比人排隊等車時,可以老奉食煙仔,死唔死。(><);
作者: alankle    時間: 2005-2-15 12:25:36

一定要禁煙啦 都明知吸二手煙都會致癌
我都唔明點解香港政府容許人係公眾地方吸煙 如果我因吸二手煙死鬼0左
唔知邊個會負責呢.............
所以我地一定要齊心 合力反吸煙......... :em10:
作者: Sure Win    時間: 2005-2-15 13:28:03

[quote:e472fc62a0="alankle"]一定要禁煙啦 都明知吸二手煙都會致癌[/quote]

Agree!
作者: Hotcake    時間: 2005-2-15 13:30:26

尤其係佢地臨上車果一刻 如果支煙仲未食完 一定會好大力吸埋最後一口才上車 果下噴出0黎0既煙 直情可以令到排係後面果個人即時中毒身亡......... :twisted:
作者: 肥度    時間: 2005-2-15 13:31:05

[quote:e315ebfddb="alankle"]所以我地一定要齊心 合力反吸煙......... :em10:[/quote]

支持.
:em10: 排隊等車吾准吸煙
作者: J and P    時間: 2005-2-15 21:02:54

支持! 贊成! 同意! 好!

二手煙真係好難聞,仲有害健康!
作者: G-NET    時間: 2005-2-15 21:36:31

原來香港有好多地方都係非吸煙區 唔知有無需要叫衛生署控煙辦公室入來藍澄灣 禁煙.

http://www.tobaccocontrol.gov.hk/chi/legislation/legislation_law.html
作者: turbowing    時間: 2005-2-15 22:10:50

支持
作者: Billy    時間: 2005-2-15 22:33:57

應該所有公眾地方禁煙啦...
作者: dracula    時間: 2005-2-15 22:38:01

唔反對食煙~ 但反對o係公眾地方食~
作者: stephenyeong    時間: 2005-2-15 23:12:41

支持禁煙
作者: FD    時間: 2005-2-16 02:10:34

我對於此都好反感,你諗下係你個口含完之後,噴出來逼人地吸,真嘔心,請行開食完再來排隊啦。
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-16 10:21:49

:em11: Fully Support !!!
BUT what can we do ????  :poor:
作者: liuh    時間: 2005-2-16 14:36:19

[quote:c667fe4c95="Hello Kitty"]:em11: Fully Support !!!
BUT what can we do ????  :poor:[/quote]

我的可以
1. 透過業主委員會向管理處提出將藍澄灣小巴站及周邊範圍劃定為非吸煙區.
2. 要求管理處發通告通知全體住客(包括酒店)小巴站已是非吸煙區.
3. 要求管理處在小巴站張貼禁煙標誌.
4. 執行上 首先大家可對違反者面斥不雅 進一步可向保安投訴要求協助.
其實禁煙標誌已可令大多數吸煙人士知難以退 同時也令我的可以合法的投訴違反者.

liuh
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-2-16 19:12:32

我地私人地方,可以自己決定,不過實有人贊成 :em19: 有人反對 :em16: ?
不過要簽名支持禁煙既時候,就記得搵我地啦! :em11:
作者: FD    時間: 2005-2-16 23:34:22

[quote:c00ed028de="Hello Kitty"]:em11: Fully Support !!!
BUT what can we do ????  :poor:[/quote]

我都好贊同liuh及jefferfy & shirley 的想法。
我自己諗要做到各人民自律,顧己及人,公民教育是最緊要,你估佢地唔知這樣會影響前後的人及乞人地僧咩,如佢地真的做到,liuh的建議做法真係有無亦可了!
我諗要認真認真地考慮帶口罩排隊 :poor:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2